Mis het niet: VIP lidmaatschap met 50 euro korting. Meer info of direct aanmelden
Michelle Peeters

Marie CÚcile Thijs: Tussen Hemel en Aarde

zondag 23 september 2018, 15:30 door | 2.959x gelezen | 1 reactie

Museum Jan Cunen in Oss presenteert van 30 september 2018 tot en met 20 januari 2019 een overzichtstentoonstelling van werk van fotograaf Marie CÚcile Thijs. Met in totaal vijftig portretten en stillevens laat de expositie

Tussen Hemel en Aarde de kracht en de veelzijdigheid van de fotograaf zien. Haar surrealistische beelden zijn schilderachtig en tijdloos. Bij de opening van de tentoonstelling wordt ook een nieuw fotoboek gelanceerd.

Marie Cecile Thijs The Taster 2011


Sprookjesachtig


Marie CÚcile Thijs neemt de kijker mee in haar wereld waar tijd en ruimte vervagen. Een sprookjesachtig universum met zwevende vazen, levensechte eenhoorns, engelachtige personages en magische taferelen.

Marie Cecile Thijs White Unicorn 2012


Het regent kikkererwten. Koninklijke katten met kroontjes kijken onverstoorbaar voor zich uit. Kinderen steken ongegeneerd hun tong uit of zijn bevroren in een heimelijke schreeuw.

Met chirurgische precisie regisseert Marie CÚcile Thijs haar surrealistische beelden, die qua licht en kleur doen denken aan het werk van de grote Hollandse meesters uit de 17e eeuw, maar hedendaags zijn in enscenering en uitstraling.

Marie Cecile Thijs Chickpeas, 2011


Haar foto's kenmerken zich door tegenstellingen. Ze zijn zowel verstild als krachtig en dynamisch, paradoxaal en tegelijkertijd vanzelfsprekend, absurdistisch in alle ernst.

Voor de fotograaf bestaat tijd niet. In een daverende en serene stilte komt alles tot leven. Objecten krijgen persoonlijkheid. Portretten worden stillevens en stillevens worden portretten.

Als in een parallelle wereld gaan ze hun eigen leven leiden en krijgen een nieuwe betekenis. We kijken ernaar, maar zien een andere werkelijkheid. Is er meer tussen hemel en aarde?

Marie Cecile Thijs Dancing Plates


Marie CÚcile Thijs


Marie CÚcile Thijs (Heerlen, 1964) studeerde rechten aan de Universiteit van Leiden. Zij werd advocaat, maar verruilde twintig jaar geleden haar toga voor de fotocamera.

Met een duidelijk herkenbare signatuur is een indrukwekkend oeuvre opgebouwd met bekende series als Human Angels, White Collar, Amazones, Horses, Majestic en Food Portraits.

Het autonome werk van de fotograaf is gepresenteerd op kunstbeurzen als Art Miami, PAN Amsterdam en TEFAF Maastricht en op talrijke exposities in binnen- en buitenland.

Daarnaast is haar werk internationaal bekroond en opgenomen in de collecties van het Rijksmuseum Amsterdam, een aantal internationale musea en een groot aantal private verzamelaars.

Marie Cecile Thijs Boy with White Collar I 2009


De expositie is van 30 september 2018 tot 20 januari 2019 te zien in Museum Jan Cunen.

Michelle Peeters

Over de auteur

Michelle Peeters is fotografe en oprichter van DeuxBleus Fotografie. Michelle herkent het bijzondere in het gewone en het gewone in het bijzondere. Ze heeft zich nooit willen specialiseren en is daardoor van alle markten thuis.

GRATIS E-BOEK

25 Tips voor Fotografen

Praktische tips over apparatuur, camera-instellingen, compositie, nabewerking en flitsen. Je ontdekt:

Wat de beste camera is om mee te fotograferen

Hoe je de juiste belichting instelt, ook als je camera het even niet meer weet.

Een tip die ervoor zorgt dat jouw foto's direct aanspreken, zonder ingewikkelde techniek.

ebook: 25 Tips voor Fotografen

Gratis e-boek: 25 Tips voor Fotografen.

Maak indruk met jouw foto's!

Ontvang kosteloos wekelijks fotografietips en direct mijn e-boek met 25 tips voor betere foto's.

ebook: 25 Tips voor Fotografen
Je naam Je e-mailadres

1 reactie

  1. ischa van Delft
    ischa van Delft schreef op zaterdag 29 september 2018 om 21:28

    prachtige foto's in de sfeer van de nederlandsche gouden eeuw

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Expositie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

52.386 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord