5 Dagen Deal: Word lid met korting + gratis Fotobijbel! Meer info of direct aanmelden
Erik van Rosmalen

Fotorecept; Combineren van flits- en zonlicht

zondag 18 november 2018, 15:15 door | 4.434x gelezen | 11 reacties

Door flits en natuurlijk licht te combineren, kun je in bijna alle lichtsituaties een interessant beeld maken, zeker als je met high speed flitssynchronisatie kunt werken. Een kleine verandering in het flitslicht f het zonlicht geeft je dan direct een compleet andere foto.

Even geleden was ik in de Moerputten, een natuurgebied aan de rand van 's-Hertogenbosch. Bij veel (landschaps-, maar ook model-)fotografen vooral bekend vanwege de spoorbrug daar. Die is niet meer in gebruik, maar inmiddels een dankbaar fotografieobject.

Met model Nayke ging ik niet naar de brug, maar bleven we op het open veld, dicht bij de parkeerplaats. Het weer was die dag erg wisselend. De ene keer was er volop felle zon, even later overheerste de bewolking, hoewel het wel erg licht bleef buiten.

Om de wolkenlucht in onderstaande foto een rol te geven, zette ik n flitser rechts naast Nayke. De zon stond links achter mijn rug. Hij was verscholen achter de wolken, maar zorgde toch nog voor een (mooi diffuus) invullichtje. Nayke kijkt bewust weg van het flitslicht. Door iets onder te belichten, komt de dreigende structuur van de wolken goed tot uiting.

.

ISO100, f/4 en 1/1.600s, op 70mm

Mijn ELB400 beschikt over Hi-Sync, de technologie van Elinchrom die het mogelijk maakt om ook bij flink kortere sluitertijden te flitsen. Als je de synchronisatietijd niet kunt omzeilen, is het niet mogelijk om een foto op deze manier in te flitsen.

Tijdens dezelfde shoot, slechts een paar minuten later, maakten we met bijna dezelfde flitsopstelling een compleet ander beeld. Enig verschil: ik verwisselde de 70-200 voor een 50mm-objectief en koos een iets groter diafragma.

In onderstaande foto in het hoge gras, met wederom de flitser achter Nayke, creerden we een veel zomerser sfeer. De zon kwam (ietsje) meer door en het diafragma stond n stop verder open.

.

ISO100, f/2.8 en 1/1.600s, op 50mm

Over exif


Op Facebookgroepen en andere fotografenplatforms zie je vaak dat er veel waarde wordt gehecht aan exif. Ik heb daar wat minder mee. Natuurlijk, je kunt eruit afleiden waar die grote of kleine scherptediepte vandaan komt.

En waarom er wel of geen onscherpte of beweging in een foto zit. Dat is echter ook voor een heel stuk te beredeneren op basis van wat je zet (en dat is nog leerzamer ook). Daarnaast is het kopiren van instellingen natuurlijk geen garantie dat het je dezelfde foto oplevert.

Hoe een beeld eruit ziet is niet alleen afhankelijk van iso, diafragma en sluitertijd, maar van diverse andere factoren, zoals brandpuntsafstand, hoeveelheid en richting van het 'natuurlijk' aanwezig licht, kleur, setting enzovoort. Staar je dus niet blind op de exif!

Erik van Rosmalen

Over de auteur

Erik werkt als redacteur/content specialist. Daarnaast is hij freelance tekstschrijver en fotograaf. Mensen vormen daarbij het hoofdonderwerp: portret- en reportage-fotografie. Volg Erik ook op Instagram!

11 reacties

 1. Jacques
  Jacques schreef op maandag 19 november 2018 om 07:26

  Mooie foto's en inderdaad totaal verschillend ondanks de exif. Mooi model ook. Ik vindt dat flitsen echt ingewikkeld in combie met zonlicht!

 2. ErikvanRosmalen
  Profiel  ErikvanRosmalen schreef op maandag 19 november 2018 om 09:40

  Dank je Jacques. Het geheim is veel oefenen en proberen. En bouw je foto licht voor licht op: eerst je belichting instellen op het zonlicht, dan pas flitsers toevoegen. Geen idee of je ook Photofacts Academy-lid bent, maar daar vind je van Piet volgens mij ook een heel interessante cursus over flitsen!

 3. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op maandag 19 november 2018 om 12:07

  De cursus Flitsen op Locatie van Piet kan hier inderdaad behulpzaam bij zijn, thanks! vrolijk

  En veel oefenen is uiteraard ook erg belangrijk.

 4. ErikvanRosmalen
  Profiel  ErikvanRosmalen schreef op maandag 19 november 2018 om 12:18

  Kijk, service op maat, mét een link van Elja vrolijk

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Fotorecepten

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

52.373 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord