Elja Trum

Recensie: The Moment It Clicks door Joe McNally

donderdag 10 april 2008, 23:46 door | 12.481x gelezen | 8 reacties

Van Uitgeverij Pearson ontvingen wij het Engelstalige boek The Moment It Clicks van Joe McNally. Achterop wordt het boek eigenlijk al goed omschreven; 'The first book with one foot on the coffee table, and one foot in the classroom'. Dit boek is behalve erg leerzaam voornamelijk ontzettend aangenaam om te lezen.

Voordat ik maar een woord gelezen had was ik al ge´nteresseerd door de titel van het boek. The Moment It Clicks vind ik erg goed gevonden. Scott Kelby, het boek is door zijn bedrijf uitgegeven, verpest dat beeld van de titel een beetje in het voorwoord. Daar verbindt hij de naam aan het moment waarop hij en een vriend tijdens een workshop door Joe McNally inzagen dat Joe een boek moest gaan maken.

De auteur, professioneel fotograaf Joe McNally, is al meer dan dertig jaar werkzaam als fotograaf. In die periode heeft hij geschoten voor bekende Amerikaanse bladen zoals Time, Sports Illustrated, Life en National Geographic. Daarnaast houdt hij zelf ook een weblog bij dat ook de moeite van het volgen is.

Het boek bestaat voornamelijk uit pagina's waarbij aan de ene kant een foto staat en aan de andere kant het verhaal achter de foto. Behalve technische uitleg over hoe je een dergelijke foto maakt beschrijft Joe hier bijna op elke pagina een anekdote over die betreffende foto. Je krijgt op deze manier een leuk kijkje in het leven van Joe McNally en zijn werk. De irritaties en leerzame momenten die de Editors van verschillende bladen hem gaven, bijvoorbeeld. Het zijn deze verhalen die dit boek zo bijzonder maken. Een aangename afwisseling van de boeken die zich voornamelijk richten op de technische uitleg.

Joe werkt veel op locatie en maakt daarbij zowel gebruik van studioflitsers als opzetflitsers (strobist style). Uiteraard vertelt hij veel over hoe je hiermee om gaat en hij besteedt ook een paar pagina's specifiek aan belichtingstips en een overzicht van de apparatuur die hij gebruikt. Behalve de lekker weglezende teksten zijn ook de foto's prachtig. Er komen ook veel bekendheden voorbij.

Het 242 pagina's tellende boek is verdeel in een aantal hoofdstukken, maar eigenlijk is elke pagina een verhaal op zichzelf.

Conclusie
Als je meer zoekt dan alleen maar een leerzaam boek; een boek dat een genot is om in te kijken en een plezier om te lezen, dan is The Moment It Clicks een absolute aanrader. Het biedt een kijkje in het drukke en gevarieerde leven van een topfotograaf en voorziet de lezer van praktische tips om zelf een dergelijke foto's te maken.

The Moment It Clicks door Joe McNally


The Moment It Clicks ligt in de winkels voor een bedrag van zo'n 42 euro.

Ge´nteresseerd in dit boek?
Bestel het bij Bol.com. Photofacts ontvangt een percentage van het aankoopbedrag.

The Moment It Clicks
The Moment It Clicks
Joe McNally

Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 85 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Vanwege de lancering van onze nieuwe boek De Nachtfotobijbel hebben we een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 40 euro korting en ontvang gratis ons nieuwe boek thuis.

Photofacts Academy + De Nachtfotobijbel

Ons gloednieuwe boek 'De Nachtfotobijbel' gaat over avond- en nachtfotografie. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je nu ook 40 euro korting!

Lid worden met korting + gratis boek
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

8 reacties

 1. Stefan
  Stefan schreef op vrijdag 11 april 2008 om 00:30

  Goede recensie, heb het boek zelf ook, en geeft een bijzondere kijk hoe hij de foto's heeft gemaakt.
  Heb het zelf via amazon.com besteld, waar het goedkoper is:
  bestelling bij amazon.com

 2. roger
  roger schreef op vrijdag 11 april 2008 om 13:52

  echt een goeie allround fotograaf die McNally, ik heb zijn boek op mijn verlanglijstje gezet.

 3. Robbie Veldwijk
  Profiel  Robbie Veldwijk schreef op zaterdag 12 april 2008 om 00:34

  Misschien eens gaan kijken of ik dit boek ga halen! Klinkt erg leuk en vooral ook handig!

 4. Karel
  Profiel Karel schreef op zaterdag 12 april 2008 om 08:17

  Ik ben niet zo enthousiast over het boek. Mijn verwachtingen waren hoog, maar ik ben wat ontgoocheld. McNally is een topfotograaf, en zijn foto's zijn prachtig om naar te kijken, maar het hele boek is nogal een 'stoefboek': "kijk eens wat ik kan en op welke creatieve manier ik het doe". Het sluit nogal aan bij de vriendjesclub-cultuur die Scott Kelby en consoorten ook in hun boeken uitdragen.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Boeken

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

51.353 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord