100+ fotografiecursussen én het boek Sterrensporen Fotograferen - Nu 89 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Iris Janssen

Interview: Playboyfotografen Toonen en Wientjens

maandag 16 februari 2015, 22:16 door | 13.393x gelezen | 4 reacties

Hans Toonen en Hans Wientjens. Twee fotografen, één foto. Hans Toonen maakt de foto's, Hans Wientjens doet het licht en de retouching. Deze fotografen werken over de hele wereld voor onder andere de Playboy, FHM, Maxim en Panorama.

Ik had de eer om een interview te doen met deze twee topfotografen! Ik ontmoet Hans en Hans in Arnhem, in hun eigen studio. Twee enthousiaste fotografen die ondanks alles bescheiden zijn gebleven. Na een korte kennismaking is het tijd voor de vragen.

In de video hieronder zie je alvast het antwoord op de vraag welke adviezen het tweetal heeft voor beginnende fotografen.


Hoe zijn jullie in de fotografie terecht gekomen?


We hebben geen opleiding als fotograaf, het is eigenlijk spontaan gebeurd. We waren bevriend en hadden veel dezelfde interesses, met name op artistiek gebied.

Hans Wientjens illustreerde in die tijd voor uitgevers en kon echt super vette dingen maken. Ik experimenteerde met fotografie en dat ging me erg goed af. Wat later is Hans Wientjens zich met het licht gaan bemoeien en werden de foto's alleen maar mooier. Dat viel op bij art directors waar ik met een portfolio langs ging.

Hans Toonen & Hans Wientjens


Hans Toonen & Hans Wientjens

We kregen steeds meer opdrachten en zo ook naamsbekendheid. Onze samenwerking bleek een gouden formule die nu nog steeds werkt. We werken bij alle producties vrij intensief samen en willen ons steeds blijven vernieuwen.

Hoe is de samenwerking ontstaan met jullie visagistes?


De drie vaste visagistes waarmee we het meest werken zijn Tamara, Vivienne en Jedidjah. Alle drie topvisagistes. Zij volgden ons werk en hebben gemaild dat ze graag met ons zouden willen werken. Dit soort mailtjes krijgen we wekelijks, maar deze vonden we de moeite waard om uit te nodigen voor een test shoot en kennismaking in onze studio.

Tamara, Vivienne en Jedidjah


Van links naar rechts: Tamara, Vivienne en Jedidjah

Visagie is een belangrijk onderdeel in onze fotografie, maar daarnaast moet het ook met de persoon klikken, want je werkt vrij intensief samen. We willen alleen mensen in ons team die heel goed zijn en niet langs hun schoenen lopen.

Waarom hebben jullie je gericht op glamour?


Nou dat is toevallig zo gelopen. Playboy was een van onze eerste opdrachtgevers, en die fotografie beviel ons prima. De buitenlandse edities van Playboy zagen ons werk en vroegen ons ook voor hun uitgaven te fotograferen. Ook wilden (en willen) veel modellen door ons gefotografeerd worden voor Playboy, omdat onze foto's opvallen door het mooie licht, de stijl en de klasse.

Daarna kwamen onder andere Panorama, Veronica Magazine en FHM die ons vroegen mooie glamourplaten te maken van bekende Nederlanders. En zo bleef de bal rollen.

Toonen en Wientjens


Ondertussen doen we meer dan alleen maar glamourfotografie. Zo maken we ook zakenportretten en werken we voor reclamebureaus, maar wel altijd met modellen of andere personen, zowel mannen als vrouwen.

Veel mensen hangen ons op aan blootfotografie, want dat is wat ze onthouden. Maar we kunnen en doen veel meer dan dat.

Wat was jullie eerste camera?


Dat was een Nikon, waar we erg enthousiast over waren. We hebben tot het digitale tijdperk met veel plezier met Nikon camera's gewerkt. Maar destijds liep Canon met zijn digitale camera toch een stuk voor op Nikon en zijn we op Canon overgestapt. Werken met Canon bevalt ons erg goed. Inmiddels hebben we ook een goed contact met een aantal mensen bij Canon.

Toonen & Wientjens


Welke apparatuur gebruik je?


We fotograferen met de Canon 5D mark III, echt een geweldige camera met veel mogelijkheden. Maar hoe goed een camera ook is, je moet wel weten wat je er mee doet. Want uiteindelijk maak jij de foto en niet de camera. Daarom besteden we in onze workshops ook altijd aandacht aan de 'basics': lichtgevoeligheid, diafragma en sluitertijd.

Wat is jullie favoriete objectief?


De meeste foto's maken we met de 85mm f/1.8, het perfecte objectief voor onze fotografie. Mooie tekening en onscherpteverloop en je kunt er nog in redelijk kleine ruimtes zoals hotelkamers en andere locaties waar we regelmatig werken, mee uit de voeten. We gebruiken hem voor het maken van portret-, halftotaal- en totaalopnamen. Daarnaast gebruiken we ook regelmatig de 24-70mm f/2.8.

Wat vinden jullie het belangrijkste in een foto?


Het moet mooi en interessant beeld zijn om naar te kijken, met een goede compositie en mooie belichting. Het beeld moet aanspreken.

Toonen en WientjensHoe gaan jullie te werk bij een fotoshoot?


We hebben doorgaans al ruim van te voren met de art director overlegd wat we gaan doen. De opdrachtgever wil daarbij graag onze stijl in de foto's terugzien. Ook onze styliste en visagiste worden hier later bij betrokken. We zijn dus goed voorbereid. Als de voorbereiding en het idee goed zijn, gaat het bij ons eigenlijk vanzelf.

Hans weet wat ik wil en ik weet wat hij wil.
Dat gaat heel snel, we komen echt naar elkaar toe in de foto's.

We communiceren weinig verbaal met elkaar tijdens een shoot, maar komen vrij snel tot het gewenste resultaat. We zien snel wat de goede kanten zijn van het model of wat het sterke punt is bij een portret.
Natuurlijk zijn we het niet altijd eens met elkaar, maar zo hou je elkaar creatief scherp en kijk je breder. Met uiteindelijk het goede eindresultaat. De lat moet hoog!

Ook in het buitenland wordt vooraf alles goed voorbereid. Eenmaal ter plekke gaan altijd samen op locatietocht, al dan niet met een gids en bepalen dan welke locaties het meest geschikt zijn voor de producties die we willen maken.

Dan worden ook de stiliste en de visagiste er bij betrokken. Aan de hand van de foto's die we op de locaties genomen hebben besluiten we definitief welke locatie bij welk model past, welke kleding gebruikt gaat worden en welke make-up.

Hoe ziet jullie workflow er na de shoot uit?


We maken in Lightroom een strakke selectie. Deze gaat naar de art director die de definitieve keuze maakt. Vervolgens worden deze foto's high end door Hans Wientjens bewerkt. Daarbij komt het super van pas dat hij veel profijt heeft van zijn opleiding MO tekenen en zijn eerdere werk als illustrator. Daarom krijgen we vaak te horen dat onze foto's zo mooi zijn nabewerkt, aldus Toonen.

Toonen & Wientjens


Het is vooral leuk om er een creatief laagje overheen te leggen, zegt Wientjens. Als je op onze site kijkt zie je een aantal foto's die een beetje een vintage look hebben, maar dan wel met een eigen stempel. Het is geen druk-op-de-knopfilter wat je regelmatig ziet. Het gaat erom dat je de juiste sfeer en gevoel in de foto weet te leggen.

Hoe ziet jullie gemiddelde week er uit?


Onze dagen zijn heel divers. De ene dag hebben we gesprekken met een reclamebureau, de andere dag hebben we de hele dag een shoot. En nog weer een andere dag zijn we bezig met de nabewerking van een shoot en het organiseren van een nieuwe productie. Het allerleukste is dat elke dag anders is.

Hoe komen jullie aan klanten?


In de eerste plaats door mooi werk te maken wat opvalt bij art-directors van reclamebureaus en tijdschriften en die dan met ons willen werken. Mond-op-mond reclame en de social media helpen ook. En uiteindelijk natuurlijk waarmaken wat je belooft en nieuw werk te leveren waar mensen ook echt heel blij mee zijn.

Toonen & Wientjens: Ben Cramer


Wie zouden jullie graag nog eens voor de lens willen hebben?


Jeetje wat een moeilijke vraag. Rianne ten Haken is de naam die me te binnen schiet. Een Nederlands topmodel in New York. Werkt met de grootste fotografen en siert covers van de bekendste modebladen. Daar zouden we wel coole foto's mee willen maken. Het maakt ons trouwens niet uit of iemand bekend is of niet.

Nu zijn jullie een opleiding gestart. Vertel?


We geven regelmatig lezingen en workshops. Bijvoorbeeld op uitnodiging van Canon, the Rooms of Redbull en Calumet Photographic. Daar ontmoeten we vaak enthousiaste fotografen die fan van ons werk blijken te zijn en graag meer van ons willen leren.

Daarom zijn we gestart met The New Photo School. Hier geven we verschillende workshops waarbij we onze jarenlange ervaring en opgedane kennis delen en waarbij we alle geheimen prijs geven. Met vooral veel aandacht voor regie, licht en beeldbewerking.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Iris Janssen

Over de auteur

Fotografie is een onderdeel van mijn leven. Al jaren fotografeer ik en streef ernaar om te groeien en dingen te leren! Momenteel loop ik stage bij Photofacts.

4 reacties

 1. Tamara Sauer
  Tamara Sauer schreef op dinsdag 17 februari 2015 om 09:41  | reageer

  Wat een leuk interview met deze topfotografen! Ik werk als visagiste al jaren met hun samen en Hans en Hans zijn niet alleen super professioneel en heel erg goed in hun vak, zij maken echt kunstwerken van hun werk! Ik ben benieuwd wanneer zij hun werk eindelijk eens gaan exposeren want dat wordt wel eens tijd vind ik! knipoog

 2. xander
  xander schreef op dinsdag 17 februari 2015 om 14:57  | reageer

  Geweldig stel Toonen en Wientjes als je van ervaren pros wil leren. Je moet wel tegen een fotografisch stootje kunnen maar dat is de manier om te groeien.

 3. geerjanssen
  Profiel  geerjanssen schreef op woensdag 18 februari 2015 om 10:46  | reageer

  Ze zijn met elkaar in deze video, alleen mag de ander niets zeggen? jammer, zijn uitdrukking spreekt boekdelen.

 4. Iris Janssen
  Profiel Iris Janssen schreef op woensdag 18 februari 2015 om 14:09  | reageer

  @Geerjanssen Het ging om een interview van zo’n 45 minuten. We hebben gekozen om één vraag op video weer te geven. Het antwoord op deze vraag paste meer bij Hans Toonen als fotograaf. Hans Wientjens is ook veel aan het woord geweest tijdens het hele interview.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Toon alle artikelen binnen Fotografen

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.033 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord