Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Michelle Peeters

De strijd tussen spiegelreflex en systeemcamera

maandag 11 mei 2020, 20:02 door | 178.449x gelezen | 128 reacties

In de cameramarkt leken de klassieke merken hun beste tijd gehad te hebben, alle aandacht ging naar Sony die zich fulltime focuste op de systeemcamera. Maar Canon en Nikon zijn bezig met een inhaalslag! Het dure segment lijkt echter het enige dat nog over is van de cameramarkt.

Het iconische merk Nikon uit Japan geniet sinds 1917 een reputatie als bouwer van robuuste en vernieuwende camera's. Onmisbaar gereedschap voor bijvoorbeeld moedige oorlogsverslaggevers.

Canon eos r sony a9 nikon z 6


Rangorde: Canon, Sony, Nikon


Maar sinds kort gaat alle aandacht naar Sony, een merk dat vijf jaar geleden nog geen rol speelde op de markt voor serieuze camera's. Drie jaar geleden trokken ze maar liefst 9 miljard dollar uit om cameramerk nummer één te worden in 2021.

Dat is echter nu al gelukt in het full frame (duurdere) camerasegment. Op de totale markt is de rangorde nu: Canon, Sony, Nikon.

De cameramarkt op het gebied van compactcamera's is in tien jaar met meer dan driekwart gekrompen doordat de mobiele telefoons steeds betere cameraprestaties bieden. En zo'n mobieltje heb je altijd bij je. Dit was de oorzaak van het bijna verdwijnen van compactcamera's op de markt.

Mobiele telefoon statief

Alleen duurdere camera's nog in trek


Naar verwachting zijn alleen duurdere (vaak fullframe)camera's (met een grote sensor) boven de 2.000 euro straks nog gewild en goed verkoopbaar. De markt voor dit soort camera's is namelijk enorm toegenomen. Maar de tijd moet dit natuurlijk uitwijzen...

Dit soort camera's zijn namelijk lichtgevoeliger (voor 's avonds), ze focussen veel sneller, hebben meer resolutie en zoomvermogen (je kunt er een behoorlijk zoomobjectief van wel 600mm op schroeven). De verwachting is dat uiteindelijk alleen high-endcamera's nog overblijven.

Sony a9 100 400mm lens

Geroemde pers- en natuurfotografen worden verleid door camerafabrikanten om hun spullen te proberen en er uiteindelijk in te investeren.

Om ze die overstap te laten maken is nog vaak een hele klus, want vaak zijn ze trouw aan hun eigen cameramerk en hebben ze geen zin/tijd om een fortuin uit te geen aan spullen waar ze opnieuw mee moeten leren werken. Toch lukt het de headhunters om topfotografen aan een bepaald cameramerk te binden waarop ze zich merkambassadeur mogen noemen.

Merkambassadeurs


Een selecte groep topfotografen krijgt dan de nieuwste spullen in bruikleen, de rest krijgt vaak korting. Het idee hierachter is dat de hobbyfotografen daarna vanzelf volgen.

Sony is hier vooral heel erg mee bezig (maar Canon en Nikon doen het natuurlijk ook). Huub Keulers is bijvoorbeeld al benaderd en mocht werken met een Sony A9.

Ook Albert Dros zie je regelmatig terug in artikelen waarbij hij met een Sony A7RII prachtige vulkaanfoto's maakt in Guatemala met de melkweg als achtergrond. Het compacte, lichte pakketje met camera-apparatuur is bij zo'n beklimming natuurlijk een enorme pré.

Sony app albert dros tijdens vulkaanbeklimming


De overstap kost fotografen een hoop geld maar blijkbaar bevalt het dikwijls erg goed, ondanks de maanden inwerktijd (waar Sony dan wel weer voor zorgt, waarbij ze goed opletten en luisteren naar suggesties). Suggesties voor verbeteringen zie je vervolgens zeer snel terug in een software-update.

Sony kan dit doen omdat ze over veel marketingbudget beschikken. Bovendien produceren ze 70% van de telefoonsensors. Ook Nikon koopt haar sensors bij Sony. Sony houdt nieuwe sensors eerst een jaar voor zichzelf zodat ze altijd een generatie voorop loopt.

Canon 5d mark iv nikon d850


Nikon en Canon hebben last van de wet van de remmende voorsprong. Zij willen niet kannibaliseren op hun klassieke topmodellen als de Canon 5D en de Nikon D850 die nog een opklapbare spiegel gebruiken. Sony investeert allang niet meer in spiegelreflexcamera's, ze bouwen alleen nog aan de modernere systeemcamera.

Voordelen systeemcamera


Het voordeel van een systeemcamera ten opzichte van een spiegelreflex is dat hij kleiner en lichter is. Bovendien veroudert hij minder snel doordat de software-updates razendsnel plaatsvinden, vooral in de scherpstelling.

Omdat er geen spiegel op hoeft te klappen bij iedere foto die je maakt, kunnen er veel meer beelden per seconde worden gemaakt in burst-modus.

Of de camera dit ook echt kan, ligt natuurlijk ook aan de snelheid van de processors aan boord, maar ook aan de opbouw en de grootte van de beeldsensor. Ook heb je minder trillingen in de camera door het ontbreken van een spiegel.

Canon camera eye detection

Bij een systeemcamera gaan de autofocus en de lichtmeting direct via de sensor (een spiegelreflex focust via een aparte sensor die ook nog eens een deel van het licht inpikt). Dit is altijd nauwkeuriger dan via een spiegel en prisma. Micro-adjustment van de autofocus is dan ook niet meer nodig!

Verder zorgen algoritmes en kunstmatige intelligentie er via de software voor dat focus tracking mogelijk wordt. Hierbij gaat het dan om gezichtsherkenning, oogherkenning, dat soort dingen, want focus tracking is een begrip dat ook onder de spiegelreflexcamera's al langer bekend is.

De camera herkent door die ingebouwde kunstmatige intelligentie je onderwerp en houdt dat in focus, ook al vliegt het alle kanten op. De nieuwste cameramodellen focussen nog preciezer op de ogen van mens en dier. Volgens kenners loopt de Sony A9-II hierin voorop.

Optische electronische zoeker

Een voordeel van een spiegelreflex is echter de optische zoeker, het glazen venstertje waardoor je als fotograaf kijkt.

Een systeemcamera heeft een elektronische zoeker die de wereld met een zeer kleine vertraging (0,005 tot 0,11 seconden, afhankelijk van het type camera) weergeeft. Dit zou net essentieel kunnen zijn voor bijvoorbeeld een sportfotograaf.

Maar die vertraging wordt met nieuwere technieken steeds kleiner waardoor het met de nieuwste systeemcamera's al bijna een optische zoeker lijkt. Toch blijft het vaak zichtbaar bij snel bewegende objecten.

What you see is what you get als je in de elektronische zoeker van een systeemcamera kijkt. Daarbovenop krijg je live het histogram te zien. Zo'n electronische zoeker kost overigens wel veel batterijcapaciteit, dus op dit punt is de spiegelreflex weer in het voordeel.

Je hoeft dus minder naar de lichtmeter kijken, of een proefshot te maken om het histogram te bekijken. Ook heb je highlight-clipping direct in beeld, dat is een groot voordeel van een systeemcamera.

Ook de AF-hulpverlichting (die overigens ook op een groot aantal spiegelreflexcamera's aanwezig is) helpt enorm bij het scherpstellen in het donker. Als het onderwerp echter te ver weg is (verder dan 4 meter), helpen dit soort hulplichtjes ook niet meer.

Af hulpverlichting


Daarnaast kunnen er standen zijn waarbij de AF-hulpverlichting sowieso niet werkt. Zo werkt dat AF-hulplicht van de camera alleen maar op: One shot en AI Focus AF, maar niet op AI Servo AF.

Op een aantal spiegelreflexcamera's werkt zo'n AF-hulplicht alleen via een tijdelijke activering van de eventueel ingebouwde flitser of uitgezonden door een optionele, speciale Speedlite.

Los van de minimale hoeveelheid licht, moet het onderwerp natuurlijk ook voldoende contrast hebben. Bijna elke camera heeft moeite om op een egaal gekleurde muur scherp te stellen.

Kennisniveau bij Sony omhoog


Sony heeft enorm geïnvesteerd in trainingen om het kennisniveau binnen het bedrijf te verhogen. Ze hebben goed begrepen een fotograaf zelf wil creëren en dus niet passief wil blijven. Dus zul je moeten begrijpen wat een fotograaf nodig heeft en hierover kunnen meepraten met winkeliers.

De Olympische Spelen (die dit jaar helaas vanwege de coronacrisis niet doorgaan) was altijd het toernooi waar de meest veeleisende beroepsfotografen zich verdrongen. Voor cameragiganten Nikon en Canon altijd een ijkpunt. Canon lanceerde speciaal de EOS 1D X mark III en Nikon de D6.

Canon eos 1dx maark iii nikon d6


Camera's met hybride techniek, waarin nog wel een spiegel zit, maar waarbij er ook systeemcameratechnieken worden gebruikt. Maar niet veel fotografen zullen zoveel geld (zo'n kleine 8.000 euro) over hebben voor zo'n hybride camera.

Revanche Nikon en Canon


De verwachting is toch dat de systeemcamera het uiteindelijk zal winnen van de spiegelreflex. Echter wel in het full frame (duurdere) camerasegment, vanaf 2.000 euro.

Nikon z7 canon eos r5


Nikon heeft (weliswaar wat laat en de focus tracking loopt nog wat achter) dan toch de Z 6 en Z 7 systeemcamera's gelanceerd die zich kunnen meten met Sony. En ook Canon ontvang lof voor haar EOS R systeemcamera, waarbij hun nieuwe EOS R5 het onmogelijke mogelijk moet gaan maken.

Dus spannend gaat het zeker nog worden! En het is ook zeker niet gezegd dat andere cameramerken (het Fuji T-systeem is bijvoorbeeld veelbelovend) geen inhaalslag zullen gaan maken. De toekomst zal het uitwijzen!

Heb jij al plannen om over te stappen op een ander merk of systeemcamera? Waarom maak je die keuze? Laat het weten in de reacties!

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Michelle Peeters

Over de auteur

Michelle Peeters is fotografe en oprichter van DeuxBleus Fotografie. Michelle herkent het bijzondere in het gewone en het gewone in het bijzondere. Ze heeft zich nooit willen specialiseren en is daardoor van alle markten thuis.

128 reacties

  1. roelof
    roelof schreef op maandag 11 mei 2020 om 18:28  | reageer

    ik vind de grootte van de camera toch wel bepalend in mijn keuze en overweeg terug te gaan naar Canon dit ivm bedieningsgemak daar komt bij dat ik de lenzen van sony erg duur vind ben benieuwd hoe de reacties van anderen zijn

  2. Michelle Peeters
    Profiel Michelle Peeters schreef op maandag 11 mei 2020 om 23:35  | reageer

    @Roelof: welke Sony heb je? En met welke objectieven?

  3. mac
    mac schreef op dinsdag 12 mei 2020 om 08:37  | reageer

    1 nadeel van system cameras is, ze moeten altijd aan staan wil je iets zien (dus meer stroom verbruik).
    een spiegelreflex kan gewoon uitstaan als je een compositie wilt maken. Zeker als je dieren fotografeert in schuilhut is het makkelijk. Kan je gewoon beetje jijken en wachten, en pas aanzetten als je denkt dat het moment nadert.

  4. Metin
    Profiel  Metin schreef op dinsdag 12 mei 2020 om 08:47  | reageer

    Ik ben bijna 20 jaar geleden voor de Canon gekozen, omdat ik toen de Nikon niet zo gebruiksvriendelijk vond. 4 jaar geleden een Sony in mijn handen gehad, kreeg dezelfde ervaring door o.a. de menustructuur. Puur door de gebruiksvriendelijkheid wil ik misschien voor de Canon R5 kiezen. Mits die goed in mijn handen past. Mijn vinger bleef haken tussen lens en body bij de Canon R, ik heb dikkevingers...
    Op dit moment gebruik ik nog steeds een Canon 5D MKII en ben nog steeds een tevreden gebruiker.

  5. Roelof
    Roelof schreef op dinsdag 12 mei 2020 om 10:14  | reageer

    Ik heb een a7iii met een 24-105 lens

  6. Michelle Peeters
    Profiel Michelle Peeters schreef op dinsdag 12 mei 2020 om 10:46  | reageer

    @Roelof: ik ben zelf (als Canon-gebruiker) wel erg benieuwd naar de gebruiksvriendelijkheid van Sony!
    @Mac: het batterijverbruik van een systeemcamera is inderdaad een stuk hoger en dat komt voornamelijk door die electronische zoeker inderdaad. Maar dat wysiwyg vind ik zelf toch wel erg prettig. Ik mis het meteen nu ik weer met een spiegelreflex aan het werk ben!
    @Metin: werkt bij Sony alles via de menustructuur ipv voornamelijk via knoppen zoals bij Canon? Ik moet toch eens met de Sony aan de slag, ben wel nieuwsgierig...

  7. Marcel Krijgsman
    Marcel Krijgsman schreef op dinsdag 12 mei 2020 om 10:52  | reageer

    Ik werk met twee spiegelreflexen (Canon 1Dx MII) en een Fuji X-T2. De Canons heb ik in ieder geval voor mijn concert/festival/event werk maar ook nog steeds voor portretten tbv tijdschriften. Snelheid, liggen vast in de hand en het hele arsenaal aan lenzen zijn voor mij daarbij doorslaggevend.

    De Fuji kan gebruik ik vnl. voor reportage op lokatie wanneer ik niet op wil vallen. Vooral nu events/concerten/festivals er uit liggen en ik meer op straat werk, is de Fuji een uitkomst.

  8. Chris
    Chris schreef op dinsdag 12 mei 2020 om 10:54  | reageer

    Het gesleur met mijn Canon werd me wat teveel. Na 1 maand gebruik maken van een Fujifilm camera heb ik alle canon verkocht. Ik heb dat nog geen dag betreurd.

  9. Robert Huygens
    Robert Huygens schreef op dinsdag 12 mei 2020 om 11:02  | reageer

    Er is hier één belangrijke speler in dit marktsegment vergeten nml Fuji. Zij hebben in het gamma wel een toestel dat het probleem van dierenfotografen in schuilhut oplost, nml een toestel met hybride zoeker.

  10. Rawshootert
    Rawshootert schreef op dinsdag 12 mei 2020 om 11:11  | reageer

    Is dat een serieuze klacht? Dat een DSLR als voordeel heeft dat je hem uit kunt laten staan om een compositie te maken? Om stroom te besparen of zo?
    Het lijkt wel de meest vergezochte drogreden ooit.

  11. Frank Van de Vloet
    Frank Van de Vloet schreef op dinsdag 12 mei 2020 om 11:26  | reageer

    Zelf ben ik helemaal overtuigd van mijn Nikon Z7. Ik mis echter Fuji in dit artikel. Op iets langere termijn denk ik dat zij een zeer sterke strategische zet hebben gedaan door het 'bloedbad' in het full frame segment te skippen.
    Aan de ene kant bieden ze een compactere oplossing rond een indrukwekkende cropped sensor technologie, met een uitgebreide reeks performante lenzen.
    Aan de andere kant breken ze het medium format segment open met een zeer betaalbare camera.

  12. gast schreef op dinsdag 12 mei 2020 om 11:40  | reageer

    Toch wat vreemd dat met geen woord wordt gerept over Fuji...
    Ik heb zelf een paar jaar geleden de overstap gemaakt van Nikon (D800) naar Fuji X-T2. Kwalitatief evenwaardig, maar onovertroffen wat gebruiksgemak en hanteerbaarheid betreft!

  13. Michelle Peeters
    Profiel Michelle Peeters schreef op dinsdag 12 mei 2020 om 11:46  | reageer

    Het Fuji T-systeem komt inderdaad erg goed uit de tests! Vreemd inderdaad dat zij niet tot de ‘hoofdspelers’ gerekend worden. Ik zal eens proberen uit te zoeken hoe dat komt!

  14. Johan Vanhauwaert
    Johan Vanhauwaert schreef op dinsdag 12 mei 2020 om 11:50  | reageer

    Ik koos voor een spiegelreflex Nikon en zit met een aantal zeer goede lenzen en accessoires. Die laat ik nu niet vallen voor een systeem camera die terug een aparte reeks specialistische lenzen en toebehoren vereisen.

  15. Ine
    Ine schreef op dinsdag 12 mei 2020 om 12:09  | reageer

    Ik stap over van Canon 5D3 naar Fujifilm X-T4 vanwege de stabilisatie in de camerabody.

  16. Jos Joosten
    Jos Joosten schreef op dinsdag 12 mei 2020 om 12:13  | reageer

    Vind het ook vreemd dat Fuji niet genoemd wordt heb momenteel de Xt4 een dijk van en camera en daarbij heeft Fuji super goed lenzen .

  17. gast schreef op dinsdag 12 mei 2020 om 12:22  | reageer

    @Michelle; Dat kan ik me helaas niet meer herinneren....
    De knoppen en de instellingen van de menu vond ik toen op onhandige/onlogische plekken zitten. Later kwam de Sony A9, op de foto's was zag de nieuwe menu meer uit als die van Canon. Dus gebruiksvriendelijker voor mij. Maar hoe de knoppen nu zijn... I don't know. Blijf voorlopig uit luiigheid bij Canon.

    De Sony camera's zijn technisch goed in orde (op de accu capaciteit van toen na), als de gebruiksvriendelijkheid toen ook voor mij in orde was, was ik misschien ook wel overgestapt.

  18. Ronny
    Ronny schreef op dinsdag 12 mei 2020 om 12:24  | reageer

    waarom wordt fujifilm niet vernoemt? Nochtans een geduchte concurrent van sony(weliswaar geen fulframe) de prijzen van fuji zijn menselijke en een ruim aanbod lenzen.

  19. peter
    peter schreef op dinsdag 12 mei 2020 om 12:36  | reageer

    ik vind het heel vreemd dat Fuji niet voorkomt in je artikel, maar ik vind het nog veel vreemder dat je moet navragen hoe dit komt.
    Ik ga er toch vanuit dat je zelf het artikel hebt geschreven en zelf opzoekingswerk gedaan hebt. Om nu Fuji dood te zwijgen en bovendien 'te gaan uitzoeken' hoe dit komt, geeft me ineens heel wat minder vertrouwen in jouw artikels.

  20. Wim Hendriks
    Wim Hendriks schreef op dinsdag 12 mei 2020 om 12:40  | reageer

    Wat heel wat fotografen vergeten dat de technologie niet stil staat en dat is alleen maar goed, uiteindelijk is het beeld wat je voor ogen heb bepalend.

  21. Leo
    Leo schreef op dinsdag 12 mei 2020 om 12:49  | reageer

    Helaas geen woord over Fuji. Zij kiezen nog steeds voor het aps-c formaat (en mid-frame, maar dat is te exotisch voor de meesten). Fuji maakt snelle, degelijke, relatief kleine (lichte) en relatief gunstig geprijsde systeemcamera's (sinds de introductie van de X-T4 ook met in-body stabilization) en uitstekende bijpassende objectieven. Natuurfotografen zijn blij met het aps-c formaat vanwege de cropfactor. Er worden met regelmaat firmware updates doorgevoerd die de camera up to date houden. Ik ben twee jaar geleden overgestapt van Canon 7d naar de Fuji X-T3 en heb nog geen moment spijt gehad.

  22. Michelle Peeters
    Profiel Michelle Peeters schreef op dinsdag 12 mei 2020 om 12:53  | reageer

    Misschien dat het inderdaad met die aps-c sensor te maken heeft dat Fuji zo op de achtergrond gebleven is.

  23. Wim
    Wim schreef op dinsdag 12 mei 2020 om 13:11  | reageer

    In de analoge fotografie altijd met een canon spiegelreflex gewerkt.
    Ben later over gegaan naar de digitale fotografie .
    Ik heb al diverse camera's gehad van Panasonic en ben nu in het bezit van een Panasonic S1 met de 24-105 mm
    Dit is voor mij een prima camera omdat je met gebruik van de bijbehorende kit lens vele manieren van fotografie kan doen.
    ook voor het filmen is dit een uitstekende camera.

  24. Hans van Sterkenburg
    Hans van Sterkenburg schreef op dinsdag 12 mei 2020 om 13:18  | reageer

    Het leeft enorm. De systeemcamera zal dan ook zeker meer verkocht gaan worden dan de spiegelreflex. Het ‘klinkt’ ook simpeler. En voordelen heeft het system zeker, net zo als nadelen. Mijn camera is van canon; de 5DM3, die ik wellicht nog een keer inwissel. Dan voor de 5DM5, als die nog komt. Wat ik ook wel gezegd hoor worden is dat canon meer door mannen gebruikt wordt en nikon meer door vrouwen. Zal wellicht ook zo gaan met sony/fuji. Als ambachtsman gaat mijn voorkeur uit naar vakgereedschap. Dat is ook zo bij het fotograferen. Ik moet wel wat ‘in mijn hand hebben’.

  25. Arjen
    Arjen schreef op dinsdag 12 mei 2020 om 13:19  | reageer

    Gelukkig zijn er veel die al wijzen op de camera's van Fujifilm X-T series met name de XT-4 zet mij aan het denken om over te stappen van Canon. Sony heb ik ook gehad maar de gebruiksvriendelijkheid was voor mij teveel wennen.

  26. Frans
    Frans schreef op dinsdag 12 mei 2020 om 13:19  | reageer

    Mooi promo verhaaltje voor de systeem camera's, en dan ook nog de duurdere.
    Vind de kop van 't artikel dus ook absoluut verkeerd.
    Dit hoor je ook in de winkels, maar als je om verkoopcijfers vraagt dan weet men 't niet. Logisch, de duurdere leveren veel meer winst op.
    Het blijkt echter dat veruit de meeste die voor een systeem camera gaan er eentje kopen onder €1000. Aldus een lokale bevriende medewerker van een fotozaak.

    Verder een persoonlijk minpunt vind ik dat je naar een electronisch schermpje zit te kijken. Hiervan is ook bewezen dat het vermoeiender is dan een optisch beeld. En bij de goedkopere modellen ook duidelijk trager.

  27. Jeannette
    Jeannette schreef op dinsdag 12 mei 2020 om 13:20  | reageer

    Jammer dat Olympus met zijn geweldige OM-D camera's helemaal niet genoemd wordt. Al jaren zeer tevreden gebruiker hiervan naast mijn Fullframe Nikoncamera.

  28. Henk Hulshof
    Profiel Henk Hulshof schreef op dinsdag 12 mei 2020 om 13:21  | reageer

    fijn artikel Michelle!

  29. ben Scherpenzeel
    ben Scherpenzeel schreef op dinsdag 12 mei 2020 om 13:21  | reageer

    Ik vind het elektronische beeld van een systeemcamera erg onrustig. De grootte van de camera is voor mij een belangrijk voor een comfortabele handgreep.
    Momenteel heb ik een D500 en een Sony RX compact.

  30. Michelle Peeters
    Profiel Michelle Peeters schreef op dinsdag 12 mei 2020 om 13:50  | reageer

    De verkoopranglijsten van iets goedkopere systeemcamera’s zien er ook wat anders uit als je bijvoorbeeld op dpreview kijkt. Daar komt de Fuji dus wel degelijk voorbij!

  31. PixelDude
    PixelDude schreef op dinsdag 12 mei 2020 om 13:50  | reageer

    Ik ben blij dat Jeannette als eerste Olympus noemt, de uitvinder van de systeemcamera en recenter de invoerder van de micro 4/3. Olympus bezit tevens de best performante stabilisatoren op de markt. Ik bezit 2 E-M1's waar ik zeer tevreden over ben (wat een gewichts-, grootte- en prijsbesparing, vooral bij de objectieven). Ik heb enkele maanden terug een E-M1X gekocht die bij menig review als top 5 bestempeld wordt. Een top toestel voor top sportfotografen, reis-, natuur- en landschapsfotografen. En foto's printen met de inmiddels hoogwaardige crop 2 sensoren, onmogelijk een kwaliteitsverschil te zien tot A3 plus prints (groter kan ik zelf niet printen). En dan te bedenken dat het gros van hobbyisten uitsluitend foto's via internet presenteren waar je nog geen kwaliteitsonderscheid met een goede Smart- of iPhone ziet ... Een formule 2 kopen om er in de tuin mee te rijden ... hallucinant.

  32. marleen
    marleen schreef op dinsdag 12 mei 2020 om 14:15  | reageer

    Ik heb een Canon 5D mark 4, maar overweeg om over te stappen naar een Sony RX10 V. Deze zal naast de real time Eye AF nu ook de real time tracking hebben.
    Mogelijke zoom tot 600mm, zonder statief! verleidelijk.
    Wij reizen en trekken graag en de Canon wordt veel te zwaar.
    Ik fotografeer al 40j. met Canon en ik twijfel nog steeds om de overstap te doen in afwachting dat de nieuwe Sony uitkomt.

  33. Peter van Dinther
    Peter van Dinther schreef op dinsdag 12 mei 2020 om 14:21  | reageer

    Ik ben jaren geleden overgestapt van Canon naar Sony. Heb nu de A7r3, kan niet beter. Na verloop van tijd went de menustructuur. Lenzen zijn niet goedkoop maar dan heb je wel topklasse met de GM’s

  34. Ghis Jannis
    Ghis Jannis schreef op dinsdag 12 mei 2020 om 14:23  | reageer

    Viel ook al bijna van mijn stoel omdat ik nergens iets teugvond van Olympus. Ben in het bezit van een E-MI MarkII en een Olympus PEN. De PEN is iets minder weerbestendig als de E-M toestellen maar geweldig om als vrouw mee te werken en qua kunnen moet hij weinig onderdoen voor de E-M-serie. We zijn uiteindelijk niet allemaal geboren met sterke stoere mannenhanden. Als vrouw moeten we hier ook onze weg in zoeken en kiezen wat onze eigen body aankan.

  35. Nicolette Verdugt
    Nicolette Verdugt schreef op dinsdag 12 mei 2020 om 14:26  | reageer

    Ik heb vorig jaar een Canon EOS RP gekocht naast mijn 7D Mk2. De RP bevalt prima, maar is te traag voor bv wildfotografie. Maar met name bij macrofotografie is hij ideaal o.a. ook door de focus stacking. Kijk met spanning uit naar de R5 en ja dan gaat de 7D er uit.

  36. gast schreef op dinsdag 12 mei 2020 om 14:48  | reageer

    Waarom spreken jullie altijd van Nikon Canon en Sony,
    en nooit wordt Olympus genoemd. al hoewel ik meer dan 2jaar gebruiker ben van het lichtste toestel op de markt, namelijk: Olympus E-M5II
    vrgr.
    Martin

  37. Gert-Jan
    Gert-Jan schreef op dinsdag 12 mei 2020 om 15:05  | reageer

    Hier nog een Olympus fan. Ik heb vroeger met Nikon en Canon gefotografeerd, met zoek dslr als compact camera's, ben uiteindelijk bij Olympus terecht gekomen... en daar gebleven. Naast het feit dat ik het persoonlijk hele mooie en stijlvolle camera's vind, maakt hun keuze voor een MFT sensor de camera's ook enorm snel en zeer handzaam. En vergelijk ook zeker hun 300mm pro lens maar eens met een 600mm full frame equivalent van Nikon of Canon, niet alleen qua formaat, maar ook de prijs. Zeker als je veel onderweg bent is de keuze dan snel gemaakt...

  38. Carla de Haan
    Carla de Haan schreef op dinsdag 12 mei 2020 om 15:14  | reageer

    WYSIWYG is voor mij als verziende onontbeerlijk. Ik kan niet zonder bril op een LCD scherm zien, terwijl ik perfect zicht heb veraf. Dat ik met mijn 70D en 6D mII geen leesbril hoef te dragen is een groot voordeel, vooral bij macrofotografie. Gewicht is geen punt. Ik loop, dus een 100-400 lens is ruim voldoende, voor wildlife en vogels en die is niet te zwaar. 25 Jaar Canon nu, en dat zal het blijven.

  39. Tim Groeneveld
    Tim Groeneveld schreef op dinsdag 12 mei 2020 om 15:15  | reageer

    Ik beschik als serieuze hobbyist (omzetten van fotografie naar een bijbaan is een serieuze optie) over een tweetal Nikon D750's met de nodige f/2.8 zoom en F/1.8 prime lenzen. Deze voldoen prima, maar ik sluit niet uit dat de volgende camera's systeemcamera's zijn. Door de investering in lenzen zou een logische opvolger weer een Nikon zijn. Helaas beschikken de huidige Nikon Z-serie camera's slechts over één geheugenslot en ook nog van een niet-courant type. Ik richt mij op bruids- en concertfotografie, met name voor de bruidsfotografie is het hebben van slechts één geheugenslot in mijn ogen onacceptabel. Mijn D750's kunnen en moeten nog jaren mee, ik kijk tegen die tijd wel wat er op de markt is. Hergebruik van mijn lenzen met Nikon f-mount zou een grote pré zijn.

  40. Peter van Dinther
    Peter van Dinther schreef op dinsdag 12 mei 2020 om 15:18  | reageer

    Leuk om te zien dat er veel mensen zijn die hun merk trouw blijven. Maar ja niet voor niets komt Sony steeds weer als beste uit de tests...vrolijk

  41. PixelDude
    PixelDude schreef op dinsdag 12 mei 2020 om 15:24  | reageer

    Om het misschien (te) cru te stellen:
    Wie vandaag als hobbyist nog een FF spiegel koopt ... die is niet goed wijs.
    Ik ken maar één (en dan nog 'mogelijke') uitzondering. Dat is de portretkunstenaar die billboard foto's maakt in een prima uitgeruste studio.
    Ik wens niemand te choqueren en uiteraard kiest iedereen de camera en objectieven die haar/hem het nauwst aan het hart liggen. Maar al te vaak liggen er 3 foute beslissingen aan de basis:
    - de vicieuze cirkel van al beschikbaar duur materiaal
    - onwetendheid
    - schrik om uit de comfortzone te treden.

  42. Michelle Peeters
    Profiel Michelle Peeters schreef op dinsdag 12 mei 2020 om 15:26  | reageer

    Leuk om te lezen, al die reacties over andere cameramerken ook! Ik zal in een volgend artikel eens aandacht besteden aan systeemcamera's die onder het high-endsegment liggen en die toch zeer veelbelovend zijn (waaronder het Fuji T-systeem en de Olympus). Want niemand kan echt in de toekomst kijken en weten wat er gaat gebeuren met de cameramarkt!

    Wat overigens ook interessant is is de ontwikkeling van Canon spiegelreflexcamera's. Die beschikken tegenwoordig over Hybride CMOS AF sensoren, waarmee een combinatie van contrast- (systeemcamera) en fasedetectie (spiegelreflex) in liveview-modus mogelijk is. Er zit dan een aparte AF-sensor (fasedetectie) op en de beeldsensor zelf werkt met met Dual Pixel AF als scherpstelsensor. En zo wordt zelfs oog-AF en -tracking mogelijk op een spiegelreflexcamera!

  43. Lidy Knuever
    Lidy Knuever schreef op dinsdag 12 mei 2020 om 15:29  | reageer

    Ik ben jaren geleden overgestapt van de vele Canons naar Panasonic's. had een GH5 daarna naar de G9. Geweldige cameras, heel handzaam. Haast overal wordt geschreven over die 3 merken. Andere merken zijn waarschijnlijk beter dan die 3. Laten ze daar ook maar overschrijven!

  44. vera van wauwe
    vera van wauwe schreef op dinsdag 12 mei 2020 om 15:53  | reageer

    Ik heb de Sony Alpha 7 III maar vind het behoorlijk moeilijk om de werking onder de knie te krijgen. De korte cursus die jullie aanbieden, was wel nuttig maar ik zou toch graag eens een uitgebreidere cursus voor de hobbyfotograaf zien verschijnen.

  45. Peter van Dinther
    Peter van Dinther schreef op dinsdag 12 mei 2020 om 16:00  | reageer

    @vera van wauwe. Er zijn naast de cursus van Photofacts (die prima was) ook veel informatiefilmpjes op Youtube. Ik heb daar destijds een aantal basisinstellingen gevonden. Heel handig. Maar goed een vervolgcursus is nooit weg...

  46. Jose Verstegen
    Jose Verstegen schreef op dinsdag 12 mei 2020 om 16:01  | reageer

    Ik heb altijd met Canon gefotografeerd en ben overgestapt naar Fujifilm X-T2 systeemcamera.Ik kon er niet aan wennen en ik vond het te klein in de hand,accu snel leeg en te veel toeters en bellen knipoog. Na 1jaar weer terug bij vertrouwde Canon.

  47. Fred Ruitenbeek
    Fred Ruitenbeek schreef op dinsdag 12 mei 2020 om 16:07  | reageer

    Beste Michelle,

    Een compactcamera heb je niet meegenomen in jouw uitleg. Ik heb nu juist mijn oog laten vallen op de Sony Cyber-shot DSC-RX10 MK IV. Dit is wanneer je breed hierover leest een behoorlijke veel kunner. De camera gaat mee tijdens wandelingen en recreatieve fietsritten. Uiteraard ook om bijvoorbeeld mijn (klein)kinderen te fotograferen, bij dagjes uit en eigenlijk overal en altijd. Geen wisselen van lenzen, altijd veel zoom en zeg maar macro tot 3 cm van het onderwerp, uitstekende recensies overall en goed in gewicht. Kom je dan in winkels, ze roepen allen wat anders. Van kennissen die fotograferen hoor je dan, ze moeten van hun voorraad af en ze komen op voor de merken die zij voeren..... Wie is objectief? Ik ben niets minder dan een recreant en fotografeer voor mijn lol. Heb nu een Panasonic DMC FZ-200. Maakt hele mooie foto's maar licht speelt een belangrijke rol en de foto's (met name mensen/details/kleur) mogen van mij beter. Ik wil graag meer.

    Zou je mij op weg kunnen helpen. Stel ik bijzonder op prijs en alvast hartelijk dank.

    Vriendelijke groet,
    Fred Ruitenbeek

  48. Michelle Peeters
    Profiel Michelle Peeters schreef op dinsdag 12 mei 2020 om 16:11  | reageer

    @Fred: de verwachting is dat de compactcamera het niet gaat redden in de toekomst vanwege de steeds beter wordende smartphonecamera's. Ik heb een tijd terug een review geschreven over de Sony Cybershot RX10, misschien heb je er wat aan!

  49. Ad
    Ad schreef op dinsdag 12 mei 2020 om 16:16  | reageer

    Ik maak nu meer dan een jaar gebruik van de sony 7m3, mijn vriendin van een Canon D7
    In handelbaarheid maar ook technische fotokwaliteit zie ik alleen voordelen bij de Sony.

  50. Rv.schuld
    Rv.schuld schreef op dinsdag 12 mei 2020 om 16:32  | reageer

    Ben van het begin vd systeem camera al overtuigd geweest vd voordelen.
    Al 6 jaar nu een olympus OMD-5EII. In den beginne werd ik veelal een beetje meewaardig aangeken. Als ik zei dat qua foto-toestel hij hetzelfde is als een DSLR maar zonder klapperende spiegel en prisma, werd het stil.
    Gaf mij de overtuiging dat het veelal om de status en image ging. Vooral dat je fullframe moest hebben.

  51. Guy DHaen
    Guy D'Haen schreef op dinsdag 12 mei 2020 om 16:35  | reageer

    Ik heb beide systemen in gebruik. Elk heeft voor en nadelen maar als je wat ouder wordt is gewicht ook belangrijk. Per fiets neem ik graag een Olympus Pen mee, met enkele lenzen extra. Voor statische fotografie; statiefwerk, landschappen, macro en portretten vind ik Nikon reflex de betere keuze met voorkeur voor de oudere modellen D200 en D90. Toch zijn de systeemcamera's ook goed inzetbaar voor avondopnames op statief. Je bent niet snel overladen hé.

  52. paul
    paul schreef op dinsdag 12 mei 2020 om 16:36  | reageer

    Goed geschreven artikel Michelle!
    Naar mijn gevoel is het niet slim om van het ene naar het andere camera merk over te schakelen. Het is toch niet omdat de ene of andere verkoper zegt dat een ander merk nu veel beter is, dat je daar moet intrappen. (ja, ik heb het al verschillende keren mee gemaakt bij een bekende fotozaak).
    De verschillen tussen camera's van ongeveer dezelfde prijs zijn zo miniem klein dat je het aan de foto's niet zal merken uit welke camera ze komen. Je kan nog altijd beter in jezelf investeren dan te denken met een ander merk betere foto's te kunnen maken. Ik fotografeer al bijna 20 jaar met Canon, maak mooie foto's en denk er nog niet aan om over te schakelen naar een ander merk.

  53. Michelle Peeters
    Profiel Michelle Peeters schreef op dinsdag 12 mei 2020 om 16:44  | reageer

    @Paul: ik denk ook niet dat het slim is om van vertrouwd cameramerk (in mijn geval Canon) te veranderen. Ik zal het in ieder geval zelf niet snel doen! De verschillen zijn inderdaad heel minimaal en van groot belang is ook het bedieningsgemak (heb ik zelf ervaren en lees ik ook terug in de reacties op dit artikel). Ik denk dan ook dat het voor een groot deel marketing (en het budget daarvoor) is waardoor Sony, Canon en Nikon nog steeds als de drie hoofdspelers beschouwd worden in het duurdere camerasegment. De kwaliteit zal onderling niet veel afwijken.

  54. PixelDude
    PixelDude schreef op dinsdag 12 mei 2020 om 16:53  | reageer

    Ik zie de toekomst als volgt.
    Je wil enkel reis- en familiefoto’s maken, koop dan een betere Smart- of iPhone.
    Je bent avontuurlijk en/of sportief, koop dan een action camera of een kleine stevige compact. Ik gebruik daar een Olympus TG-6 voor. Zulke camera overleeft zonder schade een drop van 2 meter en is tot op 15 meter waterdicht.
    Je bent een hobbyist met toch wel wat verwachtingen, koop dan een micro 4/3 systeemcamera. Handig, klein, licht en een pak goedkoper. Je zal geen verschil met een FF merken, zeker niet op FB en ook niet tot al redelijk grote prints 60x40 cm. Ik ben tot over mijn oren verliefd op de Olympus serie tot en met de duurdere E-M1X body (3000 €knipoog.
    Je bent een doorwinterde professionele studiofotograaf, koop dan een middencamera want een FF kan dan wellicht toch niet helemaal aan je behoefte voldoen.
    Dus FF? Waarom nog? De FF was ook maar een ‘verkleining’ van het middenformaat omdat de FF ‘toen’ een pak handiger en praktischer was. Hetzelfde herhaalt zich nu van de FF naar de kleinere sensoren. En een spiegel? Doet niets anders dan in de weg zitten, verouderde technologie.

  55. Lauran van Schilt
    Lauran van Schilt schreef op dinsdag 12 mei 2020 om 16:55  | reageer

    Met alle electronica ten spijt leren mensen niet meer te fotograferen. Met al die systeemcamera's leren ze de basis niet meer die een echte fotograaf toch echt moet kennen. Echte fotografen zullen toch altijd blijven kiezen tussen de toppers van Nikon,Canon of Hasselblad.

  56. linda
    linda schreef op dinsdag 12 mei 2020 om 16:58  | reageer

    ik ben overgestapt naar een systeemcamera van canon (eos m50). hij is veel lichter en kleiner dan de eos 600D die ik ook heb. door gebruik van een adapter kan ik bovendien de bestaande lenzen van de 600D gebruiken.

  57. Michelle Peeters
    Profiel Michelle Peeters schreef op dinsdag 12 mei 2020 om 17:00  | reageer

    @PixelDude: een duurdere camera zorgt er vaak voor dat je onder (zeer) moeilijke (licht)omstandigheden toch nog goede foto's kunt maken. Ik denk dat dat het grote onderscheid maakt.

    @Lauran: maar dat is eigenlijk al een hele tijd aan de gang toch? De tijd van de losse lichtmeters en het handmatig scherpstellen en belichtingen van minutenlang ligt al tijden achter ons. En het vergt toch ook best wat technisch inzicht om met al die ingebouwde artificial intelligence te kunnen omgaan!

  58. Jan Akkermans
    Jan Akkermans schreef op dinsdag 12 mei 2020 om 17:00  | reageer

    Ik ben ondertussen ook een heel tevreden Fujifilm gebruiker. Zowel van de X-T serie als de X-pro serie. Ik denk dat deze bij het lijstje van systeemcamera’s zeker bij de top 3 thuishoort. Het grote voordeel van Fuji is ook dat zij regelmatig grote firmware updates uitbrengen, die niet alleen de performance van het toestel (zoals bijv. snellere en secuurdere scherpstelling), maar ook volledig nieuwe functionaliteiten aan het toestel toevoegen zodat je 1 tot anderhalf jaar na de aankoop bijna een heel nieuwe moderne camera hebt zonder een nieuw toestel te moeten aankopen en dit volledig gratis.

  59. Hans van Sterkenburg
    Hans van Sterkenburg schreef op dinsdag 12 mei 2020 om 17:02  | reageer

    Dag Michelle 16:26

    Heb je het dan ook over de 5DM5.

    Groet
    Hans.

  60. Wouter
    Wouter schreef op dinsdag 12 mei 2020 om 17:04  | reageer

    Een systeemcamera is mooi en zeker ook voor mij de toekomst, maar overstappen is nogal een investering en alleen een body (met lensadapters) lijkt met ivm het gewicht van mijn objectieven niet echt een oplossing.
    Maar ik hoop dat er snel veel (canon)fotografen overstappen en bv de EOS 5D mk IV flink in waarde daalt op de tweedehands markt. Daar kan ik nog dan nog wel een paar jaartjes mee vooruit. knipoog

  61. Michelle Peeters
    Profiel Michelle Peeters schreef op dinsdag 12 mei 2020 om 17:06  | reageer

    @Hans: die zal dit ongetwijfeld aan boord hebben! Zelfs de EOS 90D (een aps-c dslr) heeft het al!

  62. Will Herlaar
    Will Herlaar schreef op dinsdag 12 mei 2020 om 17:07  | reageer

    Ik ben 3 jaar terug overgestapt van een Nikon D800 naar eerst een Fujifilm x-t1 en nu een x-t3. Heb er nooit spijt van gehad. Het voordeel van gewicht en volume spreekt boekdelen. Ik ben regelmatig in Maryland, USA , een paradijs voor landschapfotografie. Groot formaat laat ik niet printen, dus sensorgrootte speelt voor mij (77) geen rol meer. Lenskwaliteit van fuji komt nicht im frage! Uitstekend.

  63. Michelle Peeters
    Profiel Michelle Peeters schreef op dinsdag 12 mei 2020 om 17:10  | reageer

    @Wouter: klopt, het gewicht van je eigen objectieven blijft staan... Ik heb onlangs de Canon EOS R getest met een 24-240mm RF-objectief (erg allround dus) en de kwaliteit viel allesbehalve tegen! Bovendien heb ik me voor het eerst sinds tijden niet rotgesjouwd, een verademing, zeker tijdens een zware wandeltocht! En dan ga je toch wel dingen afwegen..

  64. Stefanie
    Stefanie schreef op dinsdag 12 mei 2020 om 17:16  | reageer

    Ik kom nog uit het analoge tijdperk waar je helemaal geen rekening hoefde te houden met accuduur (wel alles handmatig) Bij mijn eerste digitale was dat ook al een groot struikelpunt voor mij, extra accu's aangeschaft en een batterygrip om langer te kunnen doordoen. Door de jaren heen is dit goed vooruit gegaan met sterkere accu's maar bij de systeemcamera is het voor mijn gevoel weer een stuk terug bij af.

  65. AdelheidSPhotography
    Profiel AdelheidSPhotography schreef op dinsdag 12 mei 2020 om 17:21  | reageer

    Vorig jaar is al mijn camera gear gestolen (camera’s, lenzen, statieven, filters..alles). Ik kon dus een verse start maken en zat niet vast aan bepaalde lenzen die weer moesten passen. En gezien alle reclame die Sony maakt heb ik daar serieus naar gekeken. Uiteindelijk trouw gebleven aan Canon, en heb de R gekocht. Ben er heel blij mee. De 24-105 mm lens erbij is geweldig. Alleen jammer dat er nog zo weinig (betaalbare) lenzen zijn met de nieuwe RF vatting. Daarnaast heb ik ook een Canon G1X als kleinere camera, maar dan wel een die RAW kan schieten. Ook daar heel tevreden over. De jpgs van de nieuwste smartphones vind ik nog altijd vele malen slechter, vooral op een groot scherm. De beperking blijft de kleine sensor.

  66. Inez
    Inez schreef op dinsdag 12 mei 2020 om 17:24  | reageer

    Jammer dat in de vergelijking de bridgecamera niet is meegenomen. Graag zou ik daar eens wat meningen over horen.

  67. PixelDude
    PixelDude schreef op dinsdag 12 mei 2020 om 17:46  | reageer

    @Lauran, alle elektronica 'ten spijt'?? Je telt toch ook niet meer op je vingers tot 1000 wanneer je een rekenmachine hebt?

  68. PixelDude
    PixelDude schreef op dinsdag 12 mei 2020 om 17:50  | reageer

    @Inez, je hebt groot gelijk over de bridgecamera. Een prima (minder dure) oplossing voor o.a. de 'instapper' om fotografie te leren (misschien bevalt het helemaal niet of is er geen tijd voor) of de natuurliefhebber die meer interesse heeft in de beestjes en plantjes zelf dan in het nemen van een foto. Een type camera die een sterke opmars kent.

  69. Bert
    Bert schreef op dinsdag 12 mei 2020 om 17:51  | reageer

    Ik heb jaren met (nikon) spiegel gewerkt, altijd goede foto's, maar zat ook een stuk uitstraling bij. Zeker als het ging bij trouw reportages, was je letterlijk met in beeld dan als je met een systeem ( fuji) aankwam.
    Maar toch gedaan voor een periode.
    Toen heel stoer een fuji x100f aangeschaft... Wat een rust zat daar in... De zoom je benen en wat je niet bij je hebt maakt dat je met moeite moet gaan doen om het toch te laten lukken.
    Punt is, less is more.

  70. Mario Bentvelsen
    Mario Bentvelsen schreef op dinsdag 12 mei 2020 om 18:19  | reageer

    Heb een systeemcamera met fullframe sensor altijd een vreemde combinatie gevonden, want een (voor mijn handen te) kleine body waar je vervolgens een grote lens aan gaat hangen. De balans is m.i. weg. Door de kleinere vatting is ook een onnodig ingewikkelde (lees: dure) lensconstructie nodig. De optische zoeker zie ik ook niet zitten vanwege de vertraging en het extra stroomverbruik. Heb nu een Canon 5d3 en wil naar de 1DX3 voor opdrachtfotografie. Gebruik daarnaast een iphone x voor onderweg.

  71. Evert Warrink
    Evert Warrink schreef op dinsdag 12 mei 2020 om 18:37  | reageer

    Zelf gebruik ik de spiegelreflex D750 van Nikon
    Ik heb hiervoor gekozen juist voor het gemak van het menuen de handigheid van het systeem. Ook vind ik de telelenzen van zowel Nikon als ook Sigma en Sony handzamer dan die grote lange lenzen van de Canon als je over zelfde bijvoorbeeld dezelfde diaframa's hebt.
    De Sony is een prachtig toestel maar het is ook net waar je zelf mee bent grootgebracht of waar je voorkeur naar uitgaat.
    Een systeem camera zou ik persoonlijk niet snel nemen vanwege het lichtgewicht maar ook mijn eigen gevoel hierin toch nog iets meer zelf in de hand te hebben, maar dat is denk ik ook weer smaak.

    Evengoed vind ik De Sony, Canon en de Nikon top camera's van grote klasse.

  72. PixelDude
    PixelDude schreef op dinsdag 12 mei 2020 om 19:05  | reageer

    Ik gebruik het voordeel van een micro 4/3 door het geringe gewicht en kleine grootte (contradictorisch gezegd).
    In een swing borsttas steek ik gemakkelijk mijn 2 Olympus EM-1’s, met op de ene een zoom 12-40mm (FF equivalent 24-80) en op de andere een zoom 40-150 (FF equivalent 80-300) met aangevezen extra batterijhouder. De twee zooms zijn allebei 2.8 van begin tot einde. Ik neem de twee mee om niet in de natuur van objectief te moeten wisselen en ze altijd schietklaar te hebben. Ik neem dan eveneens wat poetsgerief mee in de swing bag, enkele batterijen, een sterke LED lamp, en soms nog een 1.4x converter, een extra macro of groothoekslens … ‘alles’ tezamen nog geen 5kg.
    Ik heb ook de grotere micro 4/3 E-M1X gekocht en dan moet ik enkele keuzes maken, of hem aan een PeakDesign riem aan de zij laten bengelen. Hij is toch heel sterk regen- en stofbestendig.
    Doe datzelfde eens met een FF Nikon of Canon … dan neem je best een karretje mee.

  73. Evert Warrink
    Evert Warrink schreef op dinsdag 12 mei 2020 om 19:24  | reageer

    Ik laat mijn Nikon D750 met extra batterij rustig aan mijn zij hangen ook met een telelens. Meestal neem ik twee camera's mee en de tweede is ook een nikon mar dan de D7000.
    Ik gebruik de zwaardere klasses vanwege de houvast en minder trillen dan de lichtgewicht camera's Ik heb het een tijdje geprobeerd met een lichtere maar voor mij is een zwaardere stabieler maar dat kan aan mij liggen haha

  74. Henk Heijnen
    Henk Heijnen schreef op dinsdag 12 mei 2020 om 20:41  | reageer

    Denk inderdaad ook dat de systeemcamera’s winnen.
    Echter niet de fullframes maar de fourthirs standaard van Olympus en Panasonic.
    Om de simpele reden dat de kwaliteit nagenoeg gelijk is aan fullframes en ervsteeds dichter bij komt.
    Maar vooral omdat nietballen de body maar ook de lenzen bij fourthirds veel kleiner en lichter zijn.
    Ik ben van Nikon Full frame overgestapt naar Olympus OM-D E-M1 mark II, wat een genot, wat een geweldige foto’s.
    Door de compactheid (naast veel andere voordelen), loop ik met mijn camera rustig heel de dag door de stad of natuur.
    Dat was met fullframe wel even anders.
    Voor mij nooit meer anders dus.

  75. Mario Bentvelsen
    Mario Bentvelsen schreef op dinsdag 12 mei 2020 om 20:52  | reageer

    Ik bedoel natuurlijk: de elektronische zoeker zie ik niet zitten....

  76. Marly
    Marly schreef op dinsdag 12 mei 2020 om 21:52  | reageer

    Pas begonnen met fotograferen, en direct voor een systeemcamera gekozen (sony a6300). Vooral omdat deze lichter is. Alhoewel het met een goeie lens ook direct zwaarder wordt. Tot vorige maand heb ik met mijn kitlens gewerkt. Bij het uitzoeken van een nieuwe lens, viel me wel op dat de lenzen merkelijk duurder zijn bij de e-mounts. Vooral de lenzen met beeldstabilisatie. Maar toch nog steeds tevreden met mijn keuze.

  77. Tanja Thomas
    Profiel Tanja Thomas schreef op dinsdag 12 mei 2020 om 22:05  | reageer

    Actueel issue en zoals je weet zeker een issue waarover ik zat dubben. Leuk ook om dit artikel dan te lezen en vooral ook alle reacties erop.De techniek gaat vooruit met zeer grote stappen en zo groot zelfs dat het bijbenen van deze stappen met de daarbij horende financiele stappen erg moeilijk wordt.Ik ben een Nikon fan en de enige reden daarvoor is omdat deze camera lekker in mijn hand liggen , goed voelen zo te zeggen, mijn vader mijn een Nikon gaf toen ik jong was. Ik hoef bij Nikon niet na te denken waar alle bedieningsknoppen zitten en zelfs bij nieuwere versie toestellen weet ik vrijwel gelijk waar alles zit zonder in de instructies te kijken. Dus waarschijnlijk gemakzucht en gewenning. Toch gaf Nikon ondanks gewaardeerde en aangegeven rangordes met Nikon op derde plaats , mij ook altijd precies wat ik wilde in een camera en beeld. Ik persoonljk ben er dus gelukkig mee.Kwestie van smaak denk ik ook. Ik zie 'wat' in de resultaten van systeem camera's met enorm bereik. Moeilijk te omschrijven wat ,maar het geeft een soort randje om het subject veelal.Niet echt raar als je het technische aspect leest van deze camera's. Maar ook dat zal snel verdwijnen of is al verdwenen in de duurdere nieuwe systeemcamera's. Voor mij dus geen goedkope en lichtgewicht systeem camera,omdat deze niet goed voor mij voelen. Wellicht dat de duurdere en "zwaardere" versies met goede sensors wel iets voor me zijn,maar vooralsnog te kostbaar voor mij. Ook nog te 'kostbaar' om mijn oude zo fijne "equipment" simple weg in te ruilen voor een toestel met alles er op en eraan. Beetje omgekeerd wellicht wat meeste mensen willen. Fotografie is schilderen met licht en zo blijf ik het graag zien. Schilderen met plezier en met de middelen die ik beschikbaar heb en/of kies. Niet gestoord door de consumenten markt en het nieuwste van het nieuwste op de markt. Ja, ik blijf waarschijnlijk achter de meute aanhobbelen en of ga juist in een totaal andere richting,maar het zelf uitdenken van hoe een mooie foto te maken in mijn beleving met de soms 'tekortkomende' technische middelen die ik op dat moment tot mijn beschikbaar heb, blijft voor mij het grootste plezier in fotografie.ik hou het dus nog even op de Nikon DSLR camera's .

  78. Hans van Sterkenburg
    Hans van Sterkenburg schreef op dinsdag 12 mei 2020 om 22:48  | reageer

    Zo ging dat toen: als men in Limburg op de schoolpleinen begon met piktollen dan piktolde in mum van tijd ook de kinderen in Groningen. Hoe dat kon?
    En als men in Limburg begint met systeemcamera's dan: vult u zelf maar in.

    Toen God nog eens zijn schepping zag, schoot hij onbedaarlijk in de lach.

  79. Gerard
    Gerard schreef op dinsdag 12 mei 2020 om 23:07  | reageer

    Dank Michelle voor artikel en alle aanvullingen! Wat ik mis in vele persoonlijk reacties is enige "eigen filtering" want rondom ieder zijn voorkeur hangt toch ook factoren als, waarvoor wordt je huidige camera gebruikt en hoe open of flexibele ben jij zelf om je aan een andere gebruikersmenu van ander merk/type/tech om deze je eigen te maken?! Ik ben behoudend en dat zie ik ook terug op mijn PC keuze en tools, en omdat ik mijn 7D goed ingesteld ken, kan er dus super mee werken. Verandering maakt onzeker, is risicovol voor je kwaliteit van foto's...; wanneer worden die nét zo goed of beter?... Maar dát Systeemcamera's een sterk groeiende positie verkrijgen (t.o.v. mijn DSLR) lijkt me evident. én daar mag ik me op voorbereiden knipoog o.a. door het lezen en volgen van deze artikelen. Nogmaals dank! Enne er zijn diepe gronden voor onze merkentrouw!!!

  80. Bernie Benz
    Bernie Benz schreef op dinsdag 12 mei 2020 om 23:40  | reageer

    Al vele jaren, vele jaren doen wij lange afstand wandelvakanties van 2-3 weken, meestal in de Alpen of Pyreneeën. Ik had een grote Nikon spiegelreflex, de hele dag zo'n slingerend ding om je nek of aan de 12 kg zware rugzak was geen pretje.
    In 2015 ben ik overgestapt naar de eerste generatie alfa
    camera' s van Sony, de 7R. Veel lichter en compacter, met Zeiss prime lenzen een fantastische beeldkwaliteit! Ik zou niet meer anders willen.

  81. Michelle Peeters
    Profiel Michelle Peeters schreef op woensdag 13 mei 2020 om 00:07  | reageer

    @Tanja en Gerard: het vertrouwd zijn met je camera en de instellingen is wel een ding dat steeds terugkomt in de reacties. En het is mij ook wel duidelijk geworden dat je creatiever en vindingrijker wordt door het gebrek aan mogelijkheden op je (oude en robuuste) camera waar je mee kunt lezen, schrijven en improviseren. Maar ook door het nog moeten uitvinden van mogelijkheden en nieuwe functies op een nieuwe en moderne camera word je creatiever. Je wordt vaak gedwongen alles uit te proberen om zo tot het gewenste resultaat te komen. En als je dat eenmaal doorhebt wil je niet meer anders. De investering is wel een ander verhaal en iets dat natuurlijk niet voor iedereen weggelegd is.

  82. José Dequeker
    José Dequeker schreef op woensdag 13 mei 2020 om 08:20  | reageer

    Eindelijk eens een artikel in Photofacts waarin duidelijk wordt dat Sony heel goed bezig is. Begrijpelijk dat er meer over Canon en Nikon gesproken (veel meer gebruikers) wordt maar Sony is al jaren met zooo een prachtig product bezig (systeemcamera) en dat werd hier nauwelijks vermeld. Dank je wel. Mijn ervaring is alleszins dat als je met de mogelijkheden van een systeemcamera gewerkt hebt het moeilijk terug te keren is naar een gewone spiegel. Softwarematig zoveel mogelijkheden, lichtgevoeligheid, kleinere toestellen en natuurlijk de elektronische zoeker. En als Canon en Nikon dit nu ook hebben, dan is dat dank zij Sony.

  83. Michelle Peeters
    Profiel Michelle Peeters schreef op woensdag 13 mei 2020 om 09:38  | reageer

    @Jose: dat klopt inderdaad (is ook mijn ervaring), dat het lastig is om terug te keren naar een spiegelreflex, als je eenmaal met een systeemcamera hebt gewerkt. Maar ook de spiegelreflexen van Canon zijn aan een opmars bezig voor wat betreft Eye-tracking af-mogelijkheden, dus wie weet..

    Sony is inderdaad al jaren bezig met alleen systeemcamera's (geen spiegereflexen) en ze besteden aardig wat geld aan marketing, wat zijn vruchten afwerpt! Maar of de kwaliteit nou zo heel veel verschilt met andere systeemcamera's is natuurlijk de vraag... En ik lees veel in de comments terug dat de gebruiksvriendelijkheid wat minder is dan bijvoorbeeld die van Canon.

  84. PixelDude
    PixelDude schreef op woensdag 13 mei 2020 om 09:49  | reageer

    @Metin ... het is naar mijn weten zelfs niet Sony maar Katsuhiro Takada van Olympus (samen met Eastman Kodak) die aan de basis van dit alles ligt. Dat is al een hele tijd terug (1999) wanneer Olympus tegelijk ook voor de 4/3 sensor ipv de FF koos. Alle anderen zijn later op de kar gesprongen.

  85. PixelDude
    PixelDude schreef op woensdag 13 mei 2020 om 14:22  | reageer

    @Michelle
    Je zegt: “Een systeemcamera heeft een elektronische zoeker die de wereld met een zeer kleine vertraging (0,005 tot 0,11 seconden, afhankelijk van het type camera) weergeeft. Dit zou net essentieel kunnen zijn voor bijvoorbeeld een sportfotograaf.”

    Aan de weg van dit laatste is ook al heel sterk getimmerd door o.a. Olympus.
    De nieuwere E-M1X heeft daarvoor een Pro Capture-fotografie functie. Het vastleggen begint wanneer de ontspanknop half wordt ingedrukt. Op het moment dat de knop helemaal wordt ingedrukt, start de camera met het opslaan van de laatste n vastgelegde foto’s op de geheugenkaart, waarbij n staat voor het aantal dat ‘voor’ het opnemen werd geselecteerd. Als de knop helemaal ingedrukt blijft gaat het opnemen door totdat het geselecteerde aantal foto’s is opgenomen. M.a.w. het opnemen begint al ‘terug’ in de tijd voor het ogenblik dat de knop volledig wordt ingedrukt.
    Er bestaat een Pro Capture Laag met een opname van 18 frames per seconde met tot 35 frames per seconde vooropname.
    Bij de instelling Pro Capture Hoog neemt de camera 60 frames per seconde op waarbij ook tot 35 frames per seconde ‘vooropname’ geschiedt.
    Van onschatbare waarde voor sport- en wildlife fotografen.

  86. Michelle Peeters
    Profiel Michelle Peeters schreef op woensdag 13 mei 2020 om 14:39  | reageer

    @Pixeldude: dat klopt inderdaad en dat verhaal over die Olympus heb ik vaker gehoord, zij timmeren echt aan de weg op dat gebied!

  87. Marcel
    Marcel schreef op woensdag 13 mei 2020 om 15:28  | reageer

    Nou de volgende wordt gewoon weer een DSLR en wel de opvolger van de toch al geweldige 1DX-Mk2 de 1DX-Mk3. Die elektronische zoekers zie ik niet zitten, doen het slecht of nauwelijks in donker en batterij sparen is bij deze camera's sowieso van ondergeschikt belang.

  88. Peter van Dinther
    Peter van Dinther schreef op woensdag 13 mei 2020 om 16:23  | reageer

    Bij deze even wat recht zetten. Ik lees in de reacties nogal vooringenomenheden over systeemcamera's.Wellicht is hier wat koud watervrees in het spel?
    De elektronische zoeker van Sony, in mijn geval de A7R3, is niet te onderscheiden van een zoeker op DSLR-camera's van vertraging is al helemaal geen sprake. Daarnaast heb ik nog een uitklapscherm ter beschikking. De batterijduur is ten opzicht van de A7R2 zodat verbeterd dat ik gemakkelijk 1 hele dag kan fotograferen met 1 accu.

  89. Leo
    Leo schreef op woensdag 13 mei 2020 om 21:10  | reageer

    Na het artikel en alle reacties tot nu gelezen te hebben kom ik voor mezelf tot de conclusie dat de discussie over de toekomst van spiegel- vs systeemcamera dus eigenlijk niet uitsluitend aan het acteren van Canon, Sony en Nikon opgehangen zou moeten worden. Fuji, Olympus, Panasonic spelen kennelijk een minstens even grote rol. Welk merk het beste (grootste in figuurlijke zin) is blijkt voor iedereen weer anders te liggen, net zoals de voorkeuren voor mft, dslr, ff en mf. De 2 basissystemen en alle merken hebben hun eigen aanhang, zijn op punten verschillend, maar zijn heden ten dage allemaal hartstikke goed en in die zin allemaal als "groot" te typeren. Als met "groot" het marktaandeel werd bedoeld dan haak ik af. Die aandelen ken ik niet (maar het zou interessant zijn om die er bij te betrekken). De voorkeuren voor spiegel of systeem zijn kennelijk heel persoonlijk en hebben minder met de merken maar veel meer met voorkeur voor veel of weinig gewicht, groot of klein en de typische (maar steeds kleiner wordende) verschillen tussen de viewfinders van de verschillende concepten te maken. Accuduur, vertrouwd zijn met een jarenlang gebruikt concept, geen afscheid kunnen nemen van glas en last but not least budget spelen ook hun rol. Als er al een strijd tussen "spiegel" en "systeem" gaande is dan lijkt de algemene opvatting echter toch steeds meer te zijn dat "systeem" als winnaar uit de strijd gaat komen. Dit gaat gezien de nog steeds grote groep spiegeladepten nog wel een tijd duren en misschien wel nooit. Misschien zien we ooit een revival (net als bij vinyl grammofoonplaten die dood leken na de komst van cd, maar nu aan een sterke wederopstanding bezig zijn omdat ze "iets" hebben dat digitaal spul niet kan bieden). Dat "systeem" automatisch vertaald wordt naar full frame lijkt me nog iets te vroeg geconcludeerd. Dslr (aps-c) en m4/3 hebben zo hun eigen voordelen en aanhangers. Gewicht en crop zullen bij veel (hobby)fotografen altijd een keuzefactor van belang blijven. Ik hoop dat de industrie (de merken) ons niet in het keurslijf van "systeem" en full frame gaat duwen, maar juist de verscheidenheid (niches) in stand laat en zo tegemoet blijft komen aan al de verschillende wensen en voorkeuren die onder ons leven. Ik hoop dus ook dat de strijd niet bepaald wordt door de partij met het grootste marketing budget.
    En hoe goed de camera's van smartphones ook worden, het gevoel en de beleving van het geklooi met een echt apparaat, al of niet met spiegel, met knoppen en wielen, met een echte lens waarmee je echt kunt "schieten" en waarbij je "speelt" met licht, tijd, beweging, (on)scherpte voorgrond/achtergrond, etc. etc. zullen ze nooit kunnen imiteren. En wij vinden dat, als liefhebber, toch ook vele malen leuker?!

  90. Michelle Peeters
    Profiel Michelle Peeters schreef op woensdag 13 mei 2020 om 21:18  | reageer

    @Leo: wat een mooie samenvatting van de reacties, dank! En ik hoop ook dat de verscheidenheid (niches) in stand gehouden wordt! De toekomst zal het uitwijzen.

  91. Rv.schuld
    Rv.schuld schreef op woensdag 13 mei 2020 om 21:22  | reageer

    # Peter van Dinther, Ben helemaal met je eens. Dan heb ik het nog niet over het voordeel " wat je ziet is wat je krijgt" met name bij tegenlicht opname kun prachtig je compositie afstemmen. En ook bij bv spotmeting zie je exact wat het focus punt is.

  92. Rv.schuld
    Rv.schuld schreef op woensdag 13 mei 2020 om 21:33  | reageer

    # Peter van Dinther, En niet te vergeten de mogenlijkheid bij schemerachtige omstandigheden je weergave helder te laten weergeven in je electronische zoeker.
    Geen getuur op dat " mooie " prisma.

  93. Peter van Dinther
    Peter van Dinther schreef op woensdag 13 mei 2020 om 22:11  | reageer

    Zo te lezen is de titel van het artikel geweldig goed gekozen, bijzonder vermakelijk. Mooi dat het vooral ook respectvol is verlopen.

  94. Job
    Job schreef op woensdag 13 mei 2020 om 23:16  | reageer

    Ik vind dit (net als vele anderen) een merkwaardig artikel. Het maakt de titel helemaal niet waar. De suggestie die wordt gewekt dat Canon, Nikon en Sony de enige leveranciers van systeemcamera's zouden zijn, is natuurlijk geheel onjuist. Zo heeft Fuji een aantal uitstekende systeemcamera's op de markt gebracht, zoals al door velen is opgemerkt. En ook nog eens met een (veel) betere prijs-kwaliteitsverhouding dan bv. Sony, die in dit verhaal behoorlijk wordt opgehemeld. En ook merken als Panasonic of Olympus bieden systeemcamera's aan.

  95. Michelle Peeters
    Profiel Michelle Peeters schreef op woensdag 13 mei 2020 om 23:22  | reageer

    @Job: dat wordt niet gezegd, dat Canon, Nikon en Sony de enige leveranciers van systeemcamera's zouden zijn. Maar er wordt toegespitst op het duurdere camerasegment met grote sensoren, waarvan de verwachting is dat zij uiteindelijk overblijven in de toekomst. Maar dit zijn alleen maar verwachtingen, je kunt dit nooit met zekerheid zeggen.

  96. PixelDude
    PixelDude schreef op donderdag 14 mei 2020 om 07:46  | reageer

    @Michelle. Jouw mening dat alleen het duurdere segment met grotere sensoren zal overblijven' wordt door menig hier en ook niet door mij gedeeld. Ik ben zoals anderen hier dat uiteindelijk de systeemcamera's met de kleinere sensoren het zullen overleven ... omdat die juist prijs/kwaliteit veel beter uit de bus komen voor hobbyisten. En het is nu juist deze groep die de grote meerderheid vormt. Moet de FF spiegel verdwijnen? In geen geval. Er zal altijd wel een markt blijven voor de macho's onder de fotografen (grapje). Iedereen die wat in de hand wil hebben en wat meer Euro wil uitgeven zal en mag dat doen ... maar ik niet, en ik ben zelfs geen zuinige Nederlander (nog een grapje).

  97. PixelDude
    PixelDude schreef op donderdag 14 mei 2020 om 08:23  | reageer

    Canon en Nikon waren decennia superieure merken, en met recht. Jammer genoeg hebben ze te lang op de lauweren van hun elan blijven zweven en de trein van de snel verbeterende technologie gemist. Vandaag zien we dat vele andere merken uit hun zog komen en mee naar de kop spurten. Sony is daar het meest sprekende voorbeeld van door op 5 jaar tijd mee aan de kop te staan … en de anderen blijven even intens naderen. Kan Canon en Nikon aan de top blijven? Dan zullen ze een zeer scherpe bocht moeten maken en daar is heel wat manoeuvreerkunst voor nodig, met het bijkomende gevaar volledig om te slaan. Naar mijn mening zullen ze minimaal nog de 5 volgende jaren verder terrein verliezen in de hoop dat ze dan door hun koppigheid te laten varen uit de put kunnen kruipen om zoals voorheen terug bij de toppers te horen. Ik heb niks tegen Canon of Nikon, ze mogen er meer dan gerust zijn, maar waarom zou ik hen mijn liefde moeten verklaren wanneer er mooiere, betere, snellere in intelligentere exemplaren rondlopen?

  98. Michelle Peeters
    Profiel Michelle Peeters schreef op donderdag 14 mei 2020 om 10:52  | reageer

    @Pixeldude: en is precies wat deze discussie zo interessant maakt! Want wat jij voorspelt (dat juist de camera's met kleinere sensoren zullen overleven vanwege de gunstigere prijs en toch meer dan acceptabele kwaliteit), daar valt natuurlijk ook iets voor te zeggen. Want niet iedereen heeft een enorm budget tot zijn/haar beschikking voor camera-apparatuur. Een glazen bol zou handig zijn, zeker voor camerafabrikanten...

  99. PixelDude
    PixelDude schreef op donderdag 14 mei 2020 om 11:12  | reageer

    @Michelle: ik heb een glazen bol ... voor fotografie. Die van Madame Blanche was te duur. knipoog)
    Het was en is nog steeds een heel interessante discussie met veel verschillende meningen. Wat me echter opvalt en ook door enkelen al werd beaamd zijn volgende kenmerken die ik zelf al vroeger in deze discussie vermeldde:
    - budgettair vast zitten: al te veel ander materiaal om om te schakelen.
    - onwetendheid : eenmaal een camera met toebehoren in het bezit wordt er niet al te vaak over nieuwer materiaal gelezen.
    - pleinvrees, watervrees ... of hoe je het ook wil noemen: velen zitten met het volgende ei 'ik ken mijn toestel ... hoe lang ga ik erover doen om een nieuwer (en dan nog een heel uitgebreide elektronische) onder de knie te krijgen?' M.a.w. ze durven niet meer uit hun comfortzone te komen.

  100. Rv.schuld
    Rv.schuld schreef op donderdag 14 mei 2020 om 11:45  | reageer

    "Elk nadeel hebt zijn voordeel" Canon en Nikon hebben een straatlengte met pracht objectieven , om die te kunnen slijten moeten hun spiegelreflexen wel goedkoper worden.
    Dus goed nieuws voor de fervente DSLR liefhebbers !!

  101. Michelle Peeters
    Profiel Michelle Peeters schreef op donderdag 14 mei 2020 om 11:51  | reageer

    @pixeldude: en dan hebben we nog niet eens gedacht aan wat de coronacrisis straks voor invloed gaat hebben op de cameramarkt! Het zou best kunnen dat de cameraverkoop daardoor juist weer meer in de richting van de goedkopere (systeem)camera’s beweegt..

  102. Hans van Sterkenburg
    Hans van Sterkenburg schreef op donderdag 14 mei 2020 om 15:53  | reageer

    Dag Michelle,

    Wat plezierig, zoveel betrokkenheid bij dit aspect van de fotografie. Ik wordt er blij van. Ook kijk ik uit naar dezelfde betrokkenheid als het om het fotograferen gaat. En de lezenswaardige stukken híerover die ook bij Photofacts te lezen zijn. Zoals ik onlangs een gedegen artikel las over lichtwaarden[EV]. Want daar schrijven we óók mee. Niet alleen met de 'pen'. Toch?

    Groet,
    Hans.

  103. Richard
    Richard schreef op donderdag 14 mei 2020 om 17:19  | reageer

    Fuji zal geen inhaalslag maken? Nikon en Canon moeten een inhaalslag maken.
    In 2013 ruilde ik mijn Nikon D800 in voor de Fuji X-Pro1. Toen al vond ik Nikon en Canon niet met de tijd meegaan.
    Inmiddels heb ik na de X-Pro1 en de X-Pro2 de nieuwe X-Pro3.
    Dus al 7 jaar geleden wist ik het al.
    Vergelijk de snelheid van de AF, opstarten, etc eens met de ouderwetse dslr.
    De Pro serie heeft naast de electronische zoeker ook nog een optische zoeker.
    Het gebruik van de optische zoeker bespaart veel stroom.
    Ook de X-T4 is een geweldenaar die het tegen iedere camera kan opnemen.
    In bovenstaand verhaal mis ik de kennis hierover.

  104. Michelle Peeters
    Profiel Michelle Peeters schreef op donderdag 14 mei 2020 om 17:56  | reageer

    @Richard: Ik heb geen ervaring met de Fuji serie. Ik begreep wel uit de comments dat het voornamelijk aps-c sensoren zijn. Mijn ervaring is dat je met grote (fullframe) sensoren veel minder last van ruis hebt en je kunt daarnaast veel meer detail vastleggen, wat ook logisch is. Nadeel van zo'n grote sensor is natuurlijk de prijs. En de afmetingen en het gewicht van een fullframe met toebehoren zijn vaak een stuk hoger dan een aps-c. En als je die hoge kwaliteit eenmaal gewend bent is het heel moeilijk om vervolgens weer met minder genoegen te moeten nemen...

    De vergelijking en voordelen van een systeemcamera t.o.v. een spiegelreflex die je noemt kloppen wel ja. Die optische zoeker naast een electronische is inderdaad wel een gouden greep van Fuji!

  105. PixelDude
    PixelDude schreef op donderdag 14 mei 2020 om 18:29  | reageer

    @ Michelle: Je ziet tot 60x40 cm print echt geen verschil tussen een FF en een 4/3 die slechts 1/4 van een FF is. Wellicht ook bij een nog grotere print niet, maar zo'n grote heb ik nog niet laten printen. Het idee dat je meer detail nodig hebt dan van een goede 4/3 klopt niet.
    - De meeste hobbyfotografen zetten hun foto’s gewoon op FB, Instagram, Flickr, … en worden slechts met Smart- of iPhone bekeken en in het allerbeste geval op een duur computerscherm. Voor deze toepassingen is zelfs een mini sensor van de betere Smart- of iPhones voldoende.
    - Hoeveel zijn er die groter printen dan 60x40 cm denk je? Daar voldoet een 4/3 ook ruim voldoende aan.
    - Wanneer een muur met een foto behangen is ga je niet met je neus tegen de muur staan. Dan zie je immers niet waar je naar kijkt. Dus daar is detail ook niet het allerbelangrijkste.
    Belangrijker wordt een FF wanneer je heel sterke crops gaat maken, bijv. 1/10 van het beeld. Maar wie doet dat? Ofwel ben je geen goede fotograaf ofwel heb je het als professioneel van doen voor sport (verdorie waar is de bal nu precies) of er vliegt een vlucht eenden over (en je wil er slechts eentje op de foto).
    ‘Meer detail’ is absoluut geen argument.
    Wat betreft ruis … dat is nog net iets anders. Maar je hoeft geen hoge ISO te gebruiken wanneer je bijv. voor donkere taferelen een statief kan gebruiken in combinatie met lange sluitertijden. Of een goede flitstechniek toepast.
    Of de duurdere 4/3 zoals mijn Olympus E-M1X gebruikt. Die maakt razendsnel een serie foto’s achter elkaar terwijl de beeldsensor beweegt (opname met hoge resolutie) om tot één enkele foto van 80 megapixels omgezet te worden. Ruis? Weg. Detail, ongelooflijk (dus veel te veel).

  106. Michelle Peeters
    Profiel Michelle Peeters schreef op donderdag 14 mei 2020 om 18:41  | reageer

    @Pixeldude: ik ben nu bezig met testen waarbij ik de verschillen probeer te zien tussen een fullframe en een aps-c sensor. Ik fotografeer veel vogels (ook vaak in de vlucht) met lange brandpuntsafstand waarbij je dus vaak met hoge tot zeer hoge iso-waardes moet werken vanwege de zeer korte sluitertijden en de mate van inzoomen. Het viel me op dat er veel meer ruis te zien is bij zelfde soort shots bij gebruik van een aps-c. Waardoor natuurlijk ook detail verloren gaat. Wel extreme settings wellicht, maar voor een redelijk serieuze vogelfotograaf kan dit natuurlijk wel bepalend zijn. Ga je voor een fullframe met een zeer duur 600mm lens of gebruik je een aps-c en krijg je daardoor vanzelf meer zoombereik zonder dat je daarmee alteveel kwaliteit verliest? Daar ben ik heel erg benieuwd naar!

  107. PixelDude
    PixelDude schreef op donderdag 14 mei 2020 om 19:00  | reageer

    @Michelle: Voor een vogelfotograaf die vogels ‘in de vlucht wil fotograferen’, of een wildlife fotograaf die een gevecht tussen 2 tijgers of waterbuffels (liefst dan ... op grote afstand) volledig scherp wens te hebben of de voetbalfotograaf die bij stadiumlicht toch nog de keihard getrapte bal scherp wenst … daar zal een FF zonder twijfel winst maken door een minder hoge ISO te moeten kiezen. Maar, hoeveel van de hobbyisten zijn daar mee bezig? Dat zijn al eerder professionals die zich daar aan wagen. En … bewegingsonscherpte kan soms meer ‘gevoelens’ opwekken dan die ultrascherpe dode foto, zeker voor de fotoliefhebbende kunstenaar.
    Een 4/3 sensor die dus een crop 2 is tov een FF heeft met een F2.8 300 mm lens direct een FF equivalent F2.8 600 mm in de hand. Dat levert toch ook een heel wat lagere ISO keuze op. Bovendien is mijn micro 4/3 heel wat behendiger in het volgen van onderwerpen door zijn veel kleinere omvang en veel kleiner gewicht. Ook dat is niet te onderschatten.
    Wanneer je een FF echt nodig hebt ben ik de eerste om dat te beamen en zeg ik ‘niet twijfelen, doen’. Maar dat het aan de grote meerderheid als een ‘must’ opgedrongen wordt, dat is verkeerd. Waarom voor 99% van je foto’s die grote zware spullen meezeulen? Maar ja, veel te veel hobbyisten trappen er nog altijd in.

  108. Michelle Peeters
    Profiel Michelle Peeters schreef op donderdag 14 mei 2020 om 19:13  | reageer

    @Pixeldude: ik hoor al jaren van allerlei fotozaken dat er enorm geïnvesteerd wordt in dure foto-apparatuur, ook door hobbyisten, die het vak toch behoorlijk serieus aanpakken blijkbaar! Als je op de Veluwe kijkt waar rijen amateurs naast elkaar zitten te wachten met hun peperdure apparatuur op het perfecte shot, dan gaan je ogen ook wel open! Niet- professionele fotografen zijn er in allerlei soorten natuurlijk (een professional moét natuurlijk wel investeren) en het genre verschilt vanzelfsprekend ook enorm. Voor sterren- of wildlife/natuurfotografie heb je toch wel serieuze apparatuur nodig, zeker omdat je vaak onder slechte lichtomstandigheden moet werken. En dan komt die ruis weer om de hoek kijken.. Maar wat deze coronacrisis voor effect gaat hebben op ons bestedingspatroon is natuurlijk ook volkomen onduidelijk, ik ben heel benieuwd!

  109. Peter van Dinther
    Peter van Dinther schreef op donderdag 14 mei 2020 om 19:20  | reageer

    Niet dat ik met mijn Sony A7R3 nou zoveel last van ruis heb...🤓 kan ik wel Topaz aanbevelen. Deze ruisonderdrukker gebruik ik nu een tijdje met verbluffende resultaten. Kost wat maar is zeer de moeite waard.

  110. Michelle Peeters
    Profiel Michelle Peeters schreef op donderdag 14 mei 2020 om 19:25  | reageer

    @Peter: ha Topaz inderdaad, daar ben ik ook heel erg tevreden over! Een tijdje terug nog een review over geschreven. En het is niet duur! Maar de Sony A7R3 is redelijk ruisvrij? Ook bij zeer hoge iso-waardes?

  111. Peter van Dinther
    Peter van Dinther schreef op donderdag 14 mei 2020 om 19:37  | reageer

    @Michelle: tot ongeveer ISO 64000 goed bruikbaar (op 100%) vergroting, heb ik net even geprobeerd. Ik kan wel eens een echt testje doen.

  112. Michelle Peeters
    Profiel Michelle Peeters schreef op donderdag 14 mei 2020 om 19:47  | reageer

    @Peter: dat klinkt bijna te mooi om waar te zijn! Een testje, ja graag!

  113. Peter van Dinther
    Peter van Dinther schreef op donderdag 14 mei 2020 om 19:52  | reageer

    @Michelle: zal ik de komende dagen eens maken. Kom ik op terug. Ik maak foto’s met verschillende ISO en er een vergroting op 100% bij. Zonder de ruisonderdrukking van Topaz natuurlijk...🤓

  114. Michelle Peeters
    Profiel Michelle Peeters schreef op donderdag 14 mei 2020 om 19:53  | reageer

    Geweldig, dankjewel Peter!

  115. Richard
    Richard schreef op vrijdag 15 mei 2020 om 00:06  | reageer

    Het is schokkend te lezen hoeveel “fotografen” niet bij de tijd zijn, en de verhalen in de grote fotozaak zo gemakkelijk aannemen.
    De vroegere vergelijking met full frame en apsc klopt al lang niet meer, en een spiegel in een camera is een onderdeel dat geen toekomst meer heeft. Elke investering voor een dslr is geld vernietiging.
    Al in 2013 stapte ik (na 45 jaar Nikon) over naar een Fuji X-Pro1. Samen met een fotovriend deed ik een opdracht in erg donkere omstandigheden. Flitsen was niet mogelijk. Mij maat had een Canon full frame 5D ii, maar hij heeft geen foto’s kunnen maken vanwege de ruis. Ik fotografeerde met mijn Fuji op 6400iso, uit de hand 1/6 seconde, objectief 10-24. Scherpe foto’s zonder zichtbare ruis.
    Ik kan de serie laten zien, ze staan op Flickr met exif gegevens.
    Mijn maat heeft de Canon meteen ingeruild.
    Als iedereen eens de moeite neemt om te zien wat mijn huidige nieuwe Fuji X-Pro3 kan, en de nieuwe X-T4, dan zie je hoe de tijden zijn veranderd.
    Als ik lees wat hierboven geschreven wordt, dan begrijp ik niet dat zoveel “fotografen” zich dom laten houden. Ook hierboven is het artikel alsof het van jaren geleden is. Dus dan vraag ik me af wat daar achter zit. Het is droevig.

  116. Michelle Peeters
    Profiel Michelle Peeters schreef op vrijdag 15 mei 2020 om 07:45  | reageer

    @Richard: je haalt nu denk ik wat dingen door elkaar. De discussie over de ruis heeft niet te maken met of het een dslr of systeemcamera is, maar met de grootte van de sensor!

  117. PixelDude
    PixelDude schreef op vrijdag 15 mei 2020 om 09:21  | reageer

    Ik wil toch nog enkele dingen rechtzetten en/of benadrukken.
    Tuurlijk dat menige fotozaken (niet allemaal) het ‘duurdere gamma’ aan de onwetende aanprijzen en die dan ook verkopen. Het is hun job om hogere omzetcijfers te halen.
    Op de Veluwe zaten 5 fotografen met enorme bazooka’s. Daar komt een 5de naastzitten met een cameraatje. Hij wordt direct door de 5 anderen meewarig bekeken. Verdorie, dat zal me de volgende keer niet meer gebeuren … ook een bazooka. En zo groeide dat alsmaar.
    Laat ons nu veronderstellen dat er pakweg 50 met zulke Canonnen (Nikon mag ook) op de Veluwe op een rijtje zitten. Dan stel ik me volgende vragen:
    1. Wat betekent het cijfer van 50 tov de tienduizenden anderen?
    2. Hoe gaan ze hun foto’s aan het publiek tonen?
    3. Blijven ze daar hun verdere leven zitten (liggen, staan) of willen ze ook nog andere onderwerpen fotograferen?
    De bewoording … ‘die het vak toch behoorlijk serieus aanpakken blijkbaar’ vind ik nogal storend. Want dan zeg je impliciet dat de tienduizenden anderen dat ‘niet’ doen. Maar dat zal wel niet zo bedoeld zijn.
    10 jaar geleden kon je terecht nog een FF met een APS-C sensor vergelijken. De dag van vandaag zijn er nog altijd microscopische onderscheiden te maken tussen beiden waarbij een FF beter uit de bus komt. Maar wat wanneer je die met de beste schermen bekijkt of met de beste printers afdrukt … geen onderscheid. Vandaag kan je gerust naar de mogelijke kwaliteitsverschillen zoeken tussen de FF en de huidige 4/3 sensor. En daar zijn weer het scherm en de printer de zwakste schakel.
    Waar er veel te weinig aandacht aan besteed wordt is een antwoord te vinden op de vraag “Wat ga ik met mijn camera doen en hoe wil ik de foto’s tonen?” Er zijn steeds meer reis-, natuur- en wildlife professionele fotografen die voor de kleinere apparatuur kiezen omdat ze een bevredigend antwoord vonden op vragen zoals:
    - hoe neem ik het mee op reis (vliegtuig)?
    - hoe beweeg ik me in een berglandschap?
    - hoe val ik in de armere steden minder op (om niet overvallen te worden)?
    - hoe anders gedraagt de plaatselijke bevolking zich anders wanneer ik met een torengrote camera rondloop?
    - …
    En nog een woordje over Topaz Denoiser. Ikzelf gebruik het programma niet maar heb wel volgende feedback van een semiprofessionele fotograaf lesgever in instituten en tevens kunstenaar. Hij kocht zijn eerste bundel in 2007 voor 99€ met levenslange updates maar langzaam aan werden de verschillende filters geïntegreerd in PS of werden zelfs verbeterd in NIK. Er zitten nog 3 filters in die hij nog af en toe nuttig vind. Momenteel gebruikt hij het programma niet meer voor ruis omdat in de nieuwere RAW editors het geenszins beter werkt. Wanneer je echter in JEPG fotografeert, dan is het nog altijd van betekenis.
    En als laatste wil ik er aan toevoegen dat er naast PS ook andere (minstens evenwaardige) editors bestaan die een éénmalige ‘kleine’ kost vergen en geen aanhoudend abonnement vergen, o.a. Affinity Photo. Maar ook daar zijn er keikoppen die blijven beweren dat PS beter is … omdat ze alleen ‘dat’ programma kennen.
    Het gaat de dag van vandaag allemaal zo snel dat wanneer je nu iets schrijft het morgen al verouderd is. Mensen blijven steken in de voor hen meer bekende en vertrouwde knusse omgeving. Maar dat wil niet zeggen dat de andere omgevingen slechter zijn … misschien zijn ze wel beter.

  118. PixelDude
    PixelDude schreef op vrijdag 15 mei 2020 om 09:46  | reageer

    Ik ga er mee stoppen want het is en blijft een hopeloze discussie.
    Maar als afsluiter (voor mij dan toch) nog het volgende.
    Ik 'ken' van fotografie 'misschien' iets meer dan de gemiddelde hobbyist. Maar dat wil niet zeggen dat ik het beter 'kan', verre van. Er is een hemelsbreed verschil tussen kennen en kunnen. Wat ben je met de beste der beste professionele camera's wanneer je het niet 'kan' en er bovendien misschien zelfs niets van kent? In mijn fotovriendenkring is er menig hobbyist die er minder van kent dan ik maar er toch telkenmale in lukt mooiere foto's tevoorschijn te 'toveren' ... omdat zij/hij het KAN.
    Alle andere discussies over camera's vallen hierbij in het niets.

  119. Peter van Dinther
    Peter van Dinther schreef op vrijdag 15 mei 2020 om 17:25  | reageer

    Ik zou een testje doeniet de Sony A7R3. Heb ik gedaan bij weinig licht (binnen) Bij zowel f 2.8 als bij 8.0 wordt de ruis zichtbaar bij ISO 25600 en hoger.
    Gezien in Lightroom en volledig ingezoomd.

  120. Henk Heijnen
    Henk Heijnen schreef op vrijdag 15 mei 2020 om 18:07  | reageer

    Ik ben het helemaal met je eens Pixeldude.
    Knappe jongen die nog het verschil ziet tussen een 4/3 van Olympus of Panasonic of een Fuji X-T3 en een FullFrame.
    En bij een systeemcamera is what you see is want you get, wel wat handiger natuurlijk.
    Plus veel compacter en mooier.
    Ik heb een prachtige Olympus maar vind de Fuji X-T1,2,3 of 4 nog mooier.

  121. Peter van Dinther
    Peter van Dinther schreef op vrijdag 15 mei 2020 om 18:48  | reageer

    Overigens: op 102000 is er natuurlijk wat ruis, maar dan kan je geheel wegfilteren met Topaz.

  122. Wouter
    Wouter schreef op vrijdag 15 mei 2020 om 19:28  | reageer

    Oke, het volgende.
    Ik ben amateur-natuurfotograaf met een voorliefde voor het bos (dus altijd te weinig licht) en heb naast een heel arsenaal objectieven een Sigma 150-600 sport en een EOS 7D mkII. Het grootste probleem is bij mij de ruis en in mindere mate het gewicht. Een logische upgrade van mijn gear zou m.i. bestaan uit de aanschaf van 5D mkIV, maar ook tweedehands zijn die nog wel een beetje boven mijn budget. Is er een alternatief in systeemcameraland dat vergelijkbaar is in kwaliteit, maar minder kost?

  123. Henk Heijnen
    Henk Heijnen schreef op vrijdag 15 mei 2020 om 19:56  | reageer

    ISO 102000 heb je op een Olympus of Panasonic nooit nodig.
    De bodies hebben een ingebouwde beeldstabilisatie die 6,5 of zelfs 7,5 EV extra bieden.
    Sluitertijden van 1 of 2 seconden is zo’n echt geen probleem meer!
    Ruis? welke ruis?

  124. Peter van Dinther
    Peter van Dinther schreef op vrijdag 15 mei 2020 om 20:22  | reageer

    @ Henk Heijnen...Zucht...Daar gaat het niet om. Het was een test om te zien of en in welke mate er ruis ontstaat bij hoge ISO waarden. Dat staat helemaal los van de sluitertijden.

  125. Michelle Peeters
    Profiel Michelle Peeters schreef op vrijdag 15 mei 2020 om 21:19  | reageer

    @Henk: bij vogelfotografie moet je soms wel tot sluitertijden van 1/8000 gaan, dus die ingebouwde beeldstabilisatie is wel leuk, maar niet altijd toepasbaar om je iso-waarde niet te hoeven verhogen...

  126. Michelle Peeters
    Profiel Michelle Peeters schreef op vrijdag 15 mei 2020 om 22:49  | reageer

    @Wouter: ik ben erg enthousiast over de Canon EOS R systeemcamera. Lees de review maar eens. Hij is bovendien goedkoper dan de Canon EOS 5d Mark IV en je krijgt er een mount adapter bij zodat je je oude lenzen kunt gebruiken.

  127. Frank de Groene
    Frank de Groene schreef op zaterdag 16 mei 2020 om 14:23  | reageer

    Ik kan me niet vinden in de eindconclusie. Ook in het goedkopere segment zijn hele goede systeemcamera's te vinden, zoals de Fuji X-T200 en X-T30. Deze zijn goedkoper dan € 1000,- en leveren fantastische foto's (de X-T30 heeft dezelfde sensor als het nieuwe paradepaardje van Fujifilm de X-T4). Ik vind de focus op full-frame, zeker (maar niet alleen) voor amateurs, volstrekt onnodig, de prime's die Fuji bied (35mm F1.4 en 56mm F1.2 bijvoorbeeld) geven ruim voldoende mogelijkheden om met kleine scherptediepte te werken. Overigens heeft ook Sony mooie (APS-C) camera's onder de € 1000,-.

  128. Freddy Van Erp
    Freddy Van Erp schreef op zondag 17 mei 2020 om 15:55  | reageer

    Waar hier niet over gesproken wordt zijn de pioniers van de systeemcamera's. Namelijk Olympus en Panasonic. Bovendien nog steeds goede camera's en blijkbaar nu wat in de schaduw geplaatst door namen als Sony, Nikon, Canon...enz.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Toon alle artikelen binnen Column

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.188 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord