Levenslang toegang tot al onze cursussen. Nu 100 euro korting én inclusief 1 jaar VIP toegang! Nu levenslang lid worden.
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Michelle Peeters

Fotofestival aan de Maas, ook voor amateurs

zondag 10 december 2017, 20:02 door | 5.375x gelezen | 1 reactie

Voor het eerst brengt het Fotofestival aan de Maas de beste Nederlandse amateurfotografen samen in een expositie in het Nederlands Fotomuseum. Dat is uniek. Amateurfotografen kunnen daartoe seriematig werk inzenden van 1 december 2017 tot en met 28 februari 2018 via de website.

Fotofestival aan de Maas


Parallel zijn er tal van kleinere exposities op het naburige en gezellige Deliplein. Voor liefhebbers zijn er interessante lezingen en andere activiteiten.

Van donderdag 10 tot en met zondag 13 mei 2018 op de Kop van Zuid en Katendrecht, hartje Rotterdam.

Nu ook voor Amateurs


Musea en galeries blijken gevoelig voor het etiket 'professional' en zetten hun deuren niet snel open voor 'amateurs'. Het Fotofestival aan de Maas laat zien dat er heel veel bijzondere vrijetijdsfotografen zijn die over een opvallend grote verbeeldingskracht en creativiteit beschikken.

Nicole Robbers (onder andere bekend als bestuurslid van De Zilveren Camera en de beeldredactie van het NRC) zal als curator een selectie maken uit seriematig werk van de beste amateurs in Nederland.

Deze series worden verzameld middels eigen speurwerk, spontane aanmeldingen via de website en met hulp van organisaties op het gebied van vrijetijdsfotografie. De circa 50 series worden getoond in het Nederlands Fotomuseum Rotterdam.

Jelle Pieter de Boer  Ida Haendel


Seriematig werk wat is dat?


Er is veel gezegd en geschreven over wat een serie nu eigenlijk is. Men is het er wel over eens dat een serie meer is dan een willekeurige verzameling foto's; er moet iets zijn dat de foto's verbindt. Wat dat precies is, die verbinding, daar lopen de meningen over uiteen, zeker als we het gaan hebben over het wat een "goede" serie is.

Tom Wolswijk   Mannen Mongolie


Er is bewust gekozen voor seriematig werk. Series overstijgen de toevalstreffer, worden gemaakt door fotografen die zeer bewust aan een onderwerp werken en tonen de signatuur van die fotograaf.

Series lenen zich ook voor toepassing van diverse media. Kortom series openen de weg om de volle breedte, creativiteit, kennis en kunde van vrijetijdsfotografen te tonen.

Op de website komen een aantal mensen aan het woord over het belang en de essentie van goede series.

De visie van Fotofestival aan de Maas


Er moet dus iets zijn dat foto's samen meer maakt dan een toevallige verzameling van beelden. Dat 'meer' gaat over de relatie die de foto's met elkaar hebben. (Je zou ook kunnen zeggen: de relatie die ze aangaan of krijgen doordat ze bij elkaar worden gezet.)

Het feit dat ze door dezelfde fotograaf zijn gemaakt, of in dezelfde stad is op zich bijvoorbeeld normaal gesproken niet genoeg.

Veel mensen denken bij een serie aan een verhaal vertellen. Daar hoort dan een soort inleiding, een verhaallijn en een afsluiting bij. Maar dat hoeft helemaal niet.

Een goede serie kan net zo goed gaan over een stemming, een gevoel dat wordt neergezet, of over de schoonheid der dingen, weergegeven in een aantal beelden waarbij de samenhang vaak sterk bepaald wordt door de beeldtaal die gebruikt wordt. Zijn de beelden niet sterk verhalend dan ligt wel het gevaar voor teveel herhaling op de loer.

Bas Berkhout


De kijker ervaart iets veel sneller als een serie als je duidelijk dezelfde beeldtaal terug ziet in de foto's. (Beeldtaal gaat over het gebruik van zaken als licht en schaduw, scherpte versus onscherpte, afstand tot hoofdonderwerp, kleurgebruik, oogcontact of juist niet en ga zo maar door).

Maar als het verhaal heel sterk is, wordt de beeldtaal toch minder belangrijk. Met photoshop kan je natuurlijk veel beeldtaal elementen flink beļnvloeden. Op zich is daar niets mis mee, maar kritische kijkers zien dat meteen en ervaren dat lang niet altijd als positief.

Een goede serie bevat niet te veel en niet weinig beelden; van het begin tot het eind moeten de beelden blijven boeien en dat betekent dat herhaling van min of meer dezelfde beelden niet verstandig is. Als je als kijker het gevoel hebt dat er iets ontbreekt, dat er een gat in de serie zit, dan heb je te weinig beeldmateriaal.

De curator van de expositie, Nicole Robbersgeeft aan dat "goed" uiteindelijk vooral ook over de stopkracht van de foto's gaat. Als kijker moet je even stil willen blijven staan om de beelden in je op te nemen. Je nieuwsgierigheid moet worden gewekt en even later kan je je het beeld nog herinneren.

Gerrit Korn


Er zijn verschillende auteurs die lijstjes hebben opgesteld over typen series (rapportage, documentaire, uitdrukken van een emotie, associatief, typologie, sequenties, etc.) Voor het inzenden voor het Fotofestival aan de Maas maakt het niet uit met welk soort series je bezig bent. Het mag allemaal!

Hetzelfde geldt voor de presentatievorm; die is wat ons betreft vrij. Verras ons met voorstellen voor interessante multimediale toepassingen of presentatie vormen! Onthoud wel dat het uiteindelijk om fotografisch beeld gaat. Het is niet de bedoeling dat de presentatievorm het beeld domineert
.

Wil je er bij zijn, zend dan je mooiste series via de website naar het Festival en misschien hang jij over een paar maanden in het Nederlands Fotomuseum!

Zeggingskracht


Tegelijkertijd wordt op het naburige Deliplein een festivalterrein ingericht met tal van kleinere exposities die zijn ondergebracht in opslagcontainers. De containers zijn beschikbaar gesteld aan diverse instanties en verenigingen die zich met amateurfotografie bezighouden.

De deelnemende organisaties kregen de opdracht om hier het meest bijzondere werk te tonen dat zij in hun gelederen kunnen vinden. De vorm is vrij, dat wil zeggen dat het uitgangspunt weliswaar fotografie moet zijn, maar de bewerking van het beeld, gebruikte media en de presentatievorm vrij zijn zolang de aandacht maar naar het beeld gaat.

Waar het om gaat is de zeggingskracht van het eindresultaat: Doet het kijker even stil staan? Stemt het werk tot nadenken? Inspireert het tot het verkennen van de creatieve grenzen?

Huib Limberg


Festivalterrein


Het Deliplein en de Kop van Zuid (waar het Fotomuseum zich bevindt) zijn door een loopbrug over de Rijnhaven verbonden. Overal zijn leuke terrasjes en goede horeca te vinden. Aan gezelligheid geen gebrek. Ook vind je hier lezingen, portfoliobesprekingen, workshops, een fotoboekenmarkt en is het plein het startpunt van diverse fotowalks..

Het festivalterrein is gratis toegankelijk. Voor het Nederlands Fotomuseum gelden reguliere tarieven en kortingen. Voor actuele openingstijden zie de website van het festival.

Mis het niet, zet 10 tot 13 mei 2018 nu al in je agenda!

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Michelle Peeters

Over de auteur

Michelle Peeters is fotografe en oprichter van DeuxBleus Fotografie. Michelle herkent het bijzondere in het gewone en het gewone in het bijzondere. Ze heeft zich nooit willen specialiseren en is daardoor van alle markten thuis.

1 reactie

  1. Wybe Hietbrink
    Wybe Hietbrink schreef op dinsdag 12 december 2017 om 21:33  | reageer

    Leuk al die aandacht voor ons festival!!!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Toon alle artikelen binnen Expositie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.137 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord