Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Michael van Helden

Opening expositie Micky Hoogendijk bij Oogenlust

zondag 22 april 2018, 15:51 door | 5.182x gelezen | 3 reacties

Fotograaf Micky Hoogendijk presenteert van 19 april tot en met 19 mei 2018 haar tentoonstelling Through the eyes of others in Oogenlust in Eersel.

De expositie werd geopend met een diner waarbij uiteraard ook de fotografe aanwezig was. Samen met mijn collega Aäron was ik afgelopen donderdagavond aanwezig bij het startsein van deze tentoonstelling.

Impressie van de avond

De locatie is bijzonder en sfeervol. Oogenlust is van oorsprong een bloemenwinkel, maar tegenwoordig verzorgen deze bloemkunstenaars daarnaast de aankleding van evenementen. Daar maken ze een bijzondere beleving van, echt een leuke sfeer.

De ontvangst was in de galerie en showroom. Hier hangen de werken van Micky. Doordat hier tevens de bloemen, planten en aankleding in een huiselijke setting gepresenteerd worden, komen haar werken goed tot hun recht.

Je ziet het werk bij wijze van spreken al bij je thuis hangen. Dat komt veel beter over dan een foto op je beeldscherm of in een steriele galerie. De foto's waren groot afgedrukt op dibond en dat doet het wel erg goed.

Transition micky hoogendijk


Het diner, verzorgd door De Treeswijkhoeve (twee Michelin sterren), en de presentatie van Micky was in de exporuimte. Deze ruimte was omgetoverd tot Het paradijs, wat knap gelukt was en in lijn met het verhaal achter de werken.

Ik was erg onder de indruk van de prachtige aankleding en de sfeer die hier is neergezet. De werken van Micky en de muziek, de bloemen, het licht en het diner versterkten elkaar. Alle zintuigen werden op een prettige manier geprikkeld.

Through the eyes of others: The Nudes


Micky gaf een speech aan de aanwezigen over haar werk en hoe zij hiertoe gekomen was.

De speech had een mooie opbouw, waarbij Micky uiteindelijk op filmische wijze, ondersteund door muziek, licht en diverse projecties in de ruimte haar nieuwe werken op een indrukwekkende manier presenteerde.

The nudes 2 micky hoogendijk


In haar werk vertelt Micky haar verhaal door de ogen van een ander. En in deze laatste serie gaat het over naakten.
Een beladen onderwerp in deze tijd met de #Metoo en #timeisup discussies.

Het zat haar dwars dat een van haar werken op Facebook vijf dagen geband werd 'due to explicit content'. Er was een side boob zichtbaar.

"Ik zie iets heel anders. Ik zie de kwetsbaarheid van een vrouw en de zoektocht naar vrijheid. Kunst."

"Wat moet ik nou met al mijn werken?
", dacht ze. Ze vertelt over het puriteinse Amerika en is van mening dat we op moeten passen dat we niet ook die kant op gaan in Nederland.

Uiteindelijk is ze naakten gaan censureren met balkjes over borsten en edele delen. "De borsten van mannen mogen overigens wel". Ze vroeg zich af wat er zou gebeuren als je de sexualiteit van de naaktheid weghaalt. In Photoshop is ze gaan schilderen en daar is dit werk uit ontstaan.

The nudes micky hoogendijk


Het zijn allemaal doeken met een titel die te maken hebben met het woord 'vrijheid'.

De krachtige, iconische foto's van Micky Hoogendijk zetten de kijker aan het denken. Terugkerende thema's in het werk van de fotograaf zijn religie, maatschappij, androgynie en mythologie. Daarbij is het begrip 'vrijheid' de rode draad.

Tot en met 19 mei 2018 kun je de tentoonstelling nog bekijken in het Brabantse Eersel. Een aanrader.

Benieuwd naar de lezing van Micky?
Je kunt hem hier compleet bekijken.

Micky Hoogendijk op Photofacts Academy


Binnenkort zal Micky Hoogendijk een cursus verzorgen voor Photofacts Academy. Ze zal je in deze cursus meenemen in haar manier van werken. Volg de ontwikkelingen op Photofacts Academy.

Micky Hoogendijk (1970) woont en werkt momenteel in Los Angeles. In 2017 is haar autonome portretfotografie gebundeld in het boek Through the Eyes of Others met tentoonstellingen in Museum Jan van der Togt in Amstelveen, Museum Jan Cunen in Oss en Museum CEART in Tijuana, Mexico.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Michael van Helden

Over de auteur

Michael is, samen met Elja, mede oprichter van Rentpro en Photofacts. Als amateurfotograaf richt hij zich op portret-, flits- en reisfotografie. Michael is vader van Louise.

3 reacties

 1. Pimmiq
  Pimmiq schreef op dinsdag 24 april 2018 om 13:47  | reageer

  Is dat niet tonen van tepels.... MAN/Vrouw geen reden om dit aan te vechten met een rechtszaak tegen discriminatie op basis van geslacht?

 2. H.Veer
  H.Veer schreef op woensdag 25 april 2018 om 17:03  | reageer

  Prachtige foto's en Pimmiq, dat wel of niet tonen van tepels heeft hier niets te maken met discriminatie maar met het definiëren van het het verschil tussen man en vrouw.

 3. Pimmiq
  Pimmiq schreef op woensdag 25 april 2018 om 20:12  | reageer

  Dus het publiceren op Internet waarbij vrouwen fotos gewoon verwijderd worden is geen discriminatie vanwege "gender"? Stom van mij dat ik niet eens weet dat er verschillen zijn tussen man en vrouw. Bedankt voor de toelichting. Inderdaad hele mooie fotos!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Toon alle artikelen binnen Expositie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.048 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord