Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Erik van Rosmalen

Vivian Maier; een onverwachte schat

dinsdag 12 april 2011, 18:28 door | 11.220x gelezen | 3 reacties

John Maloof kocht op een antiek- en meubelveiling wat oude spullen. Daarbij was ook een enorme lading negatieven. Na flink wat uitzoek- en ontwikkelwerk bleek het een prachtige collectie straatfotografie van de tot dan toe volslagen onbekende fotografe Vivian Maier.

Een voorraad negatieven


Maloof werkte aan een historisch boek en struinde in Chicago oude winkeltjes en veilingen af naar bruikbare informatie. De voorraad negatieven kocht hij op een veiling en was afkomstig uit een opgeslagen boedel. De boedel werd geveild omdat niet meer betaald werd voor de opslag van de spullen.

Straatfotografie


John Maloof was geintrigeerd door de negatieven. Hij spendeerde dagen om alles uit te zoeken. 'Ik wist nog niet eens wat straatfotografie was', stelt hij. Maar hij bleek een schat aan foto's te bezitten, van een tot dan toe volslagen onbekende fotografe: Vivian Maier.

Vivian Maier - straatgezicht in Chicago

Nanny met een camera


Het ging om meer dan 100.000 negatieven, waarvan ongeveer een kwart nog ontwikkeld moest worden. Maloof ontwikkelde en sorteerde de foto's en raakte langzaamaan enthousiast. Hij begon zelf ook te fotograferen en zag steeds meer in het werk van Maier. Hij ging op zoek naar wie Maier was: ze bleek een nanny uit Chicago met een passie voor fotografie. Kort voor hij haar opgespoord had, overleed ze in 2009.

Portret van een man


Meerdere collecties


Het resultaat van al het ontwikkel- en uitzoekwerk is een prachtig tijdsdocument met op middenformaatfilm geschoten foto's uit de jaren '50, '60 en '70. Oordeel zelf op de website die John Maloof wijdde aan Vivian Maier. En wie er geen genoeg van kan krijgen: Jeff Goldstein kocht de negatieven op die enkele andere veilingbezoekers in bezit hadden en heeft nu een eigen collectie.

Straattafereel in Chicago

Londen


Voor wie geinteresseerd is in het werk van Vivian Maier hoeft niet naar Chicago: van 1 tot 24 juli is de collectie van Maloof te zien in The German Gynmnasium in Londen, tijdens het London Street Photography Festival.

Bron: Foto's van vivianmaier.com, copyright Maloof Collection, Ltd.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Erik van Rosmalen

Over de auteur

Erik werkt als content specialist. Daarnaast is hij freelance tekstschrijver en fotograaf. Mensen vormen daarbij het hoofdonderwerp: portret- en reportage-fotografie. Volg Erik ook op Instagram!

3 reacties

 1. Jeroen de Haan
  Jeroen de Haan schreef op dinsdag 12 april 2011 om 20:02  | reageer

  Wow, wat een gaaf verhaal en wat een mooie foto's. Nog een reden om binnenkort naar Londen te gaan (Crouwel-tentoonstelling was de andere reden).

 2. ErikvanRosmalen
  Profiel  ErikvanRosmalen schreef op woensdag 13 april 2011 om 09:45  | reageer

  Dank. Zeker mooie foto's! Londen staat bij mij vooralsnog niet op de planning, maar ik ben erg benieuwd hoe het er daar uit ziet, dus mocht je nog naar deze expo gaan, schrijf gerust een recensie!

 3. elga
  elga schreef op woensdag 13 april 2011 om 09:54  | reageer

  fantastisch en zeer inspirerend (FOAM?)

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Toon alle artikelen binnen Fotografen

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.058 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord