Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Robert Vogels

Een Braziliaans Jiu Jitsu wedstrijd fotograferen

zondag 16 juli 2017, 15:51 door | 4.733x gelezen | 10 reacties

Nadat ik tijdens een training foto's had gemaakt wilde ik het Braziliaanse Jiu Jitsu weleens in wedstrijdverband aanschouwen en natuurlijk ook fotograferen. Ik mailde de persvoorlichter van een groot toernooi in Eindhoven en bemachtigde een Press Card.

Zo'n Press Card levert veel voordelen op omdat je nu niet meer van achter de hekken hoeft te fotograferen.

Deze sport vergt behoorlijk veel van je als fotograaf. In dit artikel een aantal uitdagingen en tips die bij het fotograferen van een dergelijk toernooi wellicht goed van pas kunnen komen.

Braziliaans Jiu Jitsu


Dit Braziliaans Jiu - Jitsu toernooi werd in Eindhoven bij de IJzeren Man georganiseerd. Ruim zeshonderd moderne 'gladiatoren' (zowel dames als heren) streden tegen elkaar in verschillende gewichtsklassen in acht arena's in een megagrote open tent.

Braziliaans Jiu Jitsu


Ik zorgde dat ik op deze tropisch warme dag op tijd aanwezig was zodat ik me, nadat ik me had aangemeld goed kon voorbereiden en alvast rond kon kijken.

Grote softbox


In de tent was het licht mooi om te fotograferen. Het plastic witte doek fungeerde als een enorme softbox. Gedurende de dag moest ik wel een aantal keren mijn witbalans aanpassen. In de ochtend en in de namiddag is het licht warmer.

Braziliaans Jiu Jitsu


Hoge iso en snelle sluiter


Uit ervaring (een tijd terug heb ik een trainingsshoot gevolgd) wist ik dat ik hoog in mijn ISO-waarde moest kruipen. Sluitertijden langer dan 1/250 seconden gaven teveel beweging in de foto's.

Mijn lichtgevoeligheid zette ik dus alvast hoog; op 1.000 ISO, ondanks het toch redelijke licht. Dit in verband met de bewegingsonscherpte. Ik gebruikte sluitertijden van 1/640 tot wel 1/1250 seconde.

Diafragma en scherpstellen


Ik had mijn camera op de P-stand staan. Zodat ik snel sluitertijden en diafragma in ťťn beweging kon wijzigen. Snel kunnen werken is belangrijk in de sport.

Mijn diafragma-waarden waren divers: tussen f/2.8 en f/8. Net waar ik de scherpte wilde hebben. Ik probeer op de ogen scherp te stellen, maar het gaat mega snel allemaal. Weinig denken, veel doen!

Braziliaans Jiu Jitsu


Middenin de actie


Ik bracht twee Nikon D700 camera's mee in mijn fototas. Ik zocht oogcontact bij de scheidsrechters, zodat ze wisten dat ik er was. Het is belangrijk je te laten zien en je wat nederig op te stellen. Je bent immers te gast en deze opstelling werkt meestal het beste.

Zorg er ook voor dat je niemand in de weg zit of loopt. Flitsen is uit den boze!

Ik wilde zo dicht mogelijk bovenop de actie zitten, zodat mijn 28-70mm zijn werk kon doen. Heel veel inzoomen kon ik hiermee niet en dit geeft ook een heel ander effect in je foto's. Middenin de actie zitten en op korte afstand van het spektakel zie je echt terug in je foto's!

Ik koos veelal eenlaag standpunt. Negentig procent van de gevechten vindt plaats op de mat, het is tenslotte worstelen. Daar kun je ook mooi emoties fotograferen.

Behoorlijk fysiek


Dat deze werkwijze inspannend was heb ik geweten aan het eind van de dag. Pijnlijke heupen en knieŽn van het lang op de hurken zitten, om 17:00 uur was het helemaal klaar.

Braziliaans Jiu Jitsu


Totaal-shots en close-ups


Ik ging die dag zowel voor totaal-shots, compleet met sponseringborden erbij als voor close-ups en two-shots. Ik maakte ook een aantal opnames met het publiek in beeld erbij. Het is tenslotte een feestje.

Zorg voor de afwisseling tussen close-ups en totaalshots, zeker als je een reportage maakt. Neem twee bodies mee met verschillende objectieven. Voor het wisselen van objectieven heb je geen tijd!

Voorspellen


Na een uurtje fotograferen merkte ik wel dat er teveel dezelfde plaatjes uitkwamen. En ook dat je op een gegeven moment zelfs kunt voorspellen waar een mooie actie plaats gaat vinden. Door ervaring leer je blijkbaar snel!

Braziliaans Jiu Jitsu


Het blijft hard werken als sportfotograaf, je moet je voortdurend verplaatsen en proberen te anticiperen op wat komen gaat.

Braziliaans Jiu Jitsu


Inzoomen en zweetdruppels


Bij onderstaande foto heb ik ingezoomd met mijn tweede body die geladen was met mijn 80-200mm zoomobjectief. Ik zoomde in tot ongeveer 130 mm.

De worstelaars lagen aan de andere kant van de mat. Daar lagen ze redelijk stil in een houdgreep. De zweetdruppels (het was erg warm die dag!) wilde ik bevriezen dus koos ik voor een snelle sluitertijd. Ik had mazzel dat ik de eerste zag, toen snel kon anticiperen met hogere sluitertijd en toen vielen meteen de andere twee druppels.

Braziliaans Jiu Jitsu

Zweetdruppels

De gezichten vertonen vaak benauwdheid, uitputting , het snakken naar adem, et cetera. Zo kun je mooi emoties als pijn en (in-)spanning weergeven in je foto.

Aparte foto's


Als je dat allemaal doet kun je zeer snel leuke resultaten neerzetten. En wees eerlijk; niet veel mensen beschikken over dit soort foto's toch?

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Robert Vogels

Over de auteur

Robert Vogels († 4 januari 2024): na jaren beroepsfotograaf bezield amateur geweest in vele disciplines. Robert fotografeerde omdat 'we zo snel vergeten'. Voor mooi licht rende hij naar buiten, altijd 'in' voor een uitdaging!

10 reacties

 1. Reinoud
  Profiel Reinoud schreef op zondag 16 juli 2017 om 17:41  | reageer

  Tip: draag kniebeschermers. Helpt buiten ook goed tegen natte knieen als je in het gras zit

 2. Robert
  Robert schreef op zondag 16 juli 2017 om 17:58  | reageer

  Goeie tip Reinoud, Thxs.
  Robert

 3. Peter uit de Bulten
  Peter uit de Bulten schreef op zondag 16 juli 2017 om 21:44  | reageer

  Omdat ik Robert al wat jaren ken weet ik hoe goed hij fotografeert. Maar ook nu weer ben ik verrast hoe goed zijn foto's zijn...

 4. Robert
  Robert schreef op maandag 17 juli 2017 om 11:20  | reageer

  Dankjewel Peter.
  Robert

 5. Cees de Beer
  Cees de Beer schreef op dinsdag 18 juli 2017 om 18:57  | reageer

  Beste Robert,
  Ik ben lid van de EHBO vereniging uit Tilburg die al jaren de hulpverlening op dit toernooi verzorgt. Heb je toevallig ook nog foto's van de hulpverleners in actie?

 6. Robert
  Robert schreef op dinsdag 18 juli 2017 om 21:09  | reageer

  Hoi Cees, ...Ik heb jullie afdeling een email gestuurd.
  Met fotoschietgroeten, Robert.

 7. Edwin
  Edwin schreef op woensdag 19 juli 2017 om 08:05  | reageer

  Schiterende foto's mooi scherp en de kleuren zijn toppie

 8. Robert
  Robert schreef op woensdag 19 juli 2017 om 12:28  | reageer

  Dankjewel Edwin!
  Fotoschietgroeten, Robert

 9. Marleen
  Marleen schreef op woensdag 19 juli 2017 om 17:51  | reageer

  Je hebt het Braziliaanse Jiu Jitsu prachtig weergegeven op de foto! En je hebt een mooie en heldere uitleg gegeven over het tot stand komen van de foto's.

 10. Robert
  Robert schreef op woensdag 19 juli 2017 om 18:12  | reageer

  Leuk Marleen. Dankjewel! Tot snel weer eens samen " op jacht"...
  Fotoschietgroeten
  Robert

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Toon alle artikelen binnen Fotorecepten

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.062 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord