Levenslang toegang tot al onze cursussen. Nu 100 euro korting én inclusief 1 jaar VIP toegang! Nu levenslang lid worden.
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Jan Poldervaart

Straatfotografie; over een rode ballon, een stoffenkraam en het meisje in het geel

woensdag 25 november 2020, 22:44 door | 2.800x gelezen | 3 reacties

Martin Bril kreeg in mijn vorige blog een prominente plek vanwege de meisjes in hun kleurrijke rokjes. Hij was immers de man van de rokjesdag. Daar worden veel mensen vrolijk van.

Waar veel mensen ook vrolijk van worden is van kinderen. Kinderen zijn vaak spontaan en kunnen allerlei dingen doen op straat die je vrolijk maken. Ik denk dat veel kinderboekenschrijvers hun inspiratie halen uit het doen en laten van kinderen.

Kinderen kunnen uitbundig zijn, maar soms ook verdrietig en ook weer vrij zijn in hun spel. Op straat zie je dat vaak. Daarom is het als straatfotograaf ook leuk om ook kinderen te fotograferen.

Het is een thema wat vaak onderbelicht is in de straatfotografie, maar kan ook tot specialisatie leiden. Vandaag dus een blog over straatfotografie met kinderen in de hoofdrol. Daarbij laat ik graag mijn fantasie spreken en een verhaal maken bij mijn foto's.

Schrijvers en kinderen


Annie M.G. Schmidt kon als geen ander schrijven over en voor kinderen. Denk aan Jip en Janneke, Ja zuster, nee zuster en Puk van de Petteflet of Floddertje. Je kunt deze kinderen zomaar tegen komen op straat, tenminste als je goed kijkt en wat fantasie hebt.

Maar ook andere schrijvers en schrijfsters kun je ontdekken als je goed rondkijkt. Enge verhalen van Roald Dahl of Carry Slee over juf Braaksel of Meester Paardenpoep.

Pietje Bell las ik natuurlijk vroeger ook. En als je goed oplet zie je Pietje Bell nog steeds op straat lopen.

Er zijn ook schrijvers die zelf aan straatfotografie doen. Zo'n schrijver is Ilja Leonard Pfeijffer. Hij schrijft weliswaar voor volwassen. Bijvoorbeeld: Grand Hotel Europa.

Maar als je kijkt op zijn instagram: @iljaleonardpfeijffer dan zie je mooie straatfoto's van hem in aparte kleurtonen. De moeite waard om eens te kijken.

Een rode ballon


Kinderen met ballonnen zijn altijd leuk om te zien. Ik word er zelf altijd erg vrolijk van. Hieronder zie je een foto van een meisje met een rode ballon. Ze valt gelijk op, juist door die ballon.

Rechts zie je ook nog een groene ballon, waarschijnlijk van haar zusje. Bij zo'n foto vraag ik me af waarom ze die ballon bij zich hebben. Kinderfeestje, verjaardag, opa en oma met een jubileum huwelijk of bij een winkel gekregen?

Ze is ook feestelijk gekleed. En als ik het Annie M.G. Schmidt kon vragen dan zag ze er vast een verhaaltje voor Jip en Janneke in. Zo van opa is de weg kwijt. Kijk maar naar de man die staat te wijzen. Vast haar opa.

Rode ballon


Een stoffenkraam


Kleurrijke kinderen bij een kleurrijke stoffenkraam op de markt. Het lijkt wel of dat meisje aan het blonde meisje staat te vertellen welke kleur ze zal nemen voor Halloween.

Kijk deze vind ik leuk. Daar kan ik een heksenpakje van maken of deze kleur voor een prinsessenjurk.

Het blonde meisje staat aandachtig te luisteren en fantaseert intussen over een balletdanseres. Ja, dat zou ik willen denkt ze: zo'n mooie stof en dan optreden in het Zwanenmeer.

En voor de oplettende kijker. Zie wat een prachtige strikken er op de schoenen zitten van het meisje in het blauwe rokje. Een vrolijk tafereel.

Kinderen op de markt

Het meisje in het geel


Kinderen kunnen leuke capriolen uithalen op straat. Het meisje in het geel lijkt te gaan vliegen. Achter haar moeder en broertje aan. Kijk ik kan vliegen.

Ze strekt haar armen alsof ze op weg gaat naar het Feijenoord stadion. Want zo denkt ze, daar is het grote kinderfeest. Harry Potter is er en Rupsje Nooitgenoeg en Dummie de Mummie. Misschien is Wolfje er ook en de Gorgels.

Kijk dan, kijk, ik kan vliegen. Jammer dat niemand kijkt, behalve dan een straatfotograaf.

Geel meisje

Steppen achter de politie aan


Op de step achter de politie aan. Dit vrolijke meisje heeft er veel lol in zo te zien. Misschien wil ze later ook bij de politie. Boeven vangen en mensen helpen.

Racen in de politie auto met zwaailicht en een hoop herrie. Scheuren door de stad. Ieder kind droomt soms over wat ze later willen gaan doen.

Bakker, stewardess, piloot, zuster of brandweerman worden. Kinderen hebben een hoop fantasie. Ze verkleden zich graag om hun toekomstige beroep alvast uit te gaan beelden. En ja, als je dan een politie auto zo dichtbij hebt ga je er natuurlijk achter aan.

Politie meisje


Van straatfoto's met kinderen word je dus vaak blij. Het zijn vaak foto's met nog meer emotie als bij foto's van volwassenen.

Toch kunnen sommige straatfotografen het lastig vinden om kinderen te fotograferen. Het is daarvoor ook best een lastige tijd waarin we leven. Maar je bent als fotograaf nog steeds in de openbare ruimte en je kunt kinderen op straat net zo zien als volwassenen fotograferen.

Ik maak graag foto's die ouders ook zelf in hun fotoalbum zouden willen. Foto's waar ze blij van worden. Op mijn instagram, @dutchartandphotographer, schrijf ik ook korte verhaaltjes bij mijn foto's. Zo maak ik de straatfoto's nog wat levendiger.

Ik heb het motto, als iemand zich herkent, dan stuur ik hem of haar de foto toe.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Jan Poldervaart

Over de auteur

Jan Poldervaart is straatfotograaf en fotografeert met name in Rotterdam. Jan is lid van fotoclub de Phoenix in Rotterdam, huiskamerclub Focus17en het fotografencollectief Rotterdamstreets. Bekijk zijn werk op dutchartandphotographer.

3 reacties

 1. Parel
  Parel schreef op donderdag 26 november 2020 om 12:11  | reageer

  Hier word ik ook vrolijk van!!

 2. Herman Lambers
  Herman Lambers schreef op vrijdag 27 november 2020 om 12:25  | reageer

  Ik word er ook vrolijk van. Ik heb echter negatieve ervaringen bij het op straat fotograferen, vooral bij kinderen. Ben benieuwd of er meer zijn met deze ervaring.

 3. Jan
  Jan schreef op vrijdag 27 november 2020 om 20:54  | reageer

  Beste Herman,

  Het is altijd vervelend als je negatieve ervaringen hebt bij fotograferen van kinderen op straat. Probeer optimistisch te blijven en reageer vriendelijk. Leg eventueel uit waarom je fotografeert , desnoods dat het een opdracht is voor een cursus, fotoclub of een wedstrijd. Verwijder desnoods de foto als men daar op staat. Maak er geen strijd van. Er komen vast nog vele andere leuke foto's na deze foto. Blijf plezier houden in het fotograferen. Bedankt voor je reactie. Groet: Jan

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Sportfotobijbel
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Toon alle artikelen binnen Column

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.154 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord