Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Michelle Peeters

Review: Photoshop tools voor fotografen van Glyn Dewis

vrijdag 22 maart 2019, 15:51 door | 6.574x gelezen | 2 reacties

Via uitgeverij Van Duuren Media ontvingen we een exemplaar van het boek van Glyn Dewis: 'Photoshop tools voor fotografen'. In dit boek deelt fotograaf en auteur Glyn Dewis Photoshop op in slechts drie hoofdfuncties: laagmaskers, penselen en overvloeimodi.

De komende weken besteden we extra aandacht aan de auteurs van Van Duuren Media – onder andere Glyn Dewis, Scott Kelby, Frank Doorhof, Pim Ras en Bas Meelker – die (afgezien van Scott Kelby) allemaal op de Professional Imaging beurs (23, 24 en 25 maart) aanwezig zullen zijn.

Photoshop tools voor fotografen glyn dewis


Glyn Dewis onderwees duizenden mensen online, in persoon en via zijn bestsellerboeken The Photoshop Workbook en Photograph Like a Thief. Steeds weer zag hij dat zodra gebruikers deze drie gereedschappen echt begrijpen, er niets is dat ze ervan weerhoudt om in Photoshop te verwezenlijken wat ze willen realiseren.

Omdat niet alleen het 'wat' maar ook het 'waarom' achter laagmaskers, penselen en overvloeimodi wordt uitgelegd, ben je in staat om verder te gaan dan elk afzonderlijk voorbeeld en die allesoverheersende vraag te stellen: 'Wat zou er gebeuren als ik deze techniek op die andere afbeelding zou gebruiken?'

IMG 3720


Inhoud


'Photoshop tools voor fotografen' is speciaal geschreven voor fotografen met weinig kennis van Photoshop. In dit boek lees je over:

 • Photoshop basis: onderzoek de werkruimte, de werkbalk, de optiebalk, de lagen en het deelvenster Eigenschappen van Photoshop;

 • Laagmaskers: er wordt dieper ingegaan op de basisprincipes van laagmaskers, evenals de afzonderlijke technieken voor uitsnijden, verwijdering van halo's, vullen met inhoud behouden, kleuropzoektabellen en meer;

 • Penselen: penselen zijn nuttig voor van alles, van uitsnijden tot het maken van speciale effecten zoals sneeuw, rook, gras en zelfs je eigen handtekening;

 • Overvloeimodi: gebruik overvloeimodi voor lastige selecties, het lichter en donkerder maken van een afbeelding en het opschonen van een laagmasker;

 • Aanvullende tips, trucs en technieken: er wordt een heel hoofdstuk gewijd aan 'bonus'-technieken zoals de correctie van een te rode huid, het maken van rook, het op elkaar afstemmen van kleuren en het aanbrengen van diepte in je afbeelding met contrast, licht en scherpte;

 • Tot slot wordt in dit in het laatste hoofdstuk van het boek alles van begin tot eind samengebracht in een project dat zich vooral richt op het retoucheren van foto'


IMG 3726


Essentiële technieken


Als je nooit goed begrepen hebt hoe het nou precies zit met lagen in Photoshop of als je wilt ontdekken dat penselen zeker niet alleen voor schilderwerkzaamheden zijn, zou je dit boek zeker eens moeten lezen!

Bij het woord 'lagen' denk je meteen aan complexe dingen waar je liever verre van blijft. Omdat het zo professioneel klinkt lijkt het ongetwijfeld moeilijk. Gelukkig is niets minder waar en in dit boek wordt het heel inzichtelijk gemaakt.

Een laag wordt in dit boek mooi vergeleken met een transparant vel plastic dat je over je foto legt en waar je dan op kunt gaan tekenen. Wat je ook op dit transparant uitvoert, de onderliggende originele foto wordt niet aangetast. En zo werkt het dus ook in Photoshop.

Het enige verschil is dat er veel meer mogelijk is met lagen. Zo heb je bijvoorbeeld aanpassingslagen die allerlei effecten loslaten op de onderliggende foto, ook zonder deze aan te tasten uiteraard.

Zodra je de weg kwijt bent of je zit helemaal verkeerd, dan kun je eenvoudigweg de laag verwijderen en je probleem is opgelost. Je kunt weer met een schone lei beginnen.

IMG 3724


Lagen, penselen en overvloeimodi


In dit boek wordt op een toegankelijke en praktische manier beschreven wat er allemaal mogelijjk is met lagen. Je leert bijvoorbeeld wat laagmaskers zijn, maar ook uitknipmaskers en laaggroepen komen aan bod.

Zodra je dat beheerst, word je meegenomen naar de penselen, waar je natuurlijk ook gewoon mee kunt schilderen. Maar er zijn ook aanpassingspenselen, waarmee je aanpassingen op een foto als het ware lokaal inschildert. Of je kunt bijvoorbeeld een eigen penseel creëren waarmee je bijvoorbeeld rook maakt.

Al dat soort handige dingen komen uitgebreid aan bod en nog veel meer. De derde hoofdfunctie zijn de overvloeimodi. Dat zijn eigenlijk 'mengmethoden' tussen verschillende lagen. Hiermee kun je de meest bijzondere effecten bereiken.

IMG 3721 1


Bonus inhoud


Naast de drie pijlers: lagen, penselen en overvloeimodi, bevat het boek nog vijfde hoofdstuk met extraatjes. Hierin wordt bijvoorbeeld uitgelegd hoe je supersnel luchten in een foto kunt vervangen. Of hoe je de huid van je model gladder maakt zonder dat het er te gelikt uitziet. Ook wordt uitgelegd hoe je tanden wit maakt en hoe je het effect van een rode huid vermindert.

Tot slot wordt in hoofdstuk zes nog uitgelegd hoe je een portret moet retoucheren. Daarbij wordt gebruik gemaakt van zowel Camera Raw als Photoshop.

IMG 3723


Conclusie


Al met al vind ik het een solide 'handboek' voor fotografen die wat meer willen met Photoshop. Dat het niet heel ingewikkeld hoeft te zijn bewijst dit boek helemaal!

De schrijfstijl lijkt erg op die van Scott Kelby (hij is dan ook opgenomen in de KelbyOne community, evenals Frank Doorhof), echter met wat minder (flauwe) grappen. Dit boek is echter meer een 'leerboek' dat zorgt voor een beter begrip van de belangrijkste Photoshop-technieken.

En ik moet zeggen dat het écht werkt! Van veel tools (waaronder lagen en alle vormen ervan) heb ik blijkbaar nooit tot in detail begrepen hoe ze werken en hoe je ze dus ook het beste in kunt zetten.

Dit boek vult dus het begrip en de kennis in van de tools, waar deze in de boeken van Scott Kelby (die ook heel bruikbaar zijn als je heel snel tot een bepaald en heel specifiek resultaat wilt komen) wat buiten beschouwing blijven.

Zodat je uiteindelijk zelf in staat bent oplossingen te verzinnen voor problemen die je in de praktijk tegenkomt. En waarbij je dus ook blindelings weet welke tools je daarvoor achtereenvolgens kunt inzetten. Wat mij betreft is dit boek dus ook weer een aanrader en mooie aanwinst!

IMG 3725


Prijs en waar te koop?


Van Duuren Media biedt haar lezers een leuke service. Je kunt het boek namelijk registreren en je krijgt dan naast de webversie van het boek nog wat extra content.

Het boek kost normaal 34,99 euro, maar is nu tijdelijk (tot 30 april) te verkrijgen voor slechts 29,99 euro.

» Bestel Photoshop Tools voor Fotografen

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Michelle Peeters

Over de auteur

Michelle Peeters is fotografe en oprichter van DeuxBleus Fotografie. Michelle herkent het bijzondere in het gewone en het gewone in het bijzondere. Ze heeft zich nooit willen specialiseren en is daardoor van alle markten thuis.

2 reacties

 1. Mariette
  Mariette schreef op dinsdag 26 maart 2019 om 14:05  | reageer

  Dank voor de uiteenzetting van het boek van Glyn Dewis. Ik vond zijn optreden ook heel interessant. Ik heb photoshop element 15. Iszijn boek daarvoor ook te gebruiken?

 2. Michelle Peeters
  Profiel Michelle Peeters schreef op dinsdag 26 maart 2019 om 21:07  | reageer

  @Mariette: ik ken Elements niet, maar ik begrijp dat het veel functies uit Photoshop kent. Waaronder (neem ik aan) ook laagmaskers, overvloeimodi en penselen. Maar ik begeef me op glad ijs om daar een definitieve uitspraak over te doen...

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
De Portretbijbel door Elja Trum
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Toon alle artikelen binnen Boeken

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.186 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord