Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Erik van Rosmalen

Crowdfunding: Geloven in Amsterdam

zondag 20 oktober 2013, 22:47 door | 5.614x gelezen | 0 reacties

Crowdfunding en het actief inzetten van social media worden een steeds belangrijkere manier om de financiering van creatieve projecten op gang te brengen. De website Voordekunst.nl is een Nederlandse crowdfunding-website, waar ook talloze fotografieprojecten terug te vinden zijn. Een mooi voorbeeld is 'Geloven in Amsterdam', een project van de Zaandamse fotograaf Friso Kooijman.

GeloveninAmsterdam 01

Achtergrond


'Sinds 2008 fotografeer ik Amsterdammers met een geloof: Amsterdammers in de ruimste zin van het woord met een christelijke, katholieke, joodse of islamitische geloofsovertuiging', vertelt Friso. Hij fotografeert ze op een open en respectvolle manier tijdens het beleven van hun geloof. Het resultaat? Warme, intense portretten en aansprekende gebeurtenissen.

GeloveninAmsterdam 04

'Terwijl ik in persoonlijke kring mensen van verschillende geloven ken, die prima door één deur kunnen, bleef ik me keer op keer verbazen door televisiebeelden. Vechtende mensen. Raketten van moslims, afgeschoten op christelijke milities, die dat op hun beurt weer beantwoordden met artillerie vuur et cetera. Voor dit project ben ik gaan fotograferen. Tijdens gezellig samenzijn, activiteiten, diensten of speciale gelegenheden die de gemeenschappen met elkaar meemaken. Hierdoor komt juist de overeenkomst tussen gelovige mensen, ongeacht welke religie, centraal te staan.'

Reizende expositie


Met de foto's uit dit langlopende project wil Kooijman een expositie samenstellen onder de noemer 'Geloven in Amsterdam'. Die expositie moet vervolgens langs diverse Amsterdamse gebedshuizen reizen. "Daardoor zullen duizenden mensen hun nieuwsgierigheid bevredigd zien en een idee hebben hoe mensen met een ander geloof in dezelfde stad hun geloof beleven en een beetje kennis maken met elkaar."

GeloveninAmsterdam 02

De crowdfunding-actie van Friso Kooijman loopt goed, maar heeft de eindstreep nog niet gehaald. Er is nog een aantal weken te gaan. Via sociale media, zoals Facebook en Twitter (@geloveninamster) zoekt Friso naar sympathisanten die het project willen steunen. En dat kan al vanaf 10 euro.

Expositie, boek en website


Het blijft overigens niet bij een eenmalige expositie. Ook is er de website geloveninamsterdam.com, komt er mogelijk een iPad-applicatie én is Kooijman benaderd door een uitgever om het werk in boekvorm uit te brengen.

Meer informatie is te vinden op de website of op de projectpagina op Voordekunst.nl.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Erik van Rosmalen

Over de auteur

Erik werkt als content specialist. Daarnaast is hij freelance tekstschrijver en fotograaf. Mensen vormen daarbij het hoofdonderwerp: portret- en reportage-fotografie. Volg Erik ook op Instagram!

0 reacties

    Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
    Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Toon alle artikelen binnen Expositie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.049 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord