100+ fotografiecursussen én 4 Fotobijbels ebooks - Nu 120 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Michelle Peeters

Interview met Photoholic John Wilhelm

woensdag 6 maart 2019, 20:20 door | 14.330x gelezen | 2 reacties

John Wilhelm is een unieke Zwitserse fotograaf die een onconventioneel pad heeft gekozen. Zijn IT-achtergrond komt hem erg van pas bij het creëren van grillige werelden voor zijn kinderen die resulteren in prachtige magisch-realisme-achtige foto's.

John Wilhelm - compilaties


De foto's die hij van zijn eigen kinderen maakt transformeert John digitaal om naar taferelen lijken plaats te vinden in surreële, grappige en soms zelfs bizarre omgevingen.

Hij maakt voor 99% gebruik van eigen foto's. Tenzij het echt niet mogelijk is om zelf iets te schieten of te creëren met behulp van 3D-tools. Meestal zijn dat dan kleine elementen zoals een vuur of bijvoorbeeld zonnestralen.

De drie dochters en één zoon van John Wilhelm hebben het geweten dat hun vader een photoholic is. Hij is volledig gepassioneerd door fotografie en zijn foto's zijn stuk voor stuk pareltjes waarin zijn kinderen maar al te graag de hoofdrol spelen.

Om de foto's te maken, maakt Wilhelm net zoveel gebruik van grafisch ontwerpsoftware als fotografie. Hij maakt er geen geheim dat hij Photoshop veel gebruikt. Hij plaatst op zijn website dan ook regelmatig making-of foto's, waarin hij alle oorspronkelijke bestanden laat zien naast het eindresultaat.

John Wilhelm is geen professionele fotograaf, maar noemt zichzelf een 'photoholic' met een professionele werkhouding. Ondanks dat hij geen professional is wordt hij toch regelmatig geïnterviewd en gepubliceerd in magazines van over de hele wereld.

Het viel dan ook niet mee om nog vragen te verzinnen die inmiddels niet beantwoord zijn. In onderstaand filmpje beantwoordt hij 9 vragen met behulp van foto's.


Vader ook fotograaf


Omdat Photoshop de centrale tool is voor veel van zijn werken, reflecteert John terug naar zijn vroege begintijd. John denkt nog vaak terug aan zijn jeugd en herinnert zich met trots zijn vader, die een gepassioneerde, enthousiaste hobbyfotograaf was.

Dit was nog in de analoge tijd (wat ook zeker zijn charme heeft). In navolging van zijn vader's voetstappen, deelt John op de polarize.ch website een waar overblijfsel dat je helemaal terugvoert naar die tijd.

John Wilhelm - compilatie


Pas echt actief met digitale camera's


Het werd pas echt interessant na de introductie van de eerste betaalbare digitale camera's. John begon te experimenteren met tientallen camera's, lenzen en zelfs met mobiele telefoons.

Maar pas toen hij echt inspiratie kreeg en in 2011 een exemplaar van Photoshop in handen kreeg raakte hij besmet met het fotografievirus. Hij begon toen zijn eigen weg te bewandelen met een stijl die een mix is tussen digitale kunst en fotografie.

Opmerkelijke figuren als Uli Staiger en Calvin Hollywood waren de belangrijkste inspiratiebronnen die John ertoe aanzetten om te leren, te verbeteren en een gepassioneerde hobby te ontwikkelen.

Hoewel John dol is op fotografie, ligt zijn interesse toch meer in het realiseren van zijn ideeën die 3D-elementen toevoegen. Hij begint altijd gewoon ergens aan en is bereid om uit zijn comfortzone te stappen om iets nieuws te willen leren.


Vroege inspiratie


Inspiratie is één van die dingen die komen en gaan. Voor John kan inspiratie opeens komen door te surfen door zijn Lightroom-bibliotheek. Een oude foto kan dan ineens een emotie en een idee oproepen. Dat is precies hoe het allemaal begon. John wist toen dat dit exact het soort werk was dat hij wilde doen.

John Wilhelm full throttle 1


Het proces


Als je naar de montages van John kijkt, lijkt het raadselachtig en soms onmogelijk om je voor te stellen hoe hij het voor elkaar gekregen heeft. De foto's zijn een prachtige synthese van vele elementen die samen in Photoshop tot het gewenste resultaat moeten komen.

Bij het creëren van de zijn kunstwerken begint John met het fotograferen van de afzonderlijke elementen die nodig zijn voor het uiteindelijke beeld. Hij werkt alleen met foto's die hij zelf heeft gemaakt. Wanneer de situatie het toelaat, neemt John de objecten die hij fotografeert mee naar zijn studio of maakt hij de opnamen buiten als dat nodig is.

De sleutel om het goed en geloofwaardig te krijgen is om bij elke foto dezelfde brandpuntsafstand, diafragma, focus, standpunt en lichtrichting aan te houden. In de daaropvolgende fase combineert hij alle elementen in Photoshop.

Hij probeert dus altijd een goede fit te hebben door de verschillende opnames op dezelfde manier te plannen. Maar als dat niet mogelijk is, of ideeën veranderen tijdens de postproductie, dan zijn er veel hulpmiddelen in Photoshop om al die parameters te corrigeren.

Hij gebruikt veel dodge-en-burn-lagen om de verlichting te corrigeren en puppet warp en liquify zijn zijn favoriete vervormingstools.

Voor het vrijmaken van onderdelen gebruikt hij voornamelijk de Pen-tool waarna hij ook vaak haren overschildert in de juiste kleur. Meestal schildert hij met een gekleurde laag die hij instelt in een andere (aansluitende) kleurmodus (het Fill/Adjustment layer icoon onderaan je lagenpaneel / Solid Color).


Hij probeert meestal een bepaald kleurenpalet te gebruiken. Het gevoel hiervoor heeft hij in de loop der jaren ontwikkeld.

Soms gebruikt hij ook elementen die hij in 3D-programma's heeft gemaakt. Hij gebruikt hiervoor het programma ZBrush (om te 'beeldhouwen' en voor de rest, inclusief renderen, texturen et cetera). Daarnaast werkt hij met Cinema4D. Het monteren van een afbeelding duurt ongeveer 5-20 uur, afhankelijk van de complexiteit ervan.

Soms heb ik een vrij helder concept in mijn hoofd en soms surf ik gewoon door mijn Lightroom-bibliotheek en als er een idee opduikt dat echt mijn aandacht kan trekken en het photoholic-vuur in me begint te branden, begin ik er gewoon aan te werken en ontstaat er iets.

Het acteerwerk


Hoe je de gewenste emoties op de gezichten van de kinderen krijgt is het allermoeilijkste gedeelte. Dit kost veel training en tijd om het goed te krijgen. Zijn kinderen begrijpen vaak niet waarom een opname na een paar minuten nog steeds niet klaar is.

John wilhelm emotions on faces


John moedigt ze dan aan om toch nog een tijdje door te gaan. Als hij ze dan de resultaten op het computerscherm laat zien met het grote verschil tussen juiste en niet juiste emoties, dan moeten ze meestal toch toegeven dat het belangrijk is om te streven naar de perfecte gezichtsuitdrukking en niet zo maar een gezicht.

Over het streven naar succes


Soms is het gewoon een kwestie van geluk als je je werken kunt verkopen. Je moet concurreren met honderden en duizenden andere foto's met hetzelfde onderwerp en landschap. Het zijn echt de beelden die eruit springen die winnen.

John adviseert collega-fotografen om verschillende dingen te proberen. Doe je best om originaliteit in je werk te brengen door esthetiek, modellen, humor, onverwachte instellingen en verrassende invalshoeken.

Het is niet iets dat gemakkelijk te doen is, maar absoluut iets dat elke fotograaf zou moeten nastreven. De andere kant van succes ligt in de manier waarop je jezelf promoot en hoe je je werk met de wereld deelt.

Sociale media zijn alles tegenwoordig. Zonder die platforms zou niemand hem waarschijnlijk kennen. Soms leidt het een beetje af van "echt leven" (al die feedbacks en berichten) maar het is ook een hele goede motivatie om veel volgers op die platforms te hebben.

John Wilhelm - streven naar succes


Het meesterwerk


John werkte lang aan onderstaande compilatie terwijl hij ondertussen veel gedachten over oorlog en de impact daarvan op families en kinderen te verwerken kreeg.

John wilhelm war


Toen de compilatie klaar was en werd geüpload, kreeg hij een soort zenuwinzinking en zat hij huilend achter zijn computer. Hij was zo wanhopig omdat hij wist: het is een goede boodschap, maar er zal nooit iets veranderen.

Met een krachtige boodschap en ongelooflijk talent is John in staat om het onmogelijke te bereiken. In de context van stockfotografie is het enige dat hij in de toekomst graag zou willen zien, beelden met sterke berichten. Die beelden en de kunst die we maken zouden de kracht moeten hebben om een klein fragment van de wereld waarin we leven te veranderen.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Michelle Peeters

Over de auteur

Michelle Peeters is fotografe en oprichter van DeuxBleus Fotografie. Michelle herkent het bijzondere in het gewone en het gewone in het bijzondere. Ze heeft zich nooit willen specialiseren en is daardoor van alle markten thuis.

2 reacties

  1. Geert
    Geert schreef op donderdag 7 maart 2019 om 11:41  | reageer

    Geweldig. Wat een Photoshop-held...

  2. gast schreef op dinsdag 12 maart 2019 om 21:09  | reageer

    dat is fotokunst prachtig gedaan.....

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Toon alle artikelen binnen Fotografen

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.288 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord