Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Michelle Peeters

Review: Landschap & Architectuur (Bas Meelker & Pieter Dhaeze)

vrijdag 29 maart 2019, 16:32 door | 4.867x gelezen | 0 reacties

Via uitgeverij Van Duuren Media ontvingen we een exemplaar van de 2e editie van het boek Landschap & Architectuur van Bas Meelker & Pieter Dhaeze.

Landschap en Aarchitectuur - cover


Het boek is een coproductie van Bas Meelker en Pieter Dhaeze. Van Bas Meelker's foto's ben ik inmiddels een bewonderaar en na het volgen van één van zijn lezingen tijdens een Canon productpresentie ook van zijn manier van uitleggen en uitstraling.

Pieter Dhaeze ken ik alleen van naam en van de serie 'Bewuster en beter'-fotoboeken. Hij heeft al heel wat werken op zijn naam staan en is een bekend schrijver van fotoboeken. Hij adviseert daarnaast, geeft lezingen en verzorgt maatwerktrainingen.

Het boek Landschap & Architectuur is een onderdeel van de serie Focus op Fotografie. Deze serie bestaat uit een aantal titels die speciaal ontwikkeld en geschreven zijn voor het vakgebied fotografie. Dit boek heeft een praktische inhoud die je meteen kunt toepassen in de praktijk. En daarnaast is het een prima naslagwerk en een terugkerende bron van inspiratie.

Lensafwijkingen

Lensafwijkingen

Inhoud


Het boek heeft 186 pagina's en een logische hoofdstuk-opbouw. In hoofdstuk 1, 2 en 3 worden de contouren bepaald.

 1. Definities: Landschap en Architectuur;

 2. Techniek: Camera, Lenzen, Accessoires, Instellingen, RAW/JPEG, sRGB/AdobeRGB en Beeldschermkalibratie;
  Compositie;

 3. Compositie: Standpunt en perspectief, Vlakverdeling, Kijkgeleiding, Opnameformaat, Grafisch, Beslissend moment, Licht en weer en Beweging.

 4. En daarna komt de Praktijk aan bod: Weet wat je wilt, Voorbereiding, Instellingen, Wel of niet regisseren en Rechten;

 5. Daarna ga je wat meer de materie in: Beeldbewerking in RAW: Adobe Lightroom;

 6. Verdieping (hier komen de bijzondere technieken aan bod zoals HDR, Zwart-Wit en Panorama);

 7. In het laatste hoofdstuk Cases worden foto's gedemonstreerd waarbij niet alleen de (saaie) technische gegevens vermeld worden, maar ook nog eens toelichting daarop.


Perspectivische vervorming

Perspectivische vervorming

Landschaps- en Architectuurfotografie lijken voor mijn gevoel niet erg dicht bij elkaar te liggen. En in het boek ligt de nadruk ook veel meer op Landschaps- dan op Architectuurfotografie. Dat is natuurlijk ook meer Bas' ding. Maar persoonlijk stoorde het me niet.

Het boek werd geschreven door Bas Meelker en Pieter Dhaeze, maar je vindt bijna niets over de auteurs terug. Ik kon wel zien dat de meeste foto's in het boek van de hand van Bas zijn. Je zou er dan vanuit kunnen gaan dat de tekst door Pieter geschreven is, maar dat is niet helemaal duidelijk.

Jammer, want het zou het boek wel wat persoonlijker maken. Ook vind ik het jammer dat het boek in de 'U-vorm' geschreven is, wat ook wat afstand schept.

Tilt-shift

Werking van een Tilt-Shift-lens

Conclusie


Het boek is prachtig afgewerkt met mooi papier, stevige kaft en prachtige foto's, heldere en duidelijke teksten. Ik heb er toch wel wat uit geleerd en ik heb het boek in één keer uitgelezen.

Een eye-opener vond ik de uitleg (met plaatjes en verduidelijkende foto's) van de verschillende lensafwijkingen (ton- en tussenvorming, chromatische aberratie, vignettering, hoekonscherpte, leesspiegeling en perspectivische vervorming) die je - mits je in RAW fotografeert - heel goed softwarematig kunt herstellen.

Daarnaast wordt in detail uitgelegd hoe een Tilt-shiftlens precies werkt. Op een dusdanige manier dat ik het nu 100% begrijp!

Shift (verschuiven)

Shift (verschuiven)

Prijs en waar te koop?


Van Duuren Media biedt haar lezers een leuke service. Je kunt het boek namelijk registreren en je krijgt dan naast de webversie van het boek nog wat extra content.

Het boek kost normaal 32,99 euro, maar is nu tijdelijk (tot 30 april) te verkrijgen voor slechts 29,99 euro.

» Bestel Landschap & Architectuur (Bas Meelker & Pieter Dhaeze)

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Michelle Peeters

Over de auteur

Michelle Peeters is fotografe en oprichter van DeuxBleus Fotografie. Michelle herkent het bijzondere in het gewone en het gewone in het bijzondere. Ze heeft zich nooit willen specialiseren en is daardoor van alle markten thuis.

0 reacties

  Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
  Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
De Portretbijbel door Elja Trum
Toon alle artikelen binnen Boeken

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.059 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord