Levenslang toegang tot al onze cursussen. Nu 100 euro korting én inclusief 1 jaar VIP toegang! Nu levenslang lid worden.
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Marije Weterings

Fotocollectie Alexandrine Tinne in Nationaal Archief

donderdag 6 maart 2014, 21:35 door | 10.584x gelezen | 1 reactie

Op 8 maart, Internationale Vrouwendag, vertelt het Nationaal Archief het verhaal van de eerste Nederlandse fotografe Alexandrine Tinne. In een tijd waarin de fotografie nog in de kinderschoenen staat en reizen naar onbekende gebieden in Afrika door vrijwel niemand wordt gedaan vertrekt Alexandrine Tinne, als eerste westerse vrouw, naar het geheimzinnige en 'gevaarlijke' Afrika . Haar vele brieven en foto's die het verhaal van haar reis vertellen zijn geschonken aan het Nationaal Archief.

1100Crawford 22E

Alexandrine's reizen en collectie


Alexandrine Tinne wordt beschouwd als de eerste vrouwelijke (amateur)fotograaf in Nederland. Zij legde niet alleen haar woonplaats Den Haag vast maar fotografeerde ook tijdens haar reizen door Afrika. Zij was de eerste westerse vrouw die zo ver doordrong in de Sahara.

Het is daar dat ze ook haar eigen dood voorspelt: Ik heb nooit het geluk van het ouder worden begrepen. Ik heb het altijd maar triest gevonden - zelfs onder de gelukkigste omstandigheden - en ik vind de gedachte om gelukkig en moedig dood te gaan, door een mes of een geweerschot, niet vreselijk... En dat is wat er gebeurt. Op 1 augustus 1869 wordt ze vermoord tijdens een ruzie tussen Arabieren en Toearegs.

1200hCarte visite 001

De nieuw verworven collecties van Alexandrine Tinne bevatten niet alleen foto's van haar reizen maar ook haar laatste brieven uit de woestijn en zelfs foto's van de mogelijke verdachten van haar moord. Maar ook het boekje waarin Alexandrine woordjes scheef om de taal van de Toearegs te leren. Bijzondere collecties die vooral laten zien wat Tinne als ontdekkingsreizigster heeft bereikt.

De schenking is gedaan door nazaten van de familie Tinne.

1200hCrawford 21A

Redmond O'Hanlon


Op 8 maart, Internationale Vrouwendag, neemt Redmond O'Hanlon, Brits auteur, avonturier en presentator van VPRO's O'Hanlons helden bezoekers mee in de voetsporen van Tinne's ontdekkinsgreis. Hij trad in de voetsporen van zijn negentiende eeuwse heldin en volgde haar door het huidige Egypte, Syrië, Palestina en Libanon. In zijn lezing vertelt hij over zijn reis en zijn fascinatie met Tinne. Daarnaast geeft biograaf Robert Joost Willink een beeld van haar leven en werk.

1200hCarte visite 003

Tijdens Internationale Vrouwendag staan ook andere heldinnen uit onze archieven centraal. Bezoekers kunnen kennis maken met de vrouwen uit de tentoonstelling Het geheugenpaleis - met je hoofd in de archieven.

Het volledige programma vindt u op: gahetna.nl/agenda
Meer informatie over de tentoonstelling Het geheugenpaleis: gahetna.nl/geheugenpaleis

1200hCrawford 21C

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Marije Weterings

Over de auteur

Marije Weterings staat voor gevoel, creativiteit, passie en contact. Haar stijl laat zich omschrijven als chic, artistiek, hip en persoonlijk. Ze is gespecialiseerd in mode, reclame en bedrijfsfotografie en geeft tevens workshops en masterclasses reclamefotografie en interieurfotografie.

1 reactie

  1. Margo
    Profiel Margo schreef op dinsdag 11 maart 2014 om 11:09  | reageer

    Ik heb de tentoonstelling vorig jaar in Den Haag gezien en daarna het boek aangeschaft en gelezen. Zeer de moeite waard!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Sportfotobijbel
Toon alle artikelen binnen Expositie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.155 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord