Michelle Peeters

Ruud van Empel's wonderlijke werelden

zondag 29 oktober 2017, 21:42 door | 3.758x gelezen | 0 reacties

Ik bezocht een tijdje terug het werk van fotograaf/kunstenaar Ruud van Empel in het Noordbrabants museum in Den Bosch. Zijn werken lijken foto's, maar als je goed kijkt zie je dat er meer aan de hand is.

Het zijn door hemzelf geconstrueerde wonderlijke werelden. En bovendien een knap staaltje Photoshop-techniek!


Ruud van Empel (Breda 1958) behoort tot de meest bijzondere kunstenaars van dit moment. Hij maakt opzienbarende digitale fotocollages middels een zelf ontwikkelde techniek. We zien mensen - vaak kinderen - en landschappen in een sfeer van onschuld en kwetsbaarheid.

Ook schoonheid en identiteit zijn belangrijke thema's in zijn werk.

Gemonteerde portretten


Zijn foto's zijn door hemzelf geconstrueerde wonderlijke werelden. Eerst maakt hij potloodschetsen van de scène die hij voor ogen heeft, daarna fotografeert hij modellen in zijn atelier.

Achter de computer ontwerpt hij vervolgens - van honderden losse details en met de grootste zorgvuldigheid - een geheel nieuwe voorstelling. Details van de oorspronkelijke modellen zie je alleen versnipperd terug.

De ogen, neus, mond en zelfs de wenkbrauwen worden afzonderlijk in een gezicht geplakt. En bij sommige collages gaat hij zover dat zelfs de pupillen of de lichtval in de pupillen los zijn gemonteerd. Je kan het in Photoshop heel perfect afwerken, dus je ziet het niet.

Ruud van Empel


Het geeft alleen een wat bevreemdend effect. Zijn foto's zullen in ieder geval niet snel inbreuk maken op portretrecht...

Ruud van Empel exposeert van 18 november 2017 tot en met 18 januari 2018 op het Photo18 Festival in Brussel.

Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 85 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Vanwege de lancering van onze nieuwe boek De Nachtfotobijbel hebben we een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 40 euro korting en ontvang gratis ons nieuwe boek thuis.

Photofacts Academy + De Nachtfotobijbel

Ons gloednieuwe boek 'De Nachtfotobijbel' gaat over avond- en nachtfotografie. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je nu ook 40 euro korting!

Lid worden met korting + gratis boek
Michelle Peeters

Over de auteur

Michelle Peeters is fotografe en oprichter van DeuxBleus Fotografie. Michelle herkent het bijzondere in het gewone en het gewone in het bijzondere. Ze heeft zich nooit willen specialiseren en is daardoor van alle markten thuis.

0 reacties

    Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
    Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.

Ook interessant

Toon alle artikelen binnen Expositie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

50.999 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord