Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Michelle Peeters

'Kabul Portraits' van Martin Roemers

zondag 25 maart 2018, 20:02 door | 3.405x gelezen | 0 reacties

In 2002 maakte fotograaf Martin Roemers (1962) een serie portretfoto's van Nederlandse soldaten in Afghanistan die afkomstig waren uit de Johan Willem Frisokazerne in Assen.

De portretten hebben een extra dimensie gekregen doordat ze zijn gemaakt met een antieke camera die hij leende van een straatfotograaf in Kabul. Met Kabul Portraits heeft Roemers een tijdloze serie foto's gemaakt van soldaten die van alle opsmuk ontdaan zijn.

Kabul portraits- Martin Roemers


Van 25 maart tot en met 17 juni 2018 toont het Drents Museum op groot formaat veertien van deze indringende foto's in de tentoonstelling Martin Roemers – Kabul Portraits, Nederlandse soldaten in Afghanistan.

Fotograaf Martin Roemers heeft meerdere projecten gedaan over de gevolgen van oorlogen en conflicten. In 2002 kreeg hij de opdracht van het Legermuseum in Delft om geheel naar eigen inzicht de Nederlandse troepen in Afghanistan te fotograferen.

De militairen waren onderdeel van de internationale troepenmacht ISAF, die na de val van de Taliban de veiligheid in Kabul en omgeving moest garanderen.

Ter plekke ontwikkeld


Roemers maakte de foto's op een bijzondere wijze. Op een plein in Kabul kwam hij straatfotografen tegen die met antieke camera's en een geheel eigen procedé pasfoto's maakten. Roemers gebruikte deze methode voor zijn serie.

Hij leende een camera van een straatfotograaf, maakte een geïmproviseerde openluchtstudio op de NAVO-basis en koos soldaten uit op hun gezicht en uitstraling.

Voor de foto moesten de geportretteerden tien seconden stilzitten terwijl Roemers ze fotografeerde, waarna de Afghaanse fotograaf de foto's ter plekke ontwikkelde. Het resultaat is een rauwe serie vol imperfecties, vlekken en krassen, maar ook vol ernst.

Kabul portraits - Martin Roemers

Kabul Portraits. Foto: Martin Roemers

Gevolgen van oorlogen en conflicten


Martin Roemers (1962) groeide op in Assen en studeerde aan de AKI Academie voor Beeldende Kunst in Enschede. Hij heeft een omvangrijk internationaal oeuvre op zijn naam staan en exposeert wereldwijd.

Hij heeft acht fotoboeken gemaakt waaronder Kabul. Nederlandse troepen in Afghanistan. Zijn werk is onder meer opgenomen in collecties van het Rijksmuseum in Amsterdam, Huis Marseille – Museum voor Fotografie in Amsterdam, het Deutsches Historisches Museum in Berlijn en het Museum for Fine Arts in Houston, Texas.

The New York Times, The Wall Street Journal, The New Yorker, National Geographic Magazine en vele andere bladen schreven over zijn werk. Roemers wordt vertegenwoordigd door galeries in Amsterdam, Dubai, Parijs en New York.

De tentoonstelling 'Kabul Portraits' zal 25 maart tot en met 17 juni te zien zijn in het Drents Museum.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Michelle Peeters

Over de auteur

Michelle Peeters is fotografe en oprichter van DeuxBleus Fotografie. Michelle herkent het bijzondere in het gewone en het gewone in het bijzondere. Ze heeft zich nooit willen specialiseren en is daardoor van alle markten thuis.

0 reacties

    Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
    Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen

Ook interessant

Toon alle artikelen binnen Expositie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.062 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord