Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Bram Berkien

Mannetjes en hun uitwisselbare beelden

woensdag 7 september 2011, 20:07 door | 8.841x gelezen | 68 reacties

Regelmatig fotografeer ik, naast shoots in opdracht, allerhande evenementen. Dit omdat ik het simpelweg leuk vind om af en toe ook zonder dat er eisen aan de foto's worden gesteld zelf wat te kunnen experimenteren. Afgelopen weekeinde bezocht ik het festival met de ietwat lastige naam Flux/S Square One Prelude, op het oude Philips-terrein Strijp-S. Er vond een kort concert plaats in de open lucht, waarbij de muzikanten zich vrijwillig konden aanmelden, en ook een interessante choreografie moesten volgen.

Omdat ik in het afgelopen anderhalf jaar steeds serieuzer aan de slag ben gegaan met fotografie, heb ik in die tijd enkele lenzen aangeschaft en deze zomer mijn Nikon D90 aangevuld met een full-frame Nikon D700. Regelmatig moet ik vechten tegen de 'gearhead' in mij die me influistert dat een nieuwe lens wel leuk zou zijn, maar tot nu toe zijn mijn aankopen op zijn minst te rechtvaardigen of zelfs simpelweg noodzakelijk geweest, en, niet onbelangrijk, te betalen met inkomsten uit fotografie.

Een fenomeen dat elke bezoeker van evenementen bekend zal zijn, zijn de zogeheten 'mannetjes', een term van fotograaf Martijn van de Griendt, die een boek schrijft over hen.

Over het algemeen zijn dit mannen van middelbare leeftijd of ouder, veelal onopvallend gekleed, maar zij vallen wel op door één verbindend element: allen dragen zij het fotografische equivalent van een vrachtwagen met aanhanger om hun nek: een grote camerabody, het liefst met batterypack, plus een royale 70-200mm lens of groter (want dat is uiteraard de maatstaf die men hanteert).

Mannetjes

Hun manier van fotograferen: van een flinke afstand anoniem en zonder met een van de deelnemers aan het evenement een praatje te maken plaatjes schieten van hetgeen zich voor hun ogen voltrekt. Na een niet al te moeilijke zoektocht op Flickr, via datum en gebruikte camera, heb ik een beeld kunnen vormen van de foto's die zij produceren: over het algemeen aardig belicht, maar de compositie is zelden anders dan 'onderwerp stijf in het midden' of 'onderwerp op 1/3e van het frame, visionair de andere 2/3e inkijkend'.

De foto's van de verschillende mannetjes zijn over het algemeen volledig uitwisselbaar. Een ander verbindend element is het voyeuristische en afstandelijke effect dat in hun foto's optreedt als gevolg van de lange brandpuntsafstanden. Dit beeld komt overigens volledig overeen met hun uitstraling ter plaatse.

Wat kunnen wij, fotografen die hopelijk niet tot deze categorie willen behoren, hier van leren? Het allerbelangrijkste voor mij persoonlijk is dat ik wanneer ik fotografeer contact maak met de mensen en dichtbij kom. Alleen door te praten met de aanwezigen kun je werkelijk begrijpen wat er gaande is. Ook openen ze zich dan veel meer voor jou als fotograaf en kun je zomaar een kans aangeboden krijgen die je anders niet zou krijgen, zoals een beter standpunt om te fotograferen of informatie over wat er verder gebeuren gaat.

Mannetjes

Tevens dwingt het dichterbij komen je wijder te fotograferen, wat de kijker van je foto het idee geeft er zelf echt bij te zijn geweest. Niet voor niets schieten erg veel nieuwsfotografen met een wijde lens. Er valt uiteraard iets voor te zeggen om op afstand te blijven en zo niet te mengen in de gebeurtenissen, zodat mensen zich niet anders gedragen omdat er een fotograaf bij is.

Ik denk echter dat als je langer dan een paar minuten aanwezig bent als fotograaf, mensen zich al veel minder bewust zijn van je aanwezigheid. Ook scheelt het als je niet je enorme zoomlens op je camera monteert, maar een bescheiden prime-lens.

Ik zal op dit punt niet in een cliché vervallen en de zoveelste persoon zijn die Robert Capa citeert, maar mijn oproep aan mijn mede-fotografen is: wees geen mannetje, begeef je onder de mensen. Je foto's zullen beter worden en ook in sociaal opzicht zul je tot iets minder opgetrokken wenkbrauwen leiden.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Bram Berkien

Over de auteur

Bram is een zelfstandig fotograaf uit Eindhoven die zich richt op filmische series en ongeposeerde aansprekende zwart-wit portretten. Met zijn werk richt hij zich op eigenzinnige merken, bedrijven en personen. Zijn werk is te zien op bramberkien.nl.

68 reacties

 1. Johannes Klapwijk
  Profiel  Johannes Klapwijk schreef op woensdag 7 september 2011 om 21:22  | reageer

  Welkom op photofacts Bram.

  Je oproep snijd denk ik best hout en geeft de juiste stimuland. Maar de mannetjes vind ik wel erg stereotiep en generaliserend beschreven. Er zijn vast ook wel wat grijstinten in dit zwart-wit beeld dat je schetst...

 2. EdC
  Profiel EdC schreef op woensdag 7 september 2011 om 21:34  | reageer

  Je zal meer een man zijn van middelbare leeftijd en met een Canon 5D mkII aan het werk zijn en dan ook nog eens met een mooie witte 70-200mm daarop geschroefd.

  Over het fenomeen 'mannetjes' heb je wel gelijk, over hun foto's ook, maar laat die mensen lekker fotograferen. Trouwens, 'Wij fotografen', wat is dat voor een belachelijk hautain woordgebruik.

  Ik zal eens opletten of 'veel' nieuwsfotografen met een wijde lens lopen. Ik zie er dagelijks wel erg veel met een langere witte of zwarte aan het werk. Je bent in de war met straatfotografen, die al sinds de tijden van de oude Leica een voorkeur hebben voor wijde lenzen. De reden daarvoor geef je overigens heel goed aan.

 3. Erik
  Profiel  Erik schreef op woensdag 7 september 2011 om 22:35  | reageer

  Het is een column mensen... En tja, dan kan je zulke verhalen als dit wel een beetje verwachten knipoog Er zit zeker een kern van waarheid in, pittig neergezet, lekker geschreven en het leest goed weg.

  Dat de details niet helemaal kloppen, nja, dat neem ik voor lief. Feit is dat ik dit verhaal gelezen heb, en dat doe ik lang niet altijd hier. Dus wat dat betreft scoor je bij mij al.

  Even een extra noot voor Elja, de link in de omschrijving van Bram klopt niet en verwijst naar een niet bestaande photofacts pagina knipoog

 4. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op woensdag 7 september 2011 om 22:37  | reageer

  @Erik; bedankt voor de noot, ik heb het gecorrigeerd!

 5. Benny
  Profiel Benny schreef op woensdag 7 september 2011 om 23:18  | reageer

  Simpel maar krachtig antwoord:

  Een goede fotograaf weet wanneer hij welk objectief gebruikt. Ik fotografeer van groothoek t/m tele.

  Kortom: Ik vind het artikel een beetje uit één kant bekeken. Stel je zelf eens de vraag: Waarom fotograferen die "mannetjes" met een 200mm objectief...?

  De ene is de andere situatie niet. "Niet de fotograaf bepaalt welk objectief hij of zij gebruikt, maar de situatie bepaalt dat en welk beeld je wilt of moet neerzetten."

  Benny

 6. Erik
  Erik schreef op woensdag 7 september 2011 om 23:49  | reageer

  Wat een arrogant verhaal zeg. Je beoordeelt en veroordeelt goedbedoelende amateurfotografen, die hun hobby uitoefenen. En je legt ze langs jouw maatlat; "wij fotografen". En dan je toontje "voyeuristisch, hun uitstraling ter plekke". Jij bent goed, jij weet hoe het moet en jij hoort bij het elitecoprs dat weet hoe foto's gemaakt moeten worden.. dat wil je blijkbaar even laten zien.

  Vertel hier gewoon je ervaringen over het maken van foto's bij evenementen, etc. Maar dat neerbuigende toontje over collega-fotografen kunnen we allemaal missen. Eerste artikel? Laat het hierbij aub.

 7. Patrick
  Patrick schreef op donderdag 8 september 2011 om 01:13  | reageer

  Compleet met Erik eens.
  Tip: laat niet teveel van je emoties doorschemeren in je teksten, hoe moeilijk dat soms ook kan zijn, en je zult zien dat de boodschap objectiever oogt, doeltreffender is en bovenal professioneler.

 8. Erik
  Profiel  Erik schreef op donderdag 8 september 2011 om 08:05  | reageer

  Ik snap eerlijk gezegd de drukte niet helemaal. Kan iemand mij uitleggen wat jullie dan wel verwachten van een column? Als je een column objectief en zonder pit zou schrijven is het hele nut van een column naar mijn idee weg...

  Kijk, er worden hier niet veel columns geschreven dus je bent dit niet gewend. Maar ik vind het persoonlijk niet van respect getuigen om iemand weg te stemmen omdat je zijn schrijfstijl niet vind passen bij jouw mening. Omdat het botst is het slecht en zien we het liever gaan dan komen...?

  Wat zouden jullie willen in plaats van dit? Een objectief verhaal hoe hij fotografeert..? En dan zou er een volgende fotograaf zich aanmelden als schrijver en doet dat ook, en weer een volgende vertelt ook zijn objectieve verhaal... Zou dat niet vrij saai worden?

  Het is namelijk zo dat hier op Photofacts de kwaliteit niet direct enorm hoog is. Ik bedoel daarmee dat er enorm veel fotografen zijn die foto's met vergelijkbare kwaliteit maken. Als al die fotografen hun verhaal zouden opsturen naar Elja en ze laten plaatsen, dan is het snel gedaan met de populariteit van Photofacts. Een kaal verhaal leest niet prettig weg.

  En dat is precies de reden dat ik me afvraag wat jullie nou anders willen. Een verzameling van allemaal op elkaar lijkende verhalen met telkens een andere locatie. Zijn er niet al genoeg van dat soort artikelen?

  Ik weet het niet zeker hoor, maar volgens mij is wat hier gebeurt precies wat er vaker moet gebeuren. Een artikel moet goed lezen, moet prikkelen en de schrijver moet wat lef hebben. Want dit stuk wijkt sinds lange tijd eens af van de standaarden van objectieve verhalen die we allemaal allang ergens gelezen hebben.

  Maargoed, volgens mij ben ik de enige, maar ik vind het erg jammer en niet van erg veel begrip naar Bram tonen om hem zo weg te stemmen. Nogmaals, het is een column knipoog

 9. Loete
  Loete schreef op donderdag 8 september 2011 om 08:39  | reageer

  Beste fotoliefhebbers,

  waarom al die felle reacties???? Een column is juist om te confronteren!! De heftige reactie van sommige fotografen lijkt een beetje voort te komen uit het idee dat ze zich (met hun 5D en 70-200L) in de referentiegroep bevinden en voelen zich dus aangevallen.
  Je bepaalt als fotograaf toch per gebeurtenis, welke gear je gebruikt en hoe je je op die bewuste locatie gedraagt. Daar kunnen anderen best over schrijven maar dat zal mijn gedrag op locatie niet veranderen.

  En ja ik sta ook regelmatig met een "dikke camera" en 70-200L in openbare situaties (omdat die lens nu eenmaal flexibel en goed is)

  Het is mijn mening dat Bram rustig nog een column kan en mag schrijven.

 10. André
  André schreef op donderdag 8 september 2011 om 08:41  | reageer

  Grappig stukje wel, keek ook nog even op de site van Bram. Wat denk je? Kom ik daar toch ook echte "mannetjesfoto's" tegen. Da's dan wel weer fijn.

 11. Bas
  Bas schreef op donderdag 8 september 2011 om 10:05  | reageer

  "Alleen door te praten met de aanwezigen kun je werkelijk begrijpen wat er gaande is."

  Heb je zelf ook aan deze "mannetjes" gevraagd wat hun beweegredenen zijn? Waarom ze van afstand schieten, kiezen voor deze lens en compositie? En of je een link naar hun website/flickr-profiel kunt krijgen?

  Ik hoop het. Anders is het een typisch gevalletje 'de pot verwijt de ketel'.

 12. Arno
  Profiel  Arno schreef op donderdag 8 september 2011 om 10:25  | reageer

  @Bram: even een vraagje tussendoor: ben je een echte fulltime fotograaf of ben je een fotograaf met nog een veilige baan er naast...??

 13. Erik
  Erik schreef op donderdag 8 september 2011 om 10:29  | reageer

  @andere Erik
  Mijn probleem (en dat van anderen hier)is dat een column weliswaar pittig mag zijn en discussie mag oproepen, maar dat het wel respectvol moet zijn. Zijn verhaal is respectloos naar collega-fotografen (die hij niet als gelijkwaardig beschouwt), en het is arrogant, betweterig en neerbuigend. Dat hoeft niet in een column. Discussie kun je ook op een andere manier oproepen.
  Als je hiermee de kwaliteit van Photofacts wilt verhogen, zoals jij zegt, dan ben je verkeerd bezig. Met dit soort verhalen wil je echt niet geassocieerd worden.

 14. kidogo
  Profiel  kidogo schreef op donderdag 8 september 2011 om 11:05  | reageer

  Ik vind deze column vooral leuk om die reacties die Bram oproept. Ikzelf sta ook wel eens bij evenementen, en dan heb ik ook een 'lange' lens bij me... ik 'hoef' niet altijd tussen de mensen te staan. Da's een stijl. 'Op afstand schieten' is ook een stijl... mijn subjecten hoeven niet altijd te weten dat ik ze fotografeer - alleen zo kom ik af van dat stomme geposeer en overdreven geglimlach met de tanden op elkaar. Als ik met een grote hoek tussen de mensen ga staan zie ik niemand meer zoals hij of zij werkelijk is. Niet tijdens een evenement. Op straat misschien wel.
  Dus zelfs als ik het niet helemaal met Bram eens ben, ik vind het wel een amusant stuk. En zelfs als dat niet zo was... het is en blijft een column. Ik kijk al uit naar de volgende column (van wie dan ook) hier op Photofacts !

 15. Harry
  Harry schreef op donderdag 8 september 2011 om 12:19  | reageer

  Ik hoop niet dat je foto 2 zelf hebt gemaakt, Bram?
  Een beetje rare beslissing van "de fotograaf" om de onderwerpen net boven de voeten en net onder de knieën af te snijden.
  Zowel, dan is het je verdomd goed gelukt om ook eens in de rol van zo'n mannetje te kruipen en deze stiekeme foto te nemen.
  Heb je hun toestemming om hem hier te publiceren? vrolijk

 16. aradilon
  aradilon schreef op donderdag 8 september 2011 om 12:26  | reageer

  Ben het niet helemaal eens met dit artikel, eerst en vooral kan het toch een stijl zijn die de fotograaf hanteert, ik ben ook dat type, ik hou van wat afstand en het compressie gevoel van een tele, sorry dat ilk dan een 70-200 gebruik maar moet ik daarom worden beschouwd als "mannetje", daar ben ik het helemaal niet eens mee. Ik kan net zo goed de opmerking geven over het feit dat je foto's zwart-wit zijn dat moet toch niet bij dit soort onderwerpen enlijkt me vaak op het kunstenaar willen zijn ipv fotograaf.

 17. Jeroen de Haan
  Jeroen de Haan schreef op donderdag 8 september 2011 om 12:46  | reageer

  Bram, chapeau, mooi stuk. Ooit een keer naar de Zoom Experience geweest en daar kon je ook over de hoofden van de 'mannetjes' lopen die zich vooral te goed deden aan de schaars geklede meisjes. En de reacties hier? Wie de schoen past...

 18. Cor Jexo
  Profiel  Cor Jexo schreef op donderdag 8 september 2011 om 13:48  | reageer

  Lang geleden dat ik gereageerd heb, druk met studie.. maar nu moet ik toch ff . Misschien is dit stuk juist goed omdat het veel reacties uitlokt. Als dat je opzet is missie geslaagd. Ik vind het alleen de arrogantie er vanaf spatten. Het zou je Sieren om het te hebben over je eigen proces hoe jij de dingen aanpakt. Foto's maken kun je wel, een beetje respect voor mensen die anders hun hobby beleven heb je nog niet veel kaas van gegeten. Het zou je sieren als je een reactie plaatst op de kritieken die je krijgt.
  Ben het overigens wel eens met wat je probeert duidelijk te maken over in de menigte kruipen.

 19. Nouks
  Profiel  Nouks schreef op donderdag 8 september 2011 om 14:31  | reageer

  Persoonlijk vind ik 't leuk om te zien dat een aantal mensen zich zo aangesproken voelt. Inderdaad, wie de schoen past... In een zekere zin moet ik Bram wel gelijk geven hoor, 200mm-foto's zijn maar zelden echt spannend. Hij had misschien zijn mening wat minder beoordelend kunnen schrijven, ik denk dat je daar wellicht meer mee bereikt (nu schieten de "mannetjes" in de verdediging ipv ze aan het denken te zetten).

  Bram, welkom op Photofacts!

  @ de beide Eriks: voor de duidelijk even profieletje aanmaken en een avatar gebruiken? :D

 20. PehrG
  PehrG schreef op donderdag 8 september 2011 om 15:56  | reageer

  Dit is geen column, ook al is dat etiket er wel opgeplakt. Dit is een verslag van een evenement, met daarachteraan een visie op fotografen die niet eens de visie van de schrijver is, maar die van de schrijver van een boek. Ik vind het dan ook terecht dat er kritiek op deze bijdrage is. Overigens vraag ik mij af of het format van Photofacts zich voor een column leent.

  @Nouks. Het gaat niet om het gelijk, want natuurlijk schept een 200mm een afstand en natuurlijk is een 'grote toeter' misschien wat dikdoenerij, maar om de veroordeling en minachting voor fotografen die uit deze bijdrage spreekt.

 21. aeneas
  Profiel aeneas schreef op donderdag 8 september 2011 om 15:58  | reageer

  Het is Brams eerste artikel, laten we hem dus maar niet te serieus nemen.!!

 22. Cas van der Voorn
  Profiel Cas van der Voorn schreef op donderdag 8 september 2011 om 16:10  | reageer

  Laten we Bram's artikel juist wel serieus nemen. En het vooral serieus lezen. Want er staat nergens iets denigrerends of respectloos over de soort fotografen die Bram beschrijft. De term "mannetjes" is niet eens van hem, en dat legt hij ook nog netjes uit.
  Wat een overtrokken reacties soms, Bram spreekt geen oordeel uit over andere fotografen, maar wel over hun werk en benadering van de fotografie. Mag dat weer niet? Met die mening hoeft niemand het eens te zijn, maar dat geeft je nog niet het recht een oordeel over de schrijver uit te spreken.

  En de neiging die sommige mensen erop na houden om een bijdrage van een auteur te toetsen aan hun eigen normen omtrent de kwaliteit van de inhoud van Photofacts is totaal misplaatst en onterecht.

  Bram: Ga zo door, welkom op Photofacts en ik hoop nog veel interessante en prikkelende artikelen van je te lezen!

 23. ErikvanRosmalen
  Profiel  ErikvanRosmalen schreef op donderdag 8 september 2011 om 16:29  | reageer

  (En nog maar een derde Erik in de strijd gooien, deze wel met een profiel en avatar...)

  Helemaal eens met Nouks. En wellicht is dat in de ogen van sommigen wat arrogant verwoord, maar dat is Bram's goed recht bij een opinierend stuk (of het nu een column heet of niet). Dus inderdaad: Wie de schoen past, trekke hem aan!

 24. Bram Berkien
  Profiel  Bram Berkien schreef op donderdag 8 september 2011 om 16:36  | reageer

  Erg interessant dat er zo veel reacties geplaatst zijn. Dank voor de opbouwende kritiek. Belangrijk bij het lezen van mijn stuk is denk ik dat het een column is. Daarin is normaal gesproken weinig plaats voor nuancering en wel voor generalisering. Het is verder niet mijn bedoeling in discussie te gaan, althans niet hier. Mocht je er een keer samen over willen praten dan kun je me dus vinden in Eindhoven. Ik zal proberen columns waarin ik mijn mening verkondig af te wisselen met stukken waarin ik fotograferen inhoudelijk beschrijf. Mijn volgende stuk zal gaan over het vangen van 'het moment'.

 25. rbrt
  Profiel rbrt schreef op donderdag 8 september 2011 om 17:38  | reageer

  Mooi verhaal Bram, en heel herkenbaar. Deze mannetjes zijn mij vooral bekend van Rotterdamse evenementen als het Zomercarnaval en de vroegere Danceparade (want veel bloterige meisjes aanwezig). Vaak zijn de mannetjes al in de trein naar Rotterdam aan te wijzen.

  Je kan zeggen "laat ze lekker", probleem is alleen dat de mannetjes heel bozig worden als jij met een standaard of groothoek close bij het onderwerp blijft. Tja, wanneer je veilig met 200mm of meer op afstand blijft, staat er altijd wel iemand in de weg.

  In tegenstelling tot wat anderen hierboven roepen: ik zie graag meer van dit soort rake observaties op Photofacts.

 26. Nouks
  Profiel  Nouks schreef op donderdag 8 september 2011 om 17:58  | reageer

  @Bram Super dat je reageert, maar wel jammer dat je aangeeft hier niet in discussie te gaan. De reacties zijn juist de kracht van een website als deze.

 27. Bram Berkien
  Profiel  Bram Berkien schreef op donderdag 8 september 2011 om 18:43  | reageer

  Nouks, daar heb je misschien een punt. Ik denk echter dat dingen vaak verkeerd en bijvoorbeeld harder overkomen als je in discussie gaat via tekst. Het is niet mijn bedoeling mensen echt boos te maken, slechts te laten nadenken en misschien op zichzelf reflecteren. Maar mocht er iemand een goed gesprek willen voeren dan nodig ik diegene van harte uit om naar Photo 3.0 te komen in Eindhoven binnenkort.

 28. Arno
  Profiel  Arno schreef op donderdag 8 september 2011 om 19:06  | reageer

  @Nouks waarom is een 200mm foto niet spannend??? Wat is dat voor flauwekul?

 29. Toontje Lager
  Toontje Lager schreef op donderdag 8 september 2011 om 19:09  | reageer

  Wat 'n hufterig mannetje, wat 'n arrogantie en aan je foto's is niet te zien dat je 'n geweldige fotograaf bent. Houd je mond 'ns, jochie!

 30. Nouks
  Profiel  Nouks schreef op donderdag 8 september 2011 om 19:27  | reageer

  Jeeeeetje Toontje Lager, doe effe relaxed joh!

  @Arno: Beetje de nuance blijven zien natuurlijk. "Maar zelden écht spannend" wil niet zeggen dat het niet kan, maar wel dat foto's van dichterbij met wijder standpunt doorgaans een beter alternatief zijn dan toeschouwen van 50 meter afstand.

 31. EdC
  Profiel EdC schreef op donderdag 8 september 2011 om 19:27  | reageer

  @Elja en Bram: je moet een column anders zien in te leiden dan met:
  "Regelmatig fotografeer ik, naast shoots in opdracht, allerhande evenementen. Dit omdat ik het simpelweg leuk vind om af en toe ook zonder dat er eisen aan de foto's worden gesteld zelf wat te kunnen experimenteren. Afgelopen weekeinde bezocht ik het festival met de ietwat lastige naam Flux/S Square One Prelude." Dan verwacht je geen column. Ik neem aan dat dat hier voor een hoop misverstand zorgt.

 32. willem
  willem schreef op donderdag 8 september 2011 om 21:20  | reageer

  @EdC misschien is het groene balkje met het woord "column" een aanwijzing?

 33. PSpotter
  Profiel PSpotter schreef op donderdag 8 september 2011 om 22:16  | reageer

  Zou je het misschien zo kunnen stellen; een 'mannetje' is een fotograaf met 1 camera en een echte fotograaf is te herkennen aan minimaal twee camera's met misschien nog wat lensmateriaal aan zijn broekriem.
  Ik mis in de column het 'vrouwtje' .... Het zijn echt niet alleen 'mannetjes' hoor !
  Er wordt in het stukje de nadruk gelegd om vooral veel contact te maken met je onderwerp.

  Nu kom ik bij festiviteiten nogal eens fotografen (of moet ik zeggen 'mannetjes' ) tegen die gretig strooien met hun visitekaartje om de geportretteerden te lokken naar een website van, meestal, het plaatselijke 'suffertje'.
  In mijn beleving levert dit de hierboven beschreven herkenbare foto op.
  Ik heb de uitstraling van een 'mannetje' maar voel mij vooral fotograaf.
  Of je dat terugziet in mijn werk ... Wordt 'vriend' op Facebook en ervaar zelf !
  'vrienden' daar kunnen we ook heel wat onzin over vertellen .....

 34. Arno
  Profiel  Arno schreef op donderdag 8 september 2011 om 22:33  | reageer

  @Nouks: Ik werk normaal met alleen de 50mm en 24mm echter in de sportfotografie en journalistieke fotografie liever pas vanaf de 200mm en heel vaak met 600mm juist om de spanning er in te brengen zonder dat de hoofrolspeler het in de gaten heeft.

  Zo zie maar weer ieder beeld heeft zoveel meningen echter moet je wel ieder zijn mening maar ook zijn werkwijze respecteren en dat doet Brammetje in dit artikeltje niet echt en dat komt behoorlijk arrogant over en vraagt om de nodige en terechte discussie maar die gaat ie weer uit de weg. Beetje zwakjes...

 35. Bram Berkien
  Profiel  Bram Berkien schreef op donderdag 8 september 2011 om 23:35  | reageer

  @Arno: ik schrijf dit inderdaad vanuit mijn eigen observatie en werkwijze. Een tijd terug maakte ik ook met 200mm foto's van mensen, maar ik voelde me daarbij toch vaak een soort van gluurder. Het was alsof ik onverdiend inbreuk maakte op de privacy van deze mensen. Ik zie hen wel, maar zij mij niet.

  Nu fotografeer ik veelal wijd, met als gevolg dat ik dicht bij moet komen en mezelf ook bloot moet geven. Als je snel genoeg bent, kun je je foto echt nog wel maken voordat de mensen het doorhebben, maar daarna ben je wel kwetsbaar. Mensen kunnen boos worden. Het voelt voor mij persoonlijk eerlijker dat ik, nadat ik een persoon op straat gefotografeerd heb, hen ook de kans geef mij daar op aan te spreken.

  Mijn aanpak nu is dat ik gewoon vriendelijk lach, een knikje geef of zelfs 'dankje' zeg, en op die manier ben ik nooit in de problemen gekomen. Mijn bezwaar tegen de mannetjes (naast dat ik een foto met een 200mm lens genomen niet genoeg diepte vind hebben) is dus dat zij de geportretteerde niet de kans geven te reageren op het feit dat er een foto wordt gemaakt van hen.

  Een ander bezwaar is dat deze fotografen het publiek een verkeerd beeld geven van 'de fotograaf', namelijk iemand die van een afstandje de dingen vastlegt en niet met de mensen in gesprek gaat. Ik vind het er zelf een beetje creepy uit zien.

  Verder zal ik niet ingaan op de reacties die op de letter nauwkeurig kritiek hebben op een klein deel van mijn verhaal of formuleringen. Ook de vrij persoonlijke negatieve reacties laat ik begrijpelijk links liggen. Discussies over de grotere achterliggende gedachte ben ik zeker bereid te voeren, Arno.

 36. rbrt
  Profiel rbrt schreef op donderdag 8 september 2011 om 23:49  | reageer

  Nee PSpotter, een echte fotograaf herken je aan een originele invalshoek en de juiste keuze voor het gereedschap dat daar bij past.

  En dat kan tegenwoordig zelfs een telefoon zijn.

 37. Arno
  Profiel  Arno schreef op vrijdag 9 september 2011 om 01:14  | reageer

  @Bram: Zeer duidelijke uitleg en ik begrijp nu de insteek van je column. Je hebt een goed punt m.b.t. dat de gefotografeerde persoon de kans heeft om je aan te spreken en met een 200 mm voel je je inderdaad eerder een gluurder. Echter werk ik vaak in opdracht (Marathon Eindhoven diverse autosport evenmenten) en dan ben ik herkenbaar (hesje) als fotograaf en heeft men gelukkig geen last van mijn witte teletoeters en is dat gluurder gevoel niet zo aanwezig vrolijk

  Zo zie je maar weer ieder beeld en werkwijze heeft vele invalshoeken en meningen. Bedankt voor je reactie!

 38. gast schreef op vrijdag 9 september 2011 om 08:07  | reageer

  Erg leuke column en zeer herkenbaar.

  In Antwerpen zie je ze ook elke weekend, gewapend met de grote toeter en een gigantische rugzak, vaak met een statief erop gebonden.

  Dan vraag ik me steeds af hoe je zo aan straatfotografie kan doen ?

 39. Benny
  Profiel Benny schreef op zaterdag 10 september 2011 om 15:20  | reageer

  Nogmaals en in iets hardere bewoording:

  Ik vind het (persoonlijk!) een flut verhaal.

  Ik werk zowel met groothoek, standaard en tele objectief. De situatie bepaalt het objectief en welk beeld je wilt of moet neerzetten.

  Waar ik wel mee eens ben: Gebruik je groothoek, kruip er dan ook zeer dicht bovenop; anders gaat het effect verloren. Ik doe dit veel bij persfotografie, maar het kan net zo goed zijn dat ik een 200mm gebruik. Dus...

  Nouks,

  Ben het niet met je eens.

  Met een tele kun je net zo'n spannend beeld maken, alleen moet je weten hoe. En daarbij hoef je je heus geen gluurder te voelen. Ik doe alleen (fulltime) mijn werk, meer niet.

  Dus ik vind het verhaal over "mannetjes" dus te kortzichtig bekeken.

  Benny

 40. Bram Berkien
  Profiel  Bram Berkien schreef op zaterdag 10 september 2011 om 16:32  | reageer

  Benny, blijkbaar komt het beeld dat ik precies probeer te schetsen nog altijd niet goed over. Ik dacht dat lezers zelf wel genoeg zouden kunnen relativeren om te snappen dat ik niet iedere fotograaf met een 5D mark II met 200mm objectief tot mannetje wil bestempelen. Je zegt zelf: de situatie bepaalt het objectief. De fotograaf die ik beschrijf kiest echter uitsluitend voor de grootste en duurste lenzen. Deels zal dat angst om dichtbij te komen zijn, deels ook omdat het toch wel gaaf voelt om met zo'n enorm apparaat dat zo enorm veel geld waard is om je nek te staan.

  Voordat je me weer verkeerd interpreteert: ik zeg niet dat iedere fotograaf met een telelens een mannetje is, bang is om dichtbij te komen, en die lens heeft omdat ie zich dan stoer voelt. Ik probeer slechts een beeld te schetsen van een type fotograaf dat je bij evenementen vaak ziet.

  Dat je het blijkbaar niet met me eens bent dat dat type fotograaf bestaat, prima.

 41. Benny
  Profiel Benny schreef op zaterdag 10 september 2011 om 17:01  | reageer

  Bram,

  Ik snap ook wel, dat je het zo bedoelt, maar probeer het dan op een andere manier te verwoorden.

  Zeker bestaan dergelijke fotografen wel die jij beschrijft, daar ben ik het dus zeker ook niet mee oneens, alleen vind ik dat je het beter had moeten verwoorden in je artikel.

  Benny

 42. Bram Berkien
  Profiel  Bram Berkien schreef op zaterdag 10 september 2011 om 17:28  | reageer

  Benny, zoals ik schreef, ik ging er van uit dat lezers zouden begrijpen dat in een column nuanceringen en precieze omschrijvingen niet gebruikelijk zijn. Relativeren is dan nuttig. Ik vind het van de ene kant jammer dat sommige mensen onterecht zo hard gevallen zijn over de dingen die ik schrijf, van de andere kant is het wel boeiend dat dit tot een discussie heeft geleid. Ik wil binnenkort een column schrijven over het kopen van fotoapparatuur, we zullen zien of men dan wel mijn woorden kan relativeren en bereid is na te denken over de achterliggende gedachte.

 43. gast schreef op zaterdag 10 september 2011 om 23:21  | reageer

  Bram, maak er dan alstjeblief een echte column van en geen 'gewoon' artikel. Want de discussie komt niet voort uit wat je beweert, maar uit de aanpak. De aankondiging op de homepage en het begin van het verhaal (en het stuk tekst onder de laatste foto) zet lezers op het verkeerde been. Het lijkt in de verste verten niet op een column. Het is ook goed mogelijk dat de vormgeving van Photofacts geen columns (nog niet zo lang geleden 'cursiefjes') toelaat.

 44. Bram Berkien
  Profiel  Bram Berkien schreef op zondag 11 september 2011 om 08:53  | reageer

  Gast, je bedoelt ongeveer zoals dat groene blokje rechtsboven de titel? Goed, je hebt een punt, heel duidelijk is het niet. De volgende keer zal ik het woord column opnemen in de titel.

 45. gast schreef op zondag 11 september 2011 om 10:29  | reageer

  Bram, De blokje is een element in de vormgeving en een scannende lezer zal dat niet direct waarnemen en als hij/zij het waarneemt dan zal dat niet direct de knop omzetten: 'OK, ik moet die tekst dus lezen als een column'. Naar mijn mening is dat meer een vraagstuk voor Elja Trum, dan voor de 'columnist'.
  Het gebruik van het woord column op de homepage en in de eerste alinea van het verhaal geeft in deze lay-out waarschijnlijk wel meer duiding.

  Zeer benieuwd naar jouw verdere bijdragen. Schrijf ook eens wat over fotoclubs en hun dogmatische blik. Je zou zelfs straatfotografen op de hak kunnen nemen met hun voorkeur voor groothoeken. vrolijk

 46. Cas van der Voorn
  Profiel Cas van der Voorn schreef op zondag 11 september 2011 om 13:08  | reageer

  Kan iemand mij even het verschil uitleggen tussen een artikel, een blog en een column?
  Ach, weet je wat, vertel me dan ook even in welke vorm iemand zijn opinie mag uiten en in welke vrom dat niet mag.
  Wat een flauwekul. Deze site bestaat volgens mij uit bijdragen van bloggers en daarin is altijd de mening van de auteur verwerkt.

  Dat gezeur over Bram's denigrerende benadering van mannetjes slaat nergens op, toon maar eens aan waar hij dan zo minachtend doet. Iemands foto bekritiseren is iets heel anders dan iemand als persoon afzeiken.

 47. gast schreef op zondag 11 september 2011 om 15:17  | reageer

  Cas van der Vorm, een column is een kort stukje waarin de auteur spits en uitdagend zijn mening ventileert en dat in presentatie die duidelijk maakt dat dit een andersoortig artikel is. Dat gebeurt in deze tekst verscholen in een artkel over een evenement. Een blog bestaat niet. Wat je hier op Photofacts leest en ziet, dat zijn artikelen met soms een mening. Maar als je de mening de hoofdmoot is en je de mening in het format van een column wilt gieten, dan moet dat in vorm en inhoud ook herkenbaar zijn als column. Dat is hier niet gebeurd en dan is het zeer terecht dat lezers daartegen ageren.
  Voor mij is het nu afgesloten. Deze discussie gaat in een cirkeltje draaien. Ik zie dat mijn mening door anderen ook al is weergegeven.

 48. Cas van der Voorn
  Profiel Cas van der Voorn schreef op zondag 11 september 2011 om 15:45  | reageer

  @gast: een blog bestaat niet? Artikelen met soms een mening? Een column een kort stukje? Is de mening van Bram in dit artikel verscholen in een artikel over een evenement? En jij als anonieme reageerder bepaalt de regels?
  Schrijf zelf eens een lezenswaardig stukje tekst, dan mag je het van mij noemen zoals je wilt.

 49. Anita
  Anita schreef op maandag 12 september 2011 om 12:09  | reageer

  Als je zelf al eens via de ‘sneakey way’ bent gefotografeerd door zo’n zogenaamd ‘Mannetje’,dan praat je wel anders.

  Wil je eerlijke, spontane straatbeelden maken, wees dan ook zo fair en flink om dit openbaar te doen, zodat degene die gefotografeerd word, kan reageren. Het is zoals Bram het al schrijft; door een vriendelijk knikje, lachje kom je al heel anders over dan een stiekeme, gluurderige, voyeuristische fotograaf.

  Wat heb ik naderhand spijt gehad dat ik dat ‘mannetje’ geen dreun heb verkocht! Lees anders het gratis PDF boek eens van Thomas Leuthard!

 50. Benny
  Profiel Benny schreef op maandag 12 september 2011 om 15:11  | reageer

  Dus Anita, als jij één keer door een "sneaky" fotograaf bent gefotografeerd, dan zijn alle fotografen met een tele objectief maar sneaky fotografen...!? Scheer niet alles over één kam.

  Wat is nu invredesnaam oneerlijk aan, als je een foto maakt met een 200mm, omdat de foto daarom vraagt. Waarom zou iemand moeten weten dat ik hen fotografeer, op openbaar terrein wint portretrecht vaak nooit, mochten ze dat willen claimen. Ik zeg het nu een beetje bot, maar ik vind de reactie van Anita overdreven.

  Zoals ik al eerder zei: De situatie bepaalt welk objectief je gebruikt en welk beeld je neer wilt zetten.

  Iemand die gewoon serieus met z'n vak bezig is, zal een tele objectief niet gebruiken ter stiekeme, gluurderige en voyeurisme uitingen. Doet een fotograaf dat wel, dan is hij of zij de naam fotograaf niet waardig.

  Benny

 51. Bram Berkien
  Profiel  Bram Berkien schreef op maandag 12 september 2011 om 20:54  | reageer

  Anita, die Thomas heeft ook wel een heel aparte benadering. Ik vind dat bijna weer het andere uiterste vrolijk Maar hij heeft in ieder geval wel lef. Sommige van zijn foto's zijn ook erg sterk, en sowieso krijg je wel meer het gevoel dat je echt dichtbij bent.

  Benny, je begrijpt me nog altijd verkeerd, ik heb nergens gezegd dat elke fotograaf met een telelens sneaky zou zijn. Dat is gewoon jouw interpretatie. Ik erken eveneens dat een telelens zeker zijn toepassingen heeft. Het gaat me er enkel om dat de fotografen die ik omschrijf enkel en alleen hun telelens gebruiken.

  Dit omdat ze niet dichterbij lijken te durven komen, terwijl dat in de situatie mogelijk is, logischer zou zijn en naar mijn mening betere foto's op zou leveren. Je zegt het zelf: de situatie bepaalt welk objectief je gebruikt.

  Mannetjes gebruiken echter enkel hun telelens. Of deze mannetjes gluurders zijn, kan ik niet over oordelen. Maar ik snap niet waarom zij altijd de telelens hanteren, terwijl het in sommige situaties veel handiger en beter zou zijn om dichterbij te komen. Ik denk dat het de schroom is.

 52. Benny
  Profiel Benny schreef op maandag 12 september 2011 om 22:16  | reageer

  Bram,

  Je leest niet goed: Ik heb het niet tegen jou, maar tegen Anita.

  Benny

 53. Marijke
  Marijke schreef op dinsdag 13 september 2011 om 10:18  | reageer

  vrolijk)
  Ik was erg benieuwd naar een paar 'mooie' foto's van het evenement.

 54. roysfoto
  Profiel roysfoto schreef op dinsdag 13 september 2011 om 12:52  | reageer

  Nu, ik ben ook één van die mannetjes, en gebruik veel de 100-400mm op events met zeer goede resultaten, niets mis mee toch.
  Ik wil ook de'n Bram niet 'aanvallen' maar denk dat hij zijn woordkeuze, die aanleunt bij elitair gedoe, beter zou overdenken.
  Ook de voor en tegen reacties tonen niet de meest intelligente geesten, zoals
  " ...probleem is alleen dat de mannetjes heel bozig worden als jij met een standaard of groothoek close bij het onderwerp BLIJFT. Tja, wanneer je veilig..." betoont gewoon van uitzonderlijk weinig respect voor andere medefotografen, zelfs die met een breedhoek.

 55. Huub
  Huub schreef op dinsdag 13 september 2011 om 13:51  | reageer

  Als colum was er niks mis mee ware het niet dat ik door de tweede alinea een wat ander kijk krijg op Bram. Toch niet jaloers op die "mannetjes" hoop ik ?-]

 56. Bram Berkien
  Profiel  Bram Berkien schreef op dinsdag 13 september 2011 om 19:15  | reageer

  Roysfoto: ik denk dat je bepaalde zinnen wat verkeerd interpreteert, wat ik wijt aan het feit dat bij een geschreven tekst minder goed de nuances overkomen. Ik bedoel geen enkele uitspraak elitair en voel me niet verheven boven de mannetjes. Het is meer onbegrip over hoe zij te werk gaan, en bedoeld om mensen na te laten denken.
  Huub: zeker geen jaloezie, over die alinea schrijf ik binnenkort nog een keer een stuk.

 57. Lucien
  Profiel Lucien schreef op dinsdag 13 september 2011 om 22:41  | reageer

  Namens alle mannetjes wil ik mn excuses aanbieden.
  Sorry voor de saaie, onorginele foto's. We tillen de fotografie niet naar een hoger nivo. En dan ook nog flickr, picasa, ermee vervuilen. Onacceptabel.

  We geven trouwens wel veel geld uit. Waardoor bedrijven weer kunnen investeren. Technologische vooruitgang enzo.

  Zal vaker mn tele thuis laten.
  Werd toch al een beetje zat van die opmerkingen steeds "Oh die moet wat compenseren". Weet je hoe irritant dat is.

  Volgende keer kunnen ze mn lens krijgen waar het licht niet schijnt.

 58. Theo Wijers
  Profiel Theo Wijers schreef op woensdag 14 september 2011 om 10:26  | reageer

  Ben voor het eerst op de site. Ik dacht op een site te komen waar het gaat over goede fotografie en de mens achter de camera en wat die mens beweegt om juist die foto te maken.
  Ik had gehoopt dat ik mensen zou tegenkomen die genuanceerd konden praten en schrijven over die schitterende bezigheid die fotografie kan zijn.

  Het eerste stukje dat ik lees begint goed, een observatie van een fotograaf over het gedrag van andere fotomakers. Een leuk, amusant, uitdagend stukje tekst aan de hand van een rake observatie.

  En wat blijkt uit de reacties? De onzekerheid over de eigen manier van fotograferen en de lengte van de tenen nemen evenredig toe met de lengte en hoeveelheid van de lenzen. Ik had het kunnen weten maar teleurgesteld ben ik wel.

  In de veertig jaar dat ik foto's maak, de meeste tijd als amateur en zo'n kleine vier jaar als free-lance, ben ik heel veel "mannetjes" tegengekomen die door het gewicht en omvang van hun foto-uitrusting geen andere positie in konden nemen dan middenvoor met de zon in de rug omdat wanneer ze door hun knieën zouden gaan ze niet meer recht overeind zouden kunnen komen. Deze "mannetjes" worden vaak kwaad op andere fotograferende mensen omdat ze in hun beeld staan en roepen vaak "zie je niet dat ik hier bezig ben @#$$%^..." of woorden van gelijke strekking.
  Bram, het was een leuk stuk en ik prijs je moed om het te plaatsen, maar je zult gemerkt hebben dat zelfkritiek niet de sterkste kant is van de hier aanwezige fotografen.

  Ik wil niet te cynisch zijn maar houd er rekening mee dat jouw werk, zij het foto's of tekst, de komende tijd wel eens onterechte kritiek zou kunnen krijgen van de mensen die problemen hebben met jouw cullumn.
  Overigens had je ook gelijk toen je schreef dat je niet schriftelijk in deze discussie wilde reageren, het bied alleen meer voer voor de wolven.

  groetjes aan alle fotografen

  Theo

 59. Marcel Wiegerinck
  Profiel  Marcel Wiegerinck schreef op woensdag 14 september 2011 om 11:47  | reageer

  Iemands mening is goud waard! Fantastisch Bram niet iedereen durft te zeggen (schrijven) wat ie nou echt denkt. Natuurlijk kun je niet iedereen tevreden houden en eerlijk gezegd denk ik dat velen van jullie dit verhaal herkennen. vrolijk

 60. Benny
  Profiel Benny schreef op woensdag 14 september 2011 om 12:02  | reageer

  Theo,

  Een beetje fotograaf schat de situatie in, en bepaalt aan de hand daarvan welk objectief hij of zij gebruikt.

  Kortom: Er bestaat geen algemeen te noemen objectief. Ik gebruik alle type objectieven: waar de situatie om vraagt.

  Ik vind het te ver gaan, om elk "mannetje" te beoordelen om z'n tele of z'n imposante uitrusting. Ik zelf loop vaak met twee camera en soms zelfs drie. Waarom? Dan kan ik op alle camera's een ander objectief zetten en zo snel op de situatie inspelen. Bovendien, is wisselen (stof) niet altijd aan te bevelen.

  O ja, ik lig ook gerust plat op m'n buik of welke rare houding dan ook; als ik hét plaatje maar heb. Dit, ondanks mijn uitrusting.

  Kijk ik bedoel: Waarom word er gelijk een oordeel getrokken over een fotograaf die je verder geen eens kent. Wil je dat weten, waarom en hoe, knoop dan een gesprek aan, dan heb je echt recht van spreken.

  Ik begrijp Brams column wel, maar je kunt niet alles over één kam scheren.

  Benny

 61. Nouks
  Profiel  Nouks schreef op woensdag 14 september 2011 om 12:06  | reageer

  Benny, mag ik je vragen waarom je je in godsnaam zo aangevallen voelt? Als ik je reactie zo lees is dat namelijk helemaal nergens voor nodig knipoog

 62. Benny
  Profiel Benny schreef op woensdag 14 september 2011 om 12:17  | reageer

  Nouks,

  Als ik de indruk wek dat ik me aangevallen voel, dan zit je echt mis.

  Waar het mij omgaat: Hoe kun je op afstand over iemand oordelen. Dus als ik ergens met een groothoek loop, dan kan een "mannetje" met een tele ook wel denken: "Hé verrek, waarom gebruikt hij in vredesnaam een groothoek...?" Als iemand mij dat dan vraagt, dan leg ik uit waarom...

  De "mannetjes" waar Bram over praat, daar herken ik mij totaal niet in, en ook niet mijn collega fotografen. Al begrijp ik wel wat Bram bedoelt, want ik zie het ook wel.

  Overigens is een tele "niet" bedoelt om van afstand te fotograferen, maar om beeldvullend te fotograferen. De compressie van de tele drukt het beeld alshetware in elkaar.

  Benny

 63. Nouks
  Profiel  Nouks schreef op woensdag 14 september 2011 om 12:30  | reageer

  Benny,

  Je wekte inderdaad de indruk je nogal aangesproken te voelen.

  Wat mij persoonlijk vooral bij is gebleven van Brams column en waar ik persoonlijk denk dat het uiteindelijk om gaat, is vooral de uitwisselbaarheid van de beelden. Niet het feit dat ze daar met tele staan te fotograferen (waar iedereen nu over valt), maar wel dat ze "anoniem" zijn, niet alleen in hun manier van fotograferen maar zeker of juist vooral ook in de fotografie die ze bedrijven. Geen eigen signatuur, geen spannende beelden, puur "registratie". En dat herken ik best/zie ik inderdaad veel gebeuren. Maar ik stoor me daar verder niet aan; hoe meer uitwisselbaar hun fotografie is hoe beter ik me kan onderscheiden knipoog

  Kan zijn dat ik het mis heb natuurlijk maar ik heb het idee dat er onterecht wordt gevallen over het gebruik van tele. Natuurlijk hebben ook teleobjectieven hun doel.

  Anouk

 64. Benny
  Profiel Benny schreef op woensdag 14 september 2011 om 12:38  | reageer

  Nouks,

  Even snel dan nog, want ik moet zo weg...

  Nee, ik voelde me absoluut niet aangesproken, maar dat is nu duidelijk.

  Ik zie ook wel mensen die niet dichtbij durven komen, en dan alles maar vanaf een afstandje vastleggen, maar dat getuigd in mijn ogen verre van professioneel. Als hun dat willen, mij prima, maar je onderscheidt je er niet mee, zoals jij ook al zegt.

  Ik moet wel bekennen, dat ik van mijn (kennissen) collega's dat ook nooit zie. Wel, van fotografen die ik niet ken, maar ik denk dan: "Dat moeten ze zelf maar uitzoeken."

  Maar ik denk, dat we elkaar begrijpen.

  Noot: Hoe zet ik hier smiles neer?

  Benny

 65. Bram Berkien
  Profiel  Bram Berkien schreef op woensdag 14 september 2011 om 13:08  | reageer

  Theo, dank voor je reactie, dit was eigenlijk het begrip waarop ik had gehoopt en dat ik ook min of meer had verwacht. Kritische beoordelingen, al dan niet onterecht, van mijn tekst en foto's trek ik me niet te veel aan, het helpt me alleen maar beter te worden.

  Benny, het lijkt er op dat we nader tot elkaar komen vrolijk Je hebt gelijk met je opmerking over het comprimerende effect van telelenzen. Dit is juist waarvoor de mannetjes die ik beschrijf hem niet gebruiken. Ik zie ze dan foto's maken van 1 enkele persoon. Weliswaar is het comprimerende effect goed om portretten mee te schieten, maar bijvoorbeeld 85mm zou dan ook al voldoende zijn. Je alinea over onderscheiden en verre van professioneel zijn is exact het punt dat ik wilde maken in mijn column.

  Overigens is zondag in Eindhoven de optocht en viering van de bevrijding. Hierbij zullen weer de nodige hobbyfotografen present zijn verwacht ik. Om tegemoet te komen aan de vraag van enkele mensen, zal ik proberen een paar mannetjes aan te spreken. Mocht daar iets interessants uit komen dan kan ik daar een stuk aan wijden hier. De reden dat ik hen niet eerder aan heb gesproken is overigens dat het me pas na de shoot die ik hierboven beschreef duidelijk werd dat het een structureel fenomeen is.

 66. Huybert
  Profiel Huybert schreef op woensdag 14 september 2011 om 17:10  | reageer

  Tja grappige discussie zo. Bottom line; elke situatie vraagt om z'n eigen lens. Maar op de lens beoordeel je de fotograaf niet.

  En ik zou eenzelfde artikel kunnen schrijven over de jonge binkies met hun fish-eye lenzen op dance evenementen. Foto's zijn ook allemaal hetzelfde en maar met kaartjes strooien om bezoekers naar de site te trekken. ze hebben iig contact met de mensen om zich heen; de voorkant van hun lens staat vaak bijna op je neus.

  Iedere scene heeft z'n mannetjes. Hoort er nou eenmaal bij.........

  En ja, ik loop rond met 1 body en een 70-200 (en een 24-70 en een 14mm) Dus volgens een criteria ben ik blijkbaar geen pro

 67. ThijsHakvoort
  Profiel  ThijsHakvoort schreef op donderdag 15 september 2011 om 21:45  | reageer

  @bram, column, blog, stukkie tekst maakt mij niet uit... Heerlijk geschreven en stof tot nadenken voor velen (waaronder ik)

  ga vooral door!

  MVG Thijs

 68. MartinPhili
  Profiel MartinPhili schreef op maandag 19 september 2011 om 23:29  | reageer

  Ik vind het eigenlijk een prachtig stukje tekst vrolijk

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Toon alle artikelen binnen Column

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.188 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord