Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Fotografie blogkermis; Workflow

donderdag 16 oktober 2008, 11:32 door | 8.277x gelezen | 6 reacties

Het is blogkermis vandaag! Op meerdere locaties staan leuke attracties te draaien en iedereen kan er gratis een ritje maken. Meerdere weblogs hebben vandaag een stukje geschreven over workflow en geplaatst op hun eigen site. Anderhalve week geleden heb ik deze eerste blogkermis aangekondigd op Photofacts en gelukkig hebben er een zevental bloggers meegedaan!

Een mooi resultaat voor deze eerste blogkermis. Workflow is het proces dat je doorloopt om iets voor elkaar te krijgen. Bij fotografie gaat het dus om het proces vanaf het maken van de foto (of wellicht zelfs wat hiervoor) tot het opleveren / afhebben van het eindresultaat (bijvoorbeeld een fotoalbum).

De attracties van deze eerste Fotografie Blogkermis, in willekeurige volgorde:

Webpalet; Mijn fotografie workflow
Karel Titeca van Webpalet schreef een ontzettend uitgebreide beschrijving van zijn workflow voor de blogkermis. Zijn verhaal begint bij de shoot en loopt grotendeels via Lightroom naar de website Flickr.

Botter 17; Workflow
Marco Nedermeijer van Botter17.nl beschrijft zijn workflow waarbij hij momenteel nog geen gebruik maakt van Lightroom. Hij is nu, net als ik, net aan het bekijken of Lightroom iets voor hem is. Ik kan me ook wel vinden in zijn 'probleem' met de Tiff bestanden die bij het werken met Lightroom en Photoshop komen kijken.

Fotografie Blogo; Actions in Photoshop voor een snelle workflow
Ook David Vlietstra heeft zijn workflow uit de doeken gedaan. Zijn belangrijkste tip is het gebruik van actions om herhalende bewerkingen uit te voeren. Een nuttige tip!

X-Pose; workflow
Bert Stephani beschrijft op zijn weblog kort maar krachtig zijn workflow in negen duidelijke stappen. Interessant vind ik vooral de omzetting naar DNG waar Bert gebruik van maakt. Dit levert met Lightroom weinig extra werk op, maar biedt grotere zekerheid dat je in de toekomst nog steeds je RAW bestanden kunt blijven gebruiken. Ik ga me binnenkort zeker eens wat meer verdiepen in de voor- en nadelen van het gebruik van het Digital NeGative.

Get Moor Company; Laagmaskers effectief gebruiken
Mede-Photofacts-blogger Peter van Veen heeft ervoor gekozen een kleine onderdeel van zijn workflow uit te halen; namelijk het werken met laagmaskers. Hier heeft hij een tutorial over geschreven. De gebruikte foto is trouwens genomen tijdens onze recente shoot met zijn dochter Adriëtte.

Roodpetje; Gehannes
Bas de Meijer van Roodpetje.nl heeft ook een stukje geplaatst over workflow. Hij schrijft over het gehannes in Photoshop waar hij liever zo min mogelijk tijd aan besteed. Dat doet hij uiteraard voornamelijk door ervoor te zorgen dat de foto vanuit de camera zo goed mogelijk is. Het gehannes verschuift zo natuurlijk wel naar het fotograferen zelf.

Reinoud van Leeuwen; Workflow
Ook fotograaf Reinoud van Leeuwen heeft zijn gehele workflow vanaf het fotograferen tot aan de verkoop beschreven. Grappig detail is dat hij tevens gebruik maakt van het geotaggen van zijn foto's.

Alle deelnemers aan deze eerste fotografie blogkermis hartelijk bedankt voor hun mooie artikelen!
Het zou leuk zijn als deze bloggers, en wellicht ook andere bloggers, een stukje schrijven over de verschillende artikelen over workflow die in deze kermis voorbij zijn gekomen. Wellicht kun je aangeven welke attractie het leukst of interessants was en in hoeverre deze overeen komt met je eigen workflow.

Fotografie blogkermis

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

6 reacties

 1. PitsLamp
  PitsLamp schreef op donderdag 16 oktober 2008 om 13:50  | reageer

  Vergeten te mailen, maar ik heb ook meegedaan. vrolijk

  Workflow anno 2008

 2. gast schreef op donderdag 16 oktober 2008 om 16:48  | reageer

  Leuk initiatief! Ga ze allemaal maar eens bekijken...

 3. Robbie Veldwijk
  Profiel  Robbie Veldwijk schreef op donderdag 16 oktober 2008 om 16:51  | reageer

  Gauw even kijken, leuk leuk!

 4. EdC
  Profiel EdC schreef op donderdag 16 oktober 2008 om 19:27  | reageer

  Ik reageer even op het 'Tiff-vraagstuk' van Botter17 en Elja. Nodig is het niet om uit te gaan van Tiff voor verdere bewerking. Maar het zal wel beter zijn. Een RAW-bestand omzetten in jpg/jpeg en dan na bewerking nog een keer in jpg/jpeg opslaan betekent tweemaal informatieverlies (vooral scherpte). Een enkele keer exporteer ik vanuit LR een jpg in de hoogste kwaliteit (schuif op 100%) voor verdere bewerking zoals perspectiefcorrectie, maar ik kijk dan eerst naar de functie van de foto. Voor een kleine foto in een blad is jpg-bewerking geen probleem.

 5. René
  Profiel René schreef op donderdag 16 oktober 2008 om 22:20  | reageer

  Intussen een aantal workflow-beschrijvingen gelezen en wat ik (even afgezien wat en hoe men iets doet) vooral interessant vind is "waarom men het doet zoals men het doet". Ik heb nog lang niet alles gelezen maar al heel wat opgestoken. Zeker, ik ben geen professioneel fotograaf, verdien er niet mijn boterham mee, maar wil toch graag een systeem waarbij ik op een effectieve manier met mijn eventuele fotobewerkingen, archievering etc. bezig kan zijn en dan zijn deze bijdragen een waardevol hulpmiddel. Een prima initiatief om deze kermis 'ns op te zetten! Dank aan alle deelnemers!

 6. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op woensdag 19 november 2008 om 08:26  | reageer

  Gisteren heeft Serge nog een artikel gepubliceerd in verband met de blogkermis. Zie zijn relaas over zijn workflow.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Toon alle artikelen binnen Fotografie blogkermis

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.218 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord