Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Albert ter Harmsel

Zeven lessen van fotograaf Saul Leiter

dinsdag 12 november 2013, 23:56 door | 11.168x gelezen | 0 reacties

Op de website van Eric Kim photography las ik een fantastisch artikel van Eric over Saul Leiter. Eric Kim haalt zeven lessen uit het leven en werk van de Amerikaanse fotograaf en schilder Saul Leiter.

Ik ga niet alles vertalen, dus daarom hier de link. Maar ik wil wel graag de hoofdlijnen noemen. En mijn advies: Lees niet alleen dit artikeltje en het artikel van Eric Kim, maar ook de interviews met Saul Leiter waarnaar gelinkt wordt.

Les 1: Comprimeer je foto's


In tegenstelling tot wat veel beweerd wordt op sites over straatfotografie, namelijk dat je heel dicht bij moeten komen, gebruikt Saul Leiter gewoon een telelens op straat. Het hoeft niet, maar het kan heel goed.

Les 2: Maak je geen zorgen om roem


Doe gewoon wat je mooi vindt om te doen. Denk er niet over na hoe je beroemd kunt worden. Veel creatieve en goede fotografen zijn niet beroemd en rijk geworden, terwijl slechte fotografen wel rijk werden.

Leiter: 'Als ik 's morgens om 3 uur spaghetti kook en ik heb de verkeerde saus in huis, wat heb ik dan aan roem?' En in de 19e eeuw kocht iemand een Vermeer voor 12 dollar en die Vermeer die was dus wel goed, maar geen geld waard tijdens zijn leven.

Les 3: Zoek naar schoonheid


Vaak proberen fotografen een betekenis in iets te vinden die er helemaal niet in zit. Ook schenken fotografen vaak te veel aandacht de ellendige dingen op straat, de grauwheid, de armoede. Waarom niet kijken naar de mooie dingen? Er is al ellende genoeg, toch?

Les 4: Leer te kijken


Kijk om je heen. Geniet van alles wat je ziet. Stel je zelf voor dat je over een jaar blind bent en ga dan kijken en fotograferen!

Les 5: Hou er geen filosofie op na


In één van de interviews waarnaar gelinkt wordt (op de site Photogaphers Speak) stelt de interviewer steeds van die diepgaande vragen. Saul Leiter lijkt hem steeds aan te kijken met een blik van 'Waar heb je het nou weer over?' Bijna alle vragen met kunstzinnige of filosofische suggesties beantwoord hij met 'ik weet het niet'.

Les 6: Wees nederig


Hoewel Saul Leiter enorm beroemd en succesvol was beweert hij dat een groot deel van het plezier om te leven ontstond doordat hij niet alles zo serieus nam als zou moeten. Mooie quote van de man die beweert geen talent voor narcisme te hebben: 'Ik weet waar ik het over heb – soms'.

Les 7: Laat je inspireren door schilderijen


Saul Leiter schilderde zelf ook veel in zijn leven en volgens hem zijn schilderijen een rijke inspiratiebron voor fotografen. Die stellen ook niet altijd iets voor, terwijl ze wel mooi zijn.
Al met al een fantastisch artikel over een heel bijzonder mens.

In het artikel staan tal van links naar interviews met Saul Leiter , boeken van hem en de trailer van de film 'In No Great Hurry' over hem (deze vind je ook hieronder). Aanraders!


Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Albert ter Harmsel

Over de auteur

Albert is hobbyfotograaf.
Hij toont zijn foto's op Flickr.

0 reacties

    Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
    Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Toon alle artikelen binnen Fotografen

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.048 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord