100+ fotografiecursussen én het boek Sterrensporen Fotograferen - Nu 89 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Foto recept: babyfoto Vera

zondag 7 oktober 2012, 22:54 door | 7.832x gelezen | 8 reacties

Elke ouder maakt natuurlijk veel foto's van zijn of haar pasgeboren kindje. Als fotograaf heb je daarbij een mooi voordeel; je hebt de apparatuur en kennis in huis om prachtige foto's van je kind te maken. Afgelopen week heb ik deze foto van mijn drie weken oude dochter Vera gemaakt en het leek me leuk om met jullie te delen hoe hij gemaakt is.

Vera

De foto is gemaakt met mijn (gloednieuwe) Canon 5D mark III voorzien van een 100mm f/2.8 macro objectief. Ik heb gebruik gemaakt van studioflitsers voor het licht en de foto genomen met een sluitertijd van 1/160 seconde en een diafragma van f/11. De lichtgevoeligheid van mijn camera stond op 100 ISO om ruis in het beeld te voorkomen.

Ik wilde graag gebruik maken van mooi zacht licht voor de foto. Zacht licht krijg je door een grote lichtbron dicht bij je onderwerp te plaatsen. Nu heb ik een prachtige grote Elinchrom octabox (softbox) waarmee ik heerlijk zacht licht kan maken. Ik gebruik het regelmatig bij portretfoto's.

Bij een kleine baby is het echter lastig om heel dichtbij te komen met de softbox. Dat had ik eerder al eens gemerkt, vandaar dat ik voor dit soort foto's recentelijk een zogenoemde Boom stand gekocht heb. Dit is een statief waarmee je de flitser ook boven je onderwerp kunt plaatsen.

Met de boom stand heb ik de octabox op circa een halve meter boven de vloer van mijn studio geplaatst. Hieronder heb ik het boxkleed gelegd zodat Vera comfortabel kon liggen. Om de achtergrond neutraal te maken heb ik een witte achtergrondrol gebruikt waar ik een tweede flitser op heb gericht.

Vera setup

Om te voorkomen dat Vera het koud zou krijgen heb ik een elektrische verwarming gebruikt. Zo kon Vera zich goed ontspannen en kon ik ook de tijd nemen om wat meer foto's te maken. Gedurende de sessie heb ik zowel mijn 24-70mm f/2.8 als het 100mm macro objectief gebruikt.

De hier getoonde foto was één van mijn favorieten van de sessie. Het scherptepunt ligt op haar hand waardoor de foto in mijn ogen op een prettige manier afwijkt van een standaard fotootje van een baby.

In Photoshop heb wat vlekjes weggewerkt (nu al stof op de sensor van mijn week oude 5D mark III!) en heb ik de foto omgezet naar zwart-wit. Bij de omzetting heb ik het rode kanaal flink wat lichter gemaakt zodat de huidtint niet te donker werd en er een soort high-key opname ontstaat.

Jouw fotorecept op Photofacts?


In deze nieuwe rubriek fotorecepten wordt telkens een specifieke foto van een fotograaf behandeld. Hij of zij beschrijft hoe de foto tot stand gekomen is. Lijkt het je leuk om ook jouw favoriete foto met fotorecept op Photofacts te plaatsen? Stuur me dan een e-mail met je foto, de apparatuur die je gebruikt hebt en het verhaal dat er bij hoort. Ik ben benieuwd!

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

8 reacties

 1. leon
  leon schreef op zondag 7 oktober 2012 om 23:19  | reageer

  Welke boomstand heb je gekocht , Elja?
  Ben zelf ook nog op zoek naar eentje

 2. leon
  leon schreef op zondag 7 oktober 2012 om 23:24  | reageer

  ooops of ik klik gewoon op de link!!

 3. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op zondag 7 oktober 2012 om 23:32  | reageer

  @Leon; inderdaad knipoog
  Vooralsnog bevalt ie prima. Betaalbaar, maar solide.

 4. Frank
  Frank schreef op maandag 8 oktober 2012 om 07:49  | reageer

  Voor wie geen softbox en een boomstand heeft, kan natuurlijk ook lamp tegen het plafond laten schijnen, of een flitser als de baby daar niet te veel van schrikt.

 5. Joram
  Profiel Joram schreef op maandag 8 oktober 2012 om 17:29  | reageer

  Ben nog nieuw mbt softboxen e.d. Maar heb je de octabox nu als flist of als continue licht gebruikt? Heb zelf m'n (eerste) kleine neefje als dankbaar onderwerp, dus dit is altijd interresant om te lezen.

 6. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op maandag 8 oktober 2012 om 19:48  | reageer

  @Joram; ik heb de octabox op de flitser aangesloten en gewerkt met flitslicht.

 7. Fotostudio76.nl
  Profiel  Fotostudio76.nl schreef op woensdag 10 oktober 2012 om 13:33  | reageer

  Mooie resultaat!

 8. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op woensdag 10 oktober 2012 om 13:48  | reageer

  @Fotostudio76; Dank je! vrolijk

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Toon alle artikelen binnen Fotorecepten

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.033 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord