Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Edwin van Aalten

Vijftig millimeter

vrijdag 24 mei 2013, 22:22 door | 8.733x gelezen | 9 reacties

Vanmiddag, toen mijn zoontje van twee op een grote stoel aan de tafel zat, zag ik ineens twee kleine voetjes bungelen onder de tafel. Een prachtig gezicht. Een soort van Decisive Moment zoals Henri Cartier Bresson dat zo mooi omschreef. Het beeld kon in een paar seconden weer veranderen.

Snel pakte ik mijn camera uit de kast. Gelukkig zat de 50 millimeter erop. Dat was mijn voordeel. Voor hij het doorhad maakte ik een paar opnamen. Yes.

Edwin benen stoel

De 50mm. Een soort iconisch objectief. Keer op keer weer mijn favoriete lens. Compact, snel, lichtsterk. Alles wat je nodig hebt voor het vastleggen van die Decisive Moments. Volledige aandacht voor je onderwerp. Dat is waar de 50mm je toe uitdaagt. Ik hou ook van de nostalgische waarde van een 50mm objectief. In kleinbeeld formaat was het de standaard. Mijn vader maakte in de jaren 70 zowat alle foto's met een vijftig millimeter.

Fotografie wordt wel eens omschreven als het herkennen van het belang van een gebeurtenis. In een fractie van een seconde. En het herkennen van de vormen die deze gebeurtenis het beste uitbeelden. Om dit te kunnen heb je niet veel nodig. Ik laat mijn "vijftig" niet snel in de steek.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Edwin van Aalten

Over de auteur

Edwin van Aalten is een enthousiaste fotograaf uit Eindhoven met een eigen, pure stijl. Zijn kracht? Oog voor detail, het uitbeelden van gewone, alledaagse dingen met verrassende, soms gedurfde composities. Edwin werkt graag met natuurlijk licht, zoekt het unieke van het onderwerp voor zijn camera.

9 reacties

 1. Rob Berkers
  Rob Berkers schreef op zaterdag 25 mei 2013 om 12:14  | reageer

  Grappig. Ik heb net op advies van anderen een 50mm lens aan mijn "verzameling" toegevoegd. En ik snap inderdaad waarom. Het is een heerlijke lens om mee te werken.

 2. Paul Oosterlaak
  Profiel Paul Oosterlaak schreef op zaterdag 25 mei 2013 om 22:49  | reageer

  50mm op fullframe neem ik dan aan?
  Maar hier is 50mm op fullframe ook een heerlijke veelzijdige combinatie waar ik heel veel foto's mee schiet (Sigma 50/1.4 om precies te zijn).

 3. martinphili
  Profiel martinphili schreef op zaterdag 25 mei 2013 om 23:11  | reageer

  Dan gooi ik even een knuppel in het hoenderhok vrolijk
  Ik vind het maar helemaal niks, zo'n vaste lens. Juist voor het vastleggen van zo'n snel moment vind ik een zoomlens juist ideaal. Ik kan in een seconde het juiste beeld vinden door heel simpel aan m'n zoomring te draaien. Met een vaste lens moet ik eerst een stapje dichterbij doen, of terug. Tegen de tijd dat ik mijn compositie heb bepaald is "dat" moment voorbij. De situatie is veranderd of mijn onderwerp heeft door wat ik wil fotograferen.

  De voordelen van een vaste lens liggen wat mij betreft vooral in de lichtsterkte en scherpte, hoewel er tegenwoordig best wel zoomlenzen zijn gekomen die dat alles behoorlijk dicht benaderen.

 4. Paul Oosterlaak
  Profiel Paul Oosterlaak schreef op zaterdag 25 mei 2013 om 23:17  | reageer

  Ik heb alleen maar primes....
  Lichtsterkte komt niet in de buurt en in de gevallen waarbij dat wel het geval is, is het gewicht vele malen groter. Ik heb bijvoorbeeld een 200/2.8L die de helft weegt van de 70-200/2.8L. De andere "trage" prime die ik heb is de Zeiss 21/2.8 en daar is wel een zoom voor te vinden die even lichtsterk is en niet echt qua massa verschilt, maar wel qua scherpte en contrast heel veel onderdoet.
  Zooms en primes hebben beiden hun voor en nadelen, maar ik ben voor 100% primes gegaan.

 5. Peter Jongejan
  Profiel Peter Jongejan schreef op zondag 26 mei 2013 om 07:29  | reageer

  Voor mij is het als amateur en beperkt budget een heerlijkheid de 50/1.8 lens. Vooral in de natuur is het heel fijn werken omdat de dieptescherpte zo mooi in te stellen en te gebruiken is. Maar kom je dan herten tegen dan is de zoomlens toch onontbeerlijk.

 6. beelduit
  Profiel  beelduit schreef op zondag 26 mei 2013 om 10:12  | reageer

  Paul, ik gebruik inderdaad een Full Frame. Dan heeft de 50mm een heel bruikbare beeldhoek. Eerder op DX gebruikte ik 'm ook al veel.
  Edwin

 7. Ray Dolfing
  Profiel  Ray Dolfing schreef op zondag 26 mei 2013 om 19:29  | reageer

  Leuk artikel, ga ook volledig in je visie mee. Canon heeft ook een 50mm prime met f1.8 voor rond de 90,- EUR. De bijnaam van deze lens is niet voor niets de 'plastic fantastic'.

 8. Leendert
  Leendert schreef op maandag 27 mei 2013 om 11:54  | reageer

  Zelf fotografeer ik met m43, dus 2x cropfactor.
  Een lens die ik heel vaak gebruik is de Panasonic 20mm f1.7 (40mm FF dus, dus niet helemaal 50mm FF).
  Daarnaast is de Panasonic 20mm een pancake lens, dus erg compact (en optisch erg goed).
  De ideale lens om altijd mee te nemen.

 9. Paul Oosterlaak
  Paul Oosterlaak schreef op maandag 27 mei 2013 om 12:52  | reageer

  @Leenert: heel herkenbaar. Ik gebruik daarvoor de 40mm f/2.8 pancake van Canon op mijn 5D2 ook regelmatig als ik net wat meer wijdte wil of minder gewicht. Helaas kun je dan wat minder spelen met scherptediepte vergeleken met 50mm f/1.4 (20mm f1.7 geeft 40mm f/3.4 qua scherptediepte op fullframe).

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Toon alle artikelen binnen Column

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.036 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord