Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Waarom je geen geld verdient met je fotografie

donderdag 5 maart 2020, 11:22 door | 5.713x gelezen | 4 reacties

Het is lastig om je brood te verdienen met fotografie. Veel fotografen krijgen de vraag om voor niks te werken. Fotografen hebben namelijk een probleem. We zijn met velen.

Er is dus heel veel aanbod.
Zelfs veel aanbod van erg goede fotografie.

Helaas is de vraag naar fotografie laag. Er zijn relatief weinig beschikbare fotografie-opdrachten. Opdrachtgevers hebben dus veel keuze ťn kunnen daardoor lage (of zelfs geen) vergoedingen bieden.

Wanneer jij het niet doet, dan zijn er wel tien anderen die wel interesse hebben.

Het is dus goed om te beseffen dat jouw foto's niks waard zijn als er makkelijk gratis, of bijna gratis, alternatieven te krijgen zijn.

Dan kun je er wel op mopperen dat er geen geld te verdienen valt met fotografie, of op anderen fotografen die voor minder geld werken, of dat mensen niet willen betalen voor je kennis en dure apparatuur, maar dat verandert niks.

Zelf betaal je ook niet snel voor iets wat je ook gratis kunt krijgen.
Er moet een meerwaarde zijn.

De enige manier om goed betaald te krijgen als fotograaf is wanneer jij de enige bent die kan leveren wat je klant zoekt. Er mag geen makkelijke andere manier zijn om aan vergelijkbare foto's te komen.

Tegenwoordig heeft iedereen een camera in zijn zak. Een camera die uitstekend in staat is om mooie foto's te maken. Als je foto's maakt die iedereen kan maken, dan zal niemand je betalen voor je foto's.

Jouw foto's krijgen waarde als ze schaars zijn. Schaarste kun je niet creŽren door betere apparatuur. Zelfs schaarste door een bepaalde techniek is relatief makkelijk te kopiŽren door anderen. Schaarste door apparatuur of techniek is slechts tijdelijk.

De enige manier om jouw werk echt schaars te maken als fotograaf is door je reputatie. Je foto's krijgen waarde doordat jij degene bent die de foto gemaakt heeft.

Als jij bent wat je foto's uniek maken, dan is er geen goedkoop alternatief. Niemand anders kan jou zijn. Geld verdienen met je fotografie is dan geen probleem meer.

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

4 reacties

 1. Tom
  Tom schreef op zondag 8 maart 2020 om 21:40  | reageer

  Helemaal mee eens Elja. Je hebt het goed verwoord!

 2. Dennis Tichelaar
  Dennis Tichelaar schreef op dinsdag 10 maart 2020 om 14:07  | reageer

  Ook helemaal mee eens. Mooi verwoord.

 3. Louis
  Louis schreef op woensdag 11 maart 2020 om 09:04  | reageer

  ... en dat is net wat er weinigen (willen) snappen.
  Het is niet het fototoestel maar wel de persoon die de instellingen doet EN die de inspiratie heeft die zorgt dat een foto de "waauuw-factor" heeft.

  Onlangs samen met de dochter op stap, zij met een pocketcamera en ik met een dslr en alhoewel we langs dezelfde bomen, bloemen en struiken gewandeld zijn moet ik eerlijk toegeven dat haar foto's tov de mijne bijna allemaal erboven uitstaken.
  Dit zeker qua compositie, lichtinval, scherptediepte, ...
  We doen dat af en toe wel eens en nadien bespreken dan het waarom die of die camerapositie, instelling, ...

  Later in de week heb ik hetzelfde pad nog eens afgewandeld met haar foto's in gedachte om zo te trachten om er "betere" foto's te maken en waarachtig, alhoewel het vaak maar een "kopie" van de hare was merkte ik dat ik er toch weer wat van bijgeleerd had.
  We zijn beiden amateurfotografen die er plezier aan beleven en als ik dan iets kan bijleren, wel dat maakt me blij

  En maar goed dat ik er mijne boterham niet mee moet verdienen knipoog

 4. tjip ridder
  Profiel tjip ridder schreef op zaterdag 14 maart 2020 om 20:37  | reageer

  Er is een groot verschil tussen het toevallig maken van die ene mooie foto en het maken van series foto's in opdracht. Ik werk nu vrijwel uitsluitend in opdracht van zakelijke klanten die mij de specs aanleveren waar de foto's aan moeten voldoen. Die moet ik dan wel kunnen leveren en als mij dat lukt, worden de opdrachtgevers vaste klanten. Zo bouw je een netwerk op waar je wel degelijk wat aan kunt verdienen.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Toon alle artikelen binnen Column

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.033 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord