100+ fotografiecursussen én het boek Sterrensporen Fotograferen - Nu 89 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Michelle Peeters

Review: Photoshop voor Lightroom-gebruikers door Scott Kelby

vrijdag 15 maart 2019, 15:51 door | 7.186x gelezen | 10 reacties

Via uitgeverij Van Duuren Media ontvingen we een exemplaar van het boek van Scott Kelby, Photoshop voor Lightroom-gebruikers. Ik heb zelf in het verleden al meerdere boeken van Scott Kelby aangeschaft waar ik veel aan gehad heb. Mijn verwachtingen waren nu dus ook hooggespannen.

Hij is niet voor niets één van de best-verkopende auteurs ter wereld van boeken over digitale fotografie. Zijn uitleg is altijd helder en praktisch en je komt altijd tot het gewenste eindresultaat.

Iedereen die Lightroom gebruikt voor fotobeheer, -bewerking en -workflow weet dat het geweldige software is. Maar in het leven van elke Lightroom-gebruiker komt er een moment dat hij/zij iets wil doen... en dat lukt gewoon niet in Lightroom.

Hoewel Lightroom het overgrote deel van de behoeften van een fotograaf dekt (ongeveer 80% van een professionele fotoworkflow), kan het gewoon niet alles wat een fotograaf wil om de laatste hand aan een goede foto te leggen.

Photoshop voor Lightroom-gebruikers


Scott Kelby, wereldwijd de bestverkopende auteur van fotografieboeken, schreef Photoshop voor Lightroom-gebruikers precies voor die Lightroom-gebruikers die hebben ingezien dat ze Photoshop nodig hebben voor de andere 20% van hun workflow, om zo hun foto's naar een nog hoger plan te tillen.

Hiervoor hoef je alleen maar de belangrijkste bewerkingen, technieken, retoucheerstappen en tweaks te kennen die je niet in Lightroom kunt uitvoeren, maar die je foto's wel net dat beetje extra geven.

Scott behandelt alles, van compositie tot de toevoeging van tekst over een foto, van retoucheren naar het maken van een boekomslag tot geavanceerde verscherpingstechnieken. Met Photoshop voor Lightroom-gebruikers leer je alles wat je moeten weten om Photoshop in je foto-workflow met Lightroom op te nemen.

Hoofdstukindeling


Hoofdstuk 1: Onmisbare technieken (dingen die je eerst moet weten) gaat over de vijf belangrijke dingen waar Photoshop over gaat, namelijk: lagen, ongewenste dingen verwijderen, filters, penselen en gereedschappen.

Scott kelby spiekbrief voor lagen

Spiekbrief voor lagen

In dit hoofdstuk wordt behandeld hoe lagen werken (spiekbriefje, overvloeimodi, lege lagen en het gebruik van dekking, het formaat van diengen op een laag wijzigen, slechts een deel van je foto bewerken, et cetera).

Scott kelby spiekbrief lagen

Heel handig zijn de spiekbrieven voor lagen

Hoofdstuk 2: Jump. Van Lightroom naar Photoshop (en terug) gaat over hoe je switcht tussen Lightroom en Photoshop.

Hoofdstuk 3: Het smart (slimme objecten en HDR) gaat over hoe je je raw-foto bewerkbaar houdt met slimme objecten, hoe je een HDR-foto met de uitstraling van tonemapping maakt en over een Techniek voor 'scherper dan Lightroom' HDR-foto's.

Hoofdstuk 4: Re-Touch (Portretten retoucheren) geeft een aantal technieken om gelaatstrekken, wenkbrauwen, de huid en de kleur van tanden te perfectioneren. Daarnaast worden wat methodes getoond om vlekjes te verwijderen, onderkinnen te verkleinen, studiofouten te verbergen en wordt gedemonstreerd wat het filter Uitvloeien nog meer kan.

Hoofdstuk 5: Compositie (Samengestelde foto's maken) laat wat methodes zien waarmee je haren kunt maskeren, hoe je meerdere foto's kunt samenvoegen, het je textuur aan je achtergrond toevoegt en hoe je een persoon meerdere keren in beeld kunt laten komen.

Hoofdstuk 6: Side Effects (Fotografische speciale effecten) behandelt een aantal leuke technieken. Bijvoorbeeld hoe je een saaie lucht kunt vervangen, hoe je herfstkleuren kunt maken met de modus LAB-kleur, hoe je lichtstralen kunt toevoegen en hoe je een foto met één klik kunt omzetten in een olieverfschilderij.

Scott kelby saaie lucht vervangen

Een saaie lucht vervangen

Daarnaast wordt uit de doeken gedaan hoe je lensflare toevoegt, hoe je een kunstcollage maakt met Overvloeien en hoe je De architectuur-bij-nacht-uitstraling kunt bewerkstelligen.

Hoofdstuk 7: Sharpen (Verscherpingstechnieken) gaat over verschillende verscherpingstecnieken met Onscherp Masker, Slim Verscherpen, hoe je onscherpe foto's door een bewogen camera kunt herstellen. En tot slot hoe je creatief kunt verscherpen met het gereedschap Verscherpen.

Hoofdstuk 8: Don't move (Afleidende dingen verwijderen) geeft een aantal handige technieken waarmee je ongewenste objecten kunt verwijderen. Bijvoorbeeld met de clone-stamp en 'Vullen met Inhoud behouden'.

Hoofdstuk 9: Problemski (Veelvoorkomende problemen oplossen geeft een aantal handige technieken om delen van je foto te schalen zonder deze te beschadigen, hoe je 'Halo's' langs randen kunt wegwerken, hoe je reflecties in brillenglazen kunt verhelpen en hoe je groepsfoto's kunt herstellen.

Scott kelby reflecties brillenglazen verwijderen

Reflecties in brillenglazen verwijderen

Dankwoord en inleidingen


Het boek begint met een enorm dankwoord van maar liefst twee pagina's! Een beetje teveel van het goede naar mijn smaak... Maar je kunt dit gewoon skippen en je mist er verder niets aan!

Dat geldt overigens ook voor de inleidingen van de overige hoofdstukken met vaak veel (flauwe) grappen. Na de inhoudsopgave komen er weer drie volle pagina's met 'Zes dingen die je maar beter kunt weten voordat je dit boek gaat lezen'.

Scott wil zeker weten dat je zoveel mogelijk uit dit boek haalt en belooft dat als je twee minuten de tijd neemt om deze lange intro te lezen, dat dit een groot verschil zal maken met hoe succesvol je zult zijn met Photoshop en en met dit boek.

Hij benadrukt iedere keer dat je van elk project ook de inleiding boven aan de bladzijde leest omdat deze belangrijke informatie bevat. Ik sla ze zelf echter altijd over... Maar als je je puur op de inhoud van de projecten concentreert kun je eigenlijk niet anders dan enthousiast worden over dit boek!

Ik denk dat hij hoofdstuk 1 en hoofdstuk 2 beter had kunnen omdraaien. Hoofdstuk 1 gaat namelijk meteen over lagen en hoe je daarbij switcht tussen Lightroom en Photoshop. in hoofdstuk 2 (Jump) wordt dan pas uitgelegd hoe je dat daadwerkelijk doet.

Wat vond ik ervan?


Ik heb er toch weer een hoop van opgestoken, ofschoon ik het boek niet helemaal heb kunnen doornemen. Hoe je bijvoorbeeld de mogelijkheid kunt behouden om een RAW-foto opnieuw in Photoshop te kunnen bewerken door je RAW-foto als een slim object naar Photoshop te sturen was helemaal nieuw voor me.

Bewerken, Speciaal plakken, Op locatie plakken om een hoofd te wisselen van degene die net zijn ogen dicht had op een groepsfoto vond ik ook een eye-opener!

Scott kelby groepsfotos herstellen

Groepsfoto's herstellen

De stappen om tot een bepaald resultaat te komen zijn behoorlijk goed uitgewerkt met screenshots waarbij de te nemen handelingen soms rood omcirkeld zijn. Je komt altijd tot het gewenste resultaat. Het verschil met andere boeken die ik van hem heb is dat dit meer een leerboek is dat je van voor naar achter kunt doorwerken.

Je begrijpt nu ook echt wat je aan het doen bent. Bij de andere boeken die ik van hem ken zijn de intro's een stuk korter en is het stappenplan wel heel goed uitgewerkt. Echter heb je zo het gevoel meer trucjes te leren.

Je volgt de stappen en je komt tot het resultaat, maar als je zelf eens iets moet verzinnen om tot een bepaalde oplossing te komen, ben je niet in staat om de juiste tools hiervoor in te zetten. Pas na jaren 'valt het kwartje' dan.

Ik vind het boek echt een aanwinst. Er staan zeer verrassende oplossingen in voor problemen die ik zelf vaak tegenkom in de praktijk. Ik heb hier in de loop der jaren zelf allerlei oplossingen voor verzonnen, maar met de methodes uit dit boek bereik je een veel mooier resultaat en ook nog eens in een fractie van de tijd. Absolute aanrader!

Prijs en waar te koop?


Adobe Photoshop voor Lightroom gebruikers, 2e editie is op 27 maart 2019 uitgebracht. Het boek kost 34,99 euro.

» Direct bestellen

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Michelle Peeters

Over de auteur

Michelle Peeters is fotografe en oprichter van DeuxBleus Fotografie. Michelle herkent het bijzondere in het gewone en het gewone in het bijzondere. Ze heeft zich nooit willen specialiseren en is daardoor van alle markten thuis.

10 reacties

 1. Ghis Jannis
  Ghis Jannis schreef op dinsdag 19 maart 2019 om 11:54  | reageer

  Is het boek dan ook al meteen in het Nederlands verkrijgbaar?

 2. Michelle Peeters
  Profiel Michelle Peeters schreef op dinsdag 19 maart 2019 om 11:56  | reageer

  @Ghis: jazeker!

 3. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op dinsdag 19 maart 2019 om 12:04  | reageer

  @Ghis; Ja, het gaat hier juist om de Nederlandse uitgave van dit boek.

 4. Ton de Vrind
  Ton de Vrind schreef op dinsdag 19 maart 2019 om 14:13  | reageer

  Ik heb het genoegen gehad Scott Kelby weleens ontmoet te hebben tijdens een Adobe seminar. Een uiterst vriendelijke maar voor deskundige man. Iemand die het "fotosjoppen" bij wijze van spreken uitgevonden zou kunnen hebben. Er is altijd wel wat kritiek te bedenken, maar een boek van Kelby blijft altijd een mooi document die je beslist in je verzameling moet hebben.

 5. José
  José

  hallo Michelle,

  Ik heb eens gegoogeld en zag dat hij eerder ook al eens een dergelijk boek heeft uitgebracht "Hoe doe je dat in Photoshop"
  Wat is het verschil tussen beide boeken? Worden er verschillende technieken in uitgelegd? Moet je eerst het eerste hebben om met het tweede verder te kunnen? Weet jij dat?
  groetjes
  José

 6. Marianne
  Marianne schreef op dinsdag 19 maart 2019 om 20:53  | reageer

  Hallo Michelle,
  Ik werk nooit met Lightroom maar wel met PS.
  Wil nog zoveel leren in PS is dit boek mij dan aan te raden og heb je een beter alternatief?
  Alvast bedankt voor je reactie.

 7. Michelle Peeters
  Profiel Michelle Peeters schreef op dinsdag 19 maart 2019 om 21:58  | reageer

  @José: dat boek is er ook en dat wordt binnenkort ook gereviewed! Tipje van de sluier: als je al meer weet over Photoshop is dat boek een aanrader, omdat je het als naslagwerk kunt gebruiken. Dit boek kun je ook van voor naar achter doorwerken als je nog maar weinig over Photoshop weet.

  @Marianne: Ik weet niet wat je niveau is op Photoshop-gebied. Ik ben zelf al een jaartje of 15 met Photoshop aan de slag en dacht dat ik er aardig wat vanaf wist. Toch heb ik veel geleerd uit dit boek. En het andere boek waar José het over had eveneens! Ik ben zelf meer van het gericht opzoeken zodra ik iets nodig heb. Ook dat gaat met dit boek, maar wellicht iets beter in het andere boek (wat dus nog gereviewed gaat worden). 'Hoe doe je dat in Photoshop' is wat korter en bondiger om snel tot een resultaat te komen. Alleen begrijp je daarbij minder wat je 'echt' aan het doen bent.

 8. Chris Broeckhoven
  Chris Broeckhoven schreef op woensdag 20 maart 2019 om 10:50  | reageer

  Tof! Mijn favoriete schrijver. Ik hou wel van zijn grapjes.

  Chris

 9. martin007
  Profiel martin007 schreef op woensdag 3 april 2019 om 13:41  | reageer

  Voor welke versie van PS is dit boek? Ik zou zelf t liefst de kleine stap naar PS Elements willen maken vanuit LR. Of is daar evt ander boek voor beschikbaar?

 10. Michelle Peeters
  Profiel Michelle Peeters schreef op woensdag 3 april 2019 om 15:23  | reageer

  @martin007: de Creative Cloud versie. Maar in principe ook oudere versies van Photoshop aangezien veel van de functies nog hetzelfde zijn. Alleen de plek waar je ze kunt vinden is soms aangepast.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Sportfotobijbel
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Toon alle artikelen binnen Boeken

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.033 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord