Levenslang toegang tot al onze cursussen. Nu 100 euro korting ťn inclusief 1 jaar VIP toegang! Nu levenslang lid worden.
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Michelle Peeters

Interview met fotografe Jamie Heiden

zondag 12 augustus 2018, 14:41 door | 5.554x gelezen | 2 reacties

De Amerikaanse fotografe Jamie Heiden creŽert een unieke stijl van kunstfotografie en het is fenomenaal! Eťn van onze lezers, Esther Wijntje, is een groot fan van haar en is erg benieuwd hoe zij in detail haar foto's bewerkt. Ze vroeg me of ik het leuk zou vinden om me daar eens in te verdiepen.

Peanut butter and honey

Peanut butter and honey. Foto: Jamie Heiden

Ik kende de serene wereld die Jamie Heiden creŽert nog niet, maar raakte al snel onder de indruk van de manier waarop zij haar camera als een schetsboek gebruikt. Het leek me leuk haar werk eens in de kijker te zetten.

Haar foto's zijn iedere keer een klein sprookje. Ik zocht dus contact met Jamie en kreeg al vrij snel antwoord op mijn vragen.

Sixpence no more

Sixpence no more. Foto: Jamie Heiden

Jamie Heiden


Jamie is afkomstig uit het mooie Western Wisconsin (Verenigde Staten). Ze maakt al foto's sinds ze haar eerste camera van haar ouders kreeg, nog voordat ze naar de middelbare school ging.

Ze creŽert prachtige, elegante en simplistische composities met haar artistieke foto's. In haar foto's zie je niet veel afleidende elementen of kleuren. Wat je eigenlijk ziet in haar foto's is een eerste regel van een prachtig verhaal dat zich voor je ontvouwt met alle nuances van kunst erin.

Haar kunststijl zou je kunnen omschrijven als als foto-impressionisme. Ze probeert eerder een gevoel of ervaring vast te leggen in plaats van dat ze een nauwkeurig gelijkende afbeelding probeert te maken. Het gaat meer om het overbrengen van een gevoel dan het vastleggen van exacte details.

Werkwijze


De meeste voldoening haalt ze uit het daadwerkelijk indrukken van de ontspanknop van haar camera. Tijdens haar dagtochten te voet komt ze vaak met 300-500 afbeeldingen thuis. Vervolgens gaat ze achter haar computer zitten, start Photoshop en het begin ontvouwt zich al.

Elk fotobestand bestaat uit meerdere lagen. Doordrukken, tegenhouden, contrast verhogen, belichting aanpassen zijn allemaal tools die ze vroeger in de donkere kamer uitvoerde. En die heeft ze nu dus via Photoshop allemaal binnen handbereik.

A Million Somthings

A Million Somethings. Foto: Jamie Heiden

Hoe bewerkt ze in detail?


Jamie denkt dat het belangrijkste stukje van de puzzel het vinden van je eigen fotografische stem is. Het is nog niet zo eenvoudig uit te leggen hoe ze in detail te werk gaat. Haar workflow staat eigenlijk al op haar site beschreven met de tools in Photoshop die ze doorgaans gebruikt.

Het is geen snel en eenvoudig proces. Het vergt veel tijd om dingen uit te proberen, te experimenteren en vragen te stellen. Veel naar andermans werk kijken helpt enorm en daarnaast moet je gewoon heel veel foto's maken en selecteren.

Elke afbeelding bevat meerdere fotografische lagen, soms wel tot 15 of 20. Ze gebruikt geen clip art of filters. Werkend op de computer met behulp van eerder genoemde tools kan ze spelen met het licht en de diepte op elke individuele laag. Ze denkt dat juist dit het is wat de beelden zo schilderachtig maakt.

Ze heeft een graad in fotografie en grafische technologie, maar gedurende een groot gedeelte van haar opleiding zat ze in de donkere kamer. De digitale vaardigheden heeft ze zichzelf dus maar bijgebracht. Haar composities en verhaal in het werk helpen ook om er een boeiend beeld van te maken, hoopt ze.

Inspiratie


Eenvoud is haar inspiratie; verhaal is haar doel. Ze houdt van een open horizon of een eenzame boom, een verlaten huis of een oude schuur. Het is deze eenvoud die de weg effectiever opent voor het verhaal om in de geest van de kijker te beginnen.

Haar frames zijn inderdaad duidelijk in samenstelling en zeer sober zonder veel afleidende kleuren of elementen.

Kunst heeft haar veel gegeven in haar leven, ze begrijpt de taal. Kunst spreekt rechtstreeks tot haar. Het stelt haar in staat haar verhalen te vertellen en de verhalen van anderen te horen.

Like the moon during the day / You are braver than you believe

Like the moon during the day / You are braver than you believe

Doelen


Ze wil blijven leren en experimenteren. Er is zoveel inspiratie en talent die gemakkelijk gedeeld kan worden in dit digitale tijdperk, dat geeft enorm veel brandstof om vooruit te blijven gaan en te blijven groeien.

Ze hoopt dat wanneer iemand naar een van haar foto's kijkt, er een verhaal in hun hoofd ontstaat. Misschien is het een verhaal dat zich voortzet vanuit een andere tijd of een andere plaats. Of misschien is het een nieuw verhaal dat verteld moet worden.

Ze hoopt dat ze meer kunnen zien dan alleen die eenzame boom of een eenvoudige horizon. Hopelijk zien ze zichzelf daarbinnen.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Michelle Peeters

Over de auteur

Michelle Peeters is fotografe en oprichter van DeuxBleus Fotografie. Michelle herkent het bijzondere in het gewone en het gewone in het bijzondere. Ze heeft zich nooit willen specialiseren en is daardoor van alle markten thuis.

2 reacties

  1. An
    An schreef op dinsdag 14 augustus 2018 om 13:29  | reageer

    Sprookjesachtige beelden maar denk dat een zee van tijd kost om die te verwezenlijken. Ben wel fan maar zou niet weten hoe er aan te beginnen. Is leuk kennis te maken met haar.

  2. Michelle Peeters
    Profiel Michelle Peeters schreef op dinsdag 14 augustus 2018 om 13:32  | reageer

    @An: die bewerking kost inderdaad zeeën van tijd, maar voor haar is het onderdeel van het proces (je moet het leuk vinden). Als een schilder die met kleine penseelstreekjes stukje bij beetje een kunstwerk opbouwt.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Toon alle artikelen binnen Fotografen

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.155 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord