Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Michelle Peeters

Museum Jan Cunen in Oss exposeert met 'Powervrouwen'

woensdag 27 september 2017, 21:21 door | 4.667x gelezen | 0 reacties

Museum Jan Cunen in Oss staat in het teken van powervrouwen! Na een verbouwing en uitbreiding presenteert het Brabantse museum van 1 oktober 2017 tot en met 14 januari 2018 maar liefst vier tentoonstellingen waarin de vrouw centraal staat: krachtig en inspirerend.

Met 'Vrouwen van Oranje' brengt Museum Jan Cunen voor het eerst 50 portretten van vijf Nederlandse koninginnen samen. Daarnaast zijn foto's van Micky Hoogendijk en sculpturen van Margot Homan te zien, en de presentatie 'De pil van Oss!'.

Micky Hoogendijk   Traveler   Courtesy Eduard Planting Gallery

Foto: Micky Hoogendijk. Titel: Traveler

Vrouwen van Oranje – Portretten van vijf koninginnen


Circa 50 monumentale en intieme portretten van de Nederlandse vorstinnen Emma, Wilhelmina, Juliana, Beatrix en Máxima vertellen het verhaal van vijf krachtige vrouwen die inspireren, richting geven en verbinden.

Tegelijkertijd geeft deze portrettengalerij een kunsthistorisch overzicht van de late negentiende eeuw tot nu.

Van Jan Toorops tekening van Emma en Wilhelmina's beeltenis door Charlotte van Pallandt tot Juliana's portret van Sierk Schröder, Andy Warhols schilderij van Beatrix en foto's van Máxima door Erwin Olaf. Ook wordt Máxima's inhuldigingsjurk van de hand van Jan Taminiau getoond.

Erwin Olaf   Her Royal Highness Princess Máxima of the Netherlands, 2011

Foto: Erwin Olaf, Titel: Her Royal Highness Princess Máxima of the Netherlands

Naakte emotie – Fotograaf Micky Hoogendijk


Haar werk is meer dan alleen fotografie. De gelaagdheid in Micky Hoogendijks magische foto's geeft diepgang: "Ik voer zowel mezelf, als mijn onderwerpen mee op een provocerende reis, met fundamentele vragen over het leven en ons bestaan tot gevolg", zo zegt de vanuit Los Angeles werkzame Hoogendijk.

Na een carrière als model en actrice vond zij in de fotografie haar bestemming. In haar vrouwbeeld geeft ze ook zichzelf bloot; haar persoonlijke kracht en kwetsbaarheid komen er in samen.

Iconisch – Sculpturen van Margot Homan


De van origine Osse beeldhouwster en internationaal bekende Margot Homan brengt met de expositie 'Iconisch' bronzen en marmeren vrouwengestalten naar Museum Jan Cunen.

Haar beelden ogen klassiek en verleidden de beroemde kunsthistoricus Sir Ernst Gombrich ooit tot de uitspraak: Het is werkelijk een troost dat een dergelijk meesterschap nog bestaat. Homan weet de vrouw op iconische wijze neer te zetten: universeel en geïdealiseerd, waardoor er een bovenmenselijke sfeer rond haar beelden hangt.

De pil van Oss!


De presentatie over de pil vertelt over de betekenis van de anticonceptiepil voor de vrouw.

Wat voor velen onbekend is, is dat deze in 1962 in Oss werd geïntroduceerd door Organon, het huidige MSD. De pil is van enorme invloed geweest op het onafhankelijkheidsstreven, het zelfbewustzijn en de ontwikkeling van de vrouw.

Museum Jan Cunen combineert objecten uit het archief van MSD met verhalen uit Oss.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Michelle Peeters

Over de auteur

Michelle Peeters is fotografe en oprichter van DeuxBleus Fotografie. Michelle herkent het bijzondere in het gewone en het gewone in het bijzondere. Ze heeft zich nooit willen specialiseren en is daardoor van alle markten thuis.

0 reacties

    Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
    Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Sportfotobijbel
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Toon alle artikelen binnen Expositie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.061 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord