Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Iris Janssen

Interview met bruidsfotograaf Ashvin Ghisyawan

vrijdag 13 maart 2015, 23:45 door | 7.700x gelezen | 0 reacties

In dit interview spreek ik met Ashvin Ghisyawan. Bruidsfotograaf en trouwfotograaf, zijn werk is voornamelijk multicultureel. In 2007 toen hij 20 jaar oud was heeft hij zijn eerste bruiloft mogen doen. Hij fotografeert maar met één doel; van elke bruiloft een wereldserie maken!


Hoe ben je in de fotografie terecht gekomen?


Ik heb altijd al van beelden gehouden, met schilderijen had ik niet veel mee maar met tekeningen weer wel. Foto's ook wel, hoewel ik niet altijd foto's begreep. Maar door onder andere natuurfotografie begon ik het echt te waarderen.

Ik had ooit van een goede vriend een boek gekregen, deze heb ik nog steeds; oog in oog van Frans Lanting en dat was echt het moment waarop ik dacht van 'Wow, fotografie is echt te vet gewoon'.

Hoe ben je begonnen in de bruidsfotografie?


Eigenlijk bij toeval, een vriend van mij ging trouwen en ik ben gevraagd of ik foto's wilde maken. Ik wilde in het begin niet, omdat ik een hele andere aanpak had dan de meeste fotografen op dat moment.

Van het geld dat ik voor mijn eerste opdracht kreeg, heb ik een fotograaf ingehuurd zodat ik zeker wist dat ze goede foto's zouden krijgen. Wat ik vooral deed op dat moment was straatfotografie. En als ik dit combineerde met bruidsfotografie sprak dat mensen heel erg aan.

Waarom heb je voor deze richting gekozen?


Bruidsfotografie, omdat het gaat om het totaal plaatje van A tot Z. Mijn naam Totaalfotografie betekent eigenlijk alles omvattend. Ik vind alles leuk of het nu op straat fotografen is of in een bos. In bruidsfotografie kan ik alles doen.

Dansen


Wat was je eerste camera?


Mijn eerste camera was de Canon 300D van mijn vader en die heb ik nog steeds! Hij staat op de kast. Hij is kapot helaas, want de sluiter doet het niet meer.

Ik kan hem laten maken dat kost dan iets van 200 euro. Op Marktplaats koop je ze tweedehands voor zo'n 50 euro. Financieel niet echt interessant. Ik hou hem maar gewoon. Hij is nog wel steeds aan te schakelen.

Welke apparatuur gebruik je?


Hoofdzakelijk gebruik ik Canon, ik heb drie keer een 5D mark III. En diverse objectieven die geschikt zijn voor professioneel gebruik zoals de 85mm f/1.2 en de 35mm f/1.4.

Wat is je favoriete objectief?


Op dit moment dat het de lens is die het meeste scherp is. Dat is volgens mij de 85mm f/1.2. Maar ik gebruik hem wel te weinig. In de praktijk werk ik vaker met de 35mm f/1.4 van Sigma.

Wat is je favoriete lichtopstelling?


Al het licht is goed! Of het nou kei hard zonlicht is om 2 uur s'middags in de zomer of echt super donker zodat ik op 12.800 ISO moet fotograferen. Ik vind alles even vet en even uitdagend. En ik ga die uitdaging ook heel graag aan.

Huwelijksbootje


Wat vind je het belangrijkste in de foto?


Het verhaal! Een foto moet een verhaal kunnen vertellen. Een mooie gedetailleerde foto is heel vet, maar het zegt niet altijd iets over het verhaal. Vroeger vond ik het technische aspect belangrijker; is het licht of de scherpte goed. Dat was toen voor mij een goede foto zijn.

Nu is de techniek voor mij wat minder belangrijk, maar als het verhaal aanwezig is heeft dat voor mij meer waarde. Want dat is tijdloos.

Als je een bruiloft hebt, hoe ziet dat er dan uit?


Dat is heel bijzonder, want ik ben een multicultureel-bruidsfotograaf. Ik fotografeer bruiloften van allerlei culturen. Van Turkse , Afghaanse tot Hindoestaanse, Indianse, Islamitische en Chinese bruiloften. Noem het maar op. Het is per bruiloft echt verschillend.

Wat wel altijd hetzelfde is, is de spanning en de familie solidariteit. Dit maakt niet uit of het een reformatorische bruiloft is of een traditionele Afghaanse bruiloft is, de familie solidariteit is heel belangrijk. Waar ik ook van hou is die chaos en stress daar naar toe, soms is dat er niet. Dit kan soms fijn zijn maar soms kan ik het ook missen.

Oog


Wat is je workflow na de bruiloft?


Als de bruiloft klaar is en ik thuis ben gekomen is het eerste wat ik doe -of het nu om 4 uur 's middags is of om 4 uur 's nachts- is alles inladen‏, en een back-up maken. Anders kan ik niet slapen. Want dan krijg ik nachtmerries dat ik mijn kaartjes kwijt ben of alles verwijderd heb.

Afhankelijk van mijn energielevel begin ik meteen met de na selectie, de zelfde nacht, middag of avond nog. En de dag daarna begin ik met bewerken, meestal heb ik het dan na een paar dagen af. Als het boek klaar is komen ze hem ophalen.

Heb je een favoriet geloof of afkomst dat je graag fotografeert?


Ik maak geen onderscheid, ik ben heel gevoelig voor sfeer. Ik heb hele kleine bruiloften in een moskee gefotografeerd, die van mijn bruidsaward bijvoorbeeld. Zonder complete buitensetting maar echt super tof om te doen.

Ik heb ook een gigantische Chinese bruiloft gedaan met bijna duizend mensen, maar dat is ook super gaaf. Maar ook een Turkse familie waar ik, als iemand van andere afkomst, mezelf bijna familie voelde.

Hoe kom je aan klanten?


Klanten komen bij mij binnen via diverse wegen. De meeste via mijn netwerk. Social media, maar ook veel via een zoekopdracht in Google. Mond op mond ook, vrienden op vrienden, familie op familie. Die komen hier dan voor een kennismakingsgesprek, dan bekijken ze vaak mijn album en dan hebben we daarna vaak contact of ze het willen of niet.

Wie heeft je geïnspireerd in je werk?


In eerste instantie Frans Lanting, hij is wel een natuurfotograaf. Door hem ben ik anders naar fotografie gaan kijken en naar licht. Er zijn verder zoveel fotografen die goed zijn en waarvan ik vind dat ze echt mooi werk maken.

Kus


Wat was de meeste bijzondere bruiloft die je gedaan hebt?


Toch een Islamitische bruiloft, in een moskee. Dit is een bruiloft waarbij we helemaal geen tijd hadden voor een shoot met het bruidspaar maar we 's avonds‏ even 2 á 3 minuten snel naar het dak van de Moskee gingen. Ik heb in korte tijd een foto gemaakt en daarmee heb ik de bruidsfoto award gewonnen in de categorie bruid en bruidegom.

Vertel daar een wat meer over, je awards?


Ik heb inmiddels een aantal awards gewonnen, zoals De Top Award 2014. Dit liep via een platform, De Top trouwfotograaf. Daar zitten 650 professionele trouwfotografen bij. Vorig jaar was er een fotowedstrijd en iedereen mocht een foto insturen en op elkaar stemmen. Uiteindelijk had ik de meeste stemmen en zo de award gewonnen!

De bruidsfoto award heb ik gewonnen in de categorie 'bruid en bruidegom'. Bij een van de grootste award bedrijven van Nederland heb ik 3 awards gewonnen en heb ik 7 eervolle vermeldingen gehad. En dit in twee jaar tijd, daarvoor deed ik helemaal niks met fotografie awards.

Het leuke is dat de Nederlandse trouwfoto redelijk gericht is op de Westerse markt. Maar je wel steeds meer de multiculturele bruiloften krijgt. Zeker in de Randstad.

Kus


Wie zou je eens op de foto willen zetten?


Daar heb ik eigenlijk nooit over nagedacht. Ik vind oude mensen wel heel tof om te fotograferen. Ik hou heel erg van reggae muziek en er is een Italiaanse artiest Alborosie. Het is gewoon een blanke man maar met rasta tot aan zijn enkels. Ik heb al eens foto's gemaakt van hem tijdens een concert maar ik zou zo graag eens portretfoto's van hem maken. Hij zit zo vol expressie.

Welk advies zou je mee willen geven aan de beginnende (bruids)fotografen?


Heel veel doen, heel veel fotograferen! Zorg ook voor een goede gezondheid, je hebt echt een top conditie nodig om optimaal te kunnen presteren. Want bruidsfotografie is ontzettend zwaar, je rent van hot naar her en je hebt soms ook geen pauze.

Je hebt ongeveer twee keer meer energie nodig dan de rest op zo'n dag. Richt je niet alleen op bruidsfotografie, maar wat ik net al vertelde, bruidsfotografie is best alles omvattend. Zorg dat je alle facetten van fotografie beheerst, ook de dingen die je niet leuk vind, zoals bijvoorbeeld straatfotografie. De technieken en de ideeën die je daar opdoet kan je weer gebruiken in je werk.

Reflectie


Welke fotografie websites bezoek je graag?


Photofacts, daarom was ik ook erg enthousiast toen je me vroeg. Ook het Canon Professional Network. Dit is een netwerk site voor professionele Canon fotografen.

Heel soms kijk ik bij Fred Miranda voor de reviews en ervaringen van lenzen, soms plaatsen mensen daar ook voorbeeld foto's bij. Dus soms kijk ik wat mensen fotograferen met de objectieven die ik ook heb.

Een van de sites die ik het meest bezoek is WeLoveWeddings. Dit is een site waar ik lid van ben. Ongeveer 30 trouwfotografen zijn ook lid. Hier zit echt te top van Nederland ook bij zoals Gerhard Nel. Wij schrijven blogs naar de gebruikers toe.

Wat zijn de trends van de bruidsfotografie?


Wat je heel veel ziet de laatste tijd is het zwart-wit fotograferen. Dit is iets wat heel sterk terug komt, waar het allemaal mee begon. Ik ken fotografen die zelfs 50 procent van hun werk afleveren in zwart-wit of zelf complete series.

Ik heb vorig jaar een Chinese bruiloft waarbij de klant alle foto's in het zwart-wit wilde. Dit zie ik ook bij mijn andere collega's. Wat ik ook veel zie is de journalistieke kant, dit komt ook steeds meer terug. Voor mijn gevoel wordt het gebruik van filters van bijvoorbeeld Lightroom ook steeds minder. Mensen gaan veel meer terug naar het fundament van de foto. Gelijk een foto goed schieten, goed belichten, een beetje corrigeren maar niet overdreven bewerken. Dus back to basics.

Meer van Ashvin zien?
Kijk eens op zijn website.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Iris Janssen

Over de auteur

Fotografie is een onderdeel van mijn leven. Al jaren fotografeer ik en streef ernaar om te groeien en dingen te leren! Momenteel loop ik stage bij Photofacts.

0 reacties

    Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
    Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Toon alle artikelen binnen Fotografen

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.082 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord