Elja Trum

De rotzooi die kunst genoemd wordt

zondag 1 juni 2014, 23:55 door | 8.704x gelezen | 46 reacties

Ik vind veel vormen van fotografie mooi; van abstract tot realistisch. Twee weken geleden was ik echter in het Nederlands Fotomuseum en dat was een bijzondere ervaring. Wat een rotzooi hebben ze daar aan de muur hangen!

Slecht belichte foto's, zwakke composities, storende schaduwen, kiekjes. De beginnende hobbyfotograaf maakt doorgaans betere foto's.

Echt van dat werk waarvan je zelf al lang de gehele boel resoluut in de digitale prullenbak had gegooid. Het hing daar gewoon aan de muur en blijkbaar waren ze er nog trots op ook. Ik vraag me dan altijd af wie er dan kiest voor de betreffende kunstenaar en foto's en welk mooi verhaal er opgehouden is om de foto's te verkopen.

Ja, dat is eigenlijk het knapste. En laat ik zeggen dat ik dat wl een kunst vind: iemand die zo'n mooi verhaal rond een foto kan ophangen dat zelfs rotzooi aan de muur in een museum komt te hangen. Als het verhaal rondom de kunst maar goed genoeg is mag je er blijkbaar al niks anders meer van zeggen. En iedereen die het niet aanstaat heeft het gewoon 'niet begrepen'.

Gelukkig kan de kunstenaar in kwestie zich er gemakkelijk vanaf maken en verwijzen naar Wikipedia: 'Kunst wordt pas kunst op het moment dat het wordt waargenomen; de toeschouwer (luisteraar, voeler, proever, etc.) die de kunst waarneemt kan het mooi of lelijk vinden, beide kunnen het doel van de kunstenaar zijn geweest.'

Volgende week breng ik een bezoekje aan het Rijksmuseum.
Ik ben benieuwd wat ze daar aan de muur hebben hangen..

Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 100 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Ik heb een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 50 euro korting en ontvang gratis het boek De Fotografiebijbel thuis.

Photofacts Academy + De Fotofotobijbel

In dit boek ontdek je 105 tips voor fascinerende foto's. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je nu ook 50 euro korting op de cursussen!

Lid worden met korting + gratis boek
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

46 reacties

 1. Marian
  Marian schreef op maandag 2 juni 2014 om 00:39

  En waarom vertel je er niet bij wat je gezien hebt van welke fotograaf? Ik hoor het graag.

 2. Rita Lynn
  Rita Lynn schreef op maandag 2 juni 2014 om 00:41

  Vroeger had ik de stelling dat als ik een mislukt negatief weggooide dit als kunst in het museum kon hangen. Realisten komen niet in het museum. De enige kunst voor een goede fotograaf is het verdienen van zijn/haar brood. In mijn ogen is Ansel Adams een kunstenaar maar zal nooit permanent in een museum hangen. Zijn beelden waren te perfect en worden niet begrepen. Ooit ben ik naar een expositie in het Rijksmuseum geweest van Anna Leibowitch. Ze is een goede fotografe maar had het zonder de mensen die ze heeft mogen fotograferen nooit tot roem geschopt. Neem voortaan eerst een paar glazen wijn voor je een museum in gaat en je brabbelt lekker mee met de haute coiffure die er alles in ziet wat er niet is.

 3. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op maandag 2 juni 2014 om 00:44

  @Marian; Ik had het er niet bijgezet omdat ik het niet teveel wilde beperken tot één kunstenaar (Viviane Sassen). Ik heb eigenlijk amper bijzondere foto's gezien in het Fotomuseum. Sterker nog, de foto's in de hal bij het restaurant van Herman den Blijker (in hetzelfde pand) vond ik interessanter dan de foto's in het museum.

  @Rita; ah, dat is de truc! vrolijk

 4. Brian
  Brian schreef op maandag 2 juni 2014 om 00:46

  Gaat het dan om de tentoonstelling van de werken van Carleton E. Watkins?

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Toon alle artikelen binnen Column

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

48.922 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord