Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Fotograaf: Henk van Kooten

zaterdag 13 januari 2007, 16:49 door | 16.134x gelezen | 0 reacties

Henk van Kooten is een prijswinnende fotograaf die momenteel werkt vanuit Wijchen. Hij opende in mei 1997 zijn fotostudio Het Portret en vestigde zijn naam met nieuwe en moderne fotografie die net afwijkt van het gebruikelijke.

Zijn foto's zijn dan ook eenvoudig aan de stijl te herkennen. Hij heeft duidelijk een voorkeur voor veel contrast en gebruikt ook regelmatig extreme bewerkingen in zijn foto's. Een foto wordt dan bijvoorbeeld voorzien van een aantal kleurvakken. Ook de pose waarin hij de geportreteerden plaatst zijn bijzonder. Op sommige foto's vind ik dat minder geslaagd dan op anderen, maar dat blijft natuurlijk altijd een persoonlijke smaak.

Website
Zijn site vind ik persoonlijk niet geweldig. Alle informatie wordt in een krap kader gepropt waardoor je veel aan het scrollen bent en vaak moet doorklikken. Het design is verder erg fantasieloos maar neemt een prominente plaats in. Ik vind het niet passend bij zijn foto's.

One day with Henk van Kooten
Henk van Kooten heeft een DVD uitgebracht waarbij je een dagje met hem kunt meelopen in zijn werk. Een van de leden van Fotoclub Wijchen, Marina, heeft zich onlangs samen met haar man laten fotograferen door Henk. Als cadeau voor zichzelf heeft ze ook deze DVD meegenomen en ze was zo vriendelijk deze aan mij uit te lenen.

De DVD komt in een nette zwarte verpakking en is tevens voorzien van een boekje. Het boekje nam ik als eerste door en ik moet zeggen dat die wat tegen viel. De teksten zijn namelijk erg over-de-top geschreven. De (overigens Engelstalige) teksten doen Amerikaans aan en vertellen over hoe goed Henk van Kooten wel niet is en met wat voor een visie hij fotografie tot een kunstvorm verheft. Teksten die wat mij betreft arrogrant over komen.

De DVD zelf heeft die toon gelukkig niet. Ook is er hier wel de keuze voor Engels of Nederlandstalig. De DVD is duidelijk professioneel samengesteld. Nette menu's en een flitsende montage. Waarschijnlijk spreekt het onrustige camerawerk niet iedereen aan, maar ik kon het in deze vorm wel waarderen.

Op de DVD zijn een drietal shoots te zien, een studioopname van een gezin, een bruiloft in Rotterdam en een portretopname van een jongedame. Henk van Kooten geeft tijdens de filmpjes wat uitleg over hoe hij werkt (bij de bruidopname ontbreekt dit), maar gaat niet heel diep op de gebruikte technieken in.

Mogelijk zelfs interessanter vond ik de filmpjes waarbij hij wat van zijn geheimen kwijt geeft met betrekking tot zijn nabewerking in Photoshop. Waarschijnlijk is de uitleg moeilijk te volgen wanneer je niet zo bekend bent met Photoshop. Ook zijn niet al zijn tips de beste methoden om tot een eindresultaat te komen (zo is het gebruik van een layer-mask veel flexibeler dan met de eraser direct op de extra laag te werken), maar ik vond het zeker de moeite van het kijken waard.

Henk beschikt trouwens over een prachtige studio en mooie apparatuur (zoals zijn Hasselblad camera) die ook kort getoond worden.

Voor 135,- euro is het pakketje wellicht wel wat aan de prijzige kant. Bekijk ook wat Henk van Kooten zelf te vertellen heeft (pdf) over de DVD.

Door het boek in de gevraagde 135 dollar af te rekenen ben je overigens 30 euro goedkoper uit. Of zou ie daar niet in trappen? knipoog

Copyright Henk van Kooten
Twee foto's; copyright Henk van Kooten

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

0 reacties

    Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
    Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra

Ook interessant

Toon alle artikelen binnen Fotografen

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.190 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord