Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Michelle Peeters

Nikon bekroont de beste persfotografen in België

zaterdag 20 mei 2017, 22:44 door | 4.293x gelezen | 0 reacties

Károly Effenberger wint de 10de editie van de 'Nikon Press Photo Awards' met zijn portret van Belgisch oud-politicus Bernard Wesphael. Sanne De Wilde, fotografe bij de Volkskrant, is 'Promising Young Photographer'

Károly Effenberger


De Nederlandse freelance persfotograaf Károly Effenberger is de grote winnaar van de 10de editie van de 'Nikon Press Photo Awards'. Zijn portret van de Belgische oud-politicus Bernard Wesphael werd deze ochtend tijdens de prijsuitreiking in het FOMU – Fotomuseum Antwerpen, bekroond tot beste persfoto van 2016.

247750 Karoly Effenberger NPPA 2016 Winner  31f7ac large 1495183929

Foto's: Károly Effenberger. Portret van Bernard Wesphael

Károly Effenberger is sinds 2005 fotograaf. Hij studeerde portret- en documentairefotografie aan de Amsterdam Photo Academy.

In 2014 verhuisde hij van Amsterdam naar Brecht in België. Momenteel werkt de meermaals bekroonde Nederlandse freelance fotograaf (onder andere winnaar Nikon Press Photo Award categorie Portrait in 2015) voor tal van Belgische en internationale opdrachtgevers.

Zijn technisch perfect portret van Bernard Wesphael is een samenvatting van heel het verhaal, van verdenking tot vrijspraak. Jurylid Jan Desloover, chef foto De Standaard, licht de keuze van de jury toe: ”Bernard Wesphael werd vrijgesproken van doodslag op zijn vrouw, maar de twijfel zal altijd blijven.

Is hij een man met een geheim of niet? Dader of medeslachtoffer? Dit ook technisch uitmuntende portret is een eeuwig vraagteken.”

Sanne de Wilde


De prijs voor beloftevolle fotografen jonger dan 30 jaar gaat naar Volkskrant fotografe Sanne De Wilde voor haar reportage over een broer en zus met albinisme.

Sanne De Wilde Young promissing photographer

Foto's: Sanne de Wilde. Broer en zus met albinisme

Sanne De Wilde (Antwerpen, 1987) studeerde Fotografie aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten te Gent. Ze woont in Amsterdam en werkt voor de Volkskrant.

De Jury was onder de indruk van haar zeer respectvolle en intieme reportage over een broer en zus met albinisme. “Sanne heeft de gave om te integreren en te ontroeren. Je voelt in haar reeks de zorg en liefde die ze heeft voor haar onderwerp,” aldus jurylid Leen van Baelen (chef foto De Morgen en Het Laatste Nieuws).

Overige prijzen


Daarbovenop zijn er per categorie prijzen toegekend aan Peter Malaise (Sport), Dieter Telemans (News) en Joris Hermans (Story). Károly Effenberger viel met zijn foto eveneens in de categorie Portrait in de prijzen.

Tiende editie in België


De 'Nikon Press Photo Awards' hebben als doel de mooiste of meest originele persfoto's, van in België of het Groothertogdom Luxemburg verblijvende persfotografen, in de kijker te zetten. De 'Nikon Press Photo Awards' zijn de enige officiële prijzen voor persfotografie in België.

De prijs werd in het leven geroepen in 1977 en was tot eind jaren '90 de 'Leo Tindemansprijs'. Na een onderbreking van enkele jaren wordt de traditie verdergezet onder de naam 'Nikon Press Photo Awards' en is de award nu toe aan een jubileumeditie. Dit jaar werden er in totaal 623 foto's ingezonden.

De professionele jury, bestaande uit: Leen Van Baelen (chef foto De Morgen en Het Laatste Nieuws), Jean-Marc Bodson (fotocriticus bij La Libre), Jan Desloover (chef foto De Standaard), Stéphanie Bliard (Fotomuseum Charleroi), Rein Deslé (FOMU – Fotomuseum Antwerpen), Wim Robberechts (Robberechts TV) en Hans Swaelens (Nikon BeLux), selecteerde de winnaars die in de eregalerij van de 'NPPA's' zullen verschijnen.

De winnende foto's zijn nog tot 21 juni 2017 te bewonderen in het FOMU - Fotomuseum Antwerpen.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Michelle Peeters

Over de auteur

Michelle Peeters is fotografe en oprichter van DeuxBleus Fotografie. Michelle herkent het bijzondere in het gewone en het gewone in het bijzondere. Ze heeft zich nooit willen specialiseren en is daardoor van alle markten thuis.

0 reacties

    Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
    Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Toon alle artikelen binnen Expositie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.186 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord