Levenslang toegang tot al onze cursussen. Nu 100 euro korting ťn inclusief 1 jaar VIP toegang! Nu levenslang lid worden.
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Flitsfotografie tip: Zorg voor kleurfilters

zaterdag 25 maart 2023, 13:31 door | 2.082x gelezen | 1 reactie

Flitslicht heeft een witte daglicht kleur. In sommige situaties en creatieve opstellingen is het nuttig en leuk om met gekleurd licht te werken. Hiervoor kun je kleurfilters gebruiken.

Kleurfilters op opzetflitsers


Er zijn verschillende systemen te krijgen om kleurfilters (in het Engels vaak color gels genoemd) over je flitsers te plaatsen.

Bij sommige opzetflitsers wordt standaard al een (beperkt) aantal kleurfilters bijgeleverd.

Zelf maak ik gebruik van een doe-het-zelf oplossing op basis van kleine strookjes kleurgel die ik met klittenband op mijn flitsers bevestig, maar er zijn ook kant-en-klare oplossingen te koop van onder ander Honl, Falcon Eyes en MagMod (te zien op de middelste flitser in de foto).

Anne

Anne - sfeer neerzetten met kleurfilters

Om al mijn flitsers heb ik dan ook standaard een band zitten waarop ik met klittenband kleurfilters (maar ook kleine andere accessoires zoals een gridje en flags) kan bevestigen. Een prettig systeem dat ook vlot en flexibel werkt.


Deze tip om betere flitsfoto's te maken is ťťn van de 101 tips uit mijn boek over flitsfotografie. Wil je de andere 100 tips ook lezen? Bestel dan mijn boek De Flitsbijbel.

Ľ Bestel De Flitsbijbel
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

1 reactie

  1. Maurice Debusschere
    Maurice Debusschere schreef op vrijdag 31 maart 2023 om 18:24  | reageer

    Eerlijk gezegd, ik heb er voor al mijn flitsers liggen, bijgeleverde, gekochte en zelfgefabriceerde maar ik heb er nog nooit één gebruikt. Als sfeermaker laat ik mijn flitslicht meestal bouncen tegen een wand, plafond of reflectiescherm. Goed idee om eens anders creatief te worden.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Sportfotobijbel
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Toon alle artikelen binnen Flitsfotografie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.156 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord