Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Interview met Frank Doorhof

maandag 20 december 2010, 21:50 door | 12.461x gelezen | 14 reacties

Frank Doorhof (Twitter) is een fotograaf met een studio in Emmeloord die vooral bekend is geworden door zijn workshops en goed uitgedachte en belichte foto's. Sinds dit jaar is hij als eerste Europese fotograaf ook aan de slag gegaan voor Kelby Training en ook heeft hij zelf reeds zeven instructie DVD's uitgebracht. Reden genoeg om Frank eens een aantal vragen over zijn fotografie te stellen.

Stel jezelf even voor


Frank DoorhofDat is nu altijd de vraag die moeilijk is. Gewoon antwoord geven op vragen is relatief makkelijk, maar zo maar wat over jezelf vertellen is natuurlijk een stuk moeilijker. Mijn naam is Frank Doorhof, geboren op 6 mei 1971, getrouwd met Annewiek en vader van zoon Brian.

Op dit moment run ik een fotostudio in Emmeloord en ben gespecialiseerd in het geven van workshops en seminars, we hebben zeven instructie DVD's op de markt die wereldwijd verkocht worden en ik ben sinds 2010 lid van de Scott Kelby groep als eerste Europese fotograaf.

Dit jaar ben ik bij de DIPP opgegaan voor mijn associateship en heb de award portfolio 2010 gewonnen. Ik geloof sterk in de kracht van je aansluiten bij een vereniging zoals de DIPP. Ze kunnen ervoor zorgen dat de klant weer een kwaliteits fotograaf kiest en op deze manier bij de leden van bijvoorbeeld de DIPP terecht komt.

Dat is namelijk wel iets wat me soms teleurstelt, de kwaliteit van de fotografie in publicaties zie je bijna per jaar achteruit gaan. De prijs is tegenwoordig belangrijker dan de kwaliteit lijkt het.

Mooiste voorbeeld was een offerte die we onlangs hebben uitgebracht die ERG scherp gezet was op een bedrag van rond de 5.000 euro inclusief alle licensing voor de foto's. Dit besloeg ongeveer een dag of vijf werk met verschillende modellen en visagistes. Uiteindelijk is de opdracht gegaan naar een fotograaf die het voor 250 euro wel wilde doen... Je vraagt je dan echt af waar dit naar toe gaat.

Binnen de fotografie ligt mijn passie duidelijk bij fashion en glamour, waarbij ik een voorliefde heb voor extravagante dingen qua kleding of thema's. Jammer genoeg heb ik een zeer druk schema dus kan ik weinig vrij werk doen, maar als ik tijd heb probeer ik altijd wel wat aparts neer te zetten natuurlijk.

Cheyenne

Ik zet altijd bepaalde doelen voor mezelf en kan behoorlijk fanatiek zijn om daar ook echt naar toe te komen, de laatste twee jaar is er echter zoveel gebeurt dat ik maar even gestopt ben met deze aanpak en wel zie waar ik terecht kom.

Hoe ben je in de fotografie terecht gekomen?


Mijn hele familie was toen ik opgroeide wat je zou kunnen noemen foto en video 'gek'. Ofwel het was al heel vroeg dat ik met fotografie in aanraking kwam. Heb bijvoorbeeld van mijn opa geleerd hoe ik in de donkere kamer moest werken met de vergroter en doordrukken en tegenhouden. Ik moest toen nog op een stoeltje gaan staan om te zien wat er precies gebeurde. Het is er dus een beetje met de paplepel ingegoten.

Wat was je eerste camera?


Volgens mij was dat een Kodak, zo een platte camera die je openklapte, maar de eerste serieuze camera was een Practica met lensen.

Welke apparatuur gebruik je nu?


Ik gebruik voor mijn werk een Phase One DF body met een Leaf Aptus II7 digitale achterwand. Tevens heb ik nog een Mamiya RZ67 Pro II waar ik de Leaf ook op kan gebruiken. En natuurlijk een verzameling lenzen.. voordeel is dat vooral de RZ lenzen van topkwaliteit zijn, maar op internet voor bijna niets worden aangeboden.

Naast het middenformaat gebruik ik nog een Canon 5D Mark II. Daarnaast schiet ik nog regelmatig film met de middenformaat camera's. Vooral op de RZ is het gewoon een genot (en natuurlijk soms polaroid, altijd bijzonder).

Wat is je favoriete objectief?


Mijn favoriete lenzen op middenformaat zijn de 180mm en 110mm f/2.8 op de RZ, voor de DF body de 105-210mm en de 80mm Leaf shutterlens. En voor de 5D mark II de Canon 24-105mm f/4 IS en de 70-200 f/2.8 IS L. Ik ben normaal een grote voorstander van zo snel mogelijke lenzen maar omdat ik ook veel film met de 5D mark II was de 24-105mm eigenlijk de perfecte lens door zijn beeldstabilisatie.

Louise

Wat vind je het belangrijkste in je foto's?


Veel mensen die mijn werk bekijken zullen zien dat ik techniek belangrijk vind. Echter voor mezelf gaat het voornamelijk om een combinatie van alles samen. Ik kan enorm genieten van een goed 'verhaal' met één lichtbron, maar ik kan ook enorm genieten van een foto die technisch fantastisch is uitgevoerd. Dan moet ook daar wel een goed 'verhaal' in zitten. Gewoon iemand neerzetten en vertrouwen op techniek is niet iets waar ik van hou. De foto moet als het ware een soul hebben.

Hoe ziet een gemiddelde week er voor je uit?


Hectisch, en om eerlijk te zijn is er niet echt een gemiddelde week, als je gemiddelde weken wilt hebben moet je een ander vak kiezen vrolijk.

Zonder gekheid, er zijn wel stabiele dagen natuurlijk, de vrijdagen en zaterdagen zijn voor de workshops, op zondag werk ik altijd een halve dag om de achterstanden weg te werken. Maandags is voor photoshop en eventuele videobewerking. De rest van de week is volledig verschillend per week.

G.O.D. Father

Wat is je favoriete onderwerp / locatie?


Heel moeilijk om te antwoorden, ik ben zeer gecharmeerd van mensen dus ik denk dat mijn favoriete onderwerp wel mensen is. Aan de andere kant vind ik dieren ook interessant (maar goed mensen zijn natuurlijk zeer ontwikkelde dieren).

Locaties is heel moeilijk. Ik vind de studio nog steeds leuk, maar vooral aparte locaties trekken me enorm. Denk hierbij aan de locaties die je helemaal in het thema kan verwerken zoals bijvoorbeeld een circus, western stad, et cetera. Maar ook een totaal vervallen stad is enorm interessant.

El Paso

Het voordeel van de workshops die ik geef is dat ze ook vaak in het buitenland plaats vinden, dus ik kom regelmatig op de meest mooie locaties terecht om les te geven. Dit zijn dan ook altijd interessante moment om ook mijn portfolio te updaten. Echt een favoriete locatie heb ik niet hoewel ik wel enorm hang naar of totale uitgestrektheid gecombineerd met verval of juist overdreven kleurrijk en 'poppy'.

Wie heeft je geïnspireerd in je werk?


Als fotograaf denk ik David Lachapelle, Douglas Bizarro, Erwin Olaf en dergelijke. Maar privé zonder twijfel mijn gezin die me gewoon continue voorhouden dat ik goed bezig ben. Een sterke basis is voor wat ik doe gewoon enorm belangrijk, anders redt je dit nooit.

Wat was de meest bijzondere shoot die je ooit gedaan hebt?


Hoe veel woorden mocht ik gebruiken? Dat zijn er best wel veel. Maar ik denk dat de meest bizarre ervaring was gedurende een workshop in Engeland. Daar hadden we midden in de zomer een mooie buitenlocatie geregeld. Tot twee dagen voor de workshop was er nog niets aan de hand, maar de dag ervoor werden we verrast door ENORME regenbuien die minimaal drie dagen zouden aanhouden.

Naast ons hotel was een enorm mooie kerk, dus ik dacht 'why not' en ben daar naar binnen gegaan om te vragen of we de kerk mochten gebruiken. Voor ik het wist moest ik mezelf verdedigen in een kring gesprek met de 'church board'. Ik heb toen wel even gezweet, op vragen als 'kan het ook zonder modellen' heb je natuurlijk geen antwoord als je fashion fotografeert.

Marieke

Op een gegeven moment wilde ze even op de iPad kijken wat voor foto's ik maakte. Op zich geen probleem ware het niet dat ik op dat moment nog alle foto's door elkaar had staan, dus lingerie, fashion en beauty. Ik heb de iPad dus maar vast gehouden en zeer snel door bepaalde foto's geswiped omdat ik perse niet wilde dat ze lingerie foto's zouden zien. Die hadden toch geen betrekking op wat we wilde doen.

Hun reactie was 'We will get back to you'. 'Yeah, sure' dacht ik nog.. Goed een uurtje later kreeg ik echter al telefoon en het was akkoord. Dat was denk ik de grootste verassing die ik qua locatie kreeg, de mensen keken zo moeilijk gedurende het 'interview'.

De meest bijzonder sessies waren zonder twijfel de sessies die ik voor Kelby Training heb gedaan deze zomer. Vooral omdat de tijd een beetje ongelukkig was gekozen; temperaturen van ver over de 35 graden en een ENORME luchtvochtigheid maakte die sessie iets wat ik voor de komende jaren nog wel zal herinneren.

Nog nooit heb ik zo veel gedronken gedurende een sessie. Toppunt was denk ik de sessie met een professionele BMX-er waarvoor we 's morgens om 4:00 moesten vertrekken, want dan was het nog redelijk koel als we zouden beginnen. Op het moment dat ik echter de auto uit stapte was het al zo heet en vochtig dat ik het liefst direct naar huis wilde, maar als je dan eenmaal bezig bent dan gaat het toch wel weer vreemd genoeg. Als ik nu het filmpje terug zie, dan krijg ik het gewoon weer warm.

Wie zou je graag nog eens op de foto zetten?


Ik ben gek op het fotograferen van echte karakters en heb al wat leuke mensen op de foto gezet. Als ik nu zo even snel iemand zou moeten noemen is dat dan ook heel moeilijk maar bij de sporters denk ik toch aan Huntelaar. Qua artiesten lijkt Youp van 't Hek me enorm interessant om daar eens mee te spelen en the list goes on..

Wibi Soerjadi

Qua modellen is er natuurlijk maar één echte topper die iedereen in Nederland wel zou willen fotograferen onze trots Doutzen Kroes. In het buitenland Adriana Lima.

Welk advies zou je mee willen geven aan beginnende fotografen?


Deel je werk en luister naar de kritieken, maar doe je eigen ding. En begrijp waar je mee bezig bent. Er zijn in mijn optiek veel te veel 'fotografen' aan het werk die gewoon totaal niet weten waar ze mee bezig zijn. Je moet feitelijk je theorie kennen en weten hoe je camera werkt, maar tegenwoordig ook hoe je een workflow moet managen van accurate kleuren van capture tot print.

Welke (fotografie)websites bezoek je graag?


Photofacts natuurlijk knipoog. En daarnaast vind ik de kwaliteit van bezoekers op Luminous landscapes erg interessant.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

14 reacties

 1. Guillaume Fotography
  Profiel  Guillaume Fotography schreef op maandag 20 december 2010 om 21:59  | reageer

  Leuk interview, ben al benieuwd naar de volgende fotograaf. vrolijk

 2. Marisol Risakotta
  Marisol Risakotta schreef op maandag 20 december 2010 om 22:59  | reageer

  Leuk dit nieuwe onderdeel! Het is interessant om fotografen een beetje te leren kennen. Veel succes met deze rubriek.

 3. tonv
  Profiel tonv schreef op maandag 20 december 2010 om 23:51  | reageer

  Hardstkke leuk zo'n interview met een bekende fotograaf! Ik hoop dat het een vervolg krijgt. Wanneer ga je Erwin Olaf interviewen?

 4. Kevin OGarro
  Kevin O'Garro schreef op dinsdag 21 december 2010 om 00:05  | reageer

  Tof interview met een fotograaf waar ik zowel om z'n werk als om z'n karakter erg veel respect voor heb! Ben benieuwd naar de volgende vrolijk

 5. EdC
  Profiel EdC schreef op dinsdag 21 december 2010 om 00:15  | reageer

  Elja, een goed begin van een nieuwe reeks.
  Vraag aan Frank: wat is jouw drijfveer om workshops en seminars te geven? Laat ik advocaat van de duivel spelen: je zou daarmee de mensen een basis kunnen geven die voor 250 euro een klus aannemen waarvoor jij 5000 euro moet vragen. Een beetje slimmerik zal op zijn CV/website zetten dat hij bij jou een seminar heeft gevolgd.

 6. Frank Doorhof
  Frank Doorhof schreef op dinsdag 21 december 2010 om 00:30  | reageer

  Hi
  Elke fotograaf is anders natuurlijk.
  Het geluk dat ik heb is dat ik buiten fotografen ook les kan geven op een redelijk goed niveau knipoog
  Met immer lager wordende budgetten kan ik beter doen wat ik leuk vind. En dat zijn de workshops.
  Ik geef ze gemiddeld twee keer per week en verdien daar mijn inkomen mee zonder afhankelijk te zijn van opdrachtgevers.
  Natuurlijk doe ik ook gewone sessies maar kan door de workshops wel kiezen wat ik leuk vind.

 7. tonv
  Profiel tonv schreef op dinsdag 21 december 2010 om 00:49  | reageer

  @Frank Doorhof
  Het zou fantastisch zijn als je ook blogger wordt op Photofacts. Jij als man met een enorme technische en creatieve ervaring zou een zeer welkome aanvulling zijn! Maar misschien laat je drukke agenda dat niet toe...

 8. aradilon
  Profiel  aradilon schreef op dinsdag 21 december 2010 om 00:59  | reageer

  Tof interviewke, video zou wel leuker zijn, maar dat is maar een gedachte.

 9. Frank Doorhof
  Frank Doorhof schreef op dinsdag 21 december 2010 om 08:17  | reageer

  Voor video's zie youtube.com/frankdoorhof of studiofdbs
  Voor mijn blog frankdoorhof.com knipoog

  Als ik iets doe wil ik het ook goed doen en er veel tijd in stoppen, op dit moment loop ik qua tijd al redelijk op het randje dus ik zou er niet veel meer bij kunnen doen jammer genoeg.

 10. Arno
  Profiel  Arno schreef op dinsdag 21 december 2010 om 16:44  | reageer

  @Ed: er zijn er nu ook die in een garage met een carpetland tapijtje op de betonnen vloer en een paar rolletjes achtergrond papier, wat Ikea meuk, een paar flitsers workshops gaan geven net alsof ze het al jaren doen. Tja ze kijken eerst een paar DVD's van Frank en gaan dan zelf aan de slag met het geven van workshops. Marktwerking heet dat vandaar dat ze ook een advertentie op Markplaats zetten, dat zegt genoeg over de kwaliteit vrolijk

 11. Arno
  Profiel  Arno schreef op dinsdag 21 december 2010 om 19:37  | reageer

  Oh ja mooi interview en erg mooie beelden maar dat kan eigenlijk ook niet anders dan met Frank.

 12. EdC
  Profiel EdC schreef op dinsdag 21 december 2010 om 21:11  | reageer

  @Arno. Mooie omschrijving van de locatie. vrolijk De fotograaf die de klus van Frank wegkaapt voor 250 euro moet workshops gaan geven. Met twee klanten die 135 euro willen dokken heeft hij al meer 'verdiend'.

 13. Frank Doorhof
  Frank Doorhof schreef op woensdag 22 december 2010 om 08:51  | reageer

  @arno,
  Dank je wel voor je reactie.
  Je hebt helemaal gelijk over die "workshops" heb zelfs al verschillende websites gezien die letterlijk mijn omschrijvingen hebben overgenomen (toen nog inclusief een spelfout).

  Ik heb daar om eerlijk te zijn meer moeite mee dan iemand die een betaalde opdracht wegkaapt.
  Bij de workshops betalen mensen ervoor om iets te leren, dat is feitelijk geld wat maar 1x uitgegeven kan worden en waar gewoon "slachtoffers" vallen. Ik heb zoveel verhalen gehoord van mensen die verschillende workshops hebben gedaan en uiteindelijk bij mij terecht kwamen. Als je soms hoort wat ze geleerd hebben en vooral betaald dan schieten de tranen je gewoon in de ogen.

  Een commerciele klant stoot zijn neus inderdaad voor die 250.00 maar daar heb ik om eerlijk te zijn geen enkele medelijden mee, ze hebben een budget en denken voor een dubbeltje op de eerste rang te zitten, werkt het niet ? dan hebben ze slechte kwaliteit en denken misschien de volgende keer beter na, hoewel......
  Onlangs heeft mijn vrouw een rode sweater met ogenschijnlijk bijpassende rode sjaal gekocht via een catalogus om er achter te komen toen het binnenkwam dat de sjaal oranje was en de sweater bordeaux rood, of wel beide zijn gewoon niet te combineren terwijl in de catalogus beide EXACT gelijk leken..... colorcheckers worden blijkbaar niet meer gebruikt :(

  Voor de cursist die een workshop volgt is het vaak een dermate bedrag dat hij/zij misschien 1 of minder workshops in de maand kan doen, en dat vind ik dat zeer kwalijk.
  Maar goed ik ben natuurlijk wel bevooroordeeld, veel mensen kan het vreemd genoeg weinig schelen.

 14. leo
  Profiel leo schreef op vrijdag 24 december 2010 om 00:26  | reageer

  Ik herken het vrolijke model, wel vaker gezien en leuker ook.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Toon alle artikelen binnen Fotografen

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.051 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord