Bram Berkien

Mannetjes en hun uitwisselbare beelden

woensdag 7 september 2011, 20:07 door | 7.495x gelezen | 68 reacties

Regelmatig fotografeer ik, naast shoots in opdracht, allerhande evenementen. Dit omdat ik het simpelweg leuk vind om af en toe ook zonder dat er eisen aan de foto's worden gesteld zelf wat te kunnen experimenteren. Afgelopen weekeinde bezocht ik het festival met de ietwat lastige naam Flux/S Square One Prelude, op het oude Philips-terrein Strijp-S. Er vond een kort concert plaats in de open lucht, waarbij de muzikanten zich vrijwillig konden aanmelden, en ook een interessante choreografie moesten volgen.

Omdat ik in het afgelopen anderhalf jaar steeds serieuzer aan de slag ben gegaan met fotografie, heb ik in die tijd enkele lenzen aangeschaft en deze zomer mijn Nikon D90 aangevuld met een full-frame Nikon D700. Regelmatig moet ik vechten tegen de 'gearhead' in mij die me influistert dat een nieuwe lens wel leuk zou zijn, maar tot nu toe zijn mijn aankopen op zijn minst te rechtvaardigen of zelfs simpelweg noodzakelijk geweest, en, niet onbelangrijk, te betalen met inkomsten uit fotografie.

Een fenomeen dat elke bezoeker van evenementen bekend zal zijn, zijn de zogeheten 'mannetjes', een term van fotograaf Martijn van de Griendt, die een boek schrijft over hen.

Over het algemeen zijn dit mannen van middelbare leeftijd of ouder, veelal onopvallend gekleed, maar zij vallen wel op door één verbindend element: allen dragen zij het fotografische equivalent van een vrachtwagen met aanhanger om hun nek: een grote camerabody, het liefst met batterypack, plus een royale 70-200mm lens of groter (want dat is uiteraard de maatstaf die men hanteert).

Mannetjes

Hun manier van fotograferen: van een flinke afstand anoniem en zonder met een van de deelnemers aan het evenement een praatje te maken plaatjes schieten van hetgeen zich voor hun ogen voltrekt. Na een niet al te moeilijke zoektocht op Flickr, via datum en gebruikte camera, heb ik een beeld kunnen vormen van de foto's die zij produceren: over het algemeen aardig belicht, maar de compositie is zelden anders dan 'onderwerp stijf in het midden' of 'onderwerp op 1/3e van het frame, visionair de andere 2/3e inkijkend'.

De foto's van de verschillende mannetjes zijn over het algemeen volledig uitwisselbaar. Een ander verbindend element is het voyeuristische en afstandelijke effect dat in hun foto's optreedt als gevolg van de lange brandpuntsafstanden. Dit beeld komt overigens volledig overeen met hun uitstraling ter plaatse.

Wat kunnen wij, fotografen die hopelijk niet tot deze categorie willen behoren, hier van leren? Het allerbelangrijkste voor mij persoonlijk is dat ik wanneer ik fotografeer contact maak met de mensen en dichtbij kom. Alleen door te praten met de aanwezigen kun je werkelijk begrijpen wat er gaande is. Ook openen ze zich dan veel meer voor jou als fotograaf en kun je zomaar een kans aangeboden krijgen die je anders niet zou krijgen, zoals een beter standpunt om te fotograferen of informatie over wat er verder gebeuren gaat.

Mannetjes

Tevens dwingt het dichterbij komen je wijder te fotograferen, wat de kijker van je foto het idee geeft er zelf echt bij te zijn geweest. Niet voor niets schieten erg veel nieuwsfotografen met een wijde lens. Er valt uiteraard iets voor te zeggen om op afstand te blijven en zo niet te mengen in de gebeurtenissen, zodat mensen zich niet anders gedragen omdat er een fotograaf bij is.

Ik denk echter dat als je langer dan een paar minuten aanwezig bent als fotograaf, mensen zich al veel minder bewust zijn van je aanwezigheid. Ook scheelt het als je niet je enorme zoomlens op je camera monteert, maar een bescheiden prime-lens.

Ik zal op dit punt niet in een cliché vervallen en de zoveelste persoon zijn die Robert Capa citeert, maar mijn oproep aan mijn mede-fotografen is: wees geen mannetje, begeef je onder de mensen. Je foto's zullen beter worden en ook in sociaal opzicht zul je tot iets minder opgetrokken wenkbrauwen leiden.

Bram Berkien

Over de auteur

Bram is een zelfstandig fotograaf uit Eindhoven die zich richt op filmische series en ongeposeerde aansprekende zwart-wit portretten. Met zijn werk richt hij zich op eigenzinnige merken, bedrijven en personen. Zijn werk is te zien op bramberkien.nl.

68 reacties

 1. Johannes Klapwijk
  Profiel  Johannes Klapwijk schreef op woensdag 7 september 2011 om 21:22

  Welkom op photofacts Bram.

  Je oproep snijd denk ik best hout en geeft de juiste stimuland. Maar de mannetjes vind ik wel erg stereotiep en generaliserend beschreven. Er zijn vast ook wel wat grijstinten in dit zwart-wit beeld dat je schetst...

 2. EdC
  Profiel EdC schreef op woensdag 7 september 2011 om 21:34

  Je zal meer een man zijn van middelbare leeftijd en met een Canon 5D mkII aan het werk zijn en dan ook nog eens met een mooie witte 70-200mm daarop geschroefd.

  Over het fenomeen 'mannetjes' heb je wel gelijk, over hun foto's ook, maar laat die mensen lekker fotograferen. Trouwens, 'Wij fotografen', wat is dat voor een belachelijk hautain woordgebruik.

  Ik zal eens opletten of 'veel' nieuwsfotografen met een wijde lens lopen. Ik zie er dagelijks wel erg veel met een langere witte of zwarte aan het werk. Je bent in de war met straatfotografen, die al sinds de tijden van de oude Leica een voorkeur hebben voor wijde lenzen. De reden daarvoor geef je overigens heel goed aan.

 3. Erik
  Profiel  Erik schreef op woensdag 7 september 2011 om 22:35

  Het is een column mensen... En tja, dan kan je zulke verhalen als dit wel een beetje verwachten knipoog Er zit zeker een kern van waarheid in, pittig neergezet, lekker geschreven en het leest goed weg.

  Dat de details niet helemaal kloppen, nja, dat neem ik voor lief. Feit is dat ik dit verhaal gelezen heb, en dat doe ik lang niet altijd hier. Dus wat dat betreft scoor je bij mij al.

  Even een extra noot voor Elja, de link in de omschrijving van Bram klopt niet en verwijst naar een niet bestaande photofacts pagina knipoog

 4. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op woensdag 7 september 2011 om 22:37

  @Erik; bedankt voor de noot, ik heb het gecorrigeerd!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Column

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

52.651 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Twitter of Facebook.


Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord
sluiten

Mis het gratis fotografie eBook niet!

52.651 fotografen ontvangen onze wekelijkse fototips al. Schrijf je in en ontvang gratis het eBook '25 Tips voor het Fotograferen van Kinderen'.