Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Michelle Peeters

Jazz by Ed van der Elsken

donderdag 10 mei 2018, 15:30 door | 3.243x gelezen | 1 reactie

Het Nederlands Fotomuseum presenteert dit jaar op NN North Sea Jazz (13, 14 en 15 juli 2018) de tentoonstelling Jazz by Ed van der Elsken. In deze tentoonstelling zijn de beste jazzfoto's van Ed van der Elsken te zien.

Tussen 1955 en 1961 bezocht Ed van der Elsken de befaamde nachtelijke jazz-concerten in het Amsterdamse Concertgebouw. Alle grote jazzsterren van dat moment traden er op, zoals Chet Baker, Thelonious Monk, Ella Fitzgerald en Art Blakey. Van der Elsken was er bij en hij fotografeerde ze on stage en back stage.

Jazz by Ed van der Elsken

'Jazz at the philharmonic' concert, Dizzy Gillespie, Amsterdam (24 mei 1958) Nederlands Fotomuseum / Ed van der Elsken

De tentoonstelling wordt mede mogelijk gemaakt door Nationale-Nederlanden, corporate partner collectie van het Nederlands Fotomuseum.

Ed van der Elsken (1925-1990) was geen echte jazzfotograaf, maar wel een echte jazzfan. Via mensen als Jan Vrijman, Simon Vinkenoog en Remco Campert maakte hij kennis met de muziek van Chet Baker. Zijn optreden op 17 september 1955 was het eerste jazzconcert dat Van der Elsken fotografeerde.

Al snel werden Van der Elskens 'jazz-foto's' in Het Parool gepubliceerd. Na Chet Baker volgden alle grote namen van de jazz: van Duke Ellington tot Thelonious Monk, van Stan Getz tot John Coltrane.

Lastig licht


Het licht in het Concertgebouw maakte het fotograferen lastig. Maar Ed van der Elsken had met bestaand licht leren werken toen hij voor zijn serie Een Liefdesgeschiedenis in Saint-Germain-des-Pres aan de slag was in Parijs.

Het beetje licht dat er op het negatief stond, haalde hij er in de donkere kamer wel uit. Vrijwel al zijn jazz-foto's hebben mede daarom iets ruws en lichtzinnigs.

In 1959 verscheen het boek Jazz van Ed van der Elsken. Hiermee schaart hij zich onder het selecte gezelschap van grote jazzfotografen als William Claxton en Francis Wolff, doordat hij er zo goed in geslaagd is jazz als een springlevende performance kunst neer te zetten.

Uit collectie Nederlands Fotomuseum


Alle foto's uit deze tentoonstelling komen uit de collectie van het Nederlands Fotomuseum, waar het complete archief van Ed van der Elsken wordt beheerd. De tentoonstelling is samengesteld door het museum en mede mogelijk gemaakt door Nationale-Nederlanden.

In de zomer van 2016 was er ook een samenwerking tussen het Nederlands Fotomuseum en Nationale-Nederlanden voor het restauratieproject van meer dan 40.000 dia's van Ed van der Elsken.

NN Group (NN), waartoe Nationale-Nederlanden behoort, is sinds 2018 titelsponsor van NN North Sea Jazz. Met deze tentoonstelling brengt NN deze verschillende partners samen.

NN Group is als sponsor actief in diverse sectoren, die dicht staan bij wat mensen belangrijk vinden en waar een partnership van toegevoegde waarde kan zijn. De sponsoractiviteiten richten zich op hardlopen, kunst en muziek.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Michelle Peeters

Over de auteur

Michelle Peeters is fotografe en oprichter van DeuxBleus Fotografie. Michelle herkent het bijzondere in het gewone en het gewone in het bijzondere. Ze heeft zich nooit willen specialiseren en is daardoor van alle markten thuis.

1 reactie

  1. Robert Vogels
    Robert Vogels schreef op dinsdag 15 mei 2018 om 16:19  | reageer

    Mooi dat zijn negatiefen goed bewaard en veilig zijn opgeslagen. Klasse appart die Ed.
    Robert

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Toon alle artikelen binnen Expositie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.188 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord