Elja Trum

3 keer gecrasht in een week tijd

zondag 4 april 2021, 23:32 door | 2.492x gelezen | 7 reacties

Een paar jaar geleden kregen we een DJI Mavic-drone binnen bij ons op kantoor. Die zouden we gaan gebruiken voor een overview-shot bij het opnemen van de video's voor onze cursussen. Dat geeft een gaaf beeld van de omgeving.

Ik liet hem wat rondvliegen door mijn kantoor, liet hem landen op mijn bureau en riep toen het hele team erbij om te komen kijken naar ons coole nieuwe speeltje.

Ik pakte de controller, en liet de drone rustig opstijgen.
Tenminste, dat was de bedoeling.

Wat er echt gebeurde, was dat hij in één ruk snoeihard tegen het plafond aan knalde. Afgebroken rotorbladen vlogen in het rond, waarna het gevaarte vast bleef zitten tussen twee vernielde platen van ons systeemplafond.

Ik heb onze nieuwe drone in diezelfde week 3 keer laten crashen voordat ik een beetje doorhad hoe dat kreng werkte.

Mijn tweede crash was tijdens het uitproberen van de automatische volgmogelijkheid van de drone. Levert gave beelden op, maar je moet wel blijven opletten - en niet de verkeerde kant op vliegen als het fout dreigt te gaan.

Die crash zie je in de video hieronder.


Na die eerste week heb ik hem - afkloppen - niet meer laten crashen. Beelden die we er mee maken zie je nog regelmatig terug in onze fotografie cursussen op Photofacts Academy.


101 Tips voor Perfecte Portretfoto's


Wil jij graag weten hoe je perfecte portretfoto's kunt maken? In mijn boek De Portretbijbel geef ik je 101 tips om jouw portretfotografie naar een hoger niveau te helpen. Je ontdekt hierin de 101 beste tips die ik de afgelopen vijftien jaar als portretfotograaf heb opgedaan.
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

7 reacties

 1. Joris vd Maarel
  Joris vd Maarel schreef op woensdag 7 april 2021 om 08:58

  Het gebruik van de automatische volgfunctie is niet toegestaan. De wetgeving is sinds 1 januari nieuw en moet je als je buiten vliegt het verplichte A1/A3 en/of A2 vliegbewijs hebben gehaald. Tevens moet je drone en certificaat bij de RDW staan geregistreerd. Een buiten crash ben je zelfs verplicht te melden. Zonder "diploma/certificaat" en verzekering kan dat een aardige schadepost opleveren. Het is verplicht in de EU voor alle drones van meer dan 250gr of met een camera aan boord.

 2. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op woensdag 7 april 2021 om 09:19

  @Joris; ik ken de regels en ik heb mijn vliegbewijs ook.
  Dit was echter in 2017, toen er nog andere regels golden.

 3. gast schreef op woensdag 7 april 2021 om 16:38

  Elja, je moet eerst leren zwemmen voor je in het diepe springt. 😛😃

 4. Dennis Tichelaar
  Dennis Tichelaar schreef op donderdag 8 april 2021 om 09:40

  Er zijn rc modelvliegclubs waar je kunt leren met drones te vliegen.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Column

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

52.325 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord