Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Michelle Peeters

Dubbeltentoonstelling Erwin Olaf wegens succes verlengd

zondag 21 april 2019, 14:07 door | 4.726x gelezen | 1 reactie

Erwin Olaf is trots op het grote succes 'Ik heb dit vooraf niet zien aankomen. Je hoopt natuurlijk wel dat mensen enthousiast reageren wanneer je al die veertig jaar werk bij elkaar toont en de mensen uitnodigt om in jouw wereld te stappen. Het voelt voor mij ook kwetsbaar. Dat mensen laten blijken dat ze geraakt zijn door mijn werk ontroert me enorm'.

Op dinsdagmiddag 16 april werd de 200.000ste bezoeker van de dubbeltentoonstelling Erwin Olaf feestelijk ontvangen in het Gemeentemuseum. Maaike van Tilborg was met haar vriendin naar de tentoonstelling gekomen en werd door Erwin Olaf zelf gefeliciteerd.

GMDH ErwinOlaf 200000steBezoeker 2 RGB

Erwin Olaf verrast 200.000ste bezoeker. Foto: Gerrit Schreurs

Ook ontving ze van hem een exemplaar van zijn boek Erwin Olaf – I Am dat hij ter plekke voor haar signeerde. Maaike was zeer verrast. Tijdens haar studie aan de kunstacademie in Rotterdam was Erwin Olaf al een grote inspiratiebron.

Het succes van de dubbeltentoonstelling is aanleiding voor het Gemeentemuseum en Fotomuseum Den Haag om in beide musea de tentoonstelling te verlengen tot en met zondag 16 juni.

Erwin Olaf is trots op het grote succes Ik heb dit vooraf niet zien aankomen. Je hoopt natuurlijk wel dat mensen enthousiast reageren wanneer je al die veertig jaar werk bij elkaar toont en de mensen uitnodigt om in jouw wereld te stappen. Het voelt voor mij ook kwetsbaar. Dat mensen laten blijken dat ze geraakt zijn door mijn werk ontroert me enorm.

Directeur Benno Tempel: Wat ons zeer verheugt is dat bezoekers van alle leeftijden vanuit het hele land, en soms ook vanuit het buitenland, naar de tentoonstelling komen. Voor bijna 25% van hen was dit het eerste bezoek aan het Gemeentemuseum. We zien dat ook terug in de enthousiaste reacties over ons gebouw op sociale media.

Behalve de prachtige foto's van Erwin zelf worden ook onze trappenhuizen met wandschilderingen van Sol LeWitt, de imposante hal gevuld met daglicht en details die uniek zijn aan het gebouw zoals de speciaal voor het gebouw ontworpen bakstenen veelvuldig gedeeld
.

GMDH ErwinOlaf 200000steBezoeker 3 RGB

Erwin Olaf verrast 200.000ste bezoeker. Foto: Gerrit Schreurs

Over de dubbeltentoonstelling


Op zaterdag 16 februari opende de dubbeltentoonstelling Erwin Olaf in Gemeentemuseum Den Haag en Fotomuseum Den Haag. De musea brengen hiermee een eerbetoon aan een van Nederlands beroemdste fotografen. Olaf, die afgelopen jaar veel lof oogstte met zijn portretten van de koninklijke familie, wordt dit jaar zestig - een goed moment voor een groots overzicht.

Het Fotomuseum zoomt in op Olafs liefde voor het ambacht en de transitie die hij doormaakte van analoog werkende fotojournalist naar digitale beeldmaker en verhalenverteller. Bovendien brengt hij hier zo'n twintig foto's bijeen van fotografen die een inspiratiebron voor hem vormden.

Het Gemeentemuseum toont het vrije werk van Olaf vanaf het jaar 2000 tot aan zijn nieuwste series, waaronder de serie die hij maakte in Shanghai én zijn meest recente, nog niet eerder getoonde serie Palm Springs. Hier toont Olaf zijn fotografie als installaties, in combinatie met film, geluid en sculptuur. Beide tentoonstellingen zijn nog te zien tot en met 16 juni 2019.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Michelle Peeters

Over de auteur

Michelle Peeters is fotografe en oprichter van DeuxBleus Fotografie. Michelle herkent het bijzondere in het gewone en het gewone in het bijzondere. Ze heeft zich nooit willen specialiseren en is daardoor van alle markten thuis.

1 reactie

  1. Ton
    Ton schreef op dinsdag 23 april 2019 om 17:29  | reageer

    Uiteraard zijn we als hobbyfotografen ook met een groepje geweest. De helft kocht ook een kaartje voor het oudere werk van Olaf. Dat vond ik ook het (enige) minpuntje dat dat nodig was. Het werk van Olaf kenden we wel en de nieuwe elementen waren best bijzonder. Inderdaad viel ook op dat veel van het in- en exterieur van het museum door het groepje werden gefotografeerd. De beelden van het Koningshuis waren natuurlijk prachtig om te zien, maar zoals we allemaal wel weten als criticasters voelde men zich als hobbyfotograaf niet helemaal in de put zakken bij het zien van zijn werk. Dus sommige verbeter-opmerkingen waren niet van de lucht. Het "fotosjoppen" heeft Olaf goed in de vingers gekregen door een aparte sfeer in zijn werken te creëren. Je hoort dan ook ludieke opmerkingen tijdens de ontdekkingsreis door Olaf's werk. "Hij zal wel het juiste filtertje gevonden hebben", of "Ja met een Hasselblad maak ik ook zulke platen". Niettemin is Olaf niet voor niets een bekende fotograaf geworden en hebben we met bewondering erg genoten. Hoewel er een herkenbare trend in zijn werk zit, bewijst Olaf toch dat hij ook wel zijwegen in durft te slaan, zoals de vervreemde bewegende beelden. Dat maakt zijn werk afwisselend.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Toon alle artikelen binnen Expositie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.185 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord