Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Michelle Peeters

Surf Tribe - Stephan Vanfleteren

zondag 13 januari 2019, 00:00 door | 6.771x gelezen | 4 reacties

Ik bezocht de tentoonstelling 'Surf Tribe' (die tot en met zondag 13 januari te zien is in de Kunsthal in Rotterdam) van de Belgische fotograaf Stephan Vanfleteren. In deze fotoserie legt hij een diep respect voor de oceaan bloot.

Surf Tribe


Stephan Vanfleteren kijkt voorbij de traditionele surfspots van CaliforniŽ en HawaÔ en gaat over de hele wereld op zoek naar mensen die leven op plekken waar de oceaan het land raakt.

Hij legt daar een haast vloeibare gemeenschap vast van 'onderdanen van de machtige Surf Tribe' die de natuur als enige meester heeft. Geen actiefoto's op azuurblauwe golven in deze recente fotoserie, maar serene zwart-witportretten in Vanfleterens pure en beklijvende stijl.

Surf Tribe


Stephan Vanfleteren duikt gedurende anderhalf jaar diep in de wereld van de internationale surfgemeenschap. Tijdens talrijke ontmoetingen en avonturen brengt hij vele surfers voor zijn lens.

Met ruim zeventig karaktervolle zwart-wit portretten is de tentoonstelling 'Surf Tribe' een indrukwekkende ode aan mensen die de oceaan in hun ziel dragen. De foto's laten de echte mensen achter de surfers zien, in al hun kracht en kwetsbaarheid.

Surf Tribes


Wat hen verbindt, is de liefde voor het water en de verslaving aan de golf. Het gevoel van nietigheid tegenover de krachten van de natuur, de gewonnen en verloren gevechten - met anderen, maar vooral met zichzelf.

Levende legendes


'Surf Tribe' toont competitiesurfers, free surfers en surfhippies uit de hele wereld. Van jong turftalent tot surficonen en levende legendes als Bethany Hamilton die op dertienjarige leeftijd haar arm verloor door een haai.

Een maand later lag ze opnieuw in het water en zette ze door om prof te worden. Werd zo een inspiratiebron voor velen tot ver buiten het surfen. GeÔnspireerd op haar boek werd de gelijknamige film Soul Surfer gemaakt. Bethany surft makkelijk mee op het hoogste niveau.

Ook Maori afstammeling Kehu Kehu Butler, die naast zijn traditionele toko tatoeage een ooglap draagt als gevolg van een klassiek surfongeval, is in de tentoonstelling te zien.

Surf tribe 1

Bethany Hamilton, Kehu Kehu Butler en Peter Cole

En Peter Cole, zijn rechteroog is voor de helft weg en hij is over de tachtig, maar dat belet hem niet om nog te surfen. Zonder schroom staan zij allen voor de camera van Vanfleteren.

Ook als boek verkrijgbaar


Voor 59,95 euro is de fotoserie Surf Tribe in boekvorm verkrijgbaar bij Bol.com.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Michelle Peeters

Over de auteur

Michelle Peeters is fotografe en oprichter van DeuxBleus Fotografie. Michelle herkent het bijzondere in het gewone en het gewone in het bijzondere. Ze heeft zich nooit willen specialiseren en is daardoor van alle markten thuis.

4 reacties

 1. steven meert
  steven meert schreef op zondag 13 januari 2019 om 21:35  | reageer

  "serene zwart-witportretten in Vanfleterens pure en beklijvende stijl" maar waarom staan die hier als sepia-foto's? Denk niet dat Vanfleteren dit zou appreciëren.

 2. Michelle Peeters
  Profiel Michelle Peeters schreef op zondag 13 januari 2019 om 22:31  | reageer

  @Steven: dat kan door de uitlichting komen, dat het sepia lijkt. De haarscherpe foto’s lijken met een spotlight belicht en tonen alle imperfecties en perfecties. De foto’s zijn puur ter illustratie van het artikel, het zijn geen één op één foto’s natuurlijk. Maar ze horen inderdaad zwart-wit te zijn ja!

 3. Chris
  Chris schreef op woensdag 16 januari 2019 om 14:39  | reageer

  Prachtige tentoonstelling. je kan er uren naar staan kijken en lezen. Iedere foto heeft zijn verhaal.

 4. Donald Willemsen
  Profiel Donald Willemsen schreef op dinsdag 22 januari 2019 om 09:29  | reageer

  Ik ben een groot fan van Stephan Vanfleteren. Tesamen met Paul Huf, Antoon Corbijn, Jimmy Nelson, Lieve Blancquaert en nog een paar anderen.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Sportfotobijbel
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen

Ook interessant

Toon alle artikelen binnen Expositie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.060 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord