Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Bijzonder gezinsportret in profiel

donderdag 11 augustus 2016, 14:31 door | 31.183x gelezen | 22 reacties

Als fotograaf heb je vaak meer dan voldoende apparatuur thuis staan om dagelijks de mooiste foto's van je gezin te maken. Een kostbare herinnering voor later voor zowel jezelf als je kinderen. In de praktijk komt daar meestal weinig van. Bij de loodgieter lekt de kraan..

Gisteren heb ik, nadat ik het idee al weken in mijn hoofd had zitten, onderstaande gezinsportret gemaakt. Uiteindelijk natuurlijk helemaal niet zoveel werk om op een rustige zondagochtend even uit te voeren.

Gezinsportret Trum

Het idee voor deze foto heb ik vrij schaamteloos gejat van een uitgebreid artikel op Digital Camera World (Update: dat artikel is niet meer beschikbaar). Hier vind je ook een volledige tutorial hoe je een dergelijke foto kunt maken en samenvoegen in Photoshop. Ik heb in grote lijnen dezelfde methode gebruikt die ik hier ook wat minder uitgebreid zal beschrijven.

Lichtopstelling


De foto is een samenvoeging van vier afzonderlijke foto's. Het zou erg moeilijk zijn om deze foto zo in één opname te schieten; zeker als je er ook zelf nog bij op wilt staan. De lichtopstelling is ontzettend simpel; de portretten zijn belicht met één enkele flitser voorzien van een softbox.

Voor de achtergrond heb ik een zwart doek gebruikt. Tussen het model en de achtergrond zit een ruimte van zo'n drie meter; dat voorkomt dat licht van de flitser de achtergrond belicht. Tussen de achtergrond en het model, op circa één meter van het model staat een softbox.

De softbox stond ongeveer op ooghoogte van het model (bij de kinderen die op een stoel zaten stond de softbox uiteraard wat lager dan bij mijzelf en mijn vrouw). Vanuit het model gezien staat de softbox op ongeveer 45 graden rechts voor het model.

Ik geloof dat ik een diafragma van f/9.0 gebruikt hebt; voldoende om zo ongeveer het hele gezicht scherp te krijgen. De sluitertijd is 1/160ste en de lichtgevoeligheid stond op ISO 100.

De kinderen moesten natuurlijk een beetje geholpen worden om recht vooruit te kijken; mijn vrouw zat recht voor ze om hun aandacht te trekken. In totaal heb ik denk ik circa 30 foto's geschoten zodat ik wat keuze had voor de foto die ik zou gebruiken. Mijn vrouw heeft de foto van mij gemaakt.

Nabewerking


De foto's heb ik ingeladen in Lightroom waarna ik de beste profielfoto's eruit heb gezocht. Hierbij heb ik ook gekeken of de uitdrukkingen onderling een beetje bij elkaar zouden passen. Vervolgens heb ik één van de foto's licht gecorrigeerd op helderheid, witbalans en dergelijke waarna ik deze instellingen gekopieerd heb naar de andere foto's. Dit om ervoor te zorgen dat de vier losse foto's één geheel vormen.

Na het exporteren uit Lightroom heb ik de foto's ingeladen in Photoshop. Een zwart canvas was het uitgangspunt waarna ik de vier losse foto's bij elkaar in deze afbeelding gekopieerd heb. Door de blendmodus van de vier foto's op 'lighten' te zetten hoef je verder geen ingewikkelde selecties te maken; de foto's vallen zo mooi door elkaar heen.

Nu was het een kwestie van de foto's naar hun gewenste plek schuiven en ze naar de juiste grote brengen. De foto van mijzelf heb ik niet herschaald, maar de andere foto's heb ik allemaal wat kleiner gemaakt zodat het eindresultaat er natuurlijk uit ziet. Ik heb dit op gevoel gedaan en van voren (mijzelf) naar achteren (Sara, Mika en Vera) gewerkt.

Omdat de 'lighten' blendmodus nog wel details doorlaat (voornamelijk in de kleding) heb ik toen alles op hun plek stond per laag nog de details die doorkwamen zwart geverfd op de laag eronder. Als allerlaatste heb ik de omzetting naar zwart-wit gedaan via een zwart-wit aanpassingslaag en via een 'levels'-aanpassingslaag de helderheid helemaal naar wens gebracht.

Zelf ben ik erg tevreden met het eindresultaat; de moeite van het afdrukken waard! Wanneer heb jij voor het laatste een gezinsportret geschoten? Wellicht is het er weer eens tijd voor..

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken


Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 11 augustus 2016.
De eerste publicatiedatum is maandag 26 augustus 2013, 19:56.
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

22 reacties

 1. Michaël de Bondt
  Profiel  Michaël de Bondt schreef op maandag 26 augustus 2013 om 21:33  | reageer

  Erg gave foto gworden!!

 2. Robert Trum
  Robert Trum schreef op maandag 26 augustus 2013 om 21:43  | reageer

  Erg mooie foto, goed gelukt.

 3. Bas A
  Profiel Bas A schreef op dinsdag 27 augustus 2013 om 06:22  | reageer

  Erg mooi elja! Doet me bijna denken aan de clip van Bohemian Rhapsody van Queen... Zeker afdrukwaardig!

 4. Pieter
  Pieter schreef op dinsdag 27 augustus 2013 om 07:32  | reageer

  Mooie foto! En duidelijke uitleg.

 5. Crowdedhousenl
  Profiel Crowdedhousenl schreef op dinsdag 27 augustus 2013 om 09:34  | reageer

  Leuke Tip hoor....goede foto zo.
  Zoiets doet me denken aan de beroemde Beatle foto voor de LP "With the Beatles' van Robert Freeman. Frontaal met licht alleen van links.
  Volgens de verhalen in een gang genomen met natuurlijk licht van een raam

 6. peter
  Profiel peter schreef op dinsdag 27 augustus 2013 om 10:21  | reageer

  erg mooi gedaan en goede uitleg

 7. Arthur Wittendorp
  Arthur Wittendorp schreef op dinsdag 27 augustus 2013 om 10:26  | reageer

  In de Formule 1 wordt ook wel gezegd: Beter goed gejat, dan slecht verzonnen. knipoog
  Mooi gemaakt Elja.

 8. foto Beverloo
  foto Beverloo schreef op dinsdag 27 augustus 2013 om 12:23  | reageer

  Prachtig !!!! Dat wil ik ook proberen! Dank voor het delen

 9. ingrid-1950
  Profiel ingrid-1950 schreef op dinsdag 27 augustus 2013 om 12:42  | reageer

  Dat ziet er gelikt uit zeg. Een prachtige foto geworden zo. Zou dit te gek vinden met het hele gezien, kids, kleinkids, opa, oma... een rijtje van 13. maar.... krijg ze allemaal maar eens bij elkaar (ik heb jammer genoeg een "ik wil niet op de foto gezin" !). Toch even onthouden, en misschien is dit prachtige voorbeeld wel een goede motivatie om iedereen over tre halen het te mogen proberen... zei ze hoopvol

 10. leo
  Profiel leo schreef op dinsdag 27 augustus 2013 om 15:30  | reageer

  Beter goed gepikt, dan slecht bedacht vrolijk Fraai resultaat en ook goed uitgelegd.

 11. jan de vries
  jan de vries schreef op dinsdag 27 augustus 2013 om 15:49  | reageer

  klasse foto, het proberen waard.
  een vraag over het bewerken, je hebt het over het bewerken in lightroom, waarna je hem weer ingeladen hebt in Photoshop, dit na bewerken kan dat niet in lightroom?
  nog een vraag hier aan gekoppeld, ik wil graag lightroom aanschaffen, heb ik hiernaast dan ook nog photoshop nodig? of kan het volstaan met lightroom?

 12. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op dinsdag 27 augustus 2013 om 15:55  | reageer

  @Jan; Het ligt eraan wat je aan bewerkingen doet. Ik kan 95% van mijn nabewerkingen in Lightroom. Bij deze foto heb ik vier afbeeldingen gecombineerd tot één afbeelding. Dit is iets wat Lightroom echt niet kan.

  Een veel gebruikte combinatie is Lightroom + Adobe Photoshop Elements. Daar kun je waarschijnlijk alles mee wat je nodig hebt.

  @Ingrid; het mooie bij deze opzet is natuurlijk dat je niet iedereen op hetzelfde tijdstip nodig hebt (al is het wel handig). Met dezelfde instellingen en opstelling van je apparatuur kun je de afzonderlijke foto's allemaal los van elkaar maken en later in Photoshop samenvoegen.

 13. ingrid-1950
  Profiel ingrid-1950 schreef op dinsdag 27 augustus 2013 om 19:53  | reageer

  Ilja, je hebtme de hele middag goed bezig gehouden.... via link, naar link, naar link.... wat een waanzinnige site is dit zeg. Ik ben een stuk wijzer geworden zo en heb me meteen geabonneerd op hun nieuwsbrief. Dank je wel !
  En je punt van de foto maken in gedeeltes heb ik opgeslapgen op mijn eigen hoofd harde schijf.

 14. ErikvanRosmalen
  Profiel  ErikvanRosmalen schreef op dinsdag 27 augustus 2013 om 20:42  | reageer

  Leuk Elja. En als ik zo naar het voorbeeld kijk op die andere site, vind ik jouw versie beter geslaagd. Maar dat kan ook aan die kin liggen... knipoog

 15. Wendy
  Wendy schreef op woensdag 28 augustus 2013 om 11:32  | reageer

  Gaaf idee en mooi uitgewerkt! Leuk om jaarlijks te doen, lijkt mij.

 16. Fred
  Fred schreef op zaterdag 31 augustus 2013 om 14:20  | reageer

  Hoi Elja, een erg mooie foto die ik graag eens wil proberen te maken. Ik gebruik alleen Elements 11 (NL). Is er in PSE11 een equivalent voor het 'lighten blenden' Ik kan het niet zo erg ontdekken. Groetjes Fred

 17. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op zaterdag 31 augustus 2013 om 20:10  | reageer

  @Fred; Photoshop Elements beschikt ook over de 'blend modes', dus hier moet het ook mee lukken. Je vind deze blend modes in het lagen palet, direct boven de lagen zelf. Klik de laag aan die je wilt aanpassen en kies uit het pull-down menu de blend mode die je wilt hebben.

  Standaard staat ie op 'normaal' en je moet naar iets van 'lichter' in de Nederlandse versie, vermoed ik. Heb noch Elements, noch de Nederlandse versie van Photoshop geïnstalleerd hier momenteel.

 18. Petra
  Petra schreef op zondag 1 september 2013 om 11:57  | reageer

  erg mooi familieportret. belichting goed gekozen. leuk idee om zo met je gezin op de foto te gaan.
  goede uitleg.

 19. Fotastique
  Profiel Fotastique schreef op zondag 1 september 2013 om 17:18  | reageer

  @Elja, hartelijke dank. Ik ga er mee aan de slag en je hoort (of ziet) het resultaat. Groetjes Fred.

 20. kmpoel
  Profiel kmpoel schreef op dinsdag 26 november 2013 om 10:52  | reageer

  Super foto! Heel mooi!

 21. moste117
  Profiel moste117 schreef op donderdag 11 augustus 2016 om 13:41  | reageer

  goedemiddag, ik kan niet de directe link meer vinden naar het achterliggende artikel inzake deze familie foto, zou u deze kunnen mailen. ik vind het een super foto en wil deze ook graag gaan toepassen

 22. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op donderdag 11 augustus 2016 om 14:37  | reageer

  @Moste117; Helaas lijkt dat artikel niet meer online te staan. Ik heb een uitleg hoe je de foto's bewerkt in een video staan op Photofacts Academy.

  Voordat je die video kunt zien moet je wel lid zijn. Je kunt de site twee weken gratis proberen via deze link. Je proeflidmaatschap verloopt automatisch, maar je hebt zo wel twee weken om die video te bekijken (en vele andere).

  Succes!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Toon alle artikelen binnen Fotorecepten

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.190 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord