Maaike van Steenis

De ondernemers-valkuil waarin je beslist NIET terecht wilt komen

dinsdag 23 februari 2016, 14:14 door | 7.995x gelezen | 9 reacties

Ernesto is zijn baan in de IT zat. Van zijn hobby zijn beroep maken, dat lijkt hem ideaal. Hij volgt een deeltijdstudie aan de fotovakschool. Tijdens zijn studie doet hij hier en daar wat kleine opdrachtjes. Hij schrijft zich in bij de KvK. Een goede vriend bouwt een website voor hem in ruil voor een fotoshoot.

Hij maakt zijn opleiding af. En dan is het zover. Een leven als zelfstandig fotograaf. Heerlijk je eigen tijd indelen. De hele dag bezig zijn met fotografie. En tussendoor ook eens lekker naar de speeltuin met zijn zoontje.

De toekomst ziet hij zonnig in. Hij heeft flink gespaard. Dus het eerste half jaar hoeft hij niet te leven van zijn fotografie. Dat geeft hem de tijd om zijn bedrijf op te bouwen. Daarna kan hij dan gaan investeren. In een eigen studio bijvoorbeeld. Zodat hij daar fotoshoots kan doen.

Natuurlijk, hij zou zijn spaargeld ook kunnen gebruiken om meteen een studio in te richten. Maar dat durft hij toch niet aan. Nee, eerst verdienen en dan pas uitgeven. Zijn vriendin Hilde was het daar helemaal mee eens.

Studio


En nu is Ernesto 3 jaar verder.
Van zijn plannen is maar bar weinig terecht gekomen. Hij moet elke maand zijn stinkende best doen om rond te komen. Omdat hij geen eigen studio heeft kan hij bepaalde shoots voor professionele opdrachtgevers niet doen. Ze nemen hem gewoon niet serieus, zo lijkt het. Hij kan wel ruimte huren, maar dan is hij weer veel te duur.

Hij blijft toch een beetje hangen in het circuit van vrienden en kennissen die hem vragen om voor een paar tientjes of voor een etentje wat foto's te maken voor hun website. Doordat hij veel op locatie werkt is hij meestal lang onderweg. De speeltuin heeft hij al maanden niet gezien.

Als hij het over kon doen, investeerde hij direct in een studio. Zodat hij makkelijker aan opdrachten had kunnen komen. En door beter betalende opdrachtgevers als een professional gezien zou worden.

Ernesto is niet de enige.
Investeren is voor veel fotografen iets positiefs. Maar ook iets voor “later”. Als het allemaal goed gaat. En ze een mooie buffer hebben opgebouwd.

Helaas komt het meestal nooit zover. Ze blijven ploeteren en rommelen in de marge. En op het moment dat ze zich realiseren dat er nu echt iets moet veranderen, zijn ze al op het punt dat ze amper hun huur meer kunnen betalen. En dan is investeren dus helemaal niet meer aan de orde.

Maar hoe bepaal je nu welke investeringen je het beste direct kunt doen, en welke je nog wel even uit kunt stellen? Heel simpel. Alles wat ervoor zorgt dat je meer gaat verdienen, doe je het beste zo snel mogelijk. Want hoe eerder je ermee aan de slag gaat, hoe sneller je je investering hebt terugverdiend.

Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 100 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Ik heb een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 50 euro korting en ontvang gratis het boek De Fotografiebijbel thuis.

Photofacts Academy + De Fotofotobijbel

In dit boek ontdek je 105 tips voor fascinerende foto's. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je nu ook 50 euro korting op de cursussen!

Lid worden met korting + gratis boek
Maaike van Steenis

Over de auteur

Maaike van Steenis is trainer en leert creatieve ondernemers hoe ze meer kunnen verdienen met hun werk en een succesvol bedrijf kunnen opbouwen. Meer informatie over Maaike is te vinden op haar website succesvolondernemenalscreatief.nl. Daar kun je ook haar GRATIS eBook aanvragen met 10 tips om meer te gaan verdienen als creatieve ondernemer.

9 reacties

 1. Brian
  Brian schreef op dinsdag 23 februari 2016 om 15:28

  Leuk stukje, en volledig waar... Maar.....

  "Heel simpel. Alles wat ervoor zorgt dat je meer gaat verdienen, doe je het beste zo snel mogelijk. Want hoe eerder je ermee aan de slag gaat, hoe sneller je je investering hebt terugverdiend."

  Hiermee doe je het lijken alsof het ondernemerschap heel simpel is. Ik weet dat er hier een hoop fotografen zijn mee lezen bij wie is bewezen dat dit niet het geval is. Zij die dit jaar gaan stoppen of die dat de afgelopen jaren al gestopt zijn, hadden hier zo hun redenen voor.

  Ik pleit er echt voor dat fotografen beginnen met een goed ondernemersplan en gedegen onderzoek naar de markt waar ze zich in willen begeven voor ze alles op alles zetten en als fotograaf aan de slag gaan. Voor de hele creatieve fotografen is plek, voor de zeer gewiekste ondernemers ook... De rest komt er niet, hoe vervelend ook. Er zijn gewoon teveel "zogenaamde" fotografen.

 2. Arthur Wittendorp
  Profiel Arthur Wittendorp schreef op dinsdag 23 februari 2016 om 15:41

  Erg leuk maar ook erg herkenbaar verhaal. Het is precies wat je aangeeft. Als je ervoor wilt gaan, ga er dan ook vol voor, en blijf niet in de marge rommelen. Ik heb na de FVS voor hetzelfde dilemma gestaan en mijn keuze was simpel. Ik ga er niet vol voor. Ik werk 'gewoon' voor een baas voor mijn. inkomen. Dat sommige opdrachtgevers mij niet voor vol of professioneel aanzien. So be it. Mijn inkomen uit de fotografie zie ik als een extra om mijn hobby kosten neutraal te kunnen maken. Met andere woorden, ik heb wel de (financiële) lusten van maar niet de lasten (Onzekerheid van het bestaan als zelfstandige).

 3. Mike
  Mike schreef op dinsdag 23 februari 2016 om 17:08

  Ik ben het met Arthur eens. Ook ik werk gewoon fulltime en doe er naast de opdrachten voor een leuk prijsje. Ik doe het omdat ik er plezier in heb. Ik vind het leuk om te fotograferen en zal me nergens door tegen houden.

 4. Maaike
  Maaike schreef op dinsdag 23 februari 2016 om 18:28

  @Brian: Dank je wel voor het compliment. Het was zeker niet mijn bedoeling te suggereren dat ondernemerschap simpel is. Integendeel. Als dat zo was, zouden coaches als ik niet nodig zijn.

  @Arthur en @Mike: Dit stuk gaat inderdaad vooral over fotografen die ervan willen / moeten leven. Of je dat wilt, is een persoonlijke keuze.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Toon alle artikelen binnen Column

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

49.223 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord