Elja Trum

Fotorecept: duo shoot met spanning

donderdag 27 augustus 2015, 20:02 door | 8.305x gelezen | 10 reacties

Het is altijd leuk om een koppel te fotograferen. Je kunt de liefde tussen het stel vastleggen en als je iets verder wilt gaan ook nog wat spanning toevoegen. Vorige week heb ik een studioshoot gehad met Monique en Dennis en dat leverde leuke foto's op.

Monique en Dennis


1/60s, f/8.0, ISO 100 @ 70mm

Bovenstaande foto was één van de resultaten. Ik heb geprobeerd op twee manieren spanning te brengen in deze foto.

De eerst is wellicht het duidelijkste; de situatie. Het stel dat elkaar omarmd en Dennis die bezig lijkt met het losmaken van de bh van Monique. Het bandje dat reeds van haar schouder gevallen is helpt het beeld te versterken.

De tweede manier van spanning brengen in de foto zit wat mij betreft in de belichting. De low-key opname met belichting van twee kanten. Had ik deze foto 'plat' belicht, dan was het beeld volgens mij een stuk minder krachtig geweest.

Lichtopstelling


Lichtopstelling


De gebruikte lichtopstelling zie je in de afbeelding hierboven. Ik gebruikte een zwart achtergronddoek om een mooie zwarte achtergrond te krijgen. Door voldoende afstand te houden tot de achtergrond zorg je dat er weinig licht op valt en de stof van het doek niet zichtbaar wordt.

Het hoofdlicht was de octabox die rechts naast de modellen stond. Ik had de octabox relatief ver richting de achtergrond geplaatst. Zo komt het licht echt van opzij en is er wat minder licht dat echt voor op de modellen valt. Dit zorgt voor schaduwen die mooi de vormen van de lichamen benadrukken.

Het tweede flitslicht stond links van de modellen. Dit was een stripped softbox voorzien van een grid. Een stripped softbox is een langwerpige softbox die ik hier in de lengte gebruikt heb (de langste zijde liep van onder naar boven). Gecombineerd met een grid (raster) zorg je er zo voor dat er weinig lichtafval is. Het licht vormt zich hierdoor veel minder om de modellen heen dan bij een octabox.

Nabewerking


In de nabewerking heb ik wat oneffenheden op de huid verwijderd en de huid, bij Monique, wat zachter gemaakt. Het gezicht van Dennis viel iets te veel in de schaduw en heb ik nog wat opgelicht. De nabewerking is in Lightroom gedaan.


101 Tips voor Perfecte Portretfoto's


Wil jij graag weten hoe je perfecte portretfoto's kunt maken? In mijn boek De Portretbijbel geef ik je 101 tips om jouw portretfotografie naar een hoger niveau te helpen. Je ontdekt hierin de 101 beste tips die ik de afgelopen vijftien jaar als portretfotograaf heb opgedaan.
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

10 reacties

 1. gast schreef op vrijdag 28 augustus 2015 om 12:00

  Duidelijk uitgelegd, maar ik zie eigenlijk totaal geen spanning in deze foto.

  Komt door de uitdrukking en afstandelijke houterige pose van de jongen, wat het voor mij dan verpest.

 2. Erik
  Erik schreef op vrijdag 28 augustus 2015 om 12:59

  Tja, zal wel een kwestie van smaak zijn maar ik zie geen spanning. Komt misschien omdat ze elkaar niet echt verleidelijk aankijken...

 3. Marleen
  Marleen schreef op zaterdag 29 augustus 2015 om 16:42

  Naar mijn bescheiden mening is hier echt wel sprake van spanning hoor. Hij kijkt enigszins ondeugend en zij is best een beetje in spannende afwachting van wat er gaat gebeuren. Deze foto vertelt wel iets. En het is heel spannend voor een vrouw als je op deze manier van je bh wordt verlost. Dus mensen, niet direct afkraken maar gewoon even goed kijken naar wat er eigenlijk echt te zien is.

 4. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op zaterdag 29 augustus 2015 om 20:22

  @Marleen; Dank je. vrolijk
  Blijkbaar is het wel een kwestie van smaak, ik ben in elk geval blij met de foto.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Fotorecepten

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

52.319 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord