Levenslang toegang tot al onze cursussen. Nu 100 euro korting én inclusief 1 jaar VIP toegang! Nu levenslang lid worden.
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Liesbeth van Asselt

Avondfotografie bij Paris Photo 2009

donderdag 26 november 2009, 22:57 door | 9.436x gelezen | 7 reacties

Afgelopen weekend waren we met achttien fotografen in Parijs voor Paris Photo, een tentoonstelling in het Louvre waar een topselectie van galeries en uitgevers uit de hele wereld werk van de fotografen uit hun stal laten zien. Het was verbazingwekkend om te zien hoeveel mensen er op de tenstoonstelling Paris Photo af komen. Daar kunnen we met onze Nederlandse festivals als Noorderlicht en Naarden alleen maar van dromen!

Die verbazing neemt nog toe wanneer je het getoonde fotowerk ziet. De meeste fotografen binnen onze groep waren zeer teleurgesteld over de kwaliteit ervan. Positieve uitzondering waren wat mij betreft een paar Japanners die zeer gedurfd en minimalistisch werk lieten zien (ik vergat hun naam op te schrijven) en Nick Brandt. Wat een prachtige dierenfoto's maakt die man!

Nou is Parijs natuurlijk absoluut geen verkeerde plek voor fotografen, dus verlieten we de tentoonstelling en gingen we zelf aan de slag met avondfotografie. We waren positief verrast door de resultaten. Onderstaande foto is het onbewerkte RAW-beeld terwijl het bijna een HDR-beeld lijkt. Het enige wat ik in de RAW-converter gedaan heb, is wat verscherpen om de onscherpte die per definitie ontstaat bij beelden uit een digitale camera op te heffen.

Het Louvre


Ook de volgende avond zijn we in de weer geweest met avondfotografie, en wel tijdens 'het blauwe uurtje'. Gedurende korte tijd zijn natuurlijk licht en kunstlicht dan met elkaar in evenwicht, wat eigenlijk altijd mooie foto's oplevert. In dit geval fotografeerde ik met een lange sluitertijd op een straathoek bij de Notre Dame.

Notre Dame

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Liesbeth van Asselt

Over de auteur

Liesbeth fotografeert met haar bedrijf stapfoto.nl voor websites en social media van bedrijven. Daarnaast verzorgt ze al sinds 2004 (vooral creatieve) workshops zoals lightpainting, flitsen, werken met ledlicht en lichtvormers, portretfotografie, high speed, long exposure en paintsplash. Daarnaast is er een Stapfoto vakgroep voor gevorderde fotografen.

7 reacties

 1. EdC
  Profiel EdC schreef op donderdag 26 november 2009 om 23:15  | reageer

  Ik heb de videoverslagen op PhotoQ.nl gezien. Ook daarop lijken Japanse fotografen lef te hebben. Maar veel pratende hoofden en weinig beeld van wat er te zien was. Is een beurs voor de handel in fotografisch werk en het is goed om te weten wat nu commercieel goed ligt. Maar ik kan me voorstellen dat je daarna graag zelf wil gaan fotograferen. En Paris bij nacht, dat is feest voor een fotograaf, zo te zien.

 2. Arno
  Profiel  Arno schreef op vrijdag 27 november 2009 om 01:06  | reageer

  Mooie foto van het Louvre.

 3. Ruud
  Profiel Ruud schreef op vrijdag 27 november 2009 om 22:11  | reageer

  Ik ben blij dat je die naam van Nick Brandt noemt........dat is echt WOW!!! werk!! Ik kreeg bijna de neiging na het zien van zijn werk om mijn camera a.d. wilgen te hangen.

 4. tonv
  tonv schreef op zaterdag 28 november 2009 om 06:21  | reageer

  Nachtfotografie is een van m'n passies. Het is vaak vechten met lichtbronnen die reflecties of (plaatelijke) overbelichting teweegbrengen. Op foto 1 is dat zien. Deze uitgebeten lichtvlekken zijn met exposure fusion meestal te voorkomen of reduceren. Wanneer ik night shots met motion blur (bewegende objecten) fotografeer gaat dat helaas niet op en vergt het vaak behoorlijk wat nabewerking om een goede balans in de beelden te krijgen. Paris by night is in ieder geval inspirerender dan Paris Photo 2009...

 5. Henk Hulshof
  Profiel Henk Hulshof schreef op zaterdag 28 november 2009 om 12:52  | reageer

  Parijs is een walhalla voor fotografen.
  Overdag of 's nachts, kleur of zwart wit; je kan er zo veel mooie sfeerplaten maken!

  Het Louvre staat er inderdaad mooi op; prachtig ook die donkere wolken.
  Van de tweede foto vind ik wel fraai dat het lijkt alsof je midden op de kruising staat.... (maar dat zal wel niet, het is in Parijs....)

  Hier nog een foto van mij gemaakt in Parijs..

 6. Liesbeth van Asselt
  Profiel  Liesbeth van Asselt schreef op zondag 29 november 2009 om 19:50  | reageer

  Hoi Ton, door verschillend bewerkte RAW-beelden samen te voegen in Photoshop (kan ook met foto's van bewegende onderwerpen) of er een HDR-opname van te maken, kun je de hoge lichten inderdaad wat dempen. Maar eerlijk gezegd vind ik die kleine hooglicht sterretjes wel leuk knipoog.

 7. Piet
  Profiel  Piet schreef op maandag 30 november 2009 om 16:43  | reageer

  Avondfotografie is heerlijk om te doen. Zeker wanneer je een camera hebt met een lichtgevoelig objectief, zoals de Lumix LX3 met f2.0. Je kan dan, mits je stabilisatie hebt, uit de hand fotograferen. Ik heb onlangs in New York veel avondopnames op die manier gemaakt gemaakt. Op mijn website kan je een indruk hiervan krijgen.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Toon alle artikelen binnen Expositie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.156 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord