Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Michelle Peeters

Review: Het grote landschapsfotografieboek - Scott Kelby

vrijdag 14 juni 2019, 20:10 door | 5.311x gelezen | 0 reacties

Via uitgeverij Van Duuren Media ontvingen we een exemplaar van het allernieuwste boek van Scott Kelby: 'Het grote landchapsfotografieboek'.

Heb je er weleens van gedroomd om zulke ongelooflijke landschapsfoto's te maken dat je vrienden en familie zeggen: 'Wacht eens even, heb jij die foto echt zelf gemaakt?' Dan heb je geluk.

Landschapsfotografieboek Scott Kelby


In dit boek leert professioneel fotograaf en bekroond auteur Scott Kelby je namelijk hoe je zulke adembenemende landschapsfoto's maakt en ook bewerkt.

Scott laat al zijn geheimen en beproefde technieken zien, terwijl hij alles bespreekt. Van essentiële uitrusting en camera-instellingen tot de technieken die je nodig hebt om indrukwekkende landschapsfoto's te maken.

Van schitterende landschappen bij zonsopgang tot het vastleggen van snelstromende beekjes en watervallen en van het fotograferen van de nachtelijke hemel of de Melkweg tot het maken van weidse panorama's. Scott laat het je allemaal zien.

Wat te fotograferen op andere tijden


Naast vele andere onderwerpen bespreekt Scott onder meer het volgende:

  • de geheimen om superscherpe, frisse beelden te krijgen (zonder een nieuwe lens te hoeven kopen);

  • wat de juiste camera-instellingen zijn voor landschapsfotografie en waarom (en welke je beter kunt vermijden);

  • waar je je camera op moet scherpstellen om van voorgrond tot achtergrond haarscherpe foto's te krijgen;

  • hoe je prachtige high-dynamic-rangefoto's, indrukwekkende panorama's en zelfs HDR-panorama's maakt en hoe je ze professioneel nabewerkt;

  • hoe je boeiende landschapsfoto's met lange belichtingstijd maakt;

  • welke uitrusting je echt nodig hebt, welke spullen je beter thuis kunt laten, welke accessoires het beste werken en een heleboel geweldige tips die je niet alleen helpen om betere foto's te maken, maar die het hele proces van fotograferen nog leuker maken.


Scott Kelby GoogleMaps


Je vindt het allemaal in Het grote landschapsfotografieboek, van de planning tot de nabewerking (waarbij je je foto's van doorsnee tot fantastisch maakt). Het beste van alles is dat er slechts één onderwerp per bladzijde is, dus je vindt gelijk alle informatie die je nodig hebt.

Inhoudsopgave


Hoofdstuk 1: Onmisbare uitrusting
Hoofdstuk 2: Camera-instellingen en lenzen
Hoofdstuk 3: Voordat je begint te fotograferen
Hoofdstuk 4: Compositie
Hoofdstuk 5: HDR en Panorama's
Hoofdstuk 6: Lange belichtingstijden
Hoofdstuk 7: Sterrenhemels en de melkweg
Hoofdstuk 8: Nabewerking
Hoofdstuk 9: Nog meer tips
Hoofdstuk 10: Landschapsrecepten

Vereenvoudig de sene


Wat vond ik ervan?


Ik moet zeggen dat ik heb boek in één keer en in zeer korte tijd heb uitgelezen. Het is completer dan compleet, ik het niets kunnen ontdekken dat ontbrak.

De intro met het dankwoord is zoals gebruikelijk bij Kelby weer behoorlijk uitgebreid, maar dit kun je zonder meer skippen.

De inhoud van het boek is volledig interessant. Zelfs de intro's bij ieder nieuw hoofdstuk waarbij je je soms weleens afvraagt waar het naartoe gaat, zijn toch de moeite van het lezen waard. Op de één of andere manier brengen ze je volledig in de stemming voor het bijbehorende landschapsfotografie-onderwerp.

Ik dacht dat ik al een hoop wist over landschapsfotografie maar ik heb hier toch weer erg veel van opgestoken. De tips die hij geeft zijn eigenlijk nooit 'open deuren', er zit altijd wel weer een eye-opener bij.

Hij legt bijvoorbeeld ook goed uit waarom een diafragma-opening van f/11 het scherpste resultaat geeft. Scherper nog dan f/22 of f/32, wat waarschijnlijk te maken heeft met lensafwijkingen en diffractie.

Ook het feit dat je als je in RAW fotografeert vloeiender overgangen in de lucht met minder bendevorming (zichtbare lijnen tussen kleurtinten) krijgt was nieuw voor me.

Fotografeer net voor of net na slechte weer


Gevoelsmatig wist ik het wel, net als evaluatieve lichtmeting, die goed werkt bij landschapsfotografie, de witbalans op 'bewolkt' en de 'one shot' scherpstelmethode. Maar het is erg prettig om deze gevoelsmatige aannames bevestigd te zien in dit boek.

Hij legde uit wanneer je een extreme groothoek kunt gebruiken, namelijk als je iets heel dichtbij als je voorgrond hebt (bijvoorbeeld een rots of een stuk drijfhout) en hoe je hier geweldige resultaten mee kunt bereiken.

Mooie locaties kun je vinden via Pinterest, 500px en Google Maps. Een duffe foto die je hierop vindt, kan toch leiden naar een geweldige foto-locatie.

In fel zonlicht kun je nog best fotograferen, het hangt alleen van het onderwerp af. Grote watermassa's zijn hier perfect voor. Denk aan eilandjes omringd door water of aan watervallen.

Wat ik ook erg interessant vond is zijn uitleg over waar je de horizonlijn plaatst en hoe je het oog van de kijker leidt. Bijvoorbeeld naar licht. En hoe je dit ook kunt doen met behulp van negatieve ruimte, dus met een gedeelte van de foto die echt niets bevat. Daardoor springt je onderwerp er helemaal uit.

Negatieve ruimte


Bij landschapsfotografie heb je een duidelijk en goed gedefinieerd onderwerp nodig. Als het rommelig oogt moet je de scène zien te vereenvoudigen. Panorama's laten grote dingen er groot uitzien (eye opener!) en zorgen ervoor dat ze hun schaal behouden.

Alles om te komen tot een goede panoramafoto, tot en met camera-instellingen, benodigdheden en dingen waar je op moet letten wordt in detail uit de doeken gedaan. Daarnaast geeft hij veel ideeën en inspiratie om eens wat andere dingen uit te proberen.

Het hoofdstuk over het fotograferen van de Melkweg trok het meest mijn aandacht, omdat dit behoorlijk technisch uitdagend is. Ik heb me hier in het verleden al behoorlijk in verdiept en toch heb ik door het lezen van dit hoofdstuk weer een hoop extra bagage meegekregen.

Aandacht trekken met behulp van licht


Dat de Melkweg bijvoorbeeld slecht een paar maanden per jaar zichtbaar is op het noordelijk halfrond (namelijk april tot en met juli) was nog niet helemaal bekend bij mij. De Melkweg verschijnt dan als een horizontale band over de zuidelijke hemel.

Met de PhotoPills app kun je zien waar de Melkweg in de lucht verschijnt. De app maakt gebruik van augmented reality. Er wordt een afbeelding op je camerascherm geplaatst, precies daar waar de Melkweg op die locatie in de lucht verschijnt. Zo kun je overdag je locatie verkennen en gaan plannen waar je gaat staan om een mooie voorgrond te creëren voor je foto.

De ideale camera-settings worden in detail verteld en ook waarom: f/2.8, 15 seconden, Iso 1600-3200. Een extreme groothoek (24mm bij een fullframe camera is wel het minimum) werkt het best.

Drie verschillende methodes om scherp te stellen worden uit de doeken gedaan, waaronder Focus Peaking (een camera-instelling waarbij delen van de foto met hoge contrastranden worden gemarkeerd).

Op veel plaatsen in het boek worden links (url's) gegeven naar filmpjes die je online kunt bekijken en waarin hij bijvoorbeeld in detail uitlegt hoe je zo'n melkweg-foto het beste kunt bewerken.

Het laatste hoofdstuk bestaat uit landschapsrecepten met een kort en bondig stappenplan om tot een bepaald resultaat te komen. Een aantal onderwerpen die hij hierbij onder de loep neemt zijn: compositie met leidende lijnen, spiegelachtige reflecties, sterke voorgrondelementen, dramatische luchten, bergtoppen en watervallen.

Ik ben bijzonder enthousiast over het boek. Het geeft niet alleen precies de informatie die je nodig hebt, maar het geeft je ook nog eens veel inspiratie en ideeën voor het maken van foto's op mooie locaties wereldwijd. Iets om zeker mee te nemen op vakantie!

Kelby - Melkweg fotograferen


Actieprijs en hoe bestellen


Het boek zal verschijnen op 27 juni 2019. Tot die tijd geldt een voorintekenprijs van 34,99 voor 29,99 euro.

» Bestel: Het Grote Landschapsfotografieboek van Scott Kelby

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Michelle Peeters

Over de auteur

Michelle Peeters is fotografe en oprichter van DeuxBleus Fotografie. Michelle herkent het bijzondere in het gewone en het gewone in het bijzondere. Ze heeft zich nooit willen specialiseren en is daardoor van alle markten thuis.

0 reacties

    Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
    Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
De Portretbijbel door Elja Trum
Toon alle artikelen binnen Boeken

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.167 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord