CYBER  MONDAY - 50 euro korting + gratis de Flitsbijbel! Word nu lid!
Elja Trum

De toekomst van fotografie; cameratechnologie

zondag 21 juli 2013, 23:28 door | 8.486x gelezen | 8 reacties

Ontwikkelingen in de fotografie gaan snel. Niet alleen camera's, maar ook nabewerking en zelfs verdienmodellen van de fotograaf. Waar zal jouw hobby of werk over 25 jaar nog uit bestaan? Een blik in een mogelijke toekomst..

Momenteel is de kans groot dat je een camera van Canon of Nikon gebruikt. Je gebruikt een standaard camera die veelzijdig in te zetten is en die door veel fotografen gebruikt wordt voor veel verschillende soorten foto's (en zelfs video's). Maar is dat wel de perfecte camera voor je?

Waarschijnlijk heb je een wensenlijstje met specifieke dingen waarvan je zou willen dat jouw camera ze zou kunnen. Bijvoorbeeld iets simpels als een GPS voor het vastleggen van de locaties van je reisfoto's of een verplaatsbare sensor voor het correct vastleggen van je architectuurfoto's. Video op je fototoestel? Daar zit je helemaal niet te wachten.

Waarom zou je genoegen nemen met zo'n algemene camera voor de massa als je dat niet hoeft. Over 25 jaar stel je zelf de camera samen zoals jij die wilt hebben. Precies voor jouw fotografiestijl. Jouw unieke camera wordt dan voor een aangenaam prijsje geprint op een 3D printer. Inclusief het objectief dat jij wilt hebben.

Natuurlijk, die camera is uniek voor jouw en wellicht niet geschikt voor alle vormen van fotografie. Dat maakt niet uit, want de camera die ingebouwd zit in je bril, horloge of zelfs in je netvlies legt de overige foto's en video's wel vast (in 360 graden, met diepte, locatie en 3D informatie). Wellicht neemt zo'n camera wel continue op zodat je geen fotomoment meer kunt missen en heel je leven kunt delen met anderen.

Of camera's in 2038 nog steeds door Canon of Nikon gemaakt wordt zal erg afhangen van hoe zij mee gaan met de tijd. Waarschijnlijk zullen ze niet af willen stappen van hun bestaande verdienmodellen waarbij ze produceren voor de massa. Terwijl ze krampachtig en tevergeefs hun marktaandeel proberen te behouden worden ze links en rechts ingehaald door (nieuwe) partijen die wel op de individuele wensen inspeelt. Vergelijkbaar met wat we al zien met bijvoorbeeld de muziekindustrie.

Klipp camera 2
Klipp camera door Mac Funamizu

Binnenkort een blik op de toekomst van nabewerking en van fotografie als beroep.
Wat is jouw idee over de toekomst van camera's over zo'n 25 jaar?

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

8 reacties

 1. Paul Oosterlaak
  Profiel Paul Oosterlaak schreef op maandag 22 juli 2013 om 18:09

  Zolang ik over 25 jaar nog steeds zo kan spelen met DoF als nu, vind ik alles best...

  Want het compacter maken van camera's kan in zoverre totdat de sensorgrootte en lensgrootte de beslissende factor vormen. Ik ben niet voor niets voor FF gegaan en tegen de tijd dat er compactere FF camera's komen, stap ik daar wel op over.

 2. Nic
  Nic schreef op dinsdag 23 juli 2013 om 16:32

  Ik denk dat de reflex toestellen geleidelijk aan gaan verdwijnen en de systeem camera's hun plaats gaan innemen.

 3. Chris Janssens
  Chris Janssens schreef op dinsdag 23 juli 2013 om 20:49

  Een Full Frame om in de zak van je jas te steken, en het 400mm objectief idem. Dat is mijn droom.

 4. martinphili
  Profiel martinphili schreef op dinsdag 23 juli 2013 om 21:28

  Over 25 jaar?
  Dan bestaan er geen fotocamera's meer.
  Althans: geen apparaten die specifiek voor dat doel gemaakt zijn.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Toon alle artikelen binnen Column

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

48.208 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord