Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Anouk Timmerman

Column: De jeugd van tegenwoordig...

vrijdag 1 april 2011, 20:48 door | 7.858x gelezen | 9 reacties

Sinds een jaar of twee begeleid ik in het basisonderwijs naschoolse projecten rondom fotografie of aanverwante vakgebieden. Dit voorjaar zal ik met een groep kinderen een krant gaan maken die door de gehele wijk waar zij wonen huis aan huis zal worden verspreid. Vandaag was de eerste redactiemiddag, en die begon direct hilarisch.

Hoi, ik ben fotograaf


Zo'n eerste bijeenkomst begin je natuurlijk met een kennismakingsrondje. Nadat alle kinderen en de aanwezige begeleiders zich hadden voorgesteld, was het mijn beurt. 'Hoi, ik ben Anouk, en ik begeleid jullie tijdens dit project. Mijn beroep is fotograaf. Dat is naast mijn werk natuurlijk ook een beetje mijn hobby. Een andere hobby is paardrijden.'

Laura Jansen
Laura Jansen in Atak, Enschede
ISO 1600, f/2.8, 1/40

Bekende mensen fotograferen


De laatste helft van het programma bestond uit twee workshoprondes. De kinderen konden aanschuiven bij bijvoorbeeld een workshop nieuwsberichten schrijven of een workshop interviewen. Zelf zou ik natuurlijk de workshop fotografie aanbieden. Na een goedverlopen eerste workshopronde met voornamelijk kinderen die ik al kende uit een eerder project, was het tijd om te wisselen. Vier nieuwe gezichtjes in de tweede ronde. En daar kwam 'ie, de vraag. 'Heeft u wel eens bekende mensen gefotografeerd?'

Je zou verwachten dat je met zo'n vraag bij een popfotograaf aan het juiste adres bent. De vraag van het meisje in kwestie beantwoordde ik dan ook met een volmondig 'ja'. Toen de wedervraag; 'wie dan?'. Ook die vraag leek me niet zo moeilijk. Alanis Morissette bijvoorbeeld? Die kenden ze niet. Snow Patrol dan? Ook niet. Krezip? Milow? Nee, ook niet. Dan misschien Miss Montreal..? Vier paar glazige oogjes waren op mij gericht. Ook Depeche Mode of Placebo zou me hier niet gaan redden. Maar come on, Miss Montreal niet kennen? Daar had ik dus niet op gerekend.

Jeugd van Tegenwoordig
De Jeugd van Tegenwoordig op Noorderslag 2009
ISO 1600, f/2.8, 1/80

Bekendheid is ook maar subjectief


Of ik Justin Bieber wel eens had gefotografeerd. Jan Smit dan? Of Ben Saunders? Nee, alle drie niet. Dean Saunders dan? Nee, ook al niet. Sloeg ik me daar toch even een flater. Ik hoorde de redacteurs in kwestie bijna denken: Beetje roepen dat je wel eens bekende mensen fotografeert, jaja. Wat een opschepper... Zo zie je maar weer dat ook bekendheid nog steeds erg subjectief is.

Ik heb het viertal beloofd mijn archief eens door te spitten en volgende week met betere namen te komen. Op mijn lijstje "maar deze kennen jullie vast wel" staan inmiddels de namen Ilse DeLange, Laura Jansen, Anouk en De Jeugd van Tegenwoordig. Vooral die laatste leek me wel toepasselijk...

Volg de Kinderkrant Wesselerbrink via de website of Twitter.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Anouk Timmerman

Over de auteur

Anouk Timmerman is zelfstandig tekstschrijver en fotograaf. Ze werkt veel voor de zakelijke markt en maakt portretten en reportages. Anouk is bovendien docent fotografie voor Photoguide, haar tweede bedrijf. In haar vrije tijd is ze veel te vinden bij haar paard en fotografeert ze veel concerten. Volg Anouk ook op Twitter!

9 reacties

 1. tonv
  Profiel tonv schreef op zaterdag 2 april 2011 om 03:37  | reageer

  Hier in Beijing vertel ik regelmatig over onze sterren. Als ik dan namen als Jan Smit, Ben Saunders of Jim Bakkum laat vallen kijken Chinezen me meewarig aan. Ze horen veel liever verhalen over het Amsterdam Red Light District of over onze voetbalhelden want die kennen ze allemaal. En cliche's als klompen en molens doen het ook altijd.

 2. ErikvanRosmalen
  Profiel  ErikvanRosmalen schreef op zaterdag 2 april 2011 om 09:37  | reageer

  Mooi verhaal Anouk. Bekendheid is zeker relatief. Ik was eens, in mijn periode als dagbladjournalist, in een basisschoolklas. Daar was een lokale kinderboekenschrijver te gast. Toen hij (tevens concullega bij het lokale weekblad...) naar mij wees, dat ik 'ook schrijver' was, mocht ik prompt ook handtekeningen uitdelen...

 3. dirkie
  dirkie schreef op zaterdag 2 april 2011 om 12:45  | reageer

  Mooi verhaal en ééntje die ze zeker gaan kennen is de naamgenote van jou : Anouk. Die is toch wel overal bekend want eerlijk gezegd miss montreal zegt me ook niks, maar dat zal wel aan mij liggen.

 4. EdC
  Profiel EdC schreef op zaterdag 2 april 2011 om 19:14  | reageer

  In 'de week van Justin Bieber' Justin Bieper nooit gefotografeerd? Enfin, vorige week had ik ooit nog niet van hem gehoord. vrolijk En mooie lessen: beroemdheid is betrekkelijk en als fotograaf moet je bij de tijd blijven.

 5. Arno
  Profiel  Arno schreef op zondag 3 april 2011 om 00:09  | reageer

  Dan zeg je gewoon kabouter Plop en K3 die kennen ze ook allemaal vrolijk

 6. Remco
  Profiel  Remco schreef op zondag 3 april 2011 om 11:46  | reageer

  Justin wie? vrolijk Fantastische foto's trouwens! Vooral een goede, onbewogen foto van een crowdsurfer is niet makkelijk tussen een springende massa. Goed gedaan!

 7. dvfotografie
  Profiel dvfotografie schreef op zondag 3 april 2011 om 17:33  | reageer

  Leuk artikel. Bekende-personen-fotograferen heb je nog in gradaties: de bekendheid op het podium als artiest is één ding. Je fotografeert hem/haar dan in actie zonder dat ze er altijd bewust van zijn. Maar je kunt ook bekende mensen individueel moeten portretteren, dat vraagt weer een andere aanpak en manier van werken. Het voordeel is dat deze personen vaker voor een camera staan en dus niet camerashuw zijn. Wat bij het portretteren van 'gewone' mensen weleens een obstakel kan zijn wat je moet overwinnen tijdens de sessie. Een nadeel kan zijn is dat een bekendheid ook al heel wat fotografie van zichzelf hebben gezien dus niet zo snel van onder de indruk geraakt. In tegenstelling tot de 'gewone' personen die juist vaak enthousiast worden van de foto's die je van hen aan het maken bent, lang leve het digitale diplay! Deze mensen hebben/nemen vaak ook meer de tijd om zich te laten fotograferen....de bekenderen hebben er veelal niet veel tijd voor. Maar beide blijven altijd wel uitdagingen!

 8. Nouks
  Profiel  Nouks schreef op maandag 4 april 2011 om 14:26  | reageer

  Bedankt voor jullie reacties! vrolijk

  @EdC: Klopt. Heb zelfs geen accreditatie aangevraagd. Kan me leukere dingen bedenken dan dat knipoog

  @Remko: Thanks!

  @dvfotografie: ook met het portretteren van meer of minder bekende mensen heb ik wel ervaring. Om nu te zeggen dat het een voordeel is dat ze vaker voor de camera staan, mwoh. Niet direct mee eens. Als fotograaf wil je graag een sterke foto neerzetten naar je eigen idee, terwijl je daar bij niet alle bekende mensen echt de gelegenheid toe krijgt. Die gaan gewoon staan in hun "vaste fotohouding", wachten tot je "klik" doet en bedanken je netjes. Veel leuker zijn de artiesten die zich nog een beetje laten regisseren.

 9. JoostSlijkoort
  Profiel JoostSlijkoort schreef op vrijdag 15 april 2011 om 23:17  | reageer

  Grappig artikel, komt me heel bekend voor!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Toon alle artikelen binnen Column

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.058 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord