100+ fotografiecursussen ťn het boek Sterrensporen Fotograferen - Nu 89 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Recensie: The Moment It Clicks door Joe McNally

donderdag 10 april 2008, 23:46 door | 13.249x gelezen | 8 reacties

Van Uitgeverij Pearson ontvingen wij het Engelstalige boek The Moment It Clicks van Joe McNally. Achterop wordt het boek eigenlijk al goed omschreven; 'The first book with one foot on the coffee table, and one foot in the classroom'. Dit boek is behalve erg leerzaam voornamelijk ontzettend aangenaam om te lezen.

Voordat ik maar een woord gelezen had was ik al geÔnteresseerd door de titel van het boek. The Moment It Clicks vind ik erg goed gevonden. Scott Kelby, het boek is door zijn bedrijf uitgegeven, verpest dat beeld van de titel een beetje in het voorwoord. Daar verbindt hij de naam aan het moment waarop hij en een vriend tijdens een workshop door Joe McNally inzagen dat Joe een boek moest gaan maken.

De auteur, professioneel fotograaf Joe McNally, is al meer dan dertig jaar werkzaam als fotograaf. In die periode heeft hij geschoten voor bekende Amerikaanse bladen zoals Time, Sports Illustrated, Life en National Geographic. Daarnaast houdt hij zelf ook een weblog bij dat ook de moeite van het volgen is.

Het boek bestaat voornamelijk uit pagina's waarbij aan de ene kant een foto staat en aan de andere kant het verhaal achter de foto. Behalve technische uitleg over hoe je een dergelijke foto maakt beschrijft Joe hier bijna op elke pagina een anekdote over die betreffende foto. Je krijgt op deze manier een leuk kijkje in het leven van Joe McNally en zijn werk. De irritaties en leerzame momenten die de Editors van verschillende bladen hem gaven, bijvoorbeeld. Het zijn deze verhalen die dit boek zo bijzonder maken. Een aangename afwisseling van de boeken die zich voornamelijk richten op de technische uitleg.

Joe werkt veel op locatie en maakt daarbij zowel gebruik van studioflitsers als opzetflitsers (strobist style). Uiteraard vertelt hij veel over hoe je hiermee om gaat en hij besteedt ook een paar pagina's specifiek aan belichtingstips en een overzicht van de apparatuur die hij gebruikt. Behalve de lekker weglezende teksten zijn ook de foto's prachtig. Er komen ook veel bekendheden voorbij.

Het 242 pagina's tellende boek is verdeel in een aantal hoofdstukken, maar eigenlijk is elke pagina een verhaal op zichzelf.

Conclusie
Als je meer zoekt dan alleen maar een leerzaam boek; een boek dat een genot is om in te kijken en een plezier om te lezen, dan is The Moment It Clicks een absolute aanrader. Het biedt een kijkje in het drukke en gevarieerde leven van een topfotograaf en voorziet de lezer van praktische tips om zelf een dergelijke foto's te maken.

The Moment It Clicks door Joe McNally


The Moment It Clicks ligt in de winkels voor een bedrag van zo'n 42 euro.

GeÔnteresseerd in dit boek?
Bestel het bij Bol.com. Photofacts ontvangt een percentage van het aankoopbedrag.

The Moment It Clicks
The Moment It Clicks
Joe McNally

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

8 reacties

 1. Stefan
  Stefan schreef op vrijdag 11 april 2008 om 00:30  | reageer

  Goede recensie, heb het boek zelf ook, en geeft een bijzondere kijk hoe hij de foto's heeft gemaakt.
  Heb het zelf via amazon.com besteld, waar het goedkoper is:
  bestelling bij amazon.com

 2. roger
  roger schreef op vrijdag 11 april 2008 om 13:52  | reageer

  echt een goeie allround fotograaf die McNally, ik heb zijn boek op mijn verlanglijstje gezet.

 3. Robbie Veldwijk
  Profiel  Robbie Veldwijk schreef op zaterdag 12 april 2008 om 00:34  | reageer

  Misschien eens gaan kijken of ik dit boek ga halen! Klinkt erg leuk en vooral ook handig!

 4. Karel
  Profiel Karel schreef op zaterdag 12 april 2008 om 08:17  | reageer

  Ik ben niet zo enthousiast over het boek. Mijn verwachtingen waren hoog, maar ik ben wat ontgoocheld. McNally is een topfotograaf, en zijn foto's zijn prachtig om naar te kijken, maar het hele boek is nogal een 'stoefboek': "kijk eens wat ik kan en op welke creatieve manier ik het doe". Het sluit nogal aan bij de vriendjesclub-cultuur die Scott Kelby en consoorten ook in hun boeken uitdragen.

 5. Peter van Veen
  Profiel  Peter van Veen schreef op zaterdag 19 april 2008 om 23:03  | reageer

  David van Strobist.com -toch niet een van de minsten- is er anders knap lyrisch over!

 6. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op zaterdag 19 april 2008 om 23:08  | reageer

  Zoals uit mijn recensie wel blijkt ben ik er zelf ook heel enthousiast over. Ik heb me echter ook nog nooit gestoord aan de boeken van Kelby en zijn humor. Toch zijn er voldoende mensen die zich hier aan kunnen ergeren. Meningen verschillen natuurlijk. Mocht iemand het boek gelezen hebben dan horen we natuurlijk graag wat jouw mening erpver is.. vrolijk

 7. MarkV
  Profiel MarkV schreef op vrijdag 9 mei 2008 om 14:13  | reageer

  Duurde even voordat BOL mijn boek kon leveren maar ik heb 'm. Ben nu eindelijk halverwege en vind het geweldig om te lezen. Het leest erg lekker qua tempo en de one-liners vind ik erg handig. Als er iets IMHO valt aan te merken, is het hooguit het enigzins populistisch aandoend gebruik van spreektaal.

  Lijkt me typisch zo'n boek wat je eens in de zoveel tijd weer eens even moet doorbladeren om het beeld weer scherp te krijgen.

  Voor mij als beginnend fotograaf heeft het een extra dimensie door de vele (verlichtings)technieken die genoemd worden en dus een ideale "lead" vormen om meer over te lezen.

 8. hetty70
  Profiel hetty70 schreef op dinsdag 17 november 2009 om 12:04  | reageer

  Heb het boek net besteld, maar niet via Bol (sorry Photofacts!). Met het Engelse Pond dat nog steeds superlaag staat (bijna 1 op 1), is het erg interessant bij Amazon UK rond te neuzen. 15,89 Pond is dan toch iets aantrekkelijker dan 47,99 euro zelfs met de hogere verzendkosten.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Sportfotobijbel
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Toon alle artikelen binnen Boeken

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.033 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord