Elja Trum

Bijzonder gezinsportret in profiel

donderdag 11 augustus 2016, 14:31 door | 27.630x gelezen | 22 reacties

Als fotograaf heb je vaak meer dan voldoende apparatuur thuis staan om dagelijks de mooiste foto's van je gezin te maken. Een kostbare herinnering voor later voor zowel jezelf als je kinderen. In de praktijk komt daar meestal weinig van. Bij de loodgieter lekt de kraan..

Gisteren heb ik, nadat ik het idee al weken in mijn hoofd had zitten, onderstaande gezinsportret gemaakt. Uiteindelijk natuurlijk helemaal niet zoveel werk om op een rustige zondagochtend even uit te voeren.

Gezinsportret Trum

Het idee voor deze foto heb ik vrij schaamteloos gejat van een uitgebreid artikel op Digital Camera World (Update: dat artikel is niet meer beschikbaar). Hier vind je ook een volledige tutorial hoe je een dergelijke foto kunt maken en samenvoegen in Photoshop. Ik heb in grote lijnen dezelfde methode gebruikt die ik hier ook wat minder uitgebreid zal beschrijven.

Lichtopstelling


De foto is een samenvoeging van vier afzonderlijke foto's. Het zou erg moeilijk zijn om deze foto zo in één opname te schieten; zeker als je er ook zelf nog bij op wilt staan. De lichtopstelling is ontzettend simpel; de portretten zijn belicht met één enkele flitser voorzien van een softbox.

Voor de achtergrond heb ik een zwart doek gebruikt. Tussen het model en de achtergrond zit een ruimte van zo'n drie meter; dat voorkomt dat licht van de flitser de achtergrond belicht. Tussen de achtergrond en het model, op circa één meter van het model staat een softbox.

De softbox stond ongeveer op ooghoogte van het model (bij de kinderen die op een stoel zaten stond de softbox uiteraard wat lager dan bij mijzelf en mijn vrouw). Vanuit het model gezien staat de softbox op ongeveer 45 graden rechts voor het model.

Ik geloof dat ik een diafragma van f/9.0 gebruikt hebt; voldoende om zo ongeveer het hele gezicht scherp te krijgen. De sluitertijd is 1/160ste en de lichtgevoeligheid stond op ISO 100.

De kinderen moesten natuurlijk een beetje geholpen worden om recht vooruit te kijken; mijn vrouw zat recht voor ze om hun aandacht te trekken. In totaal heb ik denk ik circa 30 foto's geschoten zodat ik wat keuze had voor de foto die ik zou gebruiken. Mijn vrouw heeft de foto van mij gemaakt.

Nabewerking


De foto's heb ik ingeladen in Lightroom waarna ik de beste profielfoto's eruit heb gezocht. Hierbij heb ik ook gekeken of de uitdrukkingen onderling een beetje bij elkaar zouden passen. Vervolgens heb ik één van de foto's licht gecorrigeerd op helderheid, witbalans en dergelijke waarna ik deze instellingen gekopieerd heb naar de andere foto's. Dit om ervoor te zorgen dat de vier losse foto's één geheel vormen.

Na het exporteren uit Lightroom heb ik de foto's ingeladen in Photoshop. Een zwart canvas was het uitgangspunt waarna ik de vier losse foto's bij elkaar in deze afbeelding gekopieerd heb. Door de blendmodus van de vier foto's op 'lighten' te zetten hoef je verder geen ingewikkelde selecties te maken; de foto's vallen zo mooi door elkaar heen.

Nu was het een kwestie van de foto's naar hun gewenste plek schuiven en ze naar de juiste grote brengen. De foto van mijzelf heb ik niet herschaald, maar de andere foto's heb ik allemaal wat kleiner gemaakt zodat het eindresultaat er natuurlijk uit ziet. Ik heb dit op gevoel gedaan en van voren (mijzelf) naar achteren (Sara, Mika en Vera) gewerkt.

Omdat de 'lighten' blendmodus nog wel details doorlaat (voornamelijk in de kleding) heb ik toen alles op hun plek stond per laag nog de details die doorkwamen zwart geverfd op de laag eronder. Als allerlaatste heb ik de omzetting naar zwart-wit gedaan via een zwart-wit aanpassingslaag en via een 'levels'-aanpassingslaag de helderheid helemaal naar wens gebracht.

Zelf ben ik erg tevreden met het eindresultaat; de moeite van het afdrukken waard! Wanneer heb jij voor het laatste een gezinsportret geschoten? Wellicht is het er weer eens tijd voor..

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken


Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 11 augustus 2016.
De eerste publicatiedatum is maandag 26 augustus 2013, 19:56.
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

22 reacties

 1. Michaël de Bondt
  Profiel  Michaël de Bondt schreef op maandag 26 augustus 2013 om 21:33

  Erg gave foto gworden!!

 2. Robert Trum
  Robert Trum schreef op maandag 26 augustus 2013 om 21:43

  Erg mooie foto, goed gelukt.

 3. Bas A
  Profiel Bas A schreef op dinsdag 27 augustus 2013 om 06:22

  Erg mooi elja! Doet me bijna denken aan de clip van Bohemian Rhapsody van Queen... Zeker afdrukwaardig!

 4. Pieter
  Pieter schreef op dinsdag 27 augustus 2013 om 07:32

  Mooie foto! En duidelijke uitleg.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
De Portretbijbel door Elja Trum
Toon alle artikelen binnen Fotorecepten

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

48.139 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord