Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Michelle Peeters

7 beste fotospots voor kasteel Neuschwanstein

dinsdag 4 september 2018, 20:40 door | 13.494x gelezen | 3 reacties

Het stond al jaren bovenaan mijn bucketlist, en talloze fantasietripjes naar Füssen werden in mijn hoofd ingepland met maar één doel: het fotograferen van kasteel Neuschwanstein.

Een heus sprookjeskasteel, boven op een berg? Inderdaad, dit kasteel deed dienst als inspiratie voor het kasteel van Doornroosje in Disneyland. Dat roze kasteel, ja.

Neuschwanstein vauit Pöllatschlucht

Neuschwanstein vanuit de Pöllatschlucht

Wie Allgäu zegt, zegt Koningsschösser. Een serie kastelen met dromerige namenals Neuschwanstein en Hohenschwangau. En wie koningskastelen zegt, zegt Ludwig II: de Märchenkoning (sprookjeskoning) van Beieren.

Hoewel Schloss Neuschwanstein destijds enkel en alleen voor koning Ludwig II werd gebouwd komen er tegenwoordig mensen van over de hele wereld naar dit kasteel (de ironie).

Legpuzzels


Het beroemdste kasteel op aarde ligt in Hohenschwangau en het is te zien op miljoenen kalenders, legpuzzels, ansichtkaarten, koffiemokken en koekblikken.

Parkeren kun je in het dorpje Hohenschwangau. Let op: je moet in dit dorpje parkeren (en cash betalen!), en vervolgens zelf de berg op. Dichterbij parkeren kan niet. Het is ook mogelijk om je in een propvolle bus te persen die je naar uitzichtpunt Marienbrücke brengt.

Als je je auto geparkeerd hebt op de parkeerplaats vraag je je waarschijnlijk bezorgd af wat je moet doen op deze op de door toeristendrommen overlopen suikertaart.

Maar als je naar boven loopt richting de Marienbrücke (een half uurtje flink klimmen) word je al snel betoverd door het landschap van naaldbossen, bergen, rotswanden en smaragdgroene meren.

En je zult ontdekken dat zelfs bij de drukste attractie van Duitsland de aloude Wet van Toeristische Spreiding ook hier naadloos opgaat.

Als je rond de Alpsee loopt (het 1,9 kilometer lange meer aan de voet van Schloss Hohenschwangau, dat Ludwig in 22 minuten over kon zwemmen) zie je al snel geen enkele toerist meer.

Dit is misschien wel het allermooiste stukje Duitsland. Daartussen ligt Neuschwanstein zo bevallig te pronken dat het landschap voor het kasteel lijkt ontworpen, niet andersom.

IMG 7096

De Marienbrücke en Schloss Schwanstein vanuit de Pöllatschlucht

Ook Walt Disney bezocht het kasteel en gebruikte het voor de inspiratie van het Disneykasteel van Doornroosje. Hoewel Schloss Neuschwanstein een van de populairste bezienswaardigheden in Duitsland is (en ook half Tokio lijkt te zijn uitgerukt om het te gaan bekijken) stelt het kasteel zeker niet teleur.

In welk jaargetijde dan ook. Het is voor iedereen weggelegd om van hieruit met prachtige foto's thuis te komen.

Neuschwanstein vanuit Tegelbergh kabelbaan 2

Neuschwanstein vanuit de Tegelbergh-kabelbaan

Gek of geniaal?


Ik fantaseer hoe koning Ludwig II bijna twee eeuwen geleden op zijn bed met blauwsatijnen dekens plofte en van het landschap rondom het kasteel genoot.

Hij leefde inderdaad in een sprookjeswereld. Al genoot hij slechts een half jaar van zijn leven in Schloss Neuschwanstein, daarna overleed hij. Bomen sieren de stijle bergen rondom het kasteel aan de ene kant, een glinsterend meer aan de andere kant.

Prinsje Ludwig groeide op met constante honger (goed voor de opvoeding, vond men toen) en had slechts een half uur per dag contact met zijn ouders (dito). Door die omstandigheden creëerde hij zijn eigen droomwereld.

Hij raakte geobsedeerd door middeleeuwse ridders, Germaanse mythes, de Franse Zonnekoning en ook de muziek van Wagner. Vandaar dat veel mensen denken dat hij gek was.

In zijn slaapkamer liet hij boven zijn bed, als volwassen man, een verlichte sterrenhemel aanbrengen. Zo kreeg hij het gevoel te slapen in de openlucht. Zelfs de stand van de maan kon hij veranderen. Niet gek, maar geniaal, zou je zeggen!

Voor Ludwig was al die pracht en praal eigenlijk nooit goed genoeg. Hij liet heel Beieren volbouwen met paleizen en buitenhuizen. Een dure hobby, waarmee hij misschien wel zijn eigen ondergang inluidde.

De omstandigheden waaronder hij (als geoefend zwemmer) verdronk in ondiep water in de Starnberger See waren nogal duister. Vissers meenden pistoolschoten gehoord te hebben. Zijn tombe was verzegeld, maar zijn nazaten staan onderzoek nog altijd niet toe...

Neuschwanstein vanuit Tegelbergh kabelbaan

Neuschwanstein vanaf het pad bij de Tegelberghbahn naar de kasteelheuvel

De 7 beste fotospots


Als je van plan bent om kasteel Neuschwanstein te bezoeken en fotograferen, hieronder staan 7 van de beste plekken die ik heb gevonden om het kasteel te fotograferen: de klassieke en een aantal originelere spots.

Neuschwanstein vanaf Marienbrücke

Neuschwanstein vanaf de Marienbrücke

 1. Vanuit de Pöllatschlucht. Als je vanaf de parkeerplaats omhoog loopt richting Marienbrücke, zie je de afslag vanzelf. Je loopt dan een beetje onderlangs, langs de rivier;

 2. Vanuit de Tegelbergh kabelbaan, start direct vanuit Hohenschwangau en is een van de meest populaire bestemmingen in de Allgäu. Vanaf het bergstation leiden talrijke berg-, wandel- en klimtochten naar het natuurreservaat "Ammergebirge";

 3. Vanaf het pad bij de Tegelberghbahn naar de kasteelheuvel;

 4. Vanaf de Marienbrücke, dit mooie uitzichtpunt om het sprookjesachtige kasteel te bewonderen, is in de wintermaanden gesloten vanwege het barre weer;

 5. Vanaf het pad naar de Marienbrücke;

 6. Voorbij de Marienbrücke;

 7. Vanuit kasteel Hohenschwangau, waar je ook voor naar boven moet klimmen.


Neuschwanstein na Marienbrücke

Neuschwanstein voorbij de Marienbrücke

Hoe kom je er?


Memmingen, toegangspoort tot de Allgäu, ligt op 720 kilometer van Utrecht, een dikke zeven uur rijden. Je kunt ook vliegen naar München, van daaruit is het zo'n twee uur rijden (met huurauto) naar de Allgäu.

Je kunt vanaf Würzburg tot aan Füssen (waar kasteel Neuschwanstein ligt) de Romantische Strasse nemen. Dit is één van de populairste toeristische routes in Duitsland.

Deze 385 kilomter lange route loopt van de rivier de Main tot aan de Duitse Alpen en werd in 1950 opgezet. Deze wereldberoemde vakantieroute toont de unieke diversiteit van het landschap waardoor de Romantische Strasse slingert.

Neuschwanstein vanuit Hohenschwangau

Hohenschwangau vanuit de Telgelbergh kabelbaan

Beste reistijd


In de Allgäu heeft elk jaargetijde wel iets. De lente is knalgroen en bloemrijk, de zomers zijn warm en stabiel. In de herfst zijn er traditionele festivals en geniet je van de verre uitzichten.

's Winters heb je keuze uit meerdere skigebieden (waaronder Oberstdorf) en kun je Neuschwanstein obsceen pittoresk zien schitteren in de sneeuw.

Van de Frankische wijngaarden aan de Main tot aan de adembenemende Beierse Alpen in het zuiden van Duitsland. In alle opzichten een lust voor het oog.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Michelle Peeters

Over de auteur

Michelle Peeters is fotografe en oprichter van DeuxBleus Fotografie. Michelle herkent het bijzondere in het gewone en het gewone in het bijzondere. Ze heeft zich nooit willen specialiseren en is daardoor van alle markten thuis.

3 reacties

 1. pele
  Profiel pele schreef op dinsdag 11 september 2018 om 17:10  | reageer

  Ben er toevallig vorige week geweest.
  Kasteel stond aan de voorkant in de steigers

 2. pele
  Profiel pele schreef op dinsdag 11 september 2018 om 17:25  | reageer

  Ik ben er toevallig vorige week geweest, kasteel stond aan de voorkant in de steigers en vrij veel mist.

 3. Michelle Peeters
  Profiel Michelle Peeters schreef op dinsdag 11 september 2018 om 18:51  | reageer

  @Pele: dat klopt inderdaad ja, erg jammer... De keer ervoor stond juist de achterkant in de steigers. Het is ook niet bekend wanneer de renovatie achter de rug is helaas...

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Sportfotobijbel
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Toon alle artikelen binnen Fotolocaties

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.058 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord