Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Erik van Rosmalen

Shoot + Share: fotomarketing in jip-en-janneketaal

dinsdag 24 april 2012, 20:20 door | 6.134x gelezen | 0 reacties

De Amerikaanse fotograaf Stuart Sipahigil publiceerde bij Crafts & Vision vandaag 'Shoot + Share', een eBook over het delen van foto's in de breedste zin van het woord. Een heldere en begrijpelijke inleiding in de online en offline 'marketing' van foto's. Ook voor niet-commerciele fotografen en zonder veel jargon.

Met de opkomst van digitale fotografie is het aantal foto's dat we maken exponentieel gegroeid. Vervolgens besteden we vele uren aan de nabewerking. En dan? Afdrukken? Online plaatsen? Een boek maken voor thuis in de kast? Stuart Sipahigil besteedt in zijn eBook aandacht aan de mogelijkheden en kansen omtrent het 'delen' van foto's.

eBook-aversie


Toegegeven, ik heb een lichte aversie tegen eBooks. Regelmatig zijn het iets te lang uitgesponnen varianten van verhalen die prima in een 'gewone' blog van 1.000 woorden hadden gepast. Lezen van een scherm heeft ook niet mijn voorkeur. En aangezien het hier om een Amerikaans auteur gaat, loop je ook nog eens het risico tegen iets te lollige 'Scott Kelby'-humor aan te lopen of allerlei links en tips te krijgen naar en over Amerikaanse fenomenen, die in Europa toch een stuk minder relevant zijn.

Marketing voor fotografen


Niets van dat alles in dit eBook. De fotograaf, deels nog amateur maar daarnaast werkzaam bij een multimediabureau, geeft een lesje in marketing voor fotografen. Geen jargon, moeilijke theorie of droge stof, want die hij vertaalt hij al. In kant-en-klare vragen die je je als fotograaf zou moeten stellen. Wat is mijn doelgroep? Wat wil ik bereiken met het delen van mijn foto's?

Screenshots

Online en offline je doelgroep opzoeken


In 58 pagina's laat hij zijn lezers nadenken over hoe je als fotograaf je foto's presenteert. Online op een website, blog of in social media, maar ook offline. Wat laat je wel en niet zien, voor welke doelgroep en met welk middel? Wil je, als amateur, vooral laten zien waar je trots op bent? Of ben je op zoek naar opbouwende kritiek?

Het kan een argument zijn om voor een ander platform te kiezen om je werk te tonen. En ook als professioneel fotograaf is het goed om eens na te denken waar welke klanten zich bevinden. Is dat op Facebook? Prima, zorg dan dat je daar ook te vinden bent met je werk.

Portfolio


Ook het portfolio krijgt aandacht in het eBook. Sipahigil besteedt aandacht aan een goede selectie, want: wat is de beste foto? Die je zelf het mooiste vindt? Of de foto die je doelgroep het meeste kan waarderen. Een bruidspaartje is niet geinteresseerd in productfotografie, maar commerciele klanten hebben minder behoefte aan ringen, duiven en bruidstaarten. Menig fotograaf met een veel te breed en uitgebreid portfolio kan zeker zijn voordeel doen met de tips in dit boek.

Eigen ervaring


Dit alles concretiseert Sipahigil met 'excercises', oefeningen die wel wat concreter hadden mogen zijn, maar waarmee je als fotograaf wel gaat nadenken over je eigen manier van werken. Sipahigil geeft in de kantlijn (bijna letterlijk, in een kolom naast de lopende tekst) voorbeelden uit zijn eigen manier van werken. Net als Sipahigil gebruik ik ook vooral mijn eigen fotografiewebsite om mijn beelden te laten zien, vaak vergezeld van blogs die ik vervolgens deel via Twitter, LinkedIn en in mindere mate Facebook.

Flickr gebruik ik deels als 'opslag' voor foto's op de website, maar zeker ook als ik behoefte heb aan opbouwende kritieken. Sipahigil besteed overigens terecht ook aandacht aan het fenomeen 'kritiek' - en in hoeverre je dat online kunt halen.

Screenshots

Samenvattend


De ondertitel 'Getting your photographs out into the world' suggereert dat het boek een vergelijking maakt tussen sites als Flickr, Picasa, 500px en andere fotosharing-sites. Dat gebeurt ook wel, maar delen moet je in dit eBook echt in de ruimste zin van het woord zien. Exposities, fotoboeken, een eigen blog of website, het valt allemaal onder het delen en openbaar maken van je eigen werk.

Nuttige informatie voor zowel de (semi)professionele fotograaf als voor de amateur die foto's willen delen met anderen en daar het maximale effect uit willen halen. Verwacht geen grootse nieuwe inzichten, maar wel een eBook dat menig fotograaf op gang kan helpen of aan het denken kan zetten.

Het eBook Shoot + Share is verkrijgbaar bij Craft & Vision voor 5 dollar (een kleine 3,80 euro).

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Erik van Rosmalen

Over de auteur

Erik werkt als content specialist. Daarnaast is hij freelance tekstschrijver en fotograaf. Mensen vormen daarbij het hoofdonderwerp: portret- en reportage-fotografie. Volg Erik ook op Instagram!

0 reacties

    Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
    Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Toon alle artikelen binnen Boeken

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.051 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord