Jan Poldervaart

Straatfotografie thema; mondkapje en de grote boze wolf.

zaterdag 3 oktober 2020, 14:41 door | 3.303x gelezen | 14 reacties

Straatfotografie gaat meestal om gewone mensen, zoals jij en ik, in het dagelijks leven op de straat. De foto's die je maakt zijn nooit geregisseerd, het is altijd echt wat er gebeurt.

Straatfotografie heeft veel gezichten en er zijn talloze manieren waarop je straatfotografie kunt beoefenen. Iedere keer zal ik een manier presenteren hoe je op straat kunt gaan fotograferen.

Een manier om de straat op te gaan met je fototoestel of je mobiele telefoon is vooraf te kiezen voor een thema.

Dat kan bijvoorbeeld zijn: mensen met een hond, mensen met een geel tasje, mannen met een hoed of aparte personen op de fiets. Je kunt het zo gek niet bedenken of je kunt er een thema of project van maken.

Gele tasjes

Mensen met een geel tasje

Op dit moment met de corona crisis wordt de roep om mondkapjes te dragen steeds luider. Het advies is nu, draag een mondkapje in openbare ruimten.

Burgemeester Aboutaleb van mijn lievelingsstad Rotterdam had al eerder een experiment gedaan in de stad om op drukke plekken een mondkapje te dragen.

Als straatfotograaf een unieke kans om op dit thema in te springen en te kijken of de mensen er gehoor aan geven.

In mijn vorige blog liet ik al een foto zien van een fietskar met daarin twee jongetjes en daarachter een moeder die haar dochter aan het troosten was en een jongen in een rood shirt.

Op het shirt stond een grote spin. Die jongen hoorde bij de moeder en dochter, dat blijkt wel uit onderstaande foto. Bovendien dragen ze alle drie een mondkapje.

Moeder en kinderen

De grote boze wolf

Wie is nu de grote boze wolf? Voor veel Rotterdammers was dat de burgemeester. Waarom? Ze moesten van hem een mondkapje gaan dragen.

Niet leuk natuurlijk zo'n ding voor je mond. Maar je wilt natuurlijk ook geen BOA in je nek om een forse prent te krijgen. Voor dat geld kun je heel veel boodschappen doen op de markt in Rotterdam.

Natuurlijk is de echte grote boze wolf dat virus: Covid 19. Met de mooie naam: Corona, alsof het om het mooiste meisje uit de stad gaat.

Het virus dat velen in de ban houdt en vaak ook in huis. Maar ook velen niet, zo bleek wel uit mijn straatfotografie tocht door de binnenstad van Rotterdam.

Een gezin compleet zonder mondkapje. Vader die door zou kunnen gaan voor Schwarzenegger, dochter die fan is van de Rolling stones en moeder en zoon die hand in hand kameraden lopen. Op de foto loopt zeggen en schrijve een enkele mevrouw met een mondkapje.

Gezin


Er waren ook mensen erg blij met dat mondkapje. Zo blij kennelijk dat ze dachten, he daar kan ik weleens een selfie van maken. Dus hup pak je telefoon en maak een selfie.

Maar ja er kunnen meer dingen aan de hand zijn. Misschien maakte ze stiekem een foto van de mensen achter zich. Zo die heb ik, ze dragen geen mondkapje.

Of zag ze iets voor zich. Iets wat wij niet kunnen zien. Dat is juist zo leuk aan straatfotografie. Iedereen mag zijn eigen verhaal maken. Maar eerst moet je het zien. Kijken , kijken, kijken zoals ik de vorige keer al vertelde. Dan zie je vanzelf de verhalen op straat.

Selfie


Niezen in de elleboog en de 1,5 meter


Het credo van minister president Rutte is dat je moet niezen in de elleboog en 1,5 meter afstand moet houden van elkaar. Ik had het geluk dat deze politieke uitspraak recht voor mijn lens kwam.

Dat is ook een kenmerk van straatfotografie, dat je soms geluk moet hebben. Pal voor mij moest ineens een man niezen. Ik zag het aankomen. En ja hoor, in de elleboog. Wat een toevalstreffer.

Zo keurig, zo netjes om dat zo op straat te doen. Als deze manier een mondkapje had gedragen zat deze nu vol met... Ja, dat kun je wel raden.

De man naast hem deinst een beetje terug. Je kunt de nies bijna horen van de foto.

Niezende man


Toen ik erop ging letten, wilde ik ook zien of die 1,5 meter in acht werd genomen.

Op een gegeven moment zag ik een jongetje naar een duif kijken. Er liepen ook wat mensen om hem heen. En als je goed kijkt zie je die mensen keurig afstand houden van elkaar. In een soort kringetje.

Zelfs de twee duiven op gepaste afstand. Want ja, als een vleermuis het virus kan overbrengen waarom een duif dan niet. Het enige minpuntje. Ze dragen geen van allen een mondkapje. Bij kinderen was dat toegestaan.

Duif


Dus als jij ook aan straatfotografie gaan doen of misschien doe je het al. Verzin een thema en volg je doel. Zo kom je vast met betere straatfoto's thuis, dan lukraak gaan schieten met je camera.

En vind je het moeilijk om zo maar vreemde mensen te gaan fotograferen. Maak dan eens foto's met een thema waar je wel de invloed ziet van mensen.

Neem bijvoorbeeld etalages en etalage poppen en als je geluk hebt fotografeer je gelijk de mensen mee die voorbij de etalage lopen.

Ga op pad, ga eropuit. Graag wil ik jou straatfoto eens zien.
Stuur ze eens op of geef je reactie op deze blog.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Jan Poldervaart

Over de auteur

Jan Poldervaart is straatfotograaf en fotografeert met name in Rotterdam. Jan is lid van fotoclub de Phoenix in Rotterdam, huiskamerclub Focus17en het fotografencollectief Rotterdamstreets. Bekijk zijn werk op dutchartandphotographer.

14 reacties

 1. Jaap van Emmerik
  Jaap van Emmerik schreef op zaterdag 3 oktober 2020 om 17:30

  Leuk artikel Jan. Thematisch fotograferen is goeie tip voor als ik niet meer weet wat te fotograferen

 2. Jan
  Jan schreef op zondag 4 oktober 2020 om 13:57

  Beste Jaap,
  Bedankt voor je reactie. Er zijn vele manieren hoe je straatfotografie kunt beoefenen. Een thema voor jezelf geeft houvast. Dan weet je wat je wilt gaan fotograferen. In ieder geval veel plezier met straatfotografie.
  Groet: Jan

 3. John
  John schreef op dinsdag 6 oktober 2020 om 11:40

  Hoe zit het met de A.V.G. bij straatfotografie???

 4. Jan
  Jan schreef op dinsdag 6 oktober 2020 om 14:10

  Ha Jan, hoe zit het eigenlijk met de privacy. Want dat weerhoud mij ervan om straatfotografie te doen Je mag naar mijn idee de foto’s nergens plaatsen. Of wel? Endank je wel voor je prachtige bijdrage. Leuk geschreven ook. Groet Jan

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
De Portretbijbel door Elja Trum
Sportfotobijbel
Toon alle artikelen binnen Column

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

48.163 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord