Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Michelle Peeters

Italiaanse spookdorpen fotograferen

woensdag 16 januari 2019, 13:39 door | 8.897x gelezen | 6 reacties

Craco en Roscigno Vecchia zijn twee Italiaanse spookdorpen. Ze werden verlaten uit angst voor een aardverschuiving die er nooit kwam. Het lijkt een beetje op urbex-fotografie, maar dan veel gemakkelijker en toegankelijker. Bijzondere locaties met een goede garantie voor mooie foto's!

Spookdorp Craco


1. Craco


Craco is een Italiaans spookdorp in het gewest Basilicata, ongeveer veertig kilometer van de kust in de zool van de Laars. Het ligt boven op een rotsformatie van vierhonderd meter hoog en kijkt uit over de omliggende heuvels.

Het ligt even ten zuiden van Matera, wat ook een prachtige stad en filmset is. Met een doolhof van stegen, trappen en piazza's, met zandstenen grotten, rijkversierde gevels, kerken en het is ook nog eens werelderfgoed.

Spookdorp Craco


Craco heeft een kerk, kapellen, een slagerij, bakkerij en burgemeesterswoning, maar dan allemaal verlaten. Sinds 1974, toen er voor een aardverschuiving werd gevreesd, die nooit kwam. Nu is alles door brandnetels en distels overwoekerd.

Een schitterende plek in een even schitterend landschap. Logisch dat de overgebleven dorpelingen zo'n vijftig jaar geleden eigenlijk niet weg wilden.

Spookdorp Craco


Spookachtige sfeer


Problemen met de waterafvoer en de riolering als gevolg van een aardverschuiving dwongen de bewoners van Craco tenslotte om hun dorp te verlaten. Ze gingen naar de lager gelegen dorpen als Craco Peschiera en Craco Sant'Angelo.

Het spookdorp, dat waarschijnlijk al in de achtste eeuw werd gesticht, is inmiddels zwaar in verval. In de verlaten steegjes van het centrum heerst een spookachtige sfeer. Je kunt er vandaag de dag alleen onder begeleiding van een gids komen.

Spookdorp Craco


Filmset


Daarmee is het af en toe wel een goede locatie voor filmopnamen. Bijvoorbeeld die van The Passion of the Christ van Mel Gibson (waarvoor ook werd gefilmd in Matera) en voor de Bond-film Quantum of Solace met Daniel Craig.

Er wordt momenteel onderzoek gedaan naar aardverschuivingen. Ook zijn er plannen om restauratiewerkzaamheden uit te voeren om meer toeristen te trekken.

Fotograaf, film-maker en visual Artist Walter Molfese maakte schitterende opnamen van Craco met een drone:


2. Roscigno Vecchia


Roscigno Vecchia is ook zo'n verlaten spookdorp. Uit vrees voor een aardverschuiving bouwde de bevolking een nieuw dorp, zo'n 100 jaar geleden. Maar het oude is er nog, inclusief voormalige kerk, cafť (Bar Roma) en een pleintje met platanen en een klaterende bron.

Roscigno Vecchia


En er is Giuseppe, met baard, pijp en hoed, die graag over het dorp vertelt. Daar, snikt hij, naar een verkruimeld balkon wijzend. Daar stond mijn lief, s' avonds in het maanlicht. Dat Giuseppe nu dan minimaal 123 jaar oud moet zijn, moet je maar even vergeten...

Giuseppe in Roscigno Vecchia


Locatie


Roscigno Vecchia ligt in het centrale gedeelte van Cilento. Het bevindt zich in Cilento, Vallo di Diano en het nationale park Alburni en het Cilento-werelderfgoed. De gemeente grenst aan Bellosguardo, Corleto Monforte, Laurino, Sacco en Sant'Angelo a Fasanella.

Het nieuwe Roscigno (Roscigno Nuova) wordt eenvoudigweg aangeduid als Roscigno en ligt op 1,5 kilometer afstand van de oude stad. CoŲrdinaten: 40.401823įN 15.339255įE.

Roscigno Vecchia


Nu eco-museum


Nu open voor toerisme, werd de spookstad uitgeroepen tot een eco-museum in het begin van de 21e eeuw. In de omgeving, en ook in de provincie Salerno, is er nog een ander voorbeeld van een spookstad: het oude dorp Romagnano al Monte.

Roscigno Vecchia


Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken


Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 16 januari 2019.
De eerste publicatiedatum is donderdag 20 september 2018, 23:32.
Michelle Peeters

Over de auteur

Michelle Peeters is fotografe en oprichter van DeuxBleus Fotografie. Michelle herkent het bijzondere in het gewone en het gewone in het bijzondere. Ze heeft zich nooit willen specialiseren en is daardoor van alle markten thuis.

6 reacties

 1. bart telling
  bart telling schreef op dinsdag 25 september 2018 om 13:30  | reageer

  mooi dat je dit met ons deelt

 2. M Foppen
  M Foppen schreef op dinsdag 25 september 2018 om 15:51  | reageer

  Heel mooi,zal er te kort aan doen het te omschrijven.

 3. Oscar Kramer
  Oscar Kramer schreef op woensdag 26 september 2018 om 13:20  | reageer

  Prachtig, mocht ik in de buurt komen ga ik er zeker langs. Bedankt voor het delen.

 4. Nico kranenburg
  Profiel Nico kranenburg schreef op donderdag 27 september 2018 om 14:39  | reageer

  Michelle bedankt voor de tip! Gisteren waren we onderweg naar Matera en konden nog net bij de laatste rondleiding aansluiten .Het is inderdaad een pracht locatie. Gelijk een aanvullende tip : Matera , de wijk met de grotwoningen en dan 's avonds met de verlichte straatjes.

 5. Michelle Peeters
  Profiel Michelle Peeters schreef op donderdag 27 september 2018 om 16:46  | reageer

  @Nico: wat leuk om te horen! In Matera heb ik inderdaad ook dé avondfoto gemaakt die ik wandvullend aan de muur wil hebben. Vanaf het plein bij de Dom gemaakt. Ik ben niet snel blij met mijn eigen foto’s, maar hier kan ik naar blijven kijken. Ben benieuwd waar jij je foto gemaakt hebt!

 6. Michelle Peeters
  Profiel Michelle Peeters schreef op woensdag 16 januari 2019 om 13:40  | reageer

  Hier een mooi artikel op Columbus Travel over de vijf mooiste Italiaanse spooksteden.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Toon alle artikelen binnen Fotolocaties

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.062 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord