Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Fotograaf David Hamilton (83) overleden

zaterdag 26 november 2016, 14:41 door | 6.620x gelezen | 2 reacties

De Britse fotograaf David Hamilton is gisteren op 83-jarige leeftijd dood gevonden in zijn woonplaats Parijs. Waarschijnlijk heeft hij zelfmoord gepleegd. Hamilton werd bekend door zijn softfocus portretten van schaarsgeklede jonge vrouwen.

David hamilton
David Hamilton, door Olivier Strecker, CC BY-SA 3.0, Link

Hamilton werd eerder deze maand beschuldigd van verkrachting door de Franse presentatrice Flavie Flament. Zij zei op haar 13 door de fotograaf misbruikt te zijn. Na haar beschuldiging zouden nog drie voormalige modellen van Hamilton beschuldigingen geuit hebben.

David Hamilton ontkende de beschuldigingen. Bijzonder is wellicht dat Flament een foto van zichzelf, gemaakt door David Hamilton, gebruikt als cover van het boek 'La Consolation' dat ze recent uitbracht.

Flavie flament la consolation

David Hamiltons romantische sfeerfoto's van vaak erg jonge modellen hebben regelmatig voor ophef gezorgd. In de jaren negentig werd de fotograaf beschuldigd van het vervaardigen van kinderpornografie, maar hij is hieraan nooit schuldig bevonden.

Hamilton gebruikte vanaf de jaren 60 zijn kenmerkende stijl. Zijn foto's werden wereldwijd geplaatst in toonaangevende bladen. Hamilton was ook filmregisseur. Hij maakte onder andere Tendres Cousines (1980) en Un ťtť ŗ Saint-Tropez (1984). Vooral zijn eerste film Bilitis (1977) was destijds erg populair. In zijn film gebruikte hij dezelfde soft-focus stijl.

Persoonlijk kon ik zijn werk altijd wel waarderen; ik vind de dromerige surrealistische sfeer wel geslaagd. Toevallig ben ik een paar maanden geleden ook nog aan de slag geweest met een vergelijkbaar soft focus effect in wat foto's.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

2 reacties

 1. wim hendriks
  wim hendriks schreef op zaterdag 26 november 2016 om 19:47  | reageer

  Een erg inspirerende fotograaf, ik heb vaak portretten in de jaren '80 proberen te kopiëren, gelukkig voormij werd het altijd wat anders.
  He rest in Peace.
  Erg jammer is dat al zijn boeken bij mij zijn verdwenen door de talrijke verhuizingen.

 2. Math
  Math schreef op dinsdag 29 november 2016 om 15:40  | reageer

  Jammer, zijn werk heeft mij geïnspireerd tot wat ik nu doe (of ben...?)

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Sportfotobijbel
Toon alle artikelen binnen Fotografen

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.082 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord