Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Liesbeth van Asselt

Voor jezelf beginnen, iedereen kan het!

zaterdag 24 september 2016, 14:14 door | 6.541x gelezen | 3 reacties

Veel mensen, waaronder veel fotografen, dromen ervan om voor zichzelf te beginnen. Ze hebben net zoals ik genoeg van verplichte nutteloze vergaderingen, van organisatiepolitiek en van een baas boven zich. Maar hoe pak je dat aan?

50% Van de zzp'ers en MKB'ers bestaat na 5 jaar niet meer...
Dat was best een schrikbeeld toen ik mijn bedrijf startte!

De algemene tendens is duidelijk: je moet je onderscheiden. Je moet iets te bieden hebben waar de klant op zit te wachten en wat weinig anderen kunnen bieden. Iets wat de klant helpt om een probleem op te lossen. Of om een droom waar te maken.

In mijn geval zat dat onderscheidende in mijn werkervaring. Voordat ik het roer omgooide en zelfstandig fotograaf werd, was ik werkzaam op het gebied van bedrijfskunde: organisatieontwikkeling en marketing & communicatie.

Het zal geen verrassing zijn dat mijn specialisatie bedrijfsfotografie is! En dat ik daarnaast, als voormalig managementtrainer, nu docent fotografie ben.

Vaak wordt gezegd dat je voor het ondernemerschap in de wieg gelegd moet zijn. Maar Linda Spaanbroek, schrijfster van het boek “ondernemershout bestaat niet” denkt dat iedereen ondernemer kan worden. In het boek overstelpt ze je met tips over ondernemerschap.

Linda Spaanbroek - Ondernemershout bestaat niet


Laten we eens kijken wat zij over ondernemerschap zegt. Ze begint met de basis van ondernemen: zorg dat je je rekeningen kunt betalen. Van leveranciers, belastingdienst, et cetera. Met andere woorden: zorg voor een goede administratie, wees je bewust van je omzet, kosten en liquiditeit. Niet het leukste deel van ondernemerschap, maar wel noodzakelijk.

Daarna beschrijft ze 6 stappen die ervoor moeten zorgen dat je (meer) klanten krijgt. Zonder klanten geen omzet, hoe goed je dienst of product ook is!

Stap 1: Wees expert op je vakgebied


Lever kwaliteit waar je 100% achter staat. Vraag referenties voor op je website. Deel je kennis op Linked In, in blogs, et cetera.

Stap 2: Afgebakende doelgroep


Zorg voor een duidelijke en afgebakende doelgroep. Veelzijdigheid leidt tot verwarring. Mensen zoeken een specialist.

Ik kan dit alleen maar beamen. Toen ik startte als fotograaf deed ik van alles: ik dobberde van familieportretten naar evenementen, van honden naar bedrijfsreportages, van newborn naar het verzorgen van fotografielessen.

Ik zie dit nog steeds gebeuren bij de fotografen die nu starten. Ze zijn bang opdrachten mis te lopen als ze niet alles aanpakken. Herkenbaar, maar het tegengestelde blijkt het geval te zijn. Sinds ik me gespecialiseerd heb in bedrijfsfotografie en het geven van fotocursussen en –workshops kan ik me daar 100% op focussen. En zit ik in een opwaartse spiraal.

Ik heb veel werk passend bij m'n specialisme, waardoor ik steeds meer ervaring opdoe (je bent nooit uitgeleerd!) en nog meer die specialist wordt. En dus krijg ik nog meer werk, verdien ik geld om apparatuur te kopen en om relevante opleidingen te doen, waardoor ik me weer meer kan onderscheiden op de markt, et cetera, et cetera, et cetera. Het vliegwiel draait op volle toeren.

Wees dus niet bang om je volledig te richten op dat waar je goed in bent! Of dat nu door je achtergrond is, door je creativiteit of door je internationale netwerk, het maakt niet uit. Word de beste op jouw vakgebied en je hebt straks een succesvol en rendabel bedrijf.

Stap 3: Bouw aan know – like – trust


Je doelgroep moet je leren kennen om te kunnen bepalen of ze je aardig vinden en kunnen vertrouwen. Houd de contactmomenten persoonlijk en authentiek om aan je 'like' en 'trust' te werken.

Dit wetende, verbaas ik me over de grote hoeveelheid stockfoto's (gratis foto's van verzamelsites) die gebruikt worden op websites van bedrijven. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat stockfoto's wantrouwen wekken bij de bezoeker op de website. Van die 'trust' gaat het met stockfoto's dus nooit komen!

Stap 4: Wat levert het op?


Verkoop je dienst of product door aan te geven wat men kan verdienen, besparen of vermijden door jouw product of dienst te kopen. Levert het geld, gezondheid, vrije tijd, kennis, waardering of bijvoorbeeld comfort op? Benoem dat dan op je website, in verkoopgesprekken, webinars, e-mail (listbuilding!), et cetera.

Linda Spaanbroek


Stap 5: Differentieer in je aanbod


Zorg voor een gratis weggever (zoals een mp3, e-book, checklist of video). Biedt klanten daarna de mogelijkheid om op een goedkope manier kennis met je te maken. Vervolgens kunnen ze doorstromen naar duurdere diensten die steeds uitgebreider en persoonlijker worden.

Stap 6: Ga doen!


Teveel nadenken remt de groei van je bedrijf. En stel niet het tienvoud aan eisen aan jezelf waar je juist als werknemer zo van baalde! Veel ondernemers ervaren dat ze zelf hun ergste baas zijn...

Natuurlijk beschrijft Linda Spaanbroek deze zes stappen veel uitgebreider in haar boek. Leuk om te zien is dat ze een aantal van de stappen ook in de praktijk brengt in haar boek. Ze laat haar expertise zien, maakt het persoonlijk, biedt de lezer een gratis weggever aan.

Haar schrijfstijl leest makkelijk weg. De teksten zijn kort en bondig met prikkelende titels. Het is een boek wat je eerst lekker relaxed doorleest en wat je er later nog eens bij pakt met een: 'hoe zat dat ook alweer?'.

Kortom: een aanrader!
Voor wie geďnteresseerd is: het boek is hier te bestellen.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Liesbeth van Asselt

Over de auteur

Liesbeth fotografeert met haar bedrijf stapfoto.nl voor websites en social media van bedrijven. Daarnaast verzorgt ze al sinds 2004 (vooral creatieve) workshops zoals lightpainting, flitsen, werken met ledlicht en lichtvormers, portretfotografie, high speed, long exposure en paintsplash. Daarnaast is er een Stapfoto vakgroep voor gevorderde fotografen.

3 reacties

 1. gast schreef op dinsdag 27 september 2016 om 12:16  | reageer

  Bestaan er richt prijzen voor fotowerk bvb wat kan een uur fotowerk kosten (raming)?

 2. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op dinsdag 27 september 2016 om 14:02  | reageer

  @Gast; die bestaan, maar persoonlijk vind ik ze niet echt realistisch.

 3. A.S.
  A.S. schreef op dinsdag 27 september 2016 om 16:36  | reageer

  gast,

  Reële tarieven pér uur, liggen naar mijn ervaring tussen de € 65,00 a € 125,00 pér uur ex btw.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
De Portretbijbel door Elja Trum
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Toon alle artikelen binnen Boeken

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.189 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord