Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Michelle Peeters

Bij Photo Ark is geen dag hetzelfde

vrijdag 25 mei 2018, 22:11 door | 2.804x gelezen | 0 reacties

In het Museon in Den Haag is tot en met 10 juni 2018 'The National Geographic Photo Ark' van fotograaf Joel Sartore (1962) te zien. Hij legt dieren vast als ambassadeurs voor het behoud van biodiversiteit.

Het is een ontroerend en visueel krachtig project met studioportretten van dieren, dat zich richt op de fotografie van bedreigde soorten. Sartore fotografeert elke diersoort tegen een zwarte of witte achtergrond.

Zo krijgen ze allemaal evenveel gewicht, van een nietig kikkertje tot een machtige olifant. De fotograaf wil met Photo Ark mensen inspireren om deze dieren te beschermen.

Joel Sartore


Korte fotosessies


Omdat de meeste opnames niet met tamme dieren plaatsvinden, moeten de fotosessies kort zijn. Joel Sartore overlegt vooraf met de oppassers welk dier het meest geschikt is om de fotosessie te ondergaan.

Het doel is om de tijd die nodig is voor het vervoer van en naar het dierenverblijf en de fotosessie zelf zo kort mogelijk te houden. Dit betekent dat de fotograaf doorgaans maar enkele minuten heeft om zijn werk te doen.

Joel Sartore Photo Arc


Stoffen fototent


Vanwege deze beperkte tijd is een goede voorbereiding essentieel. Voor de kleine en snelle dieren gebruikte Joel Sartore een stoffen fototent. Deze tent zorgt ervoor dat het dier tot rust komt en op zijn plaats blijft en houdt tegelijkertijd de achtergrond op zijn plek.

Joel Sartore - Photo Arc


Een flexibele plaat van wit kunststof of zwart fluweel laat de meeste dieren goed uitkomen. Voor de allergrootste dieren, zoals een bizon of olifant, moeten vaak een wand en de vloer geschilderd worden.

Dierentuinen gebruiken daarvoor gewoonlijk verfsoorten zonder schadelijke stoffen, die na afloop gemakkelijk verwijderd kunnen worden. De belichting wordt getest en camera's en videoapparatuur ingesteld. Pas als zeker is dat de vedette kan stralen, wordt het dier gehaald.

Joel Sartore - Photo Arc


Humor


Hindernissen en uitdagingen zijn onvermijdelijk. Een dier kan plotseling wegschieten of poepen op de blinkend schone set.

Joel Sartore - Photo Arc


Joel is ook een expert geworden in het bliksemsnel opruimen en slaagt erin zijn gevoel voor humor te behouden wanneer een chimpansee een met een moeite in elkaar gezette achtergrond sloopt.

Joel Sartore - Photo Arc


Maar vies worden of opnieuw moeten beginnen valt in het niet bij de inspanning die het kost om de aandacht te krijgen van de dieren. Joel: Als ik ooit oud ben, hoop ik in de spiegel naar mezelf te kunnen glimlachen met de gedachte dat ik een echte bijdrage heb geleverd.

Joel Sartore - Photo Arc


Lang na mijn dood, zullen deze afbeeldingen nog dagelijks bijdragen aan het redden van soorten. Dat is mijn belangrijkste doel in het leven
.

Joel Sartore - Photo Arc


Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Michelle Peeters

Over de auteur

Michelle Peeters is fotografe en oprichter van DeuxBleus Fotografie. Michelle herkent het bijzondere in het gewone en het gewone in het bijzondere. Ze heeft zich nooit willen specialiseren en is daardoor van alle markten thuis.

0 reacties

    Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
    Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman

Ook interessant

Toon alle artikelen binnen Expositie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.189 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord